Søk i stiler
 

Reality-TV


Det virker som vi tv-seere ikke kan få nok av reality-tv. I denne artikkelen blir ulike reality-serier diskutert.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:01.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:TV
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Reality – TV, eller på norsk – virkelighets tv, er en helt ny sjanger innen fjernsynsunderholdning. Det finnes uttallige av dem, som for eksempel: ”Big Brother”, Robinson Cruise, Nr. 19, Ungkaren, ”Billett merket bryllup” og flere andre. Grunnen til at det blir produsert flere og flere av disse seriene er at de tiltrekker seg millioner av seere, rundt omkring i verden, som følger med på dette fra begynnelse til slutt. Men hva er det i disse seriene som får så utrolig mange folk til å sitte foran tv’en og stirre?

 

Reality tv viser hvordan helt vanlige folk er og er når de blir satt inn i forskjellige situasjoner. Det at disse seriene handler om helt vanlige mennesker, er det ekte følelser og virkelige konflikter, og ikke falske og innøvde ting, folk får se. Det er naturlig og uforutsigbart. Dette gjør seriene mer personlige, og mer spennende.

 

 Noen av reality konseptene, eller de situasjonene mennesker blir satt opp i, er: mennesker som må bo sammen i et hus i 100 dager, en ungkar som må finne seg sin livs partner blant 20 kvinner, noen som må pusse opp og selge et hus elller helt til folk som får et helt nytt utseende ved hjelp av plastisk kirurgi. Det at det er helt vanlige personer, og ikke profesjonelle skuespillere, disse reality – seriene handler om, er det mer realistisk. Folk som ser på kan lettere sette seg inn i reality – spillerens sted, å fundere på hvordan de selv vil oppføre seg, og reagere i den samme situasjonen. Den personlige identifikasjonen som seere får med ”reality skuespilleren” tiltrekker seere.

 

Folk har til alle tider vært opptatt av andre menneskers privatliv. Både fersk sladder om naboen, og siste nytt om privatlivet til kjendiser, har vekket stor interesse hos folk flest overalt i verden. Når folk går rundt og suger i seg masse sladder, og leser blader, som Se & Hør, for å vite hvordan andres privatliv er, så er det ikke rart at de bruker masse tid på å sitte foran tv – skjermen å se inn i rommene som vanligvis er lukket for allmennheten. Folk kan nå tre inn i soverommet, og til og med, toalettene til vanlige folk, som deltar på Big Brother eller lignende reality – serier. Man kan se mennesker drikke en kopp kaffe, gå på do, dusje og ha sex. Alt dette blir tatt opp av kameraer som viser det videre til folk i hele landet, som sitter i stuen og følger entusiastisk med.

 

Reality TV er spennende i seg selv. I disse seriene får folk forskjellige oppgaver, disse oppgavene kan handle om å lure andre deltagere, eller spille et puss for dem. Disse oppgavene kan lett føre til krangel mellom deltagerne, og brutale konflikter dukker opp. Folk sloss, baksnakker og blir gjort til latter av andre deltagere. Dette øker spenningen i reality seriene: hvordan vil konflikten ende? hvordan vil han/hun reagere når personen får vite hva de andre har gjort? Dette er neon spørsmål som kan dukke opp i hodene til seerne. Det som gjør alt ekstra spennende er at man ikke får vite svarene før på neste episode, så folk må se den andre episoden. Selv om dette trikset blir brukt i andre tv- programmer som for eksempel såpeserier, er det mer spennende når det er vanlige personer det gjelder. I enkelte serier blir noen stemt ut i slutten av annenhver episode, det er også spennende å gjette og vente på hvem som skal bli stemt ut neste gang. I noen serier kan også seerne bestemme hvordan serien skal fortsette, ved å stemme ut, eller inn, noen deltagere.

 

I disse seriene blir folk latterliggjort, og dummer seg ut. Folk kan også finne på ting som er moralsk sett galt, og det fører til konsekvenser. Det at det er vanlige personer det skjer med, så kan unge mennesker kjenne seg igjen i situasjonene, og lære av feilene de gjør.

 

Noen programmer kan også være lærerike, for eksempel ”Farmen”. Her må folk drive en gård på gammeldags måte. Folk får et innblikk på hvordan jordbruks livet var i gamle dager, og hvordan folk overlevde. Noen serier kan også være motiverende, som for eksempel ”Idol”, der hvor en blir plukket ut blant tusener av mennesker, til å bli en superkjendis. I ”Idol” er det folket som bestemmer hvem som skal bli landets idol.

 

Jeg vil ikke si at jeg er en stor reality-tv beundrer, men jeg kan ikke si at jeg ikke er det heller. Det er enkelte reality serier jeg ser på, og noen som jeg overhodet ønsker å se. ”Big Brother”, for eksempel, er jeg ikke så interessert i. Jeg synes ikke at det er noe morsomt å se på folk som krangler, skriker, har sex osv. Jeg liker mer reality programmer som ”Idol” og ”Fear Factor”. Fear Factor handler om vanlige mennesker som må utføre utrolige ting, som for eksempel å spise levende mark, eller hoppe ned fra en 20 etasjers bygning(med beskyttelse, selvfølgelig). Den som klarer alt vinner.

 

Jeg synes at det er litt galt å kalle disse seriene for reality tv, fordi det er egentlig ikke virkelighet. Det er ikke vanlig å planlegge et bryllup uten en mann(”Billett merket bryllup”) eller å bare krangle når man bor i et hus med tjue andre i hundre dager. Apropos krangling, de konfliktene som dukker opp i disse programmene er ikke konflikter som har kommet opp på naturlig vis. Det er som oftest regissøren som står bak de konfliktene. Deltagerne får ulike oppgaver, og de oppgavene kan lett føre til krangel.

 

Jeg er heller ikke begeistret for serier hvor folk blir lurt og man setter viktige ting på prøve. I programmer som ”Joe Schmo Show”, hvor en person blir lurt av alle de andre deltagerne hele tiden, eller ”Temptation Island”, hvor kjærligheten blir satt på prøve. Jeg mener at i enkelte reality serier handler det om vennskap som splittes, fortrolighet som misbruker og folk som blir lurt trillrundt. Jeg synes ikke at slikt er underholdende, men det er folk som synes det er det. Det er nok flertallet som synes at andres privatliv, konflikter og ekte følelser er morsomt og spennende, så jeg tror nok at reality tv har kommet for å bli.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

marte
08.11.2006 12:10

Bra!
2
anbefalinger
hei, synes stilen din var bra, enig i at det var litt mye skrivefeil og noen setninger kunne du kanskje skrevet om, men innholdet var bra, du hadde med dine egne meninger og var flink til å sette deg inn i andre seeres sitvasjon. jeg syns du hadde mye info og takker for hjelpen, jeg fikk mye ut av denne artikkelen.
-klemmer

Espen The Beast
06.03.2014 12:34

Bra!
2
anbefalinger
Takk hjalp meg mye ! Takk igjen

Mvh Beiste!

beistet jonas
06.03.2014 12:40

Bra!
2
anbefalinger
Fikk en sterk 5er for denne,takk for hjelpa!

Renate .
19.09.2005 18:20

Bra!
0
anbefalinger
Denne texten var bra ! Takk for hjelpen!

moblo
16.02.2006 16:57

Bra!
0
anbefalinger
meg selv: Skikkelig dårlig tekst dette her
Rart du fikk bedre enn en 3-!

den var bdre en det du kan skrive

moblo
16.02.2006 16:58

Bra!
0
anbefalinger
www.freewebs.com/moblo

:S
09.03.2006 15:45

Bra!
0
anbefalinger
hæ?

mkl
15.03.2006 17:38

Bra!
0
anbefalinger
dårlig setningsoppbygging og mange skrivefeil.... fikk vel ikke så mye mer enn 3er på denne vil jeg tru?

heihei
15.03.2006 19:57

Bra!
0
anbefalinger
tusen takk for hjelpen... veldig bra Smile :-\)

marte
08.11.2006 12:12

Bra!
0
anbefalinger
må bare skrive en ting til, jeg synes det er helt unødvendig å slenge slike kommentarer som " rart du fikk bedre enn tre", jeg rengner med at de som sender slike kommentarer ikke har den fjerneste anelse om hva en lærer ser etter når han/hun retter en oppgave som denne. Jeg foreslår at dere som sender slike kommentarer, tenker litt mer på deres egne karakterer og slutter å bry dere med alle andres! -klemmer

tara
20.03.2007 23:08

Bra!
0
anbefalinger
bra artikkel! veldig flink til å skrive er u bare fortsett Razz :-P

tara
20.03.2007 23:09

Bra!
0
anbefalinger
bra artikkel! veldig flink til å skrive er u bare fortsett Razz :-P


14.05.2008 23:23

Bra!
0
anbefalinger
jeg er veldig glad når jeg se reality tv program.men jeg vil vite hva handler om reality tv?er det unerholdning program?

ingvild
13.10.2008 16:07

Bra!
0
anbefalinger
Tusen Takk for flott stil, var virkelig til stor hjelp da jeg skulle skrive stil om Reality-serier. Klem

jisses
28.09.2009 17:34

Bra!
0
anbefalinger
bra,men det er ikke det jeg trenger,så en artikkel ganske bra

karina
05.10.2010 19:27

Bra!
0
anbefalinger
jeg syns denne artikkelen var veldig bra. litt skrivefeil her og der, men ellers veldig bra.

Jan Ole Isak
06.03.2014 21:20

Bra!
0
anbefalinger
Denne var bra! Takk for hjelpa


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews