Søk i stiler
 

Anarkisme i Haiene


Essay om anarkisme i "Haiene" av Jens Bjørneboe, funker fint til fremføring.
Sjanger:EssayLastet opp:01.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Haiene
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookJeg har valgt å ta for meg anarkisme i romanen ”Haiene”, men også samt litt om selve forfatteren Jens Bjørneboe. Jeg har gjort dette for å sette ting i et større perspektiv slik at det blir lettere å se sammenhengene mellom det han skrev i bøkene sine og om hvordan han var som person før han begikk selvmord. Du kan se at han ofte har en liten anarkistisk bakgrunn i de fleste av hans skriftlige verker. Jeg syns det er viktig å ha litt informasjon om hvordan Jens Bjørneboe levde og hva han stod for.

 

AN betyr uten og ARKI betyr erke/hersker. Noe forenklet betyr Anarki "system og styring uten hersker(e)"

 

Jens Bjørneboes foreldrene tilhørte overklassen og hadde ved jevne mellomrom fester i barndoms hjemmet. Festene var som overklasse fester flest på den tiden med damer pyntet i de lekreste klær og menn med dyre dresser. Barna måtte alltid holde seg vekke når foreldrene holdt disse samlingene. Men det var ikke alltid like lett å holde Jens borte. Jeg har lest at ved en av disse middagene skal gjestene ha merket at lyskronen i taket begynte å svaie faretruende, som om den var i ferd med å falle ned. På loftet skal den lille opprørske guttungen Jens hvert i ferd med å løsne de solide mutterene som holdt lampen oppe. Var dette kanskje opprøret i Bjørnebo som hadde startet? Også på skolen viste han denne siden av seg selv, gjennom og være en bråkmaker som opponerte mot Lærerne.

 

Jens Bjørneboe mente at svaret på de autoritære samfunnene var anakisme. Et samfunn hvor frihet, sannhet og likeverd stod høyt. Og hvor de autoritæres mulighet til maktbruk ville forsvunnet. Men som vi vet så krever det mer eller mindre at alle tenker selvstendig og fritt.

 

I 1972 gav han ut en essaysamling ”Politi og anarki”. Bjørneboe var meget samfunnskritisk i verkene sine. Han gikk til angrep på forholdene i folkeskolen, rettsoppgjøret etter 2. verdenskrig og fengselsvesenet. Han kjempet mot det meste av autoriteter. Han mente som sagt at vi måtte klare å bestemme over oss selv. Det var på dette grunnlaget at Bjørneboe mente at anarkisme var den rette styreformen. Siden han alltid protesterte sterkt mot styresmaktene og de autoritære menneskene i samfunnet, kom det også ganske tydelig fram i det han skriftlige verker.

 

Romanen ”Haiene” som var Bjørneboes siste verk ble gitt ut i 1974. Boken handler om skuten ”Neptun" som seiler sin siste tur til sjøss. Manskapet på skuten består av mennesker fra hele verden. Forut i skuten består mannskapet av en rekke forskjellige menneskeraser fra den 3. verden. Akterut i fartøyet består mannskapet av et mindretall menn fra vestens hvite overklasse som er skutens overhoder.


I starten av romanen er det flere konflikter blant mannskapet fra den 3 verden forut i skuta, dette kan også kobles til alle de teite krigene i den 3. verden under denne perioden. Disse mennene får dårlig betalt, maten er nærmest uspiselig og arbeidsforholdene er umennesklige. Skutens overklasse akterut derimot har atskillige bedre leveforhold. Også disse krangler innbyrdes, men langt mer fredelig og uten innblanding av vold.

 

Etter en stund får det underbetalte mannskapet nok av undertrykkelsen, og med Arrowsmith i fronten samles det undertrykte mannskapet (som kan ses på som frihetskjemperne som kjemper for anarkisme), og gjør opprør mot offiserene ”Den hvite overklassen” (noe som også kan ses som Politiet eller en annen autoritet). Dette kan sammenlignes med en slags verdensrevolusjon slik som morten beskrev Neptun. Selv om de hvite mennene bare er tre, har  store fordeler i og ha våpen til disposisjon mot de flertallige mytteristene. Men under mytteriet innkommer en orkan, og for å berge livet er den eneste måten å overleve på, å stå sammen mot naturens krefter.


Haiene, som blant annet har gitt navn til boken er et viktig symbol.Selv beskriver Bjørneboe dem som djevelens skapninger. Disse ”perfekte” Rovdyrene blir forfulgt av sulten gjennom hele livet. Denne tørsten etter blod er haienes forbannede sjel. De er et godt bilde på all den ondskapen som fins i verden. Dens forbannede sjel vil alltid eksistere, og det vil ondskapen også.

I slutten av boka danner mannskapet et anarkistisk eller kommunistisk idealsamfunn på Øya.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

axel
26.03.2006 20:39

Bra!
5
anbefalinger
dette er definitivt ikke et essay - selv som 1.utkast er det ubrukelig. (Marion, et essay trenger ikke å ha en konklusjon) Et essay skal være en reflektert tekst, og er en sjanger utrolig få behersker. Før du finner på å skrive et essay igjen, SKJØNN DETTE:
1. Åpning.Situasjon, sitat, påstand e.l. som slår an en tone og presenterer tema.

2. Hoveddel. En vandring i tema med nye, friske, men seriøse og dybdeborende innfallsvinkler, gjerne knyttet til personlige opplevelser og noe "hørt, sett eller lest".

3. Avslutning. Et overraskende poeng, en utfordring, eller en kobling til åpningen.

En bevisst kunstnerisk framstilling med bruk av stilistiske virkemidler som bilder, sammenligninger, kontraster og vekt på eleganse og stilfullhet eller kraft og driv i framstillingen. Ufullstendige setninger, variasjoner i avsnittslengde kan benyttes som virkemidler.

Med mindre du behersker dette her, bør du legge essay-skrivingen på hylla. Ditt "essay" om anarkisme i haiene er ikke bare syltynt, det er rett og slett latterlig. Du burde nok heller valgt artikkel som sjanger for dette emnet.

Marion
24.01.2006 01:23

Bra!
2
anbefalinger
Dette er ikke et essay, for å si det sånn. Det er usammenhengende, det mangler en rød tråd, gode momenter og en konklusjon. Med så mye stoff som både Haiene, og Bjørneboes liv og forfatterskap ellers gir kan det vel bare karakteriseres som litt tynt, og jeg hadde ikke tort å fremføre dette. Men for all del, det er et godt 1. utkast, men jeg vil nok brukt litt tid på bedre overganger og som sagt dette med den røde tråden. Hva er det egentlig du vil si med dette "essayet?" Jeg får ikke tak i det nemlig. Tipper du har lest Wandrups biografi? Prøv å presentere stoffet på en mer helhetlig måte, du har noen interessante poenger nemlig, men det er ikke nok.

Jens
30.05.2005 11:31

Bra!
0
anbefalinger
Dette var skikkelig dårlig

jonas
20.01.2007 22:03

Bra!
0
anbefalinger
"I slutten av boka danner mannskapet et anarkistisk eller kommunistisk idealsamfunn på Øya."

Anarkistisk ELLER kommunistisk? Det er jo en vesentlig forskjell på de ideologiene. Det er ikke et essay, men mer skribleri som bør bearbeides betraktelig før innlevering. Innledningen din er helt uten begrunnelse, og det kommer heller ikke frem videre i oppgaven. Litt for tynt dette.

Men lykke til videre!

Caseman
21.02.2007 09:19

Bra!
0
anbefalinger
Jonas: Du bør ikke uttale deg om ting du ikke har greie på - Reffererer til meldingen over. Det er en stor feiloppfatning at kommunisme= kommunistisk samfunn, og anarkisme= anarkistisk samfunn. Et kommunistisk og anarkistisk samfunn er ikke nøye beskrevet, men man kan anta at disse to begrepene er synonym. Ideologiene er dog meget forskjellige, da anarkister ikke ønsker/tro på å gjennomgå mellomleddet sosialisme. Folk som kommer med slike stupide og hjernedøde kommentarer, som "Jonas", bør tenke seg om en gang eller to før de trykker på "legg til".

helle
21.10.2008 15:20

Bra!
0
anbefalinger
syns folk kritiserer sykt, ok, dette var nok ikke den beste teksten. Men skriv en essay selv! ikke like let selvom man har skjønt sjangertrekkene og kan de på rams (til Axel)


19.01.2010 12:56

Bra!
0
anbefalinger
skriv en essay selv, så dere vet hvor vanskelig dt kan være...herregud da! helt enig med Helle . .


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews