Søk i stiler
 

Blåklokke i vinden


Novelle om hvordan savn kan ta overhånd over alt annet.

Karakter: 6 - (9. klasse)

Sjanger:NovelleLastet opp:01.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Sorg og savn
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookBlålysene kastet seg rytmisk mellom husveggene. Hun hørte stemmer, fjerne stemmer. Lukten av svidd asfalt stakk i nesen mens hun sakte satte seg ned på knærne og strøk hånden over et livløst hode. Hun visste ikke hva hun følte. Det var som om det var hennes egen kropp hun så ligge foran seg. Menneskene rundt så på jenta som lå på bakken og opp på hun som satt med hodet bøyd over henne. Da de skjønte hvordan det hang sammen, sukket de dypt og trakk seg litt unna. En sykepleier la en klam hånd på skulderen hennes og fortalte at hun måtte ha dødd momentant. Mannen fra bilen hadde kommet ut og uttrykt hvor forferdelig lei seg han var, gang på gang, men ordene bare svevde rundt henne. Ingen av dem skjønte at det føltes som om det delvis var hun selv som lå der. Hun hadde mistet en bit av seg selv.

 

Løvet feide gaten nedenfor og etterlot seg kun det som var klart for vinteren. Vinden kastet dem rundt i virvler. Et sted ute ved kysten pustet den seg opp før den kast på kast buldret av gårde som snø på vei ned en fjellside. Bak den kom mørket smygende, klart for å pakke inn alt og alle. En forblåst blåklokke var det eneste av sommeren som sto igjen mot en husvegg. Blåklokken ved siden av hadde visnet. Vinden grep tak i den og lot den smuldre opp på vei igjennom gatene. Det var kun et spørsmål om tid før også den siste måtte gi tapt. Lyset som den trengte var tatt fra den – varmen. Høsten hadde kommet brått i år.

 

Oppe på en naken balkong sto en barfot jente med hendene på gelenderet. Hun stirret ut over hustakene. I hånda holdt hun et lite bilde. To jenter satt ved siden av hverandre med armen rundt den andres skulder. Det var nesten umulig å avgjøre hvem som var hvem. Det lyse håret som strømmet nedover skuldrene, den samme blå genseren og de samme røde rosene i kinnene som ga farge til hele ansiktet – alt var likt. En glede strålte ut igjennom de smilende øynene. Det fantes en varme der som ikke lenger fantes i øynene som så på det.

 

Hun lot bilde bli gjemt i hånden. Hun hadde vanskelig for å forstå. Alt hadde gjort henne så forvirret. Hun visste ikke lenger hvem hun var eller hvor alt hadde blitt av. En enorm ensomhet og et enormt savn hadde bredt seg som et teppe over henne. Alle ville hjelpe henne, få henne til å forstå, få henne til å gå videre. Men det var ikke lett. Ingen av dem visste om tomheten som sakte men sikkert hulte henne ut innenifra.

 

Hun snudde seg mot døren. Det eneste hun så var ansiktet hennes som reflekterte i vindusglasset. Hun skimtet den lyse luggen som delvis dekket for øynene hennes. De hang igjen kun som mørke skygger, så tunge at resten av ansiktet sèg sammen. Kinnbena hadde også fått en tydelig kontur. Bildet hun hadde i hånden var ikke så likt lenger.

 

Hun snudde seg raskt rundt igjen og kjente eksoslukten komme sigende. Nede på gaten gikk travle mennesker med skuldrene fram, armene rundt livet og hodet ned i tjukke boblejakker. Ingen av dem så da jenta på balkongen forsiktig løftet den ene foten fra det kalde murgulvet og opp på smijernsgelenderet, og videre den andre foten som fulgte etter. Ingen så at hun strakte ut benet for å sette det på andre siden av balkongen, og ingen så at alt hun snart klamret seg til var den frosne jernstangen. Vinden skar igjennom håret hennes og delte hvert hårstrå fra hverandre som en skarp kam. Den åpnet luggen hennes og selv om hun ikke ville det, smøg blikket seg ned på fortauskanten nedenfor. Hun syntes fortsatt hun kunne se et legeme ligge der på en lysende hvit overgangsstripe. Helt stille. Ansiktet med dype, røde kutt og skrubbsår og resten av kroppen bevisstløs i veien.

 

Hendene skalv og var godt knyttet rundt gelenderet. Det var langt ned. Bilene raste under balkongen, men lydene traff henne bare som igjennom en konkylie, susende. Hun følte seg innesperret selv om hun kjente luften stryke henne på kinnet. Pusten gikk fort, men et øyeblikk lukket hun øynene og tok et dypt åndedrag. Lot brystet heve seg. Hun åpnet øynene igjen og så ned på gaten. En mann hadde trukket hodet opp fra nakkegropen og øynene hans møtte hennes. De stirret opp mot henne, forvirrende og flakkende som to blåfugler i flukt. Han løftet lua opp fra ansiktet og stirret med åpen munn mot henne. Armen løftet seg langsomt opp mot balkongen. Med ett begynte han å se seg rundt etter hjelp mens han betraktet henne i øyekroken. Han tok tak i en mann og pekte, og snart sto flere nede på gaten og ropte, men ropene nådde ikke fram. Hun ville ikke høre.

 

En hel gruppe hadde samlet seg. Noen rolige for ikke å skremme, andre gispende, skrikende og hviskende. Det var hviskingen hun hørte. Hva er det hun vil? Stakkars jente, noen må gå opp til henne. Tror du hun er syk? Hun virker så fjern, hva hvis hun faller? Ordene spant rundt henne som løvet i en virvelvind. "Hei," ropte en mann nedenifra. "Dette er ikke måten å få oppmerksomhet på, gå over på andre siden med en gang, du kan skade deg!". Skade seg? Hun var skadet! De stikkende smertene fikk henne til å knuse, til å såre, kanskje til og med drepe. De hadde tatt overhånd. Det var ingen som skjønte det. Ingen som lenger kunne se hvem hun var, hva hun trengte eller forstå hvordan hun hadde det. Men det kunne hun ikke selv heller lenger. Hun visste ingenting, bortsett fra hva som manglet. 

 

En varm tåre møtte et kaldt kinn da den smøg seg ut av øyekroken. Nå hørte hun banking på den låste døren. Høye mannestemmer trengte seg igjennom veggene, men de var hule, tomme, ga ikke mening. Hun strøk en forfrossen fot langs balkongkanten. Muren risset rødt inn i fotsålen. Dunkingen ble høyere, skrikene hardere men enda mer uklart. Hun knep igjen øynene. Ville ikke høre, ville ikke se, ville ikke føle. Hamringen hogget seg inn i hodet, ropene ljomet mot henne og lukten av kald, våt høst presset seg inn i neseborene og fordelte seg som et gufs rundt i kroppen.

 

Da så hun det. En stor blå, fugl som kom flytende på luften mot henne. Vingene bølget i takt med vinden og lagde en deilig, varm strøm av lys. Så godt det varmet. Da den nådde fram til verandaen bukket den dypt og rakte ut en lysende blå vinge ned til henne. Hun lot fingrene gli langsomt igjennom fjærene. De var så store og myke. Da hun strakk seg på tærne og løftet den første foten opp på vingen, var det som å vasse i dun og silke. Hun satte den andre foten på den andre vingen og uten å være klar over det hadde fuglen lettet og gled framover. Under seg så hun forskremte og gapende ansikter. Hun hørte gisp og skimtet mødrene som holdt barna sine for øynene.

 

Mens fuglen fløy mot horisonten, smøg det seg et lite bilde ut av hånda hennes. Et bilde av to jenter som holdt rundt hverandre. Det ble grepet av den kalde vinden og dalte fra side til side mot bakken. Det la seg som et lite teppe mot en husvegg. Det hadde engang stått en blåklokke der, men den var ikke mer, mørket hadde lagt sin hånd over den.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

tihi
09.12.2005 12:52

Bra!
10
anbefalinger
fy ....kjempe, kjempe bra novelle! suveren 6er ass.. karakter 7 å... vist det fantes Smile :-\) Du skriver jo som en gud her da.... fikk frysninger av den... utrolig bra!26.04.2006 21:44

Bra!
10
anbefalinger
rørende novelle. virkeli bra Smile :-\)

888
12.01.2005 16:22

Bra!
8
anbefalinger
denne var ufattelig bra.

*tottis*
07.11.2004 17:25

Bra!
7
anbefalinger
Oi! det var jammen dypt! sinnsykt bra novelle. høres nesten ut som du snakker av erfaring. men håper da ikke det.

Nora
06.12.2004 18:08

Bra!
7
anbefalinger
vanvittig bra novelle! ikke rart du fikk sekser!!!=D sku ønske jeg kunne skrive sånn...

Andrea
21.11.2004 21:03

Bra!
6
anbefalinger
sinnsylt bra novelle! veldig gode skildringer, og metaforer...

Andrea
02.05.2005 18:34

Bra!
6
anbefalinger
nei, jeg har ikke det. Jeg vet at den ikke kan forstås rett ut av linjene, men det er noe som heter å lese mellom linjene.. at du må se meningen utenom akkurat det som står  Smile :-\)

Hanne Lovinda
08.02.2006 15:22

Bra!
6
anbefalinger
Hei.
En imponerende stil. Dette er et verk du må ha planlagt nøye og brukt en del tid på.
Har du fått inspirasjon fra bøker til å skrive denne stilen og måten du har skrevet på? Jeg syns i værtfall dette var en rørende stil. Du har en lysende i fremtid i sikte som forfatter.
Veldig bra og orginal!

Maria
09.02.2006 16:57

Bra!
6
anbefalinger
Hei Andrea.. Jeg leste novellen din og jeg fikk frysninger. Du skriver jo utoolig bra.. Du fortjente viiiiiirkelig en 6. Dette er en av de nydeligste novellene jeg noen gang har lest.. Fortsett å skrive.. du vil nok bli en forfatter en vakker dag.. hehe Very Happy :-D
Koz

kila jani
07.12.2004 22:05

Bra!
5
anbefalinger
kjæmpebra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hørtes næstn ut som at du snakka av ærfaring ja,men d fårn da itj håp

kamila
11.05.2005 16:29

Bra!
5
anbefalinger
denna novella var bare best da!
kunne ønske jeg kunne skrive så bra!
håper ikke du har opplevd den der!?
jeg sier bare: lykke til videre med skrivinga di! du kan bli en forfatter!!!!!!18.02.2006 22:31

Bra!
5
anbefalinger
wow deffinitift den beste t nå en 6+fra meg å d me ein sterk pluss..ska du bli forfatter??for du komme t å komma longt


08.03.2006 22:29

Bra!
5
anbefalinger
Dæven! Dette var en suuuper bra novelle! bra skildringer osv. Så hele greia for meg i hodet! Var ikke rart du fikk en 6`er! Meget spennende, fikk lyst til å fortsette å lese, selv om den var ferdig. Super bra story var det også! *Tårer i øynene*
Du bør satse på en forfatterkarriere!

Lene
27.03.2005 15:02

Bra!
4
anbefalinger
Herregud! er det mulig! dette var drit bra!

Hanne
25.04.2006 22:41

Bra!
4
anbefalinger
For en utrolig bra Novelle!! er helt imponert. Jeg har aldri klart å få til novellesjangeren jeg.. kåseri er liksom min ting, men i morgen på norsk tentamen MÅ vi skrive novelle...dumt.. prøver å finne litte inspirasjon da, og denne novella var bare nydelig!

anonym
06.05.2006 22:20

Bra!
4
anbefalinger
Kjempebra novelle!!!
Jeg ble kjempeimponert... den 6`ern var fortjent  Smile :-\)
du skriver kjempebra

Fredrik
17.05.2006 17:54

Bra!
4
anbefalinger
dette var virkelig bar....jeg satt klistret til skjermen, og det var ikke langt unna at jeg felte en tåre Very Happy :-D

Maren
18.09.2006 20:01

Bra!
4
anbefalinger
Dette var vel en av de aller beste novellene jeg har lest... Helt utrolig. Jeg sitter og leser igjennom noveller for å få litt inspirasjon til tentamen i morgen, og greier jeg å skrive halvparten så bra som dette her, burde det være bra nok Smile :-\) Mine seksere er jo ingenting i forhold til dette her. Jeg er utrolig imponert!

Andrea
13.03.2005 14:19

Bra!
3
anbefalinger
jeg er 14, takk!

=)
28.04.2005 08:57

Bra!
3
anbefalinger
jg skjønte den ikke helt jeg..har du opplevd dette selv ellr?

Amalie
02.06.2005 13:35

Bra!
3
anbefalinger
Hei Andrea...

Det var en god novelle... Noe jeg ser som jeg gjerne kunne ha forandret litt på, men veldig gode skildringer og metaforer. Teksten er dyp og det kan være vanskelig å se meningen for noen, men det er jo vel det som er meningen. Uansett bra stil, personlig synes jeg at den fortjente en 6'er siden det er snakk om den 9'ende klasse stil... Men den var som sagt bra.

Meg
14.06.2005 15:42

Bra!
3
anbefalinger
Dette var helt sinnsykt bra! Så dyp tekst, og så vakkert. Jeg skjønte ikke helt det med den fuglen som kom.. hoppte hun?? Jeg tok ikke den... Men dette er en av de fineste novellene jeg har lest altså  Very Happy :-D

MarieA.
17.09.2005 18:02

Bra!
3
anbefalinger
Hei!

Jeg skal være ærlig, dette var en ekstraordinært bra novelle. Det er sjeldent at en 14 åring klarer å skrive på den måten! Jeg skal være opprikktig, jeg er rett og slett forbauset og sist men ikke minst imponert.

Du har utrolig mange bra skildringer, meataforer, rett og slett mange bra litterære virkemidler i novellen din. Synes du skriver bra, og gir et godt bilde på føelelser. Er en stil der man er nødt til å tenke litt, noe jeg liker veldig godt.

Allikevel ser jeg ikke hva denne stilen er 6- med, dette er en helt klar 6'er, uten tvil. Ingen minus. Det er en rett og slett god stil, som fortjente en 6'er. Regner med at du har en ganske streng norsklærer, som jeg forsovet også hadde på ungdomsskolen, og ennå strengere nå på VGS.

Du har virkelig gode evner, en dyp og rørende stil! Inspirasjonsrik. Du er rett og slett flink! ( jeg gir sjelden så mye ros)... Føl deg beæret!

Supert!!

Andrea...
08.10.2005 18:17

Bra!
3
anbefalinger
Hei,
Må bare få takke og svare litt på noen av innleggene deres! Veldig hyggelig med så mye positiv tilbakemelding! Først: jeg fikk 6 på den altså! Denne - var meningen som en tenkestrek mellom karakteren 6 og 9. klasse, men så puttet jeg jo parantes og glemte tenkestreken... jaja.. uansett, en 6er ble det!

2: Ja, hun døde på slutten  Smile :-\)

Andrea...
09.01.2006 17:59

Bra!
3
anbefalinger
Tusen takk! Hehe.. ja, egentlig så planlegger jeg ganske nøye før jeg skriver. Det er viktig for meg å gjøre det FØR jeg begynner, ellers er det vanskelig å se teksten fra en lesers perspektiv. Derfor bestemmer jeg alltid frampek, metaforer, stemning, hvordan form jeg vil ha osv. på forhåd. Det gjør at jeg også må ha hele historien klart for meg før jeg begynner. Dessuten pleier jeg å ha flere løsninger slik at jeg kan prøve forskjellige utveier og se hva som passer best. Det var ikke noen -, det var ment som en tenkestrek, men ble misforstått.  Smile :-\) Hyggelig at noen tar nytte av å lese den!

Kine
27.09.2005 15:29

Bra!
2
anbefalinger
hei

må si dette var meget bra altså, men bare en ting. hva var det med fuglen på slutten? døde hun?


lasse_sl
04.01.2006 22:02

Bra!
2
anbefalinger
suuper novelle prøver og ta med meg hjelp og hint! ikke og fortelle direkte er supert og lese. Man føler seg smart samtidig som man ikke må anstrenge seg veldig for å skjønne det! har prøvd det samme litt uten hell 4/5 karakterer etc. tenker du mye? Razz :-P igjen supert klar 6'er hva kom - av?

lanka_angel
14.11.2006 20:34

Bra!
2
anbefalinger
det var en kjempefin novelle...en historie sakt på en kort måte.
veldig inspirerende også..supert!

gresa
12.02.2005 21:15

Bra!
1
anbefalinger
Utrolig god novelle. Virkelig imponerende.

Tommy
26.02.2005 23:29

Bra!
1
anbefalinger
Og du var HVOR gammel? sinnsykt bra novelle! den 6'eren fortjente du!

Vanessa
10.04.2008 20:03

Bra!
1
anbefalinger
Kjempebraa stil, det er skjelden jg pleier å kommentere noen disse stilene men dette var døsdbra!! ... utrolig at du bare er 14 år!

marie=)
17.04.2009 20:00

Bra!
1
anbefalinger
Utrolig Bra novelle!
Du er bare utrolig bra i å skrive. Helt sinnsykt at du bare er 14 år gammel!?
Den 6-eren fortjente du virkelig

julie
17.04.2009 20:02

Bra!
1
anbefalinger
For en bra novelle
Gir en sekser. du er dødsgod. Håper du har tenkt å bli forfatter.

Madelen
19.05.2011 15:22

Bra!
1
anbefalinger
Utrolig bra novelle! Den fikk meg virkelig til å tenke. Du må jo være profesjonell?! Skulle ønske jeg var like flink til å skrive som deg, he-he. Jeg har snart norskeksamen, og denne novellen er virkelig en inspirasjon.


27.04.2009 19:45

Bra!
0
anbefalinger
Et ord: MEGABRAA!

Jazzy
14.05.2009 17:49

Bra!
0
anbefalinger
Du mååå bli forfatter!
Bare 14 år og sååå bra!

bare en som prøver å skrive en novelle
03.10.2010 18:05

Bra!
0
anbefalinger
Denne novellen var helt sinnsykt bra. I en alder av bare 14 år, hvordan er det mulig? Har aldri kommentert noe innpå Daria før, men denne fortjente virkelig en kommentar. Helt sykt bra skrevet, du er utrolig flink!

Lilli
29.01.2011 12:40

Bra!
0
anbefalinger
Hentet veldi mye inspirasjon fra dene novellen på norsktentamen.. Tusen takk! Denne er virkelig ekstremt bra. Novellen var en av de aller første jeg leste, så trodde den var ganske normal. Nå ser jeg at den er mye bedre enn de aller fleste og at du virkelig fortjente 6eren!

Lille my
23.04.2011 01:15

Bra!
0
anbefalinger
Wow, for en ufattelig bra historie! Den er... Nesten umennskelig bra...

elnyy
08.11.2011 19:40

Bra!
0
anbefalinger
wow! utrolig bra! går i 9. klasse selv, skulle gjerne hatt evnen til å skrive som deg Very Happy :-D


09.04.2012 11:56

Bra!
0
anbefalinger
ble rørt til tårer, elsker den

Emma
03.02.2013 22:43

Bra!
0
anbefalinger
omg

Jente 13 år
03.06.2015 20:29

Bra!
0
anbefalinger
Denne novellen her var virkelig bra! Stå på.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.024 sec - 1 pageviews