Søk i stiler
 

American History X


Filmanmeldelse av "American History X".
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:07.12.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filmer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.American History X er et drama om kjærligheten mellom to brødre, og om hvordan noen valg er evig. Det er om et nynazistisk miljø på Venice Beach i sør California. Jeg tror det var plassert der for å illustrere det at rasisme eksisterer så å si over alt. Også i et vandlig nærmiljø. Det kunne også skje i din egen hjemby. Rasistisk oppførsel er funnet i nesten hvert hjørne av verden, men er for det meste spredt i USA. Det er derfor jeg tenker at de hendelsene i filmen ville skape større reaksjoner her hjemme i Steinkjer, enn det de gjorde i Venice Beach.

 

American History X er på en måte annerledes fra andre filmer med rasisme/nazisme som tema. Det viser ikke nynazister bare som en gruppe hvite som hater svarte folk. Denne filmen gir oss ett innblikk på aktuelle røtter og grunner for rasisme.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

Derek Vinyard.

 

American History X gir deg et innblikk i familien Vinyard´s liv, og vi følger medlemmene av denne familien gjennom tykt og tynt. Denne familien er akkurat som en vandlig familie, som består av en mor, en storesøster, en storebror, en lillebror og en lillesøster. Det eneste som gjør denne familien spesiell er at brødrene Derek og Danny er ny nazister, noe som gjør livet deres og resten av familien veldig dramatisk.

 

Filmen begynner med Derek Vinyard, som hovedperson. I starten var han ikke en person som du kunne forbinde med en nazist. Han var en helt normal tenåring som spiste middag med familien, og var ute sammen med kamerater.


Derek er en ung mann, som er fylt av sinne og frustrasjon rettet mot fargede. Og han er ikke den typen nazist man kan le av og kalle idiot, Derek er lynende intelligent. Dette gjør han mer farlig, men det er også håp for en slik person, en person som tenker selv.

 

Danny er en lett påvirkelig person som forguder sin bror.


<bilde>

Logg inn for å se bildet
Dereks forhold til hans svarte rektor; Dr. Bob Sweeney var av den gode typen. De pratet mye sammen.

 

Faren, Dennis Vinyard fikk vite om dette, og kalte Sweeney´s ord for ”nigger bullshit”. Han syntes at svarte mennesker ble behandlet for godt, og at dette kom av at de var ”svarte” og at de brukte det for å rykke fremmover i samfunnet. Derek ble på en måte smittet av farens mening, og forandret kanskje sin mening litt.

 

Da noen svarte skjøt Dennis imens han gjorde en jobb som brannmann, forandret Derek seg fullstendig. Han begynte å leve på en annen måte, og Cameron Alexander var den personen som dro Derek inn i nazimiljøet. Derek´s lillebror Danny så hva Derek gjorde og hørte på det han sa. Han ble smittet av sin eldre brors adferd, og endte også opp i nazi miljøet.

 

Selv om filmen inneværer mye hat, vold og ondskap, så gir den en forventning. Derek kom i fengsel for å ha drept en svart som forsøkte å stjele bilen hans. Derek lærte en masse i fengslet, også at de han trodde mest han kunne stole på og beskyttet seg bak, kunne være hans fiender, og gjøre han vondt. Han møtte en svart i fengslet som han måtte sortere undertøy sammen med, og begynte å synes om han. Derek begynte å spille basket sammen med de svarte. Derek hadde fått seg nye venner, og lært av sine egne feil. Men de andre snauskallete som satt inne sammen med han godtok ikke det, og straffa han.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

Rommet til Derek

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

Derek da han blir arrestert etter drapet på de to svarte biltyvene.

 

Snauskaller med en aggressiv atferd som kler seg i svarte skinnklær, og har tatoveringer. De er dyrkere av den hvite rase og hatere av jøder. De er ikke dumme, de er bare farlige og selv tenkende individer. De frykter ikke noe annet enn døden. Kort og mildt sakt er de nazister

 

Da han kom ut av fengselet i godt behold takket være hans nye fargete venn, var han blitt forandret. Han prøvde å redde familien fra å være splittet, og han prøvde å få lillebroren Danny til å snu seg bort fra Cameron Alexander og de andre nazistene.

 

Filmen er gjort mer spennende ved å bruke svart – hvitt, der eller da, det hendte noe. Sakte film er også brukt i viktige scener, der det er viktig at du forstår noe av hovedpoenget i hele filmen.

<bilde>

Logg inn for å se bildet
I slutten av filmen tar Derek seg en dusj, han holder hånda foran hake korset han har tatovert på brystet, som viser at han vil ha det bort. Han er i en periode der han er blitt kvitt sitt hat mot svarte.

 

Danny Vinyard leverte inn en stil som han kalte ”Mein Kampf ”, hvor han argumenterte for Hitler som borgerettsforkjemper. Læreren hans farer opp og vil ha han utvist, men den fargede rektoren Dr. Bob Sweeney vil ikke gi opp gutten så fort. Derek Vinyard, Dannys bror, har akkurat sluppet ut etter drapet på to svarte biltyver. Derek var en av lederne i det lokale nazistiske miljøet, og en beryktet rasehater. Drapene Derek begikk ble sett på som delvis selvforsvar og han fikk bare tre år i fengsel.

 

Danny ser opp til Derek og vil bli som han, noe Bob Sweeney er klar over. Sweeney ber derfor Danny om å skrive en ny stil om
Derek og hva som førte til drapene han begikk.

 

Vi følger Derek og Danny dagen etter at Derek slipper ut. Etter hvert som Danny skriver blir vi fortalt hva som førte til Derek´s bunnløse hat mot alle fargede og hva som egentlig skjedde den skjebnesvange natten for tre år siden. Danny er stolt over å ha fulgt i brorens fotspor, men Derek er ikke den samme etter han kom ut av fengsel. Senere blir vi også fortalt hva som skjedde med Derek i fengselet, og førte til at han forandret sitt syn på fargede.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Danny Vinyard

 

Hver eneste scene, hver eneste bilderamme i denne filmen er full av kvalitet. Filmen bruker en effektiv blanding av farger og svarthvitt, for å skille mellom nåtid og fortid. En slik film kunne fort ha rotet seg inn i et utall klisjeer, men unngår alle. Et engasjerende tema er taklet på en rolig måte uten tårevåte skrikescener og store moralske pekefingrer.

 

"American History X" er en film om en ung mann som havnet skjevt ut og prøver å bringe seg selv og broren på rett kjøl igjen før det er for sent.

 

Alt i alt synes jeg filmen var veldig spennende og ikke minst lærerik! Det er et godt virkemiddel å bruke denne filmen for å få elevene til å sette seg mer inn i det stoffet vi holder på med. American History X er en veldig bra film å se når man skal sette seg litt inn i det med rasisme og nazisme.

 

Filmen er verdt terningkast 5. Og meget verdt å bruke i undervisning i samfunnsfag.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ayea
01.02.2007 19:50

Bra!
20
anbefalinger
denne film veldig bra . jeg like film. jeg ikke norsk

silje
30.11.2005 21:24

Bra!
11
anbefalinger
Jeg syns den var ganske rotete, men mange gode ting som er fanget opp..
Men du skrev vandlig!..det skrives VANLIG ..uten d.. Smile :-\)

vilde
04.12.2005 20:49

Bra!
9
anbefalinger
kjempe bra.. takk du redda mæ

hedda
04.12.2005 20:51

Bra!
7
anbefalinger
du kunne kansje ha skrevet noe om når danny døde og annalysert det

hedda
04.12.2005 20:52

Bra!
7
anbefalinger
du kunne kansje ha skrevet noe om når danny døde og annalysert det

hedda
04.12.2005 21:04

Bra!
7
anbefalinger
du kunne kansje ha skrevet noe om når danny døde og annalysert det


25.03.2007 16:54

Bra!
7
anbefalinger
Jeg har sett filmen mange gager, og forstår mer og mer etter hvert.
jeg vil si at du var litt upresis med "drepte E`N biltyv" for det var egentlig massakrering.


Filmen er den beste noen sinne og jeg vil uten tvil gitt den en sekser. Lurer på hva som var galt, og hvorfor den ikke fikk full pot.  Smile :-\))


13.02.2008 09:28

Bra!
7
anbefalinger
Denne filma jg se med pappa and mamma and nanna. Vi lare norske og den pappa lare svernsk, vi komme noreg 2 dager lenger så pappa sove den stue. og den mamma sove dn badet.

Gizmos
23.04.2006 17:27

Bra!
6
anbefalinger
Du reddet meg! kjempebra!26.04.2006 10:09

Bra!
6
anbefalinger
Kjempe bra!!!

TrineWilliams
30.01.2007 16:43

Bra!
6
anbefalinger
Danm , Det er den bedste film jeg nogensinde har set !

Lena
20.03.2007 20:19

Bra!
6
anbefalinger
Eg har nettopp sett filmen ,, for 1000 ' ende gang ;D
Jævli bra !
Men dtte va skreve litt rotete ;/
Eller veldi bra [:


03.05.2007 23:09

Bra!
6
anbefalinger
Beste filmen evår Razz :-P Razz :-P Smile :-\)


06.04.2010 15:07

Bra!
6
anbefalinger
"Et engasjerende tema er taklet på en rolig måte uten tårevåte skrikescener og store moralske pekefingrer." Tvert i mot. Filmen har tårevåte skrikescener og store moralske pekefingrer. Budskapet i filmen sier: Hat er søppel. Why can't we all just get along. Du nevner virkemidler som bruken av svart og hvitt, men forklarer aldri hvorfor dette virkemidlet har blitt valgt. HVORFOR er dette spennende? HVORFOR oser hver scene i filmen av kvalitet? Ærlig talt så høres dette bare ut som om du ble imponert av filmen uten å skjønne hvorfor selv. Dette er dårlig. Better luck next time.

Eivind
01.03.2008 20:33

Bra!
5
anbefalinger
som jeg skulle gjort det selv

gudrun
16.12.2008 16:22

Bra!
5
anbefalinger
Dette var ikke så bra

regine
30.11.2009 16:54

Bra!
5
anbefalinger
Jeg syntes denne var veldig bra, men litt rotete på slutten. Du burde fortelle litt om filmen først, ikke litt på begynnelsen og litt på slutten. Ellers var det bra forklart!  Smile :-\)
Terningkast: 4

Becka.
22.02.2010 09:59

Bra!
5
anbefalinger
God begynnelse. glømmer litt små detaljer å slekt, og ekstremt rotete på slutten. men ellers bra.  Smile :-\)


05.11.2014 11:21

Bra!
1
anbefalinger
Add litt swag til teksten

Sandra
05.11.2014 11:21

Bra!
1
anbefalinger
enig med bodil

Røyksopp
05.11.2014 11:22

Bra!
0
anbefalinger
JA FY FAEN SANDRA

KidOnCrackCocain
12.10.2015 12:01

Bra!
0
anbefalinger
Bodil har faen så rett denne tekxtsen trenge jævla mye mer swaaaeeeg 420 blAzz3 eit


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews