Søk i stiler
 

Koloniseringen av Afrika


Handler om: Afrika blir kartlagt, kappløp i nord, afrikansk motstand, okkupasjon og miljøkrise, slavehandel.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:15.10.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Afrikansk historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Afrika blir kartlagt

 

På 1800-tallet ble det stor interesse for indre Afrika, mens kysten av Afrika, Latin-Amerika og nesten hele Asia var plassert på kartet. Da var det indre Afrika enda fremmed land som ikke var så kjent. Det tok ikke lange tiden før ivrige oppdagere, handelsmenn og misjonærer dro til det indre Afrika.

 

Det begynte med de største elvene, som Niger, Nilen, Zambezi og Kongo. Det var store forhåpninger om at de store elvene kunne hjelpe handelsmennene med handel og frakt av de rike naturressursene.

 

David Livingstone og Henry M. Stanley hadde to forskjellige motiver for å utforske Afrika. Livingstone begynte i det sørlige Afrika som misjonær, men han hadde ikke noe særlig suksess med å vende om innbyggerne. Det ble mer berømmelse ut av å utforske Zambezi, som er en elv som går rett igjennom Afrika. De siste dagene hans ble for det meste brukt til å utforske kildene i Nilen. En viktig drivkraft for Livingstone var å være mot slavehandel, samtidig var han konsul for engelske interesser i Mosambik. Livingstone ville ha kolonisering langs Zambezi elven. Han lovte at det skulle bli et godt marked for tekstilindustrien bare de fikk folk til å kle seg. David Livingstone slo seg etter hvert til i en by som da het Ujiji. Innbyggerne elsket han og da han døde begravde de hjertet hans i byen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Med disse lette stolene var makshastigheten 15km/t.

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Henry M. Stanley var egentlig en journalist fra en skandaleavis i Amerika, men i 1870 ble han sendt ut for å finne Livingstone som ingen hadde hørt noe fra på årevis.

Etter en stund fant han Livingstone i en by som het Ojiji. Livingstone valgte å bli der og da han døde, begravde de hjertet hans i Ojiji, så sendte de resten av kroppen hans til London.

Senere satte Stanley elven som heter Kongo på kartet. Etter det gikk han til tjeneste for den belgiske kongen Leopold, da han hjalp til med å gjøre Kongo til Leopolds egen eiendom. 

 

 

Kappløp i nord

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Kappløpet om Afrika begynte ca i begynnelsen av 1800 tallet. Da var for det meste handelsbyer langs kysten og områder i sør og nord som var kolonisert. Bortsett fra Etiopia og Liberia klarte ingen å overleve i sin selvstendighet. Liberia ble brukt til å sette fra seg slaver som vendte hjem fra USA rundt 1820. Etiopia slo et okkupasjonsforsøk fra Italia i 1869.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Hele Afrika ble delt opp i stykker (stater), som de fleste er nå. Det største stykket er Egypt, grunnen er logisk; de ville sikre seg Nilen som rant gjennom.

 

I 1898 erobret engelske styrker Sudan der 10’000 – 15’000 afrikanere og 49 europeere ble drept. Samtidig lurte franske tropper seg inn mot Sudan fra en annen side, men England klarte å lage en avtale med dem.

 

Egypt og store deler av Nord-Afrika lå da under tyrkisk-osmansk eiendom. Der hadde Frankrike allerede begynt koloniseringen i 1830-årene, men det tok mange år før Algeria ble knust. Etter at de hadde gjort et opprør, ble de straffet ved at europeere tok mer jord fra dem. I 1881 tok franskmennene Tunisia. Da hadde de allerede okkupert Marokko. På den tiden hadde Frankrike hadde erobret nesten hele Nord-Afrika.

 

Et annet utgangspunkt for kappløpet ser vi på kysten i vest, som ble brukt til å eksportere slaver til Sør og Nord-Amerika. Da slavehandelen ble stanset, ble England og Frankrike mer interessert for jordnøtter og palmeolje i stedet. Rundt 1880 planla de franske handelsselskapene å legge jernbaner og å kolonisere innlandet. Engelske konkurrenter ble veldig bekymret da de fikk høre denne nyheten, de ble ikke akkurat mer beroligende da de fikk høre at den belgiske kongen Leopold sa at han ville ha hele Kongo til sin egen eiendom.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Tyskland var også interessert i å drive med kolonimakt, men siden de var redde for å komme i konflikter med andre land i Europa ble det sakket. Men etter en konferanse i Berlin i 1884/1885. Europeiske stater var vant til å tegne grenser på kartet etter at områder var erobret av krig, ble heller Afrika delt opp på forhånd av diplomater. De ble da enige om at koloniseringen ikke var gyldig hvis ikke avtalen ble fulgt opp og at det ble en okkupasjon på stedet. Etter ca 1885 ble det derfor undertegnet avtaler, ført kriger, bygd jernbaner og tegnet kart i en fei.

 

Frankrike sikret seg kolonier langs kysten, som Elfenbeinskysten, Senegal og samtidig fattige områder som Sahara-ørkenen. England var så klart også med på kappløpet i vest, de erobret blant annet Ghana og Nigeria. England hadde også store kolonier i det østlige, sentrale og sørlige Afrika, som for eksempel Kenya, Zambia, Zimbabwe, Uganda, og Zanzibar. Tyskland kom med sent i kappløpet, men okkuperte områder som Togo, Kamerun, Tanzania og Namibia.

 

Portugal utvidet herredømmet sitt til innlandet i Mosambik og Angola.

Kong Leopold fikk oppfylt ønsket sitt om å få Kongo til sin eiendom.

Italia klarte ikke å overvinne Etiopia, men de tok mindre områder, som for eksempel Somalia, Eritrea og deler av Somalia. I 1991 dro Italienske styrker over Middelhavet og tok det store området Libya.

 

 

Afrikansk motstand

Det var ikke lett for afrikanerne å gjøre motstand mot den europeiske koloniseringen. Fordi afrikanerne manglet moderne våpen, og dessuten var forskjellige stammer stadig i krig med hverandre. Mange høvdinger valgte å samarbeide med de europeiske erobrerne, fordi de mente motstand var nytteløst. Men av og til gjorde afrikanske folkegrupper kraftig Cetawayo i Sør-Afrika motstand. Zuluhøvdingen beseiret britene i et stort slag i 1879.

 

Vanlige folk og herskere ville så klart prøve å forsvare livsformen, selvstendigheten og religionen sin. Men det var ikke så lett da det plutselig kom inntrengere fra industristater som var så sterke. Noen ganger så ikke afrikanerne noen annen utvei enn å overgi seg til fremmedstyret. Andre ganger undertegnet de avtaler slik at de fikk beholde så mye som mulig av selvstendigheten sin.

 

Hvis man skal sammenlikne koloniseringen av Afrika med for eksempel India, ser vi at det var mer militær erobring og motstandskamp. England gikk igjennom slag på slag før de beseiret Ghana. Tyskerne hadde mange og lange kriger i Tanzania. Portugiserne hadde ikke kontroll over Mosambik og Angola før ca 1920.

I Vest-Afrika hadde Samori Ture en hær på ca 35’000 militære menn med nye og moderne våpen. Den klarte å holde unna franskmennene i nesten tjue år.

 

Da europeerne erobret det stedet som i dag heter Zimbabwe, rundt ca 1893, traff 50 sørafrikanere på en hær. Etter ett par timer lå det ca 3000 europeere døde på bakken.

 

 

Okkupasjon og miljøkrise

Mens kolonitiden holdt på lagde ofte historikere fra Europa triste bilder av Afrika, før ”de hvite menneskene” hadde okkupert dem. De mente at før ”de hvite menneskene” kom inn i landet var det bare økonomiske problemer og stammekriger. Da de så slik på saken, ble det letter å utføre koloniokkupasjonen som en velsignelse. Men nå, som vi vet mer, har vi fått ett litt annerledes bilde av hvordan det var der rundt 1800 tallet i Afrika. Erobring og motstand tok mange menneskeliv og etter at koloniserningen var utført var det ofte opprør da folk måtte gi fra seg jord og arbeide på tvang. Ca 1904-1906 var det for eksempel et stort opprør som egentlig begynte som en protest for at de ikke ville tvangsdyrke bomull. Da slo tyskerne til og drepte rundt 100’000 afrikanere. Andre steder døde det flere en halvparten av innbyggerne p.g.a. sykdom og sult.

 

 

Slavehandel

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Slavehandelen var utbredt i Afrika lenge før europeerne begynte det.

Under stammekriger tok de fiender til fange, og brukte dem til slaver, særlig kvinner og barn.

Portugiserne begynte med slavehandel på 1500 tallet. De mente at de hadde rett til det siden ”negrene” ikke var kristne.

Etter hvert utviklet det seg og flere land som også begynte å handle med slaver.

På 1700 tallet var slavehandelen på sitt høyeste.

Slavene ble fanget eller kjøpt, lenket sammen, stengt inn i båter og seilte til Amerika.

Behandlingen var umenneskelig, mange døde på vei til Amerika og de døde som regel etter hvert av sykdom eller av den grusomme behandlingen de fikk av slavedriverne.

 

 

Kolonitiden

Frem til 1870 var det bare noen få, små områder langs kysten som var kolonisert.

Men fra 1870 var kappløpet om Afrika i gang, og i 1914 var det bare to land som ikke var europeisk styrt, Etiopia og Liberia.

Det var særlig England, Frankrike og Portugal som kjempet mest om Afrika.

Fra før av bodde det bare innfødte innover på kontinentet.

Utviklingen var kommet veldig kort, og europeerne hadde med sine moderne våpen som de hadde ingen problemer med å overvinne de innfødte.

Bare få plasser møtte de virkelig motstand.

Den største hindringen var alle sykdommene, men på slutten av 1800 tallet ble det funnet opp nye medisiner som hjalp dem.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

odprosjekt
24.10.2005 09:24

Bra!
22
anbefalinger
det her va supert  Smile :-\)  Smile :-\)  Smile :-\)

Line
31.03.2006 10:08

Bra!
20
anbefalinger
Tusen takk!!!! nå har jeg alt det stoffe jeg trenger til prosjektet. Dette kommer til å bli et bra prosjekt når jeg fant så mye fakta


01.06.2006 19:10

Bra!
19
anbefalinger
Dette var bra stoff.. enkelt å lese.. fikk med masse om forskjellige ting. har brukt dette til EKSAMEN!  Confused :-\? hehe.. gik STRÅLENDE! hehe.. takk å lov at denne siden finnes.. hehe..

Kristoffer (stillageren)
14.06.2005 22:34

Bra!
17
anbefalinger
Hehe, Var jeg og en kompis som lagde denne sammen for en stund siden...  Smile :-\) Hvis ikke den hjelper deg så... Who cares? En del kunne nok ha vært bedre, men hvis man liker å få 5+ i samf. så klarer en sånn stil seg..

Mina B
05.06.2005 12:26

Bra!
14
anbefalinger
jeg syntes det samme skrives mye om igjen, foreksempel har du fått med deg 2-3 ganger at livinstone levde i byen ojiji og at de begravde hjerte hannes i afrika... men ellers en bra side håper å få brukt mye av stoffet....klem

me!:)
23.10.2005 14:58

Bra!
13
anbefalinger
bra..
mn det var mye om at livomgstonee bodde i byen ojiji.. ellr no sånt no Razz :-P
mn..! dette hjalp MYE til prosjektet mitt!!

renate
28.03.2006 17:23

Bra!
10
anbefalinger
thanks...

nettsen
20.08.2006 21:36

Bra!
9
anbefalinger
endelig NOE bra om afrika
thanks!!

danmark
07.09.2006 09:44

Bra!
9
anbefalinger
vi kom,mer for danmark

julie
17.04.2006 14:07

Bra!
8
anbefalinger
det va ikke nå om den europeiske imperalismen....... synd men dette var bra fakta likevæll!


22.05.2006 12:16

Bra!
8
anbefalinger
det er bra side ass dærlige bilder stakkars folk

Joakim
22.05.2006 14:41

Bra!
8
anbefalinger
Hvorfor har du skrevet "negere" med gåseøyne?

hmm....
01.11.2006 12:36

Bra!
8
anbefalinger
Ja, detta var jo lett å forstå...jeg forsto ikke så mye egentlig...kanskje det er jeg som er blond....???

blabla
03.05.2005 10:53

Bra!
7
anbefalinger
hææ?? dette stoffet var vanskelig? det står jo ingenting om årsaker til at det skjedde da?? hm.. hihi

Ingrid
19.09.2005 13:22

Bra!
7
anbefalinger
Nå hjalp du oss med leksene. takk!!


20.02.2006 12:59

Bra!
7
anbefalinger
jaujau d var bra sd

Mathilde Snuppah
09.03.2006 18:50

Bra!
7
anbefalinger
ehm.. det sto jo i9kke no spess om det jeg skulle vite dah.. men sikkert bra for de som skulle ha noe av det som sto her...!

danmark
07.09.2006 09:43

Bra!
7
anbefalinger
det er synd. vi har et emne om sult i skolen det er forfærdeligt at se på alle de billeder hvor folk bliver pint eller tortureret, hvis vi en dag selv må vælge et emne v-ælger vi slaver.


02.04.2007 00:10

Bra!
6
anbefalinger
trenger hjelp til å drøfte hvilke konsekvensener koloniseringen har hatt for det afrikanske kontinetet. noen som kan hjelpe?


17.01.2008 15:06

Bra!
6
anbefalinger
Mange takkkkkkkkk  Smile :-\)


10.05.2005 13:40

Bra!
5
anbefalinger
Dette var flott stoff! Neida, skal ikke skrive det av Wink ;-\) HAHA!!
klemmer på

Mohamed A
03.06.2005 19:52

Bra!
5
anbefalinger
Den artikkelen her middels bra. Den går ikke konkret i viktige årsaker til koloniseringen, begynnelsen av imperalismen og viser ikke likehetstrekk mellom europeiske statsdannelser og koloniseringen.

Det er en del nyttige stoff og en del som er generelt pisspreik.

ms
05.06.2006 18:25

Bra!
5
anbefalinger
dette var veldig bra stoff til prosjektet mitt
får nok sikkert bra karakter nå ja!!!  Wink ;-\)

CM
10.12.2006 22:04

Bra!
5
anbefalinger
En OK oppgave... Burde ha vært litt om HVORFOR de forskjellige landene gjorde inntog i Afrika, og ikke bare hvordan de gjorde dette...

anonym
21.03.2007 10:22

Bra!
5
anbefalinger
Takk for hjelpen! dette vil hjelpe meg med tema oppgavene våre!!  Smile :-\)

Maja
10.04.2007 16:16

Bra!
5
anbefalinger
Superbra... Takk!

Kristine
20.04.2007 09:39

Bra!
5
anbefalinger
Dt hjelper mg ingenting  Confused :-\? Skriv mer om koloniseringen av senegal


09.05.2007 10:32

Bra!
5
anbefalinger
Kan du skriva ett eige avsnitt om at mange afrikanara var fornøgde...
Det hadde du ikkje skreve noge om...
Ellers bra.

3m1l
11.11.2008 02:51

Bra!
5
anbefalinger
Ctrl + C  Very Happy :-D

Sissel
11.01.2005 17:43

Bra!
4
anbefalinger
Takk, dette var alt jeg trengte til silen min!28.04.2005 17:54

Bra!
4
anbefalinger
hvis du bruker en direkte avskrift av disse sidene på skolesiden.no lurer ikke du bare deg selv. men du risikerer også i å få en 1'er som karakter.
-------------------
btw: takk for infoen i teksten din. var najs stil.


16.06.2006 17:59

Bra!
4
anbefalinger
Hjelper Læksene ja ;D Men det står ikke om noe land... menne


16.06.2006 17:59

Bra!
4
anbefalinger
Hjelper Læksene ja ;D Men det står ikke om noe land... menne

Meg
18.09.2006 15:07

Bra!
4
anbefalinger
Nei dette var bånn i bøtta kunne dere ikke bare skrevet opp en liste over alle stedene han var i Afrika så hadde jeg vært ferdig med leksen nå.


03.11.2006 11:47

Bra!
4
anbefalinger
Hei Hei aøøe sammen Very Happy :-D
dette er en suuper side Very Happy :-D
alle som vill kan legge meg til på msn Razz :-P01.12.2006 09:28

Bra!
4
anbefalinger
bra


13.03.2007 15:52

Bra!
4
anbefalinger
eg sunes dt va ei bra sia...mye fakta som eg trengte te leksene mine Razz :-P Smile :-\)
mye interresant..mhm... Smile :-\)
ANBEFALE:4

jahn
02.05.2007 09:39

Bra!
4
anbefalinger
detten hjalp masse til prosjektet mitt takker Very Happy :-D

Nikolina
03.05.2007 18:31

Bra!
4
anbefalinger
Mye bra stoff, dere/du burde skrive mer om landene som ble kolonisert og hvordan det var før de ble det og etter.  Smile :-\)

Milla!
23.04.2008 16:46

Bra!
4
anbefalinger
masse fakta til artikkelen min!
TUSEN TAKK!

3m1l
11.11.2008 02:50

Bra!
4
anbefalinger
Nais! akkurat det jeg trengte. takk takk.  Very Happy :-D

OmG!
30.04.2008 09:25

Bra!
3
anbefalinger
Takk Daria Very Happy :-D

eee
26.11.2013 15:11

Bra!
3
anbefalinger
" Det var særlig England, Frankrike og Portugal som kjempet mest om Afrika" Fram til 1918 hadde Tyskland en mye større rolle enn Portugal. Det var jo først etter 1918 Tyskland tid som kolonimakt var over, pga første verdenskrig. Du må også huske at Portugal fikk egentlig bare restene av Storbritannia. Portugals rolle var nok større tidligere, i den atlantiske menneskehandelen.

Ida
31.03.2009 20:31

Bra!
2
anbefalinger
tuuusen takk

nora
21.01.2010 08:48

Bra!
2
anbefalinger
bra tekst, men savner noe om hvordan de ble frie?  Smile :-\)
hjalp meg veldig!  Very Happy :-D

Målfrid
04.05.2010 09:52

Bra!
2
anbefalinger
Jeg synes denne siden var ganske useriøs, og faktaene stemte ikke med snl.no

Laisa
02.03.2011 18:39

Bra!
2
anbefalinger
Det var jo bra! men det står ingenting
om landene som blei koloniserte
av hvilket land osv.. det e det eg trenge..  Confused :-\?


20.11.2012 21:09

Bra!
2
anbefalinger
Bra stoff, men det som vi mangler er: Når og hvorfor ble de landene kolonialisert? og hvordan ble landene styrt under kolonitiden? og konsekvensene av kolonialiseringen før og etter

Susy
25.03.2015 12:18

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra side! Fikk en 6'er på stilen min pga denne siden  Smile :-\) TUUUUUSEN takk!

henrik
04.12.2015 14:55

Bra!
2
anbefalinger
henrik er stygg

weiny
06.03.2010 12:36

Bra!
1
anbefalinger
langt og bra. men det hjalp meg ingenting...jeg håpet på at det skulle stå noe om kongo...men nei.....skuffet fordi denne siden hjalp mane mne ikke megg! x(

Kåre
11.05.2010 11:44

Bra!
1
anbefalinger
Var mye bra, men enkelte årstall feil og fotnoter/ kilder ellers bra  Smile :-\)

Erik
31.05.2010 19:23

Bra!
1
anbefalinger
dette er en veldig bra nettside. jeg skal ha en stor oppgave om denne så den hjeleper meg nok mye!!


07.06.2011 19:21

Bra!
1
anbefalinger
har du noen kilder for hvor du har funnet dette ?

Pewz
16.01.2012 08:58

Bra!
1
anbefalinger
Kjempe bra!
her vil jeg finne masse info til samf. prosjektet mitt  Smile :-\)
Dette var kjempe bra, super flink du  Wink ;-\)

Rob
05.12.2018 09:33

Bra!
0
anbefalinger
Syntes det er gøy at denne blir brukt av elever i over 10 år


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.032 sec - 1 pageviews