Søk i stiler
 

"Vildanden" (H. Ibsen)


Sammendrag av Henrik Ibsens "Vildanden".
Sjanger:ReferatLastet opp:25.10.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vildanden
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Vildanden er et skuespill som handler om familien Ekdal. Stykket er skrevet av den norske dikteren og dramatikeren Henrik Ibsen. Stykket ble skrevet av Henrik Ibsen for 120 år siden, det kommer fra et dikt om ”Villanden” skrevet av Welhaven. Stykket består av 5 akt, i stykket møter du på Hjalmar, Gina, Hedvig, Ekdal, Werle og Gregers. Ibsen brukte mye retrospeksjon og man må se dypere inn i teksten for å forstå stykket. Villanden er sammenlignet med en kriminalroman, så det har en tragisk slutt. Det begynner med at grosserer Werle er på jakt og skyter villanden, men pågrunn av hans svake syn blir den bare truffet i vingen. Den dukker ned i havets mørke bunn og vil ta livet av seg selv, men blir reddet av Werles flinke hund.

 

1. Akt

Første akt handler om at Hjalmar er på et middagsselskap hos grosserer Werle. Selskapet er i ære for Gregers, sønnen til grosserer Werle. Gregers har vært borte i 16-17 år og er en skolekamerat av Hjalmar. Det var han som inviterte Hjalmar, fordi grosserer Werle hadde et dårlig forhold til Hjalmar pågrunn av fortiden. De begynner å snakke om årene, de ikke har hatt kontakt med hverandre. Gregers får vite at Hjalmar og Gina er gift, som pleide å være hushjelp i grosserer familien, i den perioden hans mor lå for døden.

 

2. Akt

I andre akt blir vi litt bedre kjent med Gina og Hedvig. Hjalmar er på middagsselskap hos grosserer Werle og har lovet å ta med noe godt til Hedvig fra fru Sørby. Hedvig er veldig glad i faren hennes og Gina har også et godt forhold til Hjalmar. De ser begge opp til Hjalmar. Senere kommer gamle Ekdal hjem, som har fått seg litt skrive arbeid av tidligere partneren sin grosserer Werle, så han slipper å sitte hos fæle madam Eriksens restaurasjon. Etter en stund kommer Hjalmar hjem. Han skryter om at han har vært en stor suksess i selskapet og spiller stolt, mens egentlig dro han tidlig fordi han ikke følte seg velkommen i selskapet og var ingen suksess. Hedvig blir skikkelig spent over hva faren har tatt med til henne. Hjalmar hadde glemt det og gir henne en spiseseddel(meny) istedenfor. Hedvig blir skuffet og lager sure miner. Senere får de besøk av Gregers som har kranglet med far, som han aldri har hatt et godt forhold til. Gregers får vite at antageligvis kommer Hedvig til å miste synet. Det er arvelig påstår Hjalmar. Ekdals mor hadde også svakt syn. Etter en stund starter de tre mennene å føre dialog med hverandre. De snakker om Ekdals jeger egenskaper og senere forteller Ekdal historien om villanden. Til slutt må de vise Gregers loftet. Det var en kunstig skog i leiligheten. De hadde kaniner, høns, duer og sist men ikke minst en and. Det var ikke hvilken som helst and, det var en villand. Andre akt avsluttes med at Gregers leier værelset hos familien Ekdal.

 

3. Akt  

Tredje akt starter med en dialog mellom Hedvig og Gregers. De snakker om villanden og Hedvig sin skolegang, til de hører et skudd fra loftet. Hedvig forklarer at det er Ekdal og Hjalmar som er på jakt i loftet. Hjalmar forklarer at pistolen er en viktig del av familiens tragedie som skjedde med både han og Ekdal. De begge hadde prøvd å ta sitt eget liv med den pistolen. Han forteller også om eksperimentet han holder på med, men han vet selv at det er løgn. Tredje akt ender med at Gregers tar Hjalmar med på en spasertur. Gregers vil avsløre alle løgner og hemmeligheter i hjemmet til Hjalmar og prøve å redde familien, så Hjalmar og Gina kan ha et ærlig ekteskap.

 

4. Akt

Hjalmar kommer hjem fra spaserturen og er sint. Gregers har begynt å utføre livsoppgaven sin. Hjalmar spør Gina om barnet har rett til å leve under hans tak og om at det er hans eller grosserer Werle sitt. Gina svarer at hun ikke vet. Etter hvert innrømmer henne at hun hadde et seksuelt forhold med grosserer Werle, før hun giftet seg med Hjalmar. Det kommer et gavebrev fra grosserer Werle om at han skal gi Hedvig 100 kr i måneden fra den dag nå av. Hjalmar begynner å ramse opp at grosserer Werle har svakt syn, akkurat som Hedvig. Werle har hjulpet Gina og Hjalmar mye. Han fikk Hjalmar og Gina gift og nå skal han gi Hedvig 100 kr i måneden. Han er veldig opptatt av henne. Hjalmar drar ut og han vil ikke se verken Gina eller Hedvig. Hedvig faller sammen i gråt. Fjerde akt avslutter med at Gregers overtaler Hedvig til å ta livet av det hun elsker mest i denne verden, ”Villanden”. Han forteller henne, hvis hun ofrer den får Hjalmar sin skyld, kanskje han vender tilbake. Hun bestemte seg for at hun skulle prøve det.

 

5. Akt

Det er Hedvig sin fødselsdag og Hjalmar har ikke vært hjemme i hele natt. Det viser seg at han har vært hos Relling og Molvik, som begge bor i samme gård. Relling er en lege, mens Molvik er en prest. Hedvig spør gamle Ekdal om hvordan man skyter en villand. Ekdal lærer henne hvordan ved å fortelle at man skal skyte dem i brystet, det er det sikreste. Litt etter kommer Hjalmar hjem. Han finner konstant på unnskyldninger for å ikke forlate hjemmet. Han limer til og med sammen gavebrevet fra grosserer Werle. Etter hvert kommer Gregers og vil at familien skal begynne forfra. De hører et skudd fra loftet og alle tror at det er gamle Ekdal som er på jakt, men Gregers forklarer at det var Hedvig som ofret til ære for deg, ved å drepe villanden. Det viser seg at det ikke er villanden, men Hedvig som ligger død med pistolen fastklemt mellom fingrene. Dr. Relling undersøker henne og det viser seg at hjertet er truffet og det er indre blødninger. Hjalmar ble lei seg for å ha jagde henne vekk fra han, så hun døde i kjærlighet for han.

 

Sånn slutter ”Vildanden”. En tom slutt. Man får aldri vite om hun skjøt seg selv eller bommet på villanden. Alle må tolke slutten på sin egen måte. Villanden symboliserte Hedvig. Hun dukket ned i mørket og tok livet av seg selv, slik at hun ikke måte leve i smerter. Hun drepte mest sannsynlig seg selv tror jeg.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Thorvald Almegren
20.03.2017 13:19

Bra!
16
anbefalinger
Dette var hot

administrator
03.05.2006 15:04

Bra!
11
anbefalinger
sinnsykt mange rettskrivningsfeil  Sad :-\(

Prikeper
07.11.2005 19:18

Bra!
5
anbefalinger
Supert sammendrag! Men det en veldig liten feil... Det er Gina som påstår at det er arvelig, ikke Hjalmar.. Hehe!

Anonym
16.03.2007 17:33

Bra!
4
anbefalinger
Dette hjelper meg! Har oppgaver om denne filmen, så Takk! ;D

Silje
24.04.2007 11:24

Bra!
3
anbefalinger
Det dårlig formulerte språket ødelegger en del. Det gjør også unødvendige skrivefeil som "ha" i stedet for "han" og "får" når det skulle ha stått "for".

Pirkeper
07.11.2005 19:57

Bra!
2
anbefalinger
Hei!

Du skriver i innledningen hvilke personer vi møter. Men du glemmer to stykker: teologen, Molvik og legen Relling...

Tekststjeleren...
16.11.2005 19:30

Bra!
2
anbefalinger
Hei!

Dette var ganske bra, får bruk for det her til øvinga til en prøve av ''Vildanden'' 17/11-2005  Wink ;-\) hehe

må-øve!
24.04.2006 21:42

Bra!
2
anbefalinger
takk Smile :-\)

Hedvigen:P
26.09.2006 21:53

Bra!
2
anbefalinger
kandidat Molvik er hjemmelærer, ikke prest!

hmhm...
20.01.2007 13:55

Bra!
2
anbefalinger
Dette synes jeg er sååå feil ting å gjøre av deg. Jeg mener, ærlig talt, du skriver jo alt fra en bok, og for å ikke gjøre folk mistenkte krydrer du det med rettskrivningsfeil....LOL...det er bare en så råtten ting å gjøre.....Skjerp deg azz....før du gjør noe enda verre Smile :-\) hehehe

Hei
23.01.2012 09:28

Bra!
2
anbefalinger
Dårlig rettskriving. Dette er umulig å lese.

Pirkeper
07.11.2005 19:57

Bra!
1
anbefalinger
Hei!

Du skriver i innledningen hvilke personer vi møter. Men du glemmer to stykker: teologen, Molvik og legen Relling...

Karoline
04.02.2006 10:08

Bra!
1
anbefalinger
det var et bra sammendrag, men du sier på slutten at men ikke vet om hun syter seg selv. Men det får man, hun syter seg selv!

Alex
10.06.2007 00:55

Bra!
1
anbefalinger
Elendig språk, men greit for å få med seg de store linjene. kommer helt an på aldern din da, men alt for mange skrivefeil og "ord deling's feil" etc. Razz :-P

analyseskriver
07.12.2009 10:30

Bra!
1
anbefalinger
Det kommer frem at Hedvig dør ja, men ikke om det er et bomskudd eller om det er med vilje. Det er kanskje åpenlyst, men fortsatt en åpen slutt som "forfatteren" av dette skriver til slutt

lol
18.09.2011 15:14

Bra!
1
anbefalinger
tredje akt starter IKKE med en dialog mellom hedvig og gregers!! du må endre på dette dårlige arbeidet.

bruh
08.05.2018 13:23

Bra!
1
anbefalinger
ikke kopier a

Antiforstående
08.11.2005 18:52

Bra!
0
anbefalinger
Hmm... Skal prøve å skrive et sammendrag selv, men dette var så langt at hvis jeg bare skriver sammendrag av dette sammendraget, så blir jo mitt eget elendig! Men dette var bra.

Antiforstående
08.11.2005 18:54

Bra!
0
anbefalinger
I filmen jeg har sett skyter hedvig seg på samme måte som bestefaren ville drepe en villand.

Tekststjeleren...
16.11.2005 19:30

Bra!
0
anbefalinger
Hei!

Dette var ganske bra, får bruk for det her til øvinga til en prøve av ''Vildanden'' 17/11-2005  Wink ;-\) hehe

diva
06.02.2006 17:32

Bra!
0
anbefalinger
dette var drit bra skrevet  Smile :-\) på personbeskrivelsen hadde glemt å intodusere 2 stykker teologen Molvil og legen relling.

DardanDM
05.05.2010 14:03

Bra!
0
anbefalinger
Denne linken her viser kanskje litt bedre oversikt..
http://www.daria.no/skole/?tekst=3447

P- S: Hedvig begikk selvmord..

hey
25.04.2013 19:39

Bra!
0
anbefalinger
bra


02.09.2013 21:17

Bra!
0
anbefalinger
villanden lever i et stabilt parfothorhold livet ut.da e alle disse komentarane heilt meiningslause.dei har ikkje pistol heller.

Liam Vedlestad
09.09.2019 11:41

Bra!
0
anbefalinger
Her gjør du en dum handling. Noe med sex? eller bare domstoler som dreper.

Fabian Foss
09.09.2019 11:42

Bra!
0
anbefalinger
Jeg er homofil, og synes sammendraget ditt er krenkende!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews