Søk i stiler
 

Gode gamle dager.. Eller?


Essay om kvinnesynet på 1800-tallet.
Sjanger:EssayLastet opp:14.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Likestilling
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookJeg skulle akkurat til å slå inn en spiker i veggen da broren min kom bort til meg. Han flirte, tok fra meg hammeren og sa: ”Det der kan du bare gi opp med en eneste gang. Dette er en guttejobb.” En guttejobb? Akkurat som om han kunne gjøre dette bedre enn meg bare fordi han var gutt?

 

Er ikke kvinner og menn like mye verdt?

De er ganske forskjellige, men de er vel like mye verdt selv om? På 1800-tallet mente de fleste at kvinnene bare skulle være hjemme å sy, passe barn og vente på å bli gift. Synes du dette er riktig? Jeg synes det er morsomt å lese, sy og å være hjemme. Men jeg synes også at det er gøy å være ute, snekre, lære og å ha gym. Dette skal liksom være ”gutteting”. Eller det var i alle fall før i tiden. Særlig å ha gym synes jeg er moro. Guttene er ofte flinkere enn oss, men vi jenter står også på og gjør vårt beste.

 

Tenk om vi nesten ikke kunne ha vært i bevegelse. Det er i hvert fall slik jeg oppfatter at de hadde det i romantikken. At jentene bare skulle brodere, lese, lage mat og spille piano. Ingen kvinner fra velstående familier kunne jobbe eller skrive bøker. Men kanskje jeg tar feil. Kanskje de var ganske mye i bevegelse. Kan hende at de ofte red eller gikk fort for å rekke noe. De var sikkert mye i selskaper og danset mye. Det er jo god mosjon å danse. Moro er det også. Kanskje de likte å bare sy og spille piano? Det kan godt hende at jeg også hadde likt det.

 

Men en ting jeg ikke tror jeg hadde likt er å ikke kunne snakke i forsamlinger og ikke kunne si meningen min. Ikke kunne jobbe med det jeg ville og ikke minst å ikke kunne gifte meg med den jeg er glad i. Jeg kom til å tenke på hvis jeg hadde blitt giftet bort av foreldrene mine. Hadde det vært i dag, ville jeg ikke ha godtatt det. Jeg hadde satt meg opp mot foreldrene mine, og dratt bort for å gifte meg. Men kanskje jeg ikke ville tenkt sånn før i tiden. Da ville jeg kanskje bare godtatt det, og tenkt at det var sikkert det beste for meg. Hva ville du gjort hvis du hadde blitt giftet bort?

 

Hvis du for eksempel tenker på Camilla Collett. Hun skrev romanen: Amtmannens døtre. Den handlet om fire søstre som alle ble giftet bort. De levde ikke noe lykkelig liv. Camilla levde vel egentlig ikke noe særlig lykkelig hun heller, tror jeg. Hun så urettferdigheten i det og ville at kvinnene selv kunne få velge hvem de skulle gifte seg med og hva de skulle gjøre og jobbe med. Derfor skrev hun romanen, som et slags angrep på foreldre som giftet bort barna sine. Ville du giftet bort barnet ditt?

 

På 1800-tallet skulle kvinnene skjule sine følelser, tvil og lengsler. Går dette egentlig an? Hva menes med å skjule følelsene sine? Var det feil av kvinnen å ta det første skrittet i et forhold? Kunne de vise følelsene sine etter de var gift? Jeg trodde kvinner på den tiden liksom skulle være myke og følsomme. Men hvordan kan man være følsom hvis man ikke kan vise følelsene sine?

 

I romantikken var den ”perfekte” kvinnen myk, følsom, ufølsom, glad i å sy og å sitte inne, flink til å lage mat, uselvstendig, trofast mot sin mann, kanskje ikke så smart, likegyldig, flink til å danse og ikke minst føyelig. Er dette bare gode egenskaper? Jeg tror at dersom jeg hadde møtt en slik kvinne i dag, ville jeg synes hun var kjedelig. På 1800-tallet ville jeg kanskje beundret henne? Jeg kom til å tenke på at menneskene har forandret seg og sine meninger mye på bare 200 år. Veldig mye, også. Fra å være ideal til en kjedelig person. Men hvis jeg hadde på en eller annen merkelig måte kommet til romantikken, hadde nok de personene som levde der synes jeg var rimelig spesiell.

 

For 200 år siden skulle kvinnene i Norge tie i forsamlingen og la være å si sine meninger. Det er fortsatt noen som mener dette i dag. Jeg kom til å tenke på Rosemarie Köhn. Hun skulle holde en tale, men kapellanen ville ikke at hun skulle fordi hun var en kvinne og pga meningene hennes. Ligner ikke dette litt på det gamle kvinnesynet?

 

Vi har kommet ganske langt når det gjelder kvinnerettighetene her i Norge. Før i tiden for eksempel kunne ikke kvinnen engang ha jobb, men det kan de jo nå. Heldigvis. Men det er fortsatt mange som mener at ikke kvinner skal bli sjefer, og kvinner får gjerne mindre lønn enn menn selv om de gjør akkurat den samme jobben. I islam er kvinnene fortsatt veldig undertrykte. De er kanskje enda mer undertrykte enn kvinnene her i Norge for 200 år siden. Kvinnene blir giftet bort, og er mannen ”underlegen”. Mannen har kontroll over kvinnen. For eksempel så arver kvinner bare halvparten av det mennene gjør og hun må jobbe hjemme. Dette er ganske likt som i Norge på 1800-tallet, eller kanskje verre?

 

Er snekring en ”guttejobb”. Er alle kvinner og menn likestilte? Har vi virkelig kommer så langt som vi tror?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

the respect man
17.10.2012 01:23

Bra!
8
anbefalinger
Du må også husk alltid med religion respekt , ikke bare skriver det du har tenkte uten å ha god kunnskap om det.

Zeroloco
30.05.2006 19:58

Bra!
6
anbefalinger
Vi har kommet lengre enn du aner..

sara
27.04.2008 21:03

Bra!
4
anbefalinger
Det med islam, som du skrev er litt feil. Kanskje du burde lese mer om islam før du skriver om religionen.

Anwar
14.03.2011 16:42

Bra!
4
anbefalinger
det om islam er helt feil, jeg synes at du bør lese mye om det . I islam er det forbudt å tvinge jenter for å gifte seg, men det er mange muslimer som gjør det , ikke fordi det er i islam men fordi de ikke følger islams regler. du kan søke å finne svar om det og om hvorfor kvinner arver bare halvparten av det mennene gjør .
kvinner er ikke undertrykt i islam men de er jo undertrykt i islamske samfunn som ikke følger islamske regler og lover.

Islam
31.10.2008 00:34

Bra!
3
anbefalinger
Det om Islam stemmer jo ganske bra, selvom det ikke akkurat var noe spesielt bra skrevet.
Likestillingen i Norge synes jeg ikke vi skal klage så ekstremt mye over, se heller på hvordan kvinnene har det i Bangladesh og land som det. Tenker jeg dere rødstrømper skal få litt hodebry  Smile :-\)

Victoria Joy
04.06.2009 12:14

Bra!
2
anbefalinger
Du har så rett i det du skriver ^^


08.03.2012 18:04

Bra!
2
anbefalinger
Det med Islam syntes jeg ikke at stemmer! Du burde lese mer om religionen. Det er ikke forbudt å jobbe i Islam, og det står heller ikke at mennene skal styre dem eller noe sånt. Du bør undersøke det litt bedre neste gang før du skriver noe sånt igjen!  Smile :-\)

gi opp livet
09.05.2018 08:45

Bra!
1
anbefalinger
drit dårlig tekst


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews