Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Koagulering av melk og gulost

Koagulering av melk og gulost

Elevøvelse: Koagulering av melk og lage gulost.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.12.2004


Del 1: Koagulering av melk

Utstyr

<bilde>
Melk

<bilde>
Begerglass

<bilde>
Trakt

<bilde>
Erlenmeyerkolbe

<bilde>
Filterpapir

<bilde>
Sitronsyre

 

Teori

<bilde>
Proteinet i melken heter protein og de er vannløselige. Vannet som kaseinet er oppløst i blir surt, vil vi se at kaseinet endrer seg kjemisk og blir tungtløselig. Da vil melken bli tyktflytende og kaseinet skilles ut. Melken koagulerer.


 

Hensikt

<bilde>
Påvise en koagulering av melken. Påvise myse og protein.

 

Fremgangsmåte

<bilde>
Vi tok 1 dl melk i ett begerglass og rørte ut 1 ts sitronsyre i melken. Vi rørte forsiktig rundt og melken ble gradvis tykkere, deretter helte vi blandingen over en trakt med filterpapir oppi. Proteinet (kaseinet )blir da liggende igjen i papiret som en tykk, klumpete masse og den blanke væska som renner ned i kolben er mysen.

 

Resultat

<bilde>
Melken klumpet seg, mysen rant ned i kolben og kaseinet ble liggende igjen i filterpapiret.

 

 

Del 2: Lage gulost

 

Utstyr

<bilde>
Melk

<bilde>
Begerglass

<bilde>
Trakt

<bilde>
Erlenmeyerkolbe

<bilde>
Filterpapir

<bilde>
Osteløype

 

Teori

<bilde>
Ved å varme opp melken og tilsette osteløype skal det dannes en gulost

 

Fremgangsmåte

<bilde>
Vi tok 2 dl melk i ett begerglass og varmet det opp til 37 grader. Vi rørte forsiktig rundt og tilsatte osteløype, nå begynte blandingen å klumpe seg og proteinet skillte seg fra mysen, det blir en koagulering.

Deretter helte jeg blandingen over en trakt med filterpapir oppi.

Proteinet (kaseinet ) blir da liggende igjen i papiret som en tykk, klumpete masse og den blanke væska som renner ned i kolben er mysen.

 

Resultatet

<bilde>
Vi fikk en geleaktig masse som skulle bli en ost, hvis den hadde tørket en stund. Vi lot den tørke i noen dager og så at den karakteristiske gul fargen begynte og bli synlig.

Mysen inneholder vann og karbohydrater og er grunn basis til å lage brunost, da koker man inn mysen og vannet fordamper og karbohydratet ( sukkeret) blir brunt(karamelliseres).

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil