Søk i stiler
 

Laks (salmo salar)


En del informasjon om fiskearten laks.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:08.12.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fisk
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Litt om laks: Lakser er en Anadrom fiskeart. Det betyr at den gyter i ferskvanns elver og lever det meste av livet sitt i salt vann. Laksen gyter om høsten og lar eggene ligge nedgravd i elve grusen til april/mai. Når lakse ungene har vært i elven 2-5 år gjennomgår de en prosess som kalles smoltifisering, det gjør at de er i stand til å leve i saltvann også. Når lakseungene har blitt i stand til å leve i saltvann forlater de elva og drar ut i det store havet. I havet foretar laksen lange NERINGSVANDRINGER, og vokser veldig fort. Etter 2-4 år er laksen kjønnsmoden og starter gytevanringen tilbake til akkurat den elva den ble født i!

 

Man vet ikke helt sikkert hvordan laksen klarer og komme tilbake til akkurat den elva den ble født i. Mange mener den finner veien på grunn av jordmagnetisme, men det er også mange som mener luktesansen spiller en viktig rolle

 

Stadig flere lakseelver blir ut tørka eller forurenset av mennesker. Det gjør at flere og flere laks mister boplass og deretter dør. Elvene blir også forurenset av laksesykdommen Gyrodaktylus salaris. I Norge er det registrert 41 vassdrag med denne sykdommen og i de fleste av de vassdragene er laksen utryddet. Det er bare 15 vassdrag som er friskemeldt fra Gyrodaktylus salaris.

 

Lakseoppdrett har man satt ut for å ale opp laks som de deretter selger som mat fordi laksen er en sunn og ettertraktet fisk. Problemet med oppdrettslaksen er at den rømmer fra oppdrettene og når oppdrettslaks parrer seg med vill laks blir avkommet helt rart. Måten laksen rømmer på er rett og slett at de hopper ut av "oppdrettene" og så finner de seg en elv.

 

Forskning har vist at en laks kan svømme 100 km i døgnet over lang tid, men vanlig hastighet er langt mindre. 

 

Hovedregelen for laksefiske er at den er fredet i sjøen fra 5. august til 30. april og i elver fra 1. september til 30. april.  

 

I 1970 var de 10 beste (norske) lakseelvene:

Tana

Numedals gården

Namsen

Altaelva

Gaula

Stjørdalsvassdraget

Neidenelva

Driva

Vefsna

Orkla

 

Fangsten i disse elvene utgjorde till sammen 64% av laksefangsten i Norge 1970

 

Størrelse: En voksen laks kan bli opp til 150 cm og den kan bli opp til 35 kg tung. En hannlaks som har vært ca 4-5 år i havet kan veie nesten 30 kg, mens hunnlaksen veier ikke mer enn 20 kg. Men den vanligste tyngden på laks er 3-18 kg. Lakseunger (2-5år) er ca 10-20 cm lange og 20-50g tunge.

 

Laksen blir også kalt Elvas Konge.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Torsk suger
29.11.2018 21:31

Bra!
25
anbefalinger
Nice! Poeter smaker godt sammen med laks. Særlig hvis de er ovnsbakte.


01.02.2005 13:24

Bra!
4
anbefalinger
Heisann. Dette var jo ei kjekk side, men med litt slurveskrivefeil. Det oppdrettslaksen lever i heiter ikkje "oppdrettene", men mærer. Latinske namn skal skrivast i kursiv, og slektsnamnet med stor bokstav. Det hadde jo óg vore lurt å ha med litt om lakselusa. Takk for meg.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews