Søk i stiler
 

Tor


Fakta om den norrøne guden Tor.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:24.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norrøn og annen mytologi
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Tor

Tor var den mest populære guden i vikingtiden. Han var kjent for å ha makt over lyn og torden og å være menneskenes beskytter mot jotnene. Jotnene var troll som kom fra Jotunheimen. De var noen sleipe vesener som plaget eller plyndret menneskene. Hjemmet hans Bilskrine lå i Trudvang. Han hadde en sønn og en datter med hans hustru Siv. Datteren het Trud og sønnen het Mode. Tor hadde enda en sønn med en jotunkvinne som ble kaldt Jarnsaxa. Han het Magne. Det sterkeste av alle Tors våpen var hammeren Mjølne. Denne hammeren ble laget til ham av dvergen Sindre. Hammeren traff alltid det den ble kastet etter, og kom alltid tilbake til den som kastet den. Han hadde et par jern hansker til å holde hammeren. Tor hadde et styrkebelte. Det gav ham dobbelt styrke og sinne når han brukte det. Når Tor kjørte over himmelen med vognen hans brakte det og slo gnister. Dette førte til lyn og torden. Vognen ble trukket av bukkene Tanngnjost og Tanngrisne. Tor ble også kaldt Vingne, Vingtor og Åsa-Tor. Navnet Tor betyr troskap.

 

Trymskvida

En dag da Tor våknet fant han ikke hammeren sin Mjølne. Han letet overalt etter den til han forsto at noen hadde tatt den. Han ropte på Loke! "Loke hammeren min er blitt stjålet!" sa han. De gikk til Frøya med en gang. Av Frøya fikk de låne en kappe av fjær, og med den kunne de lettere finne hammeren. Loke fløy fra gudene til trollene i Jotunheimen. I Jotunheimen gikk han til Trym, kongen av trollene. Trym spurte:" Hvordan går det med gudene? Hvordan går det med alvene? Hva bringer deg hit alene til Jotunheimen?" Loke svarte: "Det går nok ikke så bra med gudene, ikke med alvene heller. Har du tatt Tors hammer?" "Det har jeg, og jeg har gjemt den langt under bakken så ingen mann kan finne den. Tor vill aldri få den tilbake hvis ikke jeg får Frøya til min hustru" Sa Trym. Loke reiste tilbake til Åsgard og fortalte det til Tor. Tor og Loke besøkte Frøya. De fortalte at hammeren var blitt borte, og at hun var den eneste som kunne få den tilbake ved å gifte seg med Trym.

 

Frøya svarte i sinne: "Jeg måtte ha vært den mest manne-gale dame i verden for at jeg skulle ha gått med på noe sånt!" Alle gudene prøvde å tenke ut hvordan de skulle få hammeren tilbake. Heimdall, den viseste guden av alle kom med en idè. " Vi kler Tor ut som Frøya, og mens Tor gifter seg med Trym tar vi tilbake hammeren." Tor gikk skeptisk med på dette. De kledde Tor med Frøyas klær og tok på ham et smykke kalt Brisinga-menet. Loke kledde seg ut som Tors tjeneste pike. De reiste til Jotunheimen. Da de kom til Jotunheimen ropte Trym: Kom fram! Gjør klar til bryllup! Nå skal Frøya bli min hustru!" Gjestene kom tildlig om kvelden fordi det var masse av øl til jotnene! Tor spiste en okse og åtte lakser. Han drakk tre tønner øl." Trym spurte: "Hvorfor spiser frøya mer enn den største og sterkeste mann hadde klart?" Tjeneste piken sa: Det er fordi hun har gledet seg sånn til bryllupet at hun ikke har spist på åtte dager. Trym så Frøya i øynene og spurte: " hvorfor har Frøya så forferdelige øyne?" Tjeneste piken svarte igjen: Fordi at de dagene hun ikke spiste, så sov hun ikke heller." Frøya sa: Nå som vi er gift vil jeg ha hammeren." Trym kalte på hammeren, og Frøya fikk den i fanget sitt. Med en gang Frøya fikk hammeren rev hun av seg alle klærene til Frøya og drepte Trym og alle jotnene. Så reiste de tilbake til Åsgard med hammeren.

 

Dette stoffet om den norrøne guden Tor har jeg funnet på internett. Jeg gikk inn på www.gs.bergen.hs.no der fant jeg linker til andre web sider som hadde om norrøne guder å gjøre.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

skolegutten
27.03.2012 16:55

Bra!
6
anbefalinger
denne siden var bra jeg tror jeg kan fa 1-6+. jeg går i 8.klasse. jeg håper denne siden er bra nok.  Smile :-\) bra side er stolt_)

emilie
03.05.2010 10:47

Bra!
2
anbefalinger
jeg skal skrive et foredrag om folk fra vikingtiden, takk for hjelpen  Smile :-\)


21.02.2007 15:25

Bra!
1
anbefalinger
denne siden var elendig


01.09.2010 15:35

Bra!
1
anbefalinger
Hei! går i 8. skal skrive om en gud. så dette var til stor hjelp.
Takk for hjelpen  Smile :-\)

random
11.09.2013 21:50

Bra!
1
anbefalinger
alle dere som bruker denne linken om Tor, husk at dette blir sjekket for plagiat. Da får dere garantert 1, så husk og skriv om teksten  Wink ;-\)

anunymt
18.11.2016 13:59

Bra!
1
anbefalinger
suger drit dorlig


16.10.2006 20:50

Bra!
0
anbefalinger
hei!

Fisk90
19.10.2008 19:08

Bra!
0
anbefalinger
linken fungerer ikke..  Sad :-\(
men takk for hjelpen om Tor! :]

karoline
03.12.2009 18:28

Bra!
0
anbefalinger
blædiblædiblæ denne siden var kjedelig!

Joachim
28.09.2010 17:43

Bra!
0
anbefalinger
Må bare si at det er MYE feil i denne her..

youknow
02.03.2012 13:36

Bra!
0
anbefalinger
Joachim
can you tell me wha's wrong, i really need this!

dustegutten
27.03.2012 16:57

Bra!
0
anbefalinger
jg ha dey braa åsen haar di det kn jg få bite lit iss jg e lust på mdt nå

Petra
20.05.2013 08:32

Bra!
0
anbefalinger
Tusen takk for hjelpen om Tor , det ga meg stor hjelp til en framføring!

anonym
28.09.2013 22:40

Bra!
0
anbefalinger
håper at dette er til hjelp. PS-dette er kjedelig


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews