Søk i stiler
 

Kjøpetrenden til ettertanke


En kortfattet artikkel om reklamens manipulering av vår hverdag.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:01.12.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Reklame
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


I disse dager dukker det opp nye produkter hver dag, og nordmenn handler som aldri før. Som de fleste andre her i landet har vel kanskje også du kjøpt noe du egentlig ikke har behov for, og slike kjøp blir stadig mer populære. Mange sier at det er reklamens påvirkningskraft som har skylden for denne nye trenden og mener den skaper et kunstig behov.

 

Etter min mening er det nettopp det den gjør, for hvem trenger vel egentlig en råflott mobiltelefon, 52' plasma-tv eller den nyeste BMW'en? Reklamen har alltid vært manipulerende og dens mål har alltid vært å få solgt et produkt. Uten dens påvirkningskraft hadde vi kanskje nøyd oss med hustelefon, svart-hvitt tv og russisk Lada. Gud forby.

 

Det menneskelige behovet har forandret seg over tid, og gått fra steinalderbefolkningens bønn om vann, mat og husly til dagens minstekrav om bil, båt og enebolig. Dette behovet har utviklet seg så lenge det har vært mennesker på jorden, også i perioden før reklamens tid. På grunnlag av dette kan jeg ikke la reklamen ta skylden for denne utviklingen alene, og jeg mener at det teknologiske løpet i seg selv må ta en del av skylden.

 

Reklamen skaper kanskje et kunstig behov, men mange vil også se på dette som et nødvendig behov. Nødvendig for å holde økonomien i gang. Hadde ingen kjøpt nye produkter eller tjenester, ville det økonomiske systemet vi kjenner i dag, kollapse. For den teknologiske utviklingen er det også viktig at det konstant blir laget nye og forbedrede produkter. Det betyr likevel ikke at alle må ha dem.

 

Om behovet er kunstig eller ikke er opp til hver enkelt å bedømme. Reklamen vil alltid prøve å manipulere folk til å kjøpe nye produkter. Om du lar deg manipulere eller ikke er en annen sak.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

lsvgs
28.03.2006 16:04

Bra!
3
anbefalinger
Dette er bra, dette er en godt skrevet artikkel

gg
21.05.2008 19:42

Bra!
1
anbefalinger
men veldig kort da...

mor til gg
29.05.2008 11:33

Bra!
1
anbefalinger
Meget fin artikkel  Surprised :-o)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews