Søk i stiler
 

Ungdom og motepress


Artikkelen tar for seg dyre merkeklær og "perfekte" modeller. Skrevet i 9. klasse.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Mote
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook-Mamma, jeg trenger ny bukse nå. Kan jeg få litt penger?

-Javel, her har du 300kr.

-Hahaha! Veeeldig morsomt!

-Ja, så gå nå!

-Hva? Er du gal? For den summen får jeg knapt nok råd til glidelåsen! Og kanskje knappen,-hvis jeg er heldig!

-500 da?

-Et halvt buksebein.

-Hvor mye penger trenger du egentlig?

-Tja...1500 kr hadde passet godt..

-Bukser koster ikke 1500kr!!!

-Jo, Miss Sixty-bukser gjør det.

-Men hvorfor MÅ du absolutt ha merkeklær? Det finnes da billigere bukser!!

 

Ja...,- hvorfor MÅ man ha merkeklær?

-Hvorfor vil alle jenter være slanke, gå i tettsittende klær som nærmest er sprayet på? -Og hva kan gjøres med det?

 

Jo, "alle andre har det". Men hvorfor har de andre det? Ett sted må jo den onde sirkelen begynne...

På ungdomsskolen spesielt "må" man liksom være kul. For mange er det status å være rik, og ved å kjøpe bukser som Miss Sixty, viser man at man har råd til det, og får status. Butikkene presser prisene opp, de utnytter oss unge, lettlurte, for de vet at vi gir nesten hva som helst for å være "med i gjengen". Altså er det litt butikkenes skyld. Men det er ikke alle som har råd til å betale 1500kr for en bukse. Det er også mange "smarte" foreldre som vet at dette er alt for mye å betale for en simpel bukse. -Man vokser jo ut av den med én gang, for merkeklær blir ikke laget i de største størrelsene som finnes!!

 

Apropos størrelser, ja... Hvorfor vil nesten alle jenter være så tynne? Hvorfor kan vi ikke være fornøyde med den vi er? Den ene grunnen kan være TV. På TV er alle perfekte. Alle jentene er tynne, har gode karakterer, fin familie, mange gode venner osv. Men virkeligheten er en annen. På TV løser alt seg med én gang. [ ] Hvis du trenger penger, finner du plutselig en lommebok stinn av gryn. Og hvis du for en gangs skyld leverer den tilbake, får du gjerne en dusør større enn innholdet. Alt er så lett på TV. Men det er det ikke i virkeligheten, og det er heller ikke alle som innser forskjellen mellom fantasi,-TV, og virkelighet. "Det perfekte liv" er nesten umulig å oppnå på utsiden av TV-skjermen. Men alle vil være bra. Alle vil være best.

 

Også forbilder er ofte slanke, veltrente, har fine former og lever et lykkelig liv. Alle stjerner har det så fint, og sånn vil vi unge også ha det. Men mesteparten av Jordens befolkning har det antakeligvis ikke sånn. Mange har det som oss, men mange har det mye verre. De opplever krig, sult, får ingen utdanning, har ikke et sted å bo osv. Mens vi drømmer om å være superstjerner, drømmer de om å ha det som oss: -mat, klær(som selvfølgelig ikke trenger å være Miss Sixty), seng, skole osv. Hva må til for at vi skal innse at vi er og har det bra, er så heldige som har det sånn mange drømmer om? Det er nok livets skole:

-Du vet ikke hva penger er før du er blakk.

-Du vet ikke hva kjærlighet er før du er dumpa.

-Du vet ikke hva vennskap betyr før du ikke har noen venner.

-Du vet ikke hva familie er før du har mistet dine nærmeste.

-Du vet ikke hva fred er før du har opplevd krig.

Burde vi ikke være fornøyde med oss selv? -Nei, det er lett å si, men umåtelig vanskelig å være.

 

I tillegg til forbilder vil mange jenter være tynne som modeller. Det er også et problem. -På 70-tallet var modellene 8% tynnere enn vanlige kvinner. Nå er de 25% tynnere enn en normal kvinne, og hvis du ser etter, består de ikke av annet enn skinn og bein. -Kanksje ikke dét engang. Jeg tror alle jenter én eller annen gang i livet har syntes de er tykke. Bortsett fra de som er alt for tynne, og har skjønt det. De vil gjerne være tykkere, mens andre ser på dem som "perfekte". Det er ofte sånn at venner ser på hverandre, de andre, som "perfekte" mennesker. Egentlig er de kanskje like tynne, eller så syns noen de er for tynne, mens de andre mener de er for tykke. Ingen sier noe om det til hverandre, de bare går og er misunnelige, og prøver å bli like. De skjønner ikke at alle mennesker er forskjellige,-unike. Det er også et problem. Hvis jenter, spesielt, hadde sagt til hverandre hvor pene de er, tror jeg det hadde hjulpet på selvtilliten, og dermed selvstendigheten. Men det er ikke mange som gjør det.

 

Mange voksne, særlig foreldre, mener at for å få slutt på motepress, bør det innføres skoleuniform. Og dét er kanskje lurt. Men på den annen side vil faktorer som utseende; tykkelse, øyenfarge, hårfarge osv. bli status. Og alle er forskjellige, så hva er egentlig best?

 

Jeg tror at motepress og kroppsfiksering er og blir en del av livet. Idealet har alltid vært bedre enn det går an å være, og sånn tror jeg det fortsatt vil bli. Men hvis butikkene hadde tatt bort merkene på klær (!) og laget større størrelser, modellene ble mer normale, og livet på TV ble mindre "perfekt", med mer moral, tror jeg det ville blitt mindre motepress og kroppsfiksering. Men som sagt tror jeg det aldri vil bli helt borte.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Kaare
20.04.2006 23:20

Bra!
13
anbefalinger
Greit nok dette her, men ikke bra på den måten en artikkel bør være. Det er helt klart et veldig personlig preg i denne "artikkelen", og det gjør at den til tider virker litt useriøs. Jeg vil gjerne underbygge dette ved å trekke frem at skribenten bruker ord som "lissom", noe man helst bør unngå i en hver seriøs artikkel. Drøftingen er ikke så bra i denne stilen, skribenten burde vektlagt det å trekke frem mer tydelige for/mot sider av saken. Dessuten er språket veldig muntlig, som jeg så vidt nevnte tidligere, og det gjør at det hele virker litt innholdsløst. Artikkel er en sjanger der skribenten bør holde seg saklig og nøktern i språkformen, men samtidig prøve å engasjere leseren gjennom å drøfte på en spennende og uventet måte. Men som sagt, helt greit dette.

odamooj
02.11.2005 15:07

Bra!
6
anbefalinger
KJEMPEBRAAA altså, kunne ikke passa bedre.... vi har et prosjekt om detta på skolen vår.... Takk for hjelpa....

Snuppa
01.02.2005 20:37

Bra!
4
anbefalinger
Kjeeeeempebra artikkel dette her, den faller garantert i smak hos meg! Takk for hjelpen, Ingrid Wink ;-\)

Ingrid
07.07.2006 22:36

Bra!
4
anbefalinger
til kaare:
lurte på hvor du fant ordet "lissom"? Men ellers kan jeg nok si meg enig i at den var litt personlig og alt det der. Bare husk at det var en niendeklassing som nettopp hadde lært om emnet og ikke en ferdig utlært skribent som skrev denne stilen for snart tre år siden (haha ... tiden flyr gitt). Men i dag ville jeg nok ikke sagt meg bra fornøyd med denne, nei. Heldigvis utvikler man seg som regel i positiv retning Wink ;-\)

Meeeeg=)
25.01.2006 14:57

Bra!
3
anbefalinger
Denne her var virkelig bra! Sakl skrive en artikkel om motepress, fekk virkelig noen råd om det nå! Thanks!  Wink ;-\) Very Happy :-D

Synne =)
31.08.2005 18:35

Bra!
2
anbefalinger
Tusen takk for strålende hjelp til et foredrag jeg skriver om det samme som deg..  Wink ;-\)Dette var supert..! går i 9 kl jeg å  Wink ;-\) lykke til videre stå på  Smile :-\)

jeeezi
05.12.2005 13:14

Bra!
2
anbefalinger
takk.. trenger litt hjelp.. ogg det fikk jeg da jeg leste denne!! koooooz

Julianne
21.04.2006 09:31

Bra!
2
anbefalinger
takk førr hjeplen! ;P

Ida
22.01.2008 19:18

Bra!
2
anbefalinger
Bare sånn for your information: Ikke engang HM-bukser koster 300kr..

Susanne
19.09.2008 16:43

Bra!
2
anbefalinger
Ganske bra skrevet, Men den har ikke de spesielle ''Artikkeltrekkene'' som må være med i en artikke. jeg syntes også at den er litt Rotette. men du har gjort en god jobb :]

M&M
08.02.2009 19:52

Bra!
2
anbefalinger
god artikkel

jojo
07.09.2009 15:52

Bra!
2
anbefalinger
egentlig en veldig god artikkel spør du meg. mye av det som er sakt kjenner jeg meg godt igjen på.

herrlig
19.11.2009 20:58

Bra!
2
anbefalinger
tusen takk for hjelpen; det hjalp meg virkelig med pugginga fram til tentamen 09. veldig vedlig god artikkel dette her  Very Happy :-D

#£PsK-lolizmo£#
19.11.2010 15:46

Bra!
2
anbefalinger
hehe  Smile :-\) kanskje jeg kan bruke den på tentamen? deler av den i hvertfall  Razz :-P
kas karakter ble gitt denne?

in da hood
07.12.2010 13:29

Bra!
2
anbefalinger
sugent

BT
28.11.2011 19:21

Bra!
2
anbefalinger
Jeg synes det virker mer som en debatt enn som en artikkel, men jeg synes den var bra. Dette er den beste artikkelen jeg har funnet om motepress så langt. Jeg liker artikkelen fordi den minner meg om noe jeg kunne ha skrevet. Det er på en måte samme type språk som jeg selv bruker når jeg skriver debatter.  Smile :-\)

ali mohammad abdi
08.10.2018 12:45

Bra!
2
anbefalinger
nesten like bra som bananer🤘🏽

;P
14.11.2005 14:33

Bra!
1
anbefalinger
kjempe god stil;P hjalp mg mye! ;o)

jo
22.03.2006 21:40

Bra!
1
anbefalinger
d har var en driiiiiiiiiiiiiiiiiiiit bra artikkel ass , jeg har oxo tenkt å skrive om samme mn slapp av jeg skal ikke kopere d , jeg skal bare ta ut noen stikk ord og lager artikkel på min måte ;D  Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D

*Anonym* :p
29.05.2006 16:46

Bra!
1
anbefalinger
Dette var en utrolig god artikkel! Holder på med en artikkel selv, med samme tema.. Så her var det mye godt stoff å hente... Takk for hjelpen...!!!  Razz :-P


22.05.2008 20:18

Bra!
1
anbefalinger
den her var bra syns jeg  Smile :-\)
hjalp meg også, skal skrive en artikkel nå om det samme. so thank you;p

jojo igjen
07.09.2009 15:54

Bra!
1
anbefalinger
takk for at det sto en sånn fin artikkel her trengte litt hjelp til og skrive en stil om motepress

Halloen!
27.04.2010 21:52

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra artikkel! Hjelper veeeeeldig!! Sånn har vi på skolen nå! tusen, tusen takk!!  Smile :-\)


21.10.2016 11:02

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra skrevet

bobo
26.01.2016 10:49

Bra!
0
anbefalinger
bra tekst, funker til det vi skriver om på skolen


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews