Søk i stiler
 

Inger Hagerup (1905-1985)


Portrett av forfatteren og lyrikeren Inger Hagerup.
Sjanger:BiografiLastet opp:11.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Inger Hagerup
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.



Inger Hagerup ble født 1905 og var lyriker. Gjennombruddet hennes var i 1939 med diktsamlingen ; jeg gikk meg vill i skogene”. Diktet handler om en person som rømmer fra sin kjære, og vender ryggen til huset sitt, og har gått seg vill i skogen om natten. Diktene hennes bar et preg av kjærlighet, ensomhet og sorg. Dette kan man se i nettopp dette ditket.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Senere kom diktene: ”Flukten til Amerika” (1942), og ”Videre” (1945). Videre ble skrevet da hun var i Sverige under krigsårene. Inspirasjonen hennes ble hentet fra Arnulf Øverland da det var krig. Hun skrev med samme tette skrive stil altså rim og en sammenheng mellom hvert vers. Men hun holdt seg fremdeles til sine tre temaer  – kjærlighet, ensomhet og sorg.

 

Under 2. verdenskrig skrev hun vrange kamplyrikk og da skrev hun det kjente diktet ”Aust Vågøy”. Diktet er hentet fra diktsamlingen ”Videre”. Diktet handler om måten tyskerne okkuperte Norge på, hvor brutale og hensynsløse de var.

Den første linjen starter slik: ”De brente våre gårder , og drepte våre menn”. Diktet har blitt skrevet sånn at det føles som det er Aust Vågøy som snakker. Tyskerne blir også fortalt som de fremmede; ved å kalle tyskerne for ”De”. Diktet skjuler symboler for eksempel fordi følelser blir trukket inn. Det står i diktet ” La våre hjerter hugge - med harde, vonde slag". Vi får følelsen at Aust Vågøy vil skade tyskerne, eller som hun som hun kalte tyskerne ”De”. Diktet viser at Aust Vågøy vil ta igjen fordi de har laget sorg hos dem. Diktet tolkes på flere måter. Jeg tolker det at krig skaper sorg og unødvendig sinne.

”Aust Vågøy”

(Mars 1941) 

De brente våre gårder.
De drepte våre menn.
La våre hjerter hamre
det om og om igjen.

La våre hjerter hugge
med harde, vonde slag.
De brente våre gårder.
De gjorde det i dag.


De brente våre gårder.
De drepte våre menn.
Bak hver som gikk i døden,
står tusener igjen.

Står tusen andre samlet
i steil og naken tross.
Å, døde kamerater,
de kuer aldri oss.

Inger Hagerup var en direkte lyriker. Et eksempel er diktet ”min elskede kom hjem i går.” Diktet skildrer hvor følsomt et forhold kan være og at du må kjempe for å få et forhold til å fungere.

 

Hun skrev ikke bare kamplyrikk men også dikt for barn. Inger vrengte om hverdagsord og gjorde dem lette, selv om hverdagen ikke var så enkel. Det ble lagt på humor og rim og ble godt mottatt av barn.

”Lille Persille” (1961) og ”Så rart”(1950) er en av dem.

Her er Inger Hagerup sin Bibliografi;

 

Bibliografi:
• Jeg gikk meg vill i skogene (lyrikk) 1939
• Flukten til Amerika (lyrikk) 1942
• Videre (lyrikk) Stockholm 1944, Oslo 1945
• Den syvende natt (lyrikk) 1947
• Sånn vil du ha meg. 30 utvalgte dikt
om kjærlighet (lyrikk) 1949
• Så rart (barnevers) 1950
• Mitt skip seiler (lyrikk) 1951
• Hilsen fra Katarina (hørespill) 1953
• Drømmeboken (lyrikk) 1955
• Den tredje utvei (drama) 1956
• Strofe med vinden (lyrikk) 1958
• Lille Persille (lyrikk) 1961
• Fra hjertets krater (lyrikk) 1964
• Dikt i utvalg (lyrikk) 1965
• Det kommer en pike gående (erindringer) 1965
• Hva skal du her nede? (erindringer) 1966
• Trekkfuglene og skjæra (lyrikk) 1967
• Ut og søke tjeneste (erindringer) 1968
• Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm (noveller
v/Karin Beate Vold) 1977
• Samlede dikt (lyrikk) 1985

 

Inger skrev diktet ”Mauren” , som jeg mener er et dikt som gjør at vi ikke skal tenke nedsettene tanker om andre, men ikke for høye om oss selv.

Mauren

Liten?

Jeg?

Langtifra.

Jeg er akkurat stor nok.

Fyller meg selv helt

på langs og på tvers

fra øverst til nederst.

Er du større enn deg selv kanskje?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Søren Hornum
25.01.2006 09:23

Bra!
73
anbefalinger
Meget bra diktanalyse de her. Veldig fin hjelp når man skal skrive diktanalyse på skolen

Bare meg.
14.12.2005 21:18

Bra!
54
anbefalinger
Yeeeee, takker og bukker! STOOOR norskprøve i morgen blant annet med inger hagerup...Nå har jeg kommet meg et skritt lengre Smile :-\)

j13
16.05.2006 20:43

Bra!
41
anbefalinger
Tusen takk. det er til stor hjelp når jeg må skrive om inger hagrup Wink ;-\) jeg digger diktet løvetannen, den skal jeg lese for hele skolen på 17.mai(i morgen) det blir bra Wink ;-\) TusenTusenTusen takk Wink ;-\)


27.09.2006 19:30

Bra!
35
anbefalinger
Hei! Takk for hjelpen med leksene mine.... Fant ikke noe på nette, helt til nå.
Diger siden... Må bare si TAKK en gang til. TAKK!  Very Happy :-D

Thomas
29.05.2006 11:55

Bra!
33
anbefalinger
Takk for jælpa m ho Inger Hagerup  Smile :-\) Vi har prøvemuntlig-eksamen i norsk, og har om hvordan forfatterne hadde det i 2.verdenskrig, såeeee... Takk  Smile :-\)



BSK  Smile :-\)

Marie
02.02.2006 19:23

Bra!
32
anbefalinger
''Mauren'' er mitt favoritt dikt  Smile :-\)

MEII=P
17.10.2006 16:07

Bra!
30
anbefalinger
Nå fikk jeg gjort ferdig forfatterprosjektet mitt,.. tusen takk Smile :-\)


12.11.2006 13:58

Bra!
29
anbefalinger
Eg lurte på om dere kunne hjelpet meg med en ting?  Smile :-\) Eg skriver oppgåve om diktet "Aust Vågøy", og eg lurte på om dere kunne si meg om korleis diktet eg komponert og kva slags verkemiddel som er brukte ? Hadde blitt so glad om eg hadde fåttt svar på dette.. HAster litt også  Smile :-\)

Karoline :D
12.10.2006 22:16

Bra!
28
anbefalinger
Sekser til meg, takket være deg ;D

Lille Meg^^
09.11.2006 18:58

Bra!
28
anbefalinger
Takktakk får all hjelpå..Ska ha ain store oppgave om hu og dåkk hjalp meg masse^^ Takktakk^^

Nora
14.05.2006 13:23

Bra!
27
anbefalinger
veldi bra og enklere å skrive biografi om henne

Fridlich:)
20.11.2006 17:04

Bra!
27
anbefalinger
Herli sie.. Smile :-\) Kjempe mye bra Smile :-\)

meg
23.10.2006 22:17

Bra!
25
anbefalinger
kjempe bra sie.. ble ferdig med leksene!! Razz :-P

eirik
25.10.2006 18:28

Bra!
25
anbefalinger
Super sie ass. HJalp meg skikkelig

Jenta
12.11.2006 13:12

Bra!
25
anbefalinger
hei!
dette var en kjempe fin side, men dumt at det ikke jikk og sette den på nynorsk..
men den er jo til hjelp! takk! Smile :-\) Very Happy :-D


19.01.2006 19:05

Bra!
24
anbefalinger
 Smile :-\)takk.....dere har hjelpt mg med lekså Smile :-\)


25.01.2006 16:12

Bra!
21
anbefalinger
denne siden er veldig bra!!!! jeg digger diktene til inger hagerup


07.02.2006 18:08

Bra!
21
anbefalinger
Konge stoff. Dette hjalp meg masse, fremføring om Inger, og alt jeg trengte sto der  Smile :-\)

Mauren:D
17.02.2006 11:16

Bra!
20
anbefalinger
Mauren ruuuler dah! Rå sexy dikt! Razz :-P lovyah Inger!

Trse
20.04.2006 16:53

Bra!
20
anbefalinger
Digga d om mauren Smile :-\) liten eg o så..;p menne nå fekk eg jort lexå mi eg o Very Happy :-D tnx

skole jenta 93
26.04.2006 10:29

Bra!
20
anbefalinger
hun døde 6. Februar 1985 ( Razz :-P)

meeh
27.02.2006 11:13

Bra!
19
anbefalinger
hej hej,, dette var jo helt greit det, jeg kunne bruke noe av det men litt lite av det mest viktige,, Smile :-\)


Marten!
27.02.2006 15:57

Bra!
19
anbefalinger
Hei! Takk for hjelpen! Siste dagen før innlevering, og jeg var seint ut!! TUSEN TAKK!

Maria
07.03.2006 16:59

Bra!
19
anbefalinger
tusen takk fo hjelpen. skal skrive om henne

j i 9 klasse
22.03.2006 15:46

Bra!
19
anbefalinger
bra dette her! men du burde kanskje ha hatt med hvordan hun døde.. eller liksom hatt en avslutning hvis du skjønner

Fjongert
24.03.2006 09:44

Bra!
19
anbefalinger
Snasen side altså=P "mycke praktisk" i og med at jeg og ei til skal ha foredrag ting om Inger så var dette helt toppers altså=D

Klemmert

mareen
24.04.2006 09:46

Bra!
19
anbefalinger
takk for hjelpa Wink ;-\)

Noen som trenger hjelp
08.05.2006 17:16

Bra!
18
anbefalinger
Tusen takk for hjelpen trengte det siste til stilen min.
Burde være mere dikt her HELE.  Wink ;-\)


10.05.2006 17:14

Bra!
18
anbefalinger
NICE der var den leksen gjort Very Happy :-D


11.05.2006 18:19

Bra!
18
anbefalinger
dritt bra da kan jeg få mer info til prosjektet mitt takker så mye kyss på kinnet

Meg
10.10.2006 08:22

Bra!
18
anbefalinger
Utrolig bra side, den hjalp meg med leksen jeg hadde om Inger Hagerup  Very Happy :-D Takk for det!

Filosifia15
06.02.2007 22:31

Bra!
18
anbefalinger
Jenter

De som ser like ut er spesielle på innsiden
Kanskje de tenker tanker som ingen andre tenker

De som skiller seg ut, er kanskje de som er vanlige
Kanskje de tenker det som alle tenker

Noen er en rar blanding, som paprika og brunost
De passer inn litt her og der, men ikke med alle sammen

Slik er vel alle, som paprika og brunost.

PS: Jeg er bare ei jente med minimale fritidsproblemer som har verdens kjedeligste lekser. Så jeg sitter å tenker litt og skriver ned en del.. Men så har det seg slik ar jeg ikke fant noe sted å sende inn dette. Jeg er kanskje litt merkelig, men daria var det eneste stedet jeg kom på hvor man ikke trengte å fixe passord og sånne greier for å legge inn en kommetar.. (A) MerkeligeMeg

maren guro
24.04.2006 09:56

Bra!
17
anbefalinger
guro og maren likte sida Wink ;-\) var til stor hjelp.... tusen takk Wink ;-\) Smile :-\) Wink ;-\) Smile :-\)

pingu
10.12.2006 19:24

Bra!
17
anbefalinger
Mye bra her!
Jeg bruker mye herfra i norskprosjektet mitt.

aase
15.03.2007 18:45

Bra!
16
anbefalinger
YAY!! skal ha norsk framføring i morgen og nå går det sikkert bedre enn jeg hadde regnet med!! ha ha!! mange takk Smile :-\)

Linn y_Õ
02.05.2007 16:49

Bra!
16
anbefalinger
Yay nå kan man skrive masse til Norsk-innleveringa  Surprised :-o *uuu*

Frøken H
10.12.2006 19:17

Bra!
15
anbefalinger
Hei hei  Smile :-\) tusen takk for hjelpå.. Smile :-\) endeli ferdi me leksene.. Smile :-\)

VM
12.12.2006 13:48

Bra!
15
anbefalinger
Dette har hjulpet oss veldig med framføringen vi skal ha på fredag!!!

Im Lost.
21.05.2007 21:08

Bra!
15
anbefalinger
Tusen takk for all informasjon, trenger dette virkelig til en Norsk oppgave.  Smile :-\) Skal også framføre, mye nyttig stoff her da.  Smile :-\)

- Im Lost...

moa
13.01.2008 15:57

Bra!
15
anbefalinger
ska ha om inger hagerup og dette va t stooor hjelp..takk takk

Scooooby
03.04.2006 00:50

Bra!
14
anbefalinger
hmm takk før hjelpa...spara masse skriving

VM
12.12.2006 13:49

Bra!
14
anbefalinger
Dette har hjulpet oss veldig med framføringen vi skal ha på fredag!!!

Kamilla
16.03.2007 22:51

Bra!
14
anbefalinger
WEE : D Skal ha norsk framføring om henne, så nå går det sikkert bedre ! (:
Mange, mange takk < 3

norsk33
24.04.2007 20:11

Bra!
14
anbefalinger
tippa du hadde 6er i norsk da???? kjempe bra!!! hjalp meg mye me norsken min Wink ;-\) Wink ;-\) Wink ;-\) Wink ;-\) Wink ;-\) Wink ;-\) Wink ;-\) hadde ikkje klart meg uten dei to diktå Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D

Stabæk er best
09.01.2008 18:35

Bra!
14
anbefalinger
hun har brae dikt Wink ;-\) Wink ;-\)

just me (:
03.03.2008 18:19

Bra!
9
anbefalinger
ååh jackpot, ferdig med leksa nå xD takk for hjelpen [H]

Pinky
12.03.2008 15:23

Bra!
9
anbefalinger
Herlig! Endelig kan jeg vise lærern min hva jeg kan  Very Happy :-D

jujo
24.04.2008 15:43

Bra!
9
anbefalinger
bra side


09.09.2008 21:47

Bra!
9
anbefalinger
tusen takkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
skal ha framføring
om ingre hagerup

Pat
21.01.2008 21:03

Bra!
8
anbefalinger
Jævli bra. Eksamen i mårra, no vart d litt bedre Smile :-\)

Lisa
03.05.2008 20:34

Bra!
8
anbefalinger
Vakker dette du Inger Hagerup


04.11.2008 21:28

Bra!
6
anbefalinger
Takk for denne siden jeg fikk virkelig bruk for den . Fordi jeg hadde noen lekser å da skulle jeg skrive om Inger Hagerup  Smile :-\)
klem

en fan
18.11.2008 16:45

Bra!
6
anbefalinger
jeg hadde lekse om og finne et dikt og jeg valgte SÅKLART Inger Hagerup

Lena
08.01.2009 16:39

Bra!
6
anbefalinger
Hei!
Tusen takk for hjelpen, dette hjalp meg mye til muntligfremlegget jeg skal ha i morgen  Very Happy :-D

marthe
26.01.2009 17:48

Bra!
6
anbefalinger
kan noen hjelpe meg med flukten til amerik ?  Smile :-\)

Thea
08.09.2008 17:08

Bra!
5
anbefalinger
Bra side, skal ha prøve om dette tunge stoffet, har komt godt i gang etter jeg oppdaegt siden Very Happy :-D Takk takk Smile :-\)

joey jordison
18.02.2009 10:27

Bra!
4
anbefalinger
sykt bra side my bra fakta

Åsne
27.05.2009 14:31

Bra!
2
anbefalinger
Tusen takk, har muntlig eksamen i morra i krigsliteratur !! ska bla. ha om Inger Hagerup. TUSEN TAKK  Very Happy :-D Very Happy :-D

homo2
10.05.2010 14:11

Bra!
2
anbefalinger
Under 2. verdenskrig.....? Høres lite truverdig ut... Burde ha vurdert å skrivet et nøyaktig årstall i steden for å basere deg på feilaktige gjettinger...

Lissa
10.01.2011 11:24

Bra!
2
anbefalinger
Hei  Smile :-\) noen som vet hvilken samling diktet "Alt er så nær meg" av Inger Hagerup blit utgitt i, og i hvilket årstall?

MEG
14.03.2011 16:02

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra side  Very Happy :-D

Magnus
05.12.2012 15:37

Bra!
2
anbefalinger
Jeg likte denne veldig, blir glad og trist da jeg leser det. Skulle ønske hun hadde vært god i MH. Det hadde vært topp.
Men tror ikke det fantes på den tiden hun levde. Men..men Jeg liker at du skriver sånt. Men kan du skrive kilder neste gang? Og bibliografi? Trenger deg. Nå har vell jeg snart sakt nok, men det som sto var veldig bra.
håper du kan utvidde denne snart. Hun har vell kommet med mye nytt de siste åra.

Julenissen
09.11.2009 19:59

Bra!
1
anbefalinger
Ja Ærhm detta va bra stoff , men assa de hjelper meg ikkje me ka land ho kom fra  Razz :-P så lissom det va litt mitt i mellom  Very Happy :-D

..
23.11.2009 08:53

Bra!
1
anbefalinger
hu kommer fra norge ble født i bergen og døde i fredrikstad  Wink ;-\)

T-Girl
10.01.2010 17:48

Bra!
1
anbefalinger
helt topp å finne en sånn side  Smile :-\)

lol
24.03.2010 15:35

Bra!
1
anbefalinger
kjempe bra tekst !! Fikk mye hjelp av den til en norsk fremføring jeg har på torsdag ^^,

june
06.04.2010 10:41

Bra!
1
anbefalinger
hehe, tusen takk for hjelpen. men dere skriver veldig slik at jeg må omskrive alt sammen, det er fordi jeg må bruke mine egne ord i mine tekster som blir skrevvet på skolen. jeg fikk mye kunnskap fra denne nettsiden. men jeg vill gjerne vite mer om henne som person og familien. jeg trenger noen sider om henne

boy89
10.05.2010 14:01

Bra!
1
anbefalinger
"Inger Hagerup ble født 1905 og var lyriker. " Kanskje den mest hjerneskada måten å starte en stil på...

homo2
10.05.2010 14:12

Bra!
1
anbefalinger
Passe tragisk egentlig...

Haseeb
12.05.2010 10:24

Bra!
1
anbefalinger
det var bra tusen takk skal dere ha

50-Pasta
19.05.2010 20:18

Bra!
1
anbefalinger
Takk, leksene ferdig på 1,2,3! (Trengte bare 3(!) setninger)

Lissa
10.01.2011 11:25

Bra!
1
anbefalinger
ble utgitt i, skulle det være


18.01.2011 14:55

Bra!
1
anbefalinger
Det er sååh bra fakta.. Det hjelper meg med prosjektet  Razz :-P

line
18.01.2011 20:01

Bra!
1
anbefalinger
hei Smile :-\) veldig bra, men lurte på en ting, er det noen som vet om det hun har skrevet er påvirket av kristne tanker eller bibelen ?  Smile :-\))

Thomas
06.12.2012 12:32

Bra!
1
anbefalinger
Jeg ble forelsket i Inger da jeg leste dette  Smile :-\)

Banan
09.11.2009 20:01

Bra!
0
anbefalinger
Æ e Ænig me julenissen assa  Razz :-P Jei har samma probleme  Sad :-\(

Meg
13.10.2010 15:00

Bra!
0
anbefalinger
Eh... Takk jeg trente dette men også bøkene hennes  Razz :-P jaja får vel fortsette å lete

endre øvestad
17.02.2014 09:50

Bra!
0
anbefalinger
helt enstående, pene dikt altså, R.I.P. Inger Hagerup

lady
11.03.2015 12:40

Bra!
0
anbefalinger
jeg har fremføring om diktet 18 år av Inger Hagerup, kan noen hjelpe meg med og finne virkemidler og tolke Very Happy :-D

anonymus
04.01.2017 12:35

Bra!
0
anbefalinger
ikke så veldig hjelpsomt


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)





På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken







 
Req.time: 0.035 sec - 1 pageviews