Søk i stiler
 

Alkohol og tobakk


Virkninger av tobakk og alkohol.

Karakter: 5 (8. klasse)

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:16.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alkohol
Tobakk
Verktøy:UtskriftAlkohol

Alkohol er et rusmiddel som har blitt brukt i mange tusen år, og er det vanligste rusmiddelet som er i Europa. Alkohol er klart det mest dominerende rusmiddel i verden.

 

De fleste prøver alkohol for første gang når de er rundt 15 år gamle. Alkoholen blir sugd opp i blodet via magesekken og tarm, og fraktet rundt til alle cellene i kroppen. Ruseffekten kommer etter 10-20 minutter Alkoholen blir brutt ned i leveren. Hvis man har drukket lite, vil man bli edru igjen ganske fort, men har man drukket mye, tar det lengre tid. Hvis man drikker og spiser samtidig, tar det lengre tid for alkoholen å nå blodet, og man blir ikke så fort full. Hjernecellene tar også opp alkoholen i blodet, og det fører til at hjernecellene samarbeider dårligere. Da forandrer oppførselen til personen seg, man blir avslappet og mer selvsikker.

 

Dette er noe av det som skjer ved kroppen til en som misbruker alkohol:

Immunforsvaret svekkes generelt, både under inntak og på lang sikt.

Lever: All alkohol brytes ned i leveren, og derfor kan langvarig misbruk ødelegge levervevet og gi skrumpelever. På menn kan skrumplever føre til impotens og skrumpede testikler, hos kvinner til større risiko for abort og nedsatt fruktbarhet. Skrumplever kan ikke helbredes, men man kan bremse utviklingen ved å slutte å drikke.

Depresjoner: Høyt forbruk over lang tid kan medføre sterke depresjoner

Hjerte: Man får høyere blodtrykk. Høyt forbruk over lang tid svekker hjertemuskelen, nedsetter pumpefunksjonen og kan forårsake åreforkalking.

Nedbygging av muskelmassen: Produksjonen av testosteron synker, og store inntak av alkohol virker derfor nedbrytende på kroppens muskelmasse.

Kreft: Sjansene for å få kreft i munn, spiserør og strupe øker med alkoholforbruket.

 

Tobakk

Tobakk kommer fra bladene på tobakksplanten, som opprinnelig vokste i Mellom og Sør-Amerika, men den ble tatt med til Europa av europeiske sjøfarere på 1500-tallet.

 

Man blir veldig fort avhengig av tobakk. Fysisk avhengighet kommer av at kroppen trenger en daglig dose nikotin. Får man ikke den nikotinen man trenger, føler man seg slapp, svimmel, får hjerteklapp og begynner å skjelve. Med andre ord er det veldig vanskelig å motstå nikotinen. Psykisk avhengighet er at man har vaner det er vanskelig å slutte med. Står man med en røyk i hånden halve dagen, er det vanskelig å plutselig ikke gjøre det mer. Sosialt kan det også være vanskelig, siden alle de andre røyker unntatt deg. 80 % av de som prøver å slutte å røyke, begynner igjen innen et år.

 

Røykere får fortere rynker enn ikke-røykere. Livet forkortes med omtrent 7 minutter for hver sigarett man røyker. I verden dør ca. 5 millioner mennesker hvert år av sykdommer som røyken gir dem.

 

Hva inneholder sigarettene?

Sigaretter inneholder mer enn 4000 stoffer, og mellom 50 og 60 av dem er kreftfremkallende. Dette er noen av dem:

- Nikotin: Nikotin er et giftstoff som er i tobakksplanten. Nikotin er stoffet som gjør deg avhengig av sigarettene. Det virker oppkvikkende i små mengder, men har mange negative virkninger. Hvis man ikke er vant med å røyke, kan man få angst, hjerteklapp, kaldsvette og kalde hender på grunn av nikotinen.

- Tjære: Tjære er det stoffet i sigarettene som er årsaken til kreft, lunge og hjertesykdommer. Tjæren lammer flimmerhårene (luftveienes feiekoster) slik at fremmede stoffer ikke blir feiet opp igjen.

- Karbonmonoksid: Karbonmonoksid er en luktfri og usynlig gass som blant annet finnes i eksos. Gassen blokkerer de røde blodcellene og hindrer transporten av oksygen til cellene i kroppen.

- Bly: Bly er et giftig metall som skader nervesystemet, hjernen, nyrene og de røde blodlegemene.

- Cyanid: Cyanid er en giftig, fargeløs gass som fører til kvalme og hodepine for de som ikke er vant til å røyke. Det var denne gassen som ble brukt til å henrette jøder i gasskammer under krigen.

- Ammoniakk: Ammoniakk er et etsende stoff som finnes i gjødsel og vaskemidler. Det ødelegger lungevevet og kan føre til alvorlige lungesykdommer.

 

Skader av tobakk:

Den vanligste sykdommen røyken forårsaker, er lungekreft. Men den kan også føre til kreft i munnhulen, spiserøret, nyrene, magesekken, bukspyttkjertelen, livmorhalsen og urinblæren.

 

Røykere får dårligere immunforsvar, og blir oftere forkjølet og får oftere influensa. Røykere får også oftere hjerteinfarkt og hjertekrampe.

 

Passiv røyking:

Passiv røyking er å puste inn luft som er forgiftet av tobakksrøyk. Barn som har foreldre som røyker inne, får mye oftere astma, allergi, luftveisinfeksjoner og ørebetennelse. Det er bevist at passiv røyking også kan føre til lungekreft.

 

Hvis man røyker når man er gravid, skader hun fosteret. Det kan få for lite oksygen og næring, og vokser ikke så mye som det kunne ha gjort. Røyking mens man er gravid øker faren for at barnet blir dødfødt.

 

Hva skjer når man slutter?

Når man slutter å røyke, begynner kroppen med en gang å reparere skadene røyken har påført kroppen.

Dette er det som skjer:

- Etter 20 minutter: Man slutter å forurense luften rundt seg, blodtrykket og pulsen synker til det normale, temperaturen i hender og føtter stiger til det normale.

- Etter 8 timer: Mengden kullos i blodet blir normal, mengden oksygen i blodet stiger til det normale.

- Etter 24 timer: Risikoen for å få et hjerteinfarkt blir lavere.

- Etter 48 timer: nervecellene begynner å tilpasse seg den manglende nikotinen, luktesansen og smakssansen begynner å fungere bedre.

- Etter 72 timer: Musklene rundt luftrøret blir avslappet og det gjør at det blir lettere å puste, lungekapasiteten øker.

- Etter 2 uker til 3 måneder: Blodforsyningen blir bedre, man blir ikke så lett andpusten, og lungefunksjonen er vesentlig bedret.

- Etter 1 til 9 måneder: Man hoster mindre, man blir mindre trøtt og får mer overskudd, og tette bihuler reduseres.

- Etter ca. 1 år: Man har halvert risikoen for å få hjerteinfarkt.

- Etter 5 år: Man har halvert risikoen for å dø av lungekreft.

- Etter 10 år: Celler i kroppen som var i ferd med å utvikles til kreftceller mens man røyket, blir erstattet med nye, friske celler.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Henrik
08.11.2005 19:29

Bra!
7
anbefalinger
Det var da en særdeles sær lærer som ga deg 5 på denne! Dette er 6`er synes nå jeg!

Til Per Martin..
11.01.2009 21:17

Bra!
5
anbefalinger
Å fy faen du er kul!

Helle
11.03.2005 13:01

Bra!
3
anbefalinger
Synes denne artikkelen er kjempe fin jeg, lærte mye av den... skal ha om dette på skolen nå (niende klasse) og den kommer til å hjelpe meg... Tusen takk for en fremragende oppgave...
Helle

Halo
11.11.2005 09:07

Bra!
3
anbefalinger
Dette var en bra oppgave som tjener en 5+!

slask
17.03.2006 11:10

Bra!
3
anbefalinger
ere noen det går ann å chatte me her a???

Alna Folka
03.03.2009 11:08

Bra!
3
anbefalinger
Denne fortjener en 6er bruur  Wink ;-\) Den var sikkerlig bra og lærerik Wink ;-\)

madelen
03.02.2006 11:26

Bra!
2
anbefalinger
Jeje, fin oppgave detta Smile :-\) takk for hjelpen. trenger detta til oppgaven min

Eirin
08.03.2006 09:54

Bra!
2
anbefalinger
dette var nyttig. takk for hjelpen.

Slask
17.03.2006 11:09

Bra!
2
anbefalinger
Bra! en bra og lærerik artikkel!

slask
17.03.2006 11:11

Bra!
2
anbefalinger
nei vel  Sad :-\(

meg
25.04.2006 18:23

Bra!
2
anbefalinger
Flott skrevet!

heey
03.05.2006 13:33

Bra!
2
anbefalinger
bra skrevet Smile :-\) det kommer jeg til å få nytte av i det avsluttende prosjektet mitt Smile :-\) klemz fra meg Smile :-\)

Dårlig gjort
04.05.2006 23:16

Bra!
1
anbefalinger
Det var dårlig gjort av meg at jeg aldri kom på å lese denne før nå, denne fortjener sekser. Har du vudert forfatteryrket.

odin
15.10.2009 21:51

Bra!
1
anbefalinger
fikk du bare 5 ?!?? dette var jo 6'er da !!!!

sara
02.11.2010 21:40

Bra!
1
anbefalinger
tusen takk !  Very Happy :-D
fikk virkelig bruk for dette, når jeg har vært sent ute med en fremføring... Aldri lurt å begynne dagen før..!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews