Søk i stiler
 

Roald Amundsen (1872-1928)


Biografi av den norske polarforskeren Roald Amundsen.
Sjanger:BiografiLastet opp:15.12.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Roald Amundsen ble født 16. juli 1872 på Tomta i Borge, det som nå er Fredrikstad. Familien kom fra Hvaler, de gjorde det godt som skippere og redere. Gjennom dem kom han tidlig i kontakt med sjømannslivet.

 

Etter artium begynte han på medisinstudier. Dette var mer av plikt overfor familien, enn hva han ville selv, men etter at begge foreldrene døde avsluttet han dette. I 1889, når han var 17 år opplevde han at Nansen kom tilbake fra skiferd over Grønnland. Nå var målet hans klart: Han ville bli polarforsker.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

I 1894 dro han på selfangst, noe som gav ham god læring før senere reiser. Året etter, tok han styrmannseksamen.

 

Fra 1897 – 1899, var han styrmann på ”Belgica” på ferden til Antarktis. Der ble båten sittende fast i isen i 13 måneder før de kom seg løs. Dette kunne endt katastrofalt. Dette var den første overvintringen på Antarktis. En av de som var om bord var Albert Cook, han ble Amundsens læremester. På denne tiden drev Amundsen også jordmagnetisk forskning.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Hans neste store prosjekt var Gjøa- ferden: Den varte fra 1903-1905 og gikk gjennom Nordvest passasjen. Gjøa var den første skuta som seilte hele leden. De greide seg uten store problemer underveis.

                  

 7. juni 1910 listet han seg ut av landet med Fram, hans mål var nå blitt å legge veien til Nordpolen om Sydpolen. Sammen med Olav Bjaaland, Sverre Hassel, Helmer Hansen og Oscar Wisting nådde han Sydpolen 14. desember 1911. Nå skulle de seile opp langs Amerikas vestkyst. Men Fram trengte vedlikehold og ble beordret hjem, så kom 1.verdenskrig og flere forsinkelser ventet. En ny skute ble bygd, Maud, men denne kom heller aldri til Nordpolen.

 

Amundsen fikk tidlig interesser for flyging, og 11. juni 1914 tok han som første nordmann sivilt flysertifikat.

 

Amundsen døde like dramatisk som han levde. 18. juni 1928 havarerte Nobiles luftskip Italia, da var Amundsen klar til å hjelpe. I en flybåt havarerte også han, dette i et forsøk på å redde en konkurrerende fiende.

 

Seier venter den, som har alt i orden -
held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de

nødvendige forholdsregler i tide -
uheld kaldes det.

 

Roald Amundsen


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


25.09.2012 20:53

Bra!
2
anbefalinger
Har prøve på torsdag og trenger fakta om Roald Amundsen.har dere ikke mer enn det. hvis dere hadde mer hadde dette vært min helteside så please ,og dere andre har dere forslag til flere nettsteder om Roald Amundsen så vær så snill skriv i fra innen torsdag den 27.0912 (waiting) :#


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews