Søk i stiler
 

De som falt under krigen


Faktaoppgave om de falne under krigen fra daværende Langenes kommune hvor vi får vite bakgrunnen til tre av de falne.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:28.10.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norske forhold under krigen
Verktøy:Utskrift


Allerede i 1946 ble det reist en bauta som et minne om de seks falne fra Langenes kommune, som da var en egen kommune

 

Omkring 20. januar 1940 kom innkallingen til nøytralitetsvakt, allerede september 1939, kom meldingen over radio om at tyskerne var gått inn i Polen. At Norge skulle bli innblandet, var det få som tenkte på i Alsvåg. Fra Alsvåg, Gisløy, Rødsand og Holm ble ca. 20 soldater ble innkalt og måtte møte ved Elvegårdsmoen ved Bardufoss. Turen gikk blant annet med båten ”Havly” fra Alsvåg. Fra Risøyhamn gikk turen med hurtigruta, derfra ble de kjørt med buss fra Elvegårdsmoen.

 

Den 8. april, mens soldatene hørte på nyhetene, hørte de hva som hadde foregått i Vestfjorden og at tyskerne var i farvannet. Soldatene fra Alsvåg var med og slå tilbake tyskerne i kampene ved Narvik. Slaget om Narvik er historisk, dette fordi at det var det første slaget tyskerne ble slått tilbake. Hele tiden fra 9. april til 28. mai lå soldatene ute ved fronten, ingen permisjoner, bare små hvilepauser og i full kampberedskap hele tida. Dessverre kom ikke alle hjem igjen. På kirkegården på Meløya hviler tre av soldatene i bredd med hverandre.

 

Koldevin Angell Steffensen

Født 1915 den 6. mai i Lia

Rodde fiske før krigen og arbeidet på gård før han ble utkommandert til krigstjeneste i 1940. Ble såret ved slaget om Narvik den 28. mai. 1940, og døde dagen etter. Koldevin ble skutt under skuddveksling med tyskerne.

 

Ludvik Olaus Mortensen

Født 1913 den 27. juli i Alsvåg

Rodde fiske i sin ungdom. Ble utkommandert til krigstjeneste våren 1940, og deltok i kampene ved Narvik. Han ble skutt ved sammenstøt med tyskerne, Ludvik ble skutt da han prøvde å redde en kamerat som var hardt såret, men var så uheldig og bli skutt selv.

 

Leif Johnsen

Født 1917 den 17. april på Indstøya.

Arbeidet hjemme på gården og at han tok gårdsarbeid hos andre bønder. Om vinteren var han på fiske. Ble utkommandert til krigstjeneste. Døde i sammenstøt mot tyskerne ved slaget om Narvik.

 

 

Kilde

Leddiken 1995 artikkelen: 50 år med fred


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


16.03.2005 13:22

Bra!
0
anbefalinger
Hmmm....ser at min faktaoppgave som jeg la ut på kuling,net er lagt ut her. reagerer på at mitt rettmessige navn ikke er lagt ut. Legger her ut linken til undervisningsiden for lokalhistorie.
http://www.kuling.net/

andre
30.03.2005 17:04

Bra!
0
anbefalinger
Bra faktaoppgave, får vel sjekke ut denne kuling.net


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews