Søk i stiler
 

Gunnlaug Ormstunge


En tolkning av sagaen Gunnlaug Ormstunge.

Karakter: 4/5 (teksten er forbedret etter tilbakemelding fra lærer)

Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:25.09.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Gunnlaug Ormstunge
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookSagaer er historier som skildrer samfunnet på Island i landåmatida og den urolige tiden etter den.(860-1030) Dette blir ikke alltid bestandig gjort på en historisk korrekt måte. Men mye av det som blir beskrevet har skjedd i virkeligheten. De er skrevet av både kjente og ukjente forfattere, den mest kjente er Snorre Sturlason. De fleste sagaene ble skrevet ned på 1200-tallet, men historiene gikk som muntlige overleveringer lenge før det. Sagaene er rike på dramatiske hendelser. Denne tiden var preget av mange feider mellom familier. Dette er fordi at på tiden var det ikke noe var noen utøvende ”politi”, selv om de hadde lover. Dette gjorde at det ble slekt og familie som måtte utdele straff.

 

Sagalitteraturen er stort sett bygd opp etter et fast mønster. Dette ser vi lett i sagaen om Gunnlaug Ormstunge, som er skrevet helt etter oppskriften. At sagaene ble skrevet på denne måten, gjorde de nok lettere å huske. Folk måtte jo tross alt gå rundt og huske sagaene, og fortelle de videre til andre personer. Disse personene fortalte de videre, og slik fortsatte det gjennom generasjonene. Sagaene er skrevet med hovedvekt på de dramatiske episodene som blir skildret detaljert.

     

Heltene har gjerne faste karaktertrekk. For eksempel: kloke, vakre, sterke, modige, snakker godt for seg og er flinke skalder. Heltene kan være både lyse og mørke. Den lyse helten er på en måte standardhelten, og oppfører seg slik vi er vant med at helter skal, mens den mørke er mer innadvendt og utspekulert, og ikke alltid like rettferdig eller snill.

 

Denne sagaen handler om et kjærlighetsforhold mellom Gunnlaug og Helga, og det som skjer rundt det forholdet. Vi møter også Ravn, Illuge og Torstein.

 

Gunnlaug var en skald som var flink og kvede, med skarp tunge. Mange vil finne han provoserende, og han kommer lett i trøbbel. Han er sønn av Illuge og kommer fra en rik familie. En person som er frampå, selvsikker i hele sitt vesen. Det kommer også frem at han er vakker og pen, stor og kraftig. Håret er lysebrunt, pent ansikt men stygg nese. Han er flink med alt han gjør. Gunnlaug er en ærekjær person, som tror godt om andre, og står for det han sier. I denne sagaen er Gunnlaug en lys helt.

 

Ravn er også er skald, veldig lik Gunnlaug som person. Han kommer også fra en rik familie. Gunnlaug og Ravn møttes første gang i Sverige hos kong Olav. Ravn er også et veldig ”svart navn”, dette på grunn av fuglen av samme navn som er svart. Ravn er den mørke personen.

 

Helga den fagre er datter til Torstein og Jofrid. Hun var fin og vakker, lys i huden og langt lyst slett hår.     

     

Torstein er den største høvdingen i Borgarfjorden og far til Helga. Han er en storbonde og veldig rik. Godt likt blant alle fordi han er klok, fredelig og måteholden på alle måter. Men det hindret han ikke å bli skikkelig sint.

 

Illuge er den nest største høvdingen i Borgarfjorden. Han er en skikkelig hardhaus med to sønner, den ene er Gunnlaug. Han hadde store eiendommer, og var også veldig rik.

 

Sagaen er skrevet på den tradisjonelle sagastilen med alt det måtte innebære. Drømmer og skjebnetro spiller ofte en viktig rolle i sagaene.

 

I denne sagaen blir den tragiske kjærlighetshistorien som utgjør handlingen, varslet tidlig i sagaen. Dette kommer frem i en drøm som Torstein, far til Helga den fagre har. Drømmen handler om to ørner som sloss om gunsten til en vakker svane. Begge ørnene sloss og døde. Så dro svanen bort med en falk. Drømmen er et frampek om det som skal skje. Et annet frampek om det som kommer er når jarlen i Trondheim sa til Gunnlaug: ”Då seier eg deg: Du skal ikkje bli atten år til.” At fremtiden til personer i sagaen blir varslet på denne måten, er med på å bygge opp spenningen.

 

Et annet eksempel på fortellermetoden er når forfatteren kommer til en del av handlingen der det ikke skjer noe så hopper forfatteren langt frem i tid. Det ser vi når datteren til Torstein ble satt bort hos venner, i stedet for å bli satt ut i skogen på Torsteins ordre. Med den ordren virker det som om at Torstein er en kald og følelsesløs person.

 

Plutselig går det seks vintrer, og han er på besøk hos venner. Der får han vite at den fagre jenta Helga er hans datter og tar henne til seg. Her får vi se en annen side av Torstein som er i skarp kontrast med det at han ville drepe henne. Her virker han jo menneskelig, men en medvirkende årsak til at han ombestemmer seg, er nok også fordi hun er så vakker. Å være vakker er status på denne tiden, og status er Torstein ikke ukjent med.   

 

Fortellermåten veksler mellom slike referat, hvor tiden går fort, og steder hvor tiden går sakte. Scenene består av dialoger og brukes helst når noe dramatisk skjer, mens referat blir brukt som en avrunding på det dramatiske. Forfatteren bytter gjerne verbaltid eller bruker historisk presens i scenene.

 

Synsvinkelen i sagaene er autoral og refererende. Det vil si at forfatteren står utenfor handlingen og refererer det som skjer. Menneskene blir skildret utenfra, og vi får ikke vite noe om hva de tenker eller føler. Istedenfor blir vi kjent med personene gjennom det de sier og det de gjør, og gjennom det andre måtte si om dem.

 

For eksempel når Gunnlaug Ormstunge møter Eirik Jarl med en opphovnet fot, som det renner blod og materie ut av, spør jarlen hvorfor han ikke halter. Svaret forteller mye om personen Gunnlaug. "Ikkje skal jeg halte så lenge begge føttene er jamnlange”, sier han. Dette vitner om en person som er sterk både fysisk og psykisk.

 

I den episoden får vi også se hvordan inversjon blir brukt for å få litt mer trykk i ordene. Det vil si at man setter verbalet foran subjektet.

 

Fordi språket i sagaen er muntlig og består for det meste av sideordna helsetninger, blir det lite leddsetninger, men istedenfor lange setninger bundet sammen med og, eller, men og før.

 

Fortelleren bruker også underdrivelse for å forsterke innholdet i det han vil si. Et eksempel på det, er når Gunnlaug kjemper for livet mot en berserk: ” … og Gunnlaug ga han straks banehogg. Kongen takka han for verket.” Denne underdrivelsen av episoden får meg til å se at heltemotet og dyktigheten til Gunnlaug blir framhevet.

 

Etter kvedekampen i Sverige hos kong Olav, mellom Ravn og Gunnlaug, blir de uvenner. Dette fører til at Ravn reiser til Island for å gifte seg med Helga, for hevne seg på Gunnlaug. Nå ser vi tydelig at Ravn er en hevngjerrig kar uten skrupler.

 

Etter at Helga og Ravn blir gift ser vi at Helga gråter i sitt eget bryllup. På grunn av det skjønner vi at Helga ikke er interessert i Ravn, men er forelsket i Gunnlaug ennå. Vi får også vite at Helga og Ravn ikke har det perfekte ekteskap, hun utfører ingen av de ekteskaplige pliktene. Dette får nok Ravn til å bli enda mer sjalu på Gunnlaug, og vil nok for en hver pris å hindre Gunnlaug i få Helga. Dette resulterer i først en holmgang på Island, der ingen vinner blir kåret, selv om begge erklærer seg for seierherre. Den holmgangen gjør også at holmgang blir forbudt på øya. Dette gjør at Gunnlaug og Ravn reiser til Norge for og slukket hevntørsten. Der er holmgang lovlig ennå.

 

Etter en vill kamp mellom Gunnlaug og Ravn og deres følgesvenner, får Ravn et banesår, og Gunnlaug stopper kampen, han vil ikke slåss mot en døende mann. Ravn ber om vann, og lover å ikke røre Gunnlaug. Men når Gunnlaug kommer med vannet, slår han Gunnlaug i hodet med sverdet. Ravn gjør det til tross for at han lovte å ikke svike Gunnlaug, så her kommer det svært godt frem hvor svikefull han er. Grunnen til at Ravn gjør dette er fordi han ikke vil at Gunnlaug skal gifte seg med Helga.

 

Som hevn for sviket dreper Gunnlaugs slekt med Illuge i spissen, flere av medlemmene i Ravns familie, for å få fred mellom slektene. Etter dette kommer en epilog, hvor vi får høre hvordan det går med Helga den fagre, kvinnen de sloss om. Hun giftet seg med Torkjell og fikk mange sønner, men ble aldri lykkelig, fordi hun aldri kunne glemme Gunnlaug. Hun døde av sykdom sammen med sin nye ektemann Torkjell, mens hun holdt kappa hun hadde fått av sin elskede Gunnlaug.

 

Det fantes sikkert personer som ikke var like krigerske som personene i denne historien, men det ville jo ikke være noe spennende å lage en saga om Håkon latsekk eller Olav den feige. Så derfor ville nok disse gå fort i glemme boka. Men fra spøk til alvor, denne historien imponerer meg på grunn av en flink forfatter. Han får frem en fantastisk flott og spennende handling. Det er vanskelig å tro at alt er sant, men jeg tror en god del av historien har hold i virkeligheten.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Beate
02.11.2004 17:25

Bra!
17
anbefalinger
Bra oppgave, et par " slip of the pen" feil som bør rettes opp. Ellers brukte de ikke lange setninger i sagastilen som du har skrevet, de brukte korte. Alt ble skåret til beinet, bare det vesentlige skal med. Knapphet! Men synes det var alt i alt en bra oppgave Smile :-\)

Jupp
14.10.2006 16:12

Bra!
6
anbefalinger
Bra oppgave, gjorde deler av leksene mine så mye lettere. BTW Gunnlaug sier "Ikkje skal ein gå halt så lenge begge føter er jamlange" =P

Meg selv
04.10.2012 20:17

Bra!
5
anbefalinger
Flink dude

anonym anonymsen
05.10.2006 12:06

Bra!
4
anbefalinger
Bra oppgave, takk for gode opplysninger

Ally
27.03.2008 08:47

Bra!
4
anbefalinger
Bra oppgave! Gode og nyttige opplysninger. Angående den siste kommentarer så kommer nok det helt an på hvilken utgave av boka man har. I mi utgave (Aschehoug) står det "Ikkje skal eg halte så lenge begge føtene er like lange". Er sikkert en forenklet utgave av sagaen jeg har, men det kommer nok som sagt an på boka.

Vetle Lyckander
18.09.2014 13:36

Bra!
4
anbefalinger
Er det noen her som har ett litt kortere sammedrag av boka?  Smile :-\)

yh!
18.12.2017 10:03

Bra!
2
anbefalinger
SHREK

Written by

William Steig & Ted Elliott
SHREK
Once upon a time there was a lovely
princess. But she had an enchantment
upon her of a fearful sort which could
only be broken by love\\\\\\\'s first kiss.
She was locked away in a castle guarded
by a terrible fire-breathing dragon.
Many brave knights had attempted to
free her from this dreadful prison,
but non prevailed. She waited in the
dragon\\\\\\\'s keep in the highest room of
the tallest tower for her true love
and true love\\\\\\\'s first kiss. (laughs)
Like that\\\\\\\'s ever gonna happen. What
a load of - (toilet flush)

Allstar - by Smashmouth begins to play. Shrek goes about his
day. While in a nearby town, the villagers get together to go
after the ogre.

NIGHT - NEAR SHREK\\\\\\\'S HOME

MAN1
Think it\\\\\\\'s in there?

MAN2
All right. Let\\\\\\\'s get it!

MAN1
Whoa. Hold on. Do you know what that
thing can do to you?

MAN3
Yeah, it\\\\\\\'ll grind your bones for it\\\\\\\'s
bread.

Shrek sneaks up behind them and laughs.

SHREK
Yes, well, actually, that would be a
giant. Now, ogres, oh they\\\\\\\'re much worse.
They\\\\\\\'ll make a suit from your freshly
peeled skin.

MEN
No!

SHREK
They\\\\\\\'ll shave your liver. Squeeze the
jelly from your eyes! Actually, it\\\\\\\'s
quite good on toast.

MAN1
Back! Back, beast! Back! I warn ya!
(waves the torch at Shrek.)

Shrek calmly licks his fingers and extinguishes the torch. The
men shrink back away from him. Shrek roars very loudly and long
and his breath extinguishes all the remaining torches until the
men are in the dark.

SHREK
This is the part where you run away.
(The men scramble to get away. He laughs.)
And stay out! (looks down and picks
up a piece of paper. Reads.) \\\\\\\"Wanted.
Fairy tale creatures.\\\\\\\"(He sighs and
throws the paper over his shoulder.)


THE NEXT DAY

There is a line of fairy tale creatures. The head of the guard
sits at a table paying people for bringing the fairy tale creatures
to him. There are cages all around. Some of the people in line
are Peter Pan, who is carrying Tinkerbell in a cage, Gipetto
who\\\\\\\'s carrying Pinocchio, and a farmer who is carrying the three
little pigs.

GUARD
All right. This one\\\\\\\'s full. Take it
away! Move it along. Come on! Get up!


HEAD GUARD
Next!

GUARD
(taking the witch\\\\\\\'s broom) Give me that!
Your flying days are over. (breaks the
broom in half)

HEAD GUARD
That\\\\\\\'s 20 pieces of silver for the witch.
Next!

GUARD
Get up! Come on!

HEAD GUARD
Twenty pieces.

LITTLE BEAR
(crying) This cage is too small.

DONKEY
Please, don\\\\\\\'t turn me in. I\\\\\\\'ll never
be stubborn again. I can change. Please!
Give me another chance!

OLD WOMAN
Oh, shut up. (jerks his rope)

DONKEY
Oh!

HEAD GUARD
Next! What have you got?

GIPETTO
This little wooden puppet.

PINOCCHIO
I\\\\\\\'m not a puppet. I\\\\\\\'m a real boy. (his
nose grows)

HEAD GUARD
Five shillings for the possessed toy.
Take it away.

PINOCCHIO
Father, please! Don\\\\\\\'t let them do this!
Help me!

Gipetto takes the money and walks off. The old woman steps up
to the table.

HEAD GUARD
Next! What have you got?

OLD WOMAN
Well, I\\\\\\\'ve got a talking donkey.

HEAD GUARD
Right. Well, that\\\\\\\'s good for ten shillings,
if you can prove it.

OLD WOMAN
Oh, go ahead, little fella.

Donkey just looks up at her.

HEAD GUARD
Well?

OLD WOMAN
Oh, oh, he\\\\\\\'s just...he\\\\\\\'s just a little
nervous. He\\\\\\\'s really quite a chatterbox.
Talk, you boneheaded dolt...

HEAD GUARD
That\\\\\\\'s it. I\\\\\\\'ve heard enough. Guards!


OLD WOMAN
No, no, he talks! He does. (pretends
to be Donkey) I can talk. I love to
talk. I\\\\\\\'m the talkingest damn thing
you ever saw.

HEAD GUARD
Get her out of my sight.

OLD WOMAN
No, no! I swear! Oh! He can talk!

The guards grab the old woman and she struggles with them. One
of her legs flies out and kicks Tinkerbell out of Peter Pan\\\\\\\'s
hands, and her cage drops on Donkey\\\\\\\'s head. He gets sprinkled
with fairy dust and he\\\\\\\'s able to fly.

DONKEY
Hey! I can fly!

PETER PAN
He can fly!

3 LITTLE PIGS
He can fly!

HEAD GUARD
He can talk!

DONKEY
Ha, ha! That\\\\\\\'s right, fool! Now I\\\\\\\'m
a flying, talking donkey. You might
have seen a housefly, maybe even a superfly
but I bet you ain\\\\\\\'t never seen a donkey
fly. Ha, ha! (the pixie dust begins
to wear off) Uh-oh. (he begins to sink
to the ground.)

He hits the ground with a thud.

HEAD GUARD
Seize him! (Donkey takes of running.)
After him!

GUARDS
He\\\\\\\'s getting away! Get him! This way!
Turn!

Donkey keeps running and he eventually runs into Shrek. Literally.
Shrek turns around to see who bumped into him. Donkey looks scared
for a moment then he spots the guards coming up the path. He
quickly hides behind Shrek.

HEAD GUARD
You there. Ogre!

SHREK
Aye?

HEAD GUARD
By the order of Lord Farquaad I am authorized
to place you both under arrest and transport
you to a designated resettlement facility.


SHREK
Oh, really? You and what army?

He looks behind the guard and the guard turns to look as well
and we see that the other men have run off. The guard tucks tail
and runs off. Shrek laughs and goes back about his business and
begins walking back to his cottage.

DONKEY
Can I say something to you? Listen,
you was really, really, really somethin\\\\\\\'
back here. Incredible!

SHREK
Are you talkin\\\\\\\' to...(he turns around
and Donkey is gone) me? (he turns back
around and Donkey is right in front
of him.) Whoa!

DONKEY
Yes. I was talkin\\\\\\\' to you. Can I tell
you that you that you was great back
here? Those guards! They thought they
was all of that. Then you showed up,
and bam! They was trippin\\\\\\\' over themselves
like babes in the woods. That really
made me feel good to see that.

SHREK
Oh, that\\\\\\\'s great. Really.

DONKEY
Man, it\\\\\\\'s good to be free.

SHREK
Now, why don\\\\\\\'t you go celebrate your
freedom with your own friends? Hmm?


DONKEY
But, uh, I don\\\\\\\'t have any friends. And
I\\\\\\\'m not goin\\\\\\\' out there by myself. Hey,
wait a minute! I got a great idea! I\\\\\\\'ll
stick with you. You\\\\\\\'re mean, green,
fightin\\\\\\\' machine. Together we\\\\\\\'ll scare
the spit out of anybody that crosses
us.

Shrek turns and regards Donkey for a moment before roaring very
loudly.

DONKEY
Oh, wow! That was really scary. If you
don\\\\\\\'t mind me sayin\\\\\\\', if that don\\\\\\\'t
work, your breath certainly will get
the job done, \\\\\\\'cause you definitely
need some Tic Tacs or something, \\\\\\\'cause
you breath stinks! You almost burned
the hair outta my nose, just like the
time...(Shrek covers his mouth but Donkey
continues to talk, so Shrek removes
his hand.) ...then I ate some rotten
berries. I had strong gases leaking
out of my butt that day.

SHREK
Why are you following me?

DONKEY
I\\\\\\\'ll tell you why. (singing) \\\\\\\'Cause
I\\\\\\\'m all alone, There\\\\\\\'s no one here beside
me, My problems have all gone, There\\\\\\\'s
no one to deride me, But you gotta have
faith...

SHREK
Stop singing! It\\\\\\\'s no wonder you don\\\\\\\'t
have any friends.

DONKEY
Wow. Only a true friend would be that
cruelly honest.

SHREK
Listen, little donkey. Take a look at
me. What am I?

DONKEY
(looks all the way up at Shrek) Uh ...really
tall?

SHREK
No! I\\\\\\\'m an ogre! You know. \\\\\\\"Grab your
torch and pitchforks.\\\\\\\" Doesn\\\\\\\'t that
bother you?

DONKEY
Nope.

SHREK
Really?

DONKEY
Really, really.

SHREK
Oh.

DONKEY
Man, I like you. What\\\\\\\'s you name?

SHREK
Uh, Shrek.

DONKEY
Shrek? Well, you know what I like about
you, Shrek? You got that kind of I-don\\\\\\\'t-care-what-nobody-thinks-of-me
thing. I like that. I respect that,
Shrek. You all right. (They come over
a hill and you can see Shrek\\\\\\\'s cottage.)
Whoa! Look at that. Who\\\\\\\'d want to live
in place like that?

SHREK
That would be my home.

DONKEY
Oh! And it is lovely! Just beautiful.
You know you are quite a decorator.
It\\\\\\\'s amazing what you\\\\\\\'ve done with such
a modest budget. I like that boulder.
That is a nice boulder. I guess you
don\\\\\\\'t entertain much, do you?

SHREK
I like my privacy.

DONKEY
You know, I do too. That\\\\\\\'s another thing
we have in common. Like I hate it when
you got somebody in your face. You\\\\\\\'ve
trying to give them a hint, and they
won\\\\\\\'t leave. There\\\\\\\'s that awkward silence.
(awkward silence) Can I stay with you?


SHREK
Uh, what?

DONKEY
Can I stay with you, please?

SHREK
(sarcastically) Of course!

DONKEY
Really?

SHREK
No.

DONKEY
Please! I don\\\\\\\'t wanna go back there!
You don\\\\\\\'t know what it\\\\\\\'s like to be
considered a freak. (pause while he
looks at Shrek) Well, maybe you do.
But that\\\\\\\'s why we gotta stick together.
You gotta let me stay! Please! Please!


SHREK
Okay! Okay! But one night only.

DONKEY
Ah! Thank you! (he runs inside the cottage)


SHREK
What are you...? (Donkey hops up onto
a chair.) No! No!

DONKEY
This is gonna be fun! We can stay up
late, swappin\\\\\\\' manly stories, and in
the mornin\\\\\\\' I\\\\\\\'m makin\\\\\\\' waffles.

SHREK
Oh!

DONKEY
Where do, uh, I sleep?

SHREK
(irritated) Outside!

DONKEY
Oh, well, I guess that\\\\\\\'s cool. I mean,
I don\\\\\\\'t know you, and you don\\\\\\\'t know
me, so I guess outside is best, you
know. Here I go. Good night. (Shrek
slams the door.) (sigh) I mean, I do
like the outdoors. I\\\\\\\'m a donkey. I was
born outside. I\\\\\\\'ll just be sitting by
myself outside, I guess, you know. By
myself, outside. I\\\\\\\'m all alone...there\\\\\\\'s
no one here beside me...

SHREK\\\\\\\'S COTTAGE - NIGHT

Shrek is getting ready for dinner. He sits himself down and lights
a candle made out of earwax. He begins to eat when he hears a
noise. He stands up with a huff.

SHREK
(to Donkey) I thought I told you to
stay outside.

DONKEY
(from the window) I am outside.

There is another noise and Shrek turns to find the person that
made the noise. He sees several shadows moving. He finally turns
and spots 3 blind mice on his table.

BLIND MOUSE1
Well, gents, it\\\\\\\'s a far cry from the
farm, but what choice do we have?


BLIND MOUSE2
It\\\\\\\'s not home, but it\\\\\\\'ll do just fine.


GORDO
(bouncing on a slug) What a lovely bed.


SHREK
Got ya. (Grabs a mouse, but it escapes
and lands on his shoulder.)

GORDO
I found some cheese. (bites Shrek\\\\\\\'s
ear)

SHREK
Ow!

GORDO
Blah! Awful stuff.

BLIND MOUSE1
Is that you, Gordo?

GORDO
How did you know?

SHREK
Enough! (he grabs the 3 mice) What are
you doing in my house? (He gets bumped
from behind and he drops the mice.)
Hey! (he turns and sees the Seven Dwarves
with Snow White on the table.) Oh, no,
no, no. Dead broad off the table.


DWARF
Where are we supposed to put her? The
bed\\\\\\\'s taken.

SHREK
Huh?

Shrek marches over to the bedroom and throws back the curtain.
The Big Bad Wolf is sitting in the bed. The wolf just looks at
him.

BIG BAD WOLF
What?

TIME LAPSE

Shrek now has the Big Bad Wolf by the collar and is dragging
him to the front door.

SHREK
I live in a swamp. I put up signs. I\\\\\\\'m
a terrifying ogre! What do I have to
do get a little privacy? (He opens the
front door to throw the Wolf out and
he sees that all the collected Fairy
Tale Creatures are on his land.) Oh,
no. No! No!

The 3 bears sit around the fire, the pied piper is playing his
pipe and the rats are all running to him, some elves are directing
flight traffic so that the fairies and witches can land...etc.


SHREK
What are you doing in my swamp? (this
echoes and everyone falls silent.)


Gasps are heard all around. The 3 good fairies hide inside a
tent.

SHREK
All right, get out of here. All of you,
move it! Come on! Let\\\\\\\'s go! Hapaya!
Hapaya! Hey! Quickly. Come on! (more
dwarves run inside the house) No, no!
No, no. Not there. Not there. (they
shut the door on him) Oh! (turns to
look at Donkey)

DONKEY
Hey, don\\\\\\\'t look at me. I didn\\\\\\\'t invite
them.

PINOCCHIO
Oh, gosh, no one invited us.

SHREK
What?

PINOCCHIO
We were forced to come here.

SHREK
(flabbergasted) By who?

LITTLE PIG
Lord Farquaad. He huffed and he puffed
and he...signed an eviction notice.


SHREK
(heavy sigh) All right. Who knows where
this Farquaad guy is?

Everyone looks around at each other but no one answers.

DONKEY
Oh, I do. I know where he is.

SHREK
Does anyone else know where to find
him? Anyone at all?

DONKEY
Me! Me!

SHREK
Anyone?

DONKEY
Oh! Oh, pick me! Oh, I know! I know!
Me, me!

SHREK
(sigh) Okay, fine. Attention, all fairy
tale things. Do not get comfortable.
Your welcome is officially worn out.
In fact, I\\\\\\\'m gonna see this guy Farquaad
right now and get you all off my land
and back where you came from! (Pause.
Then the crowd goes wild.) Oh! (to Donkey)
You! You\\\\\\\'re comin\\\\\\\' with me.

DONKEY
All right, that\\\\\\\'s what I like to hear,
man. Shrek and Donkey, two stalwart
friends, off on a whirlwind big-city
adventure. I love it!

DONKEY
(singing) On the road again. Sing it
with me, Shrek. I can\\\\\\\'t wait to get
on the road again.

SHREK
What did I say about singing?

DONKEY
Can I whistle?

SHREK
No.

DONKEY
Can I hum it?

SHREK
All right, hum it.

Donkey begins to hum \\\\\\\'On the Road Again\\\\\\\'.

DULOC - KITCHEN

A masked man is torturing the Gingerbread Man. He\\\\\\\'s continually
dunking him in a glass of milk. Lord Farquaad walks in.

FARQUAAD
That\\\\\\\'s enough. He\\\\\\\'s ready to talk.


The Gingerbread Man is pulled out of the milk and slammed down
onto a cookie sheet. Farquaad laughs as he walks over to the
table. However when he reaches the table we see that it goes
up to his eyes. He clears his throat and the table is lowered.


FARQUAAD
(he picks up the Gingerbread Man\\\\\\\'s legs
and plays with them) Run, run, run,
as fast as you can. You can\\\\\\\'t catch
me. I\\\\\\\'m the gingerbread man.

GINGERBREAD MAN
You are a monster.

FARQUAAD
I\\\\\\\'m not the monster here. You are. You
and the rest of that fairy tale trash,
poisoning my perfect world. Now, tell
me! Where are the others?

GINGERBREAD MAN
Eat me! (He spits milk into Farquaad\\\\\\\'s
eye.)

FARQUAAD
I\\\\\\\'ve tried to be fair to you creatures.
Now my patience has reached its end!
Tell me or I\\\\\\\'ll...(he makes as if to
pull off the Gingerbread Man\\\\\\\'s buttons)


GINGERBREAD MAN
No, no, not the buttons. Not my gumdrop
buttons.

FARQUAAD
All right then. Who\\\\\\\'s hiding them?


GINGERBREAD MAN
Okay, I\\\\\\\'ll tell you. Do you know the
muffin man?

FARQUAAD
The muffin man?

GINGERBREAD MAN
The muffin man.

FARQUAAD
Yes, I know the muffin man, who lives
on Drury Lane?

GINGERBREAD MAN
Well, she\\\\\\\'s married to the muffin man.


FARQUAAD
The muffin man?

GINGERBREAD MAN
The muffin man!

FARQUAAD
She\\\\\\\'s married to the muffin man.

The door opens and the Head Guard walks in.

HEAD GUARD
My lord! We found it.

FARQUAAD
Then what are you waiting for? Bring
it in.

More guards enter carrying something that is covered by a sheet.
They hang up whatever it is and remove the sheet. It is the Magic
Mirror.

GINGERBREAD MAN
(in awe) Ohhhh...

FARQUAAD
Magic mirror...

GINGERBREAD MAN
Don\\\\\\\'t tell him anything! (Farquaad picks
him up and dumps him into a trash can
with a lid.) No!

FARQUAAD
Evening. Mirror, mirror on the wall.
Is this not the most perfect kingdom
of them all?

MIRROR
Well, technically you\\\\\\\'re not a king.


FARQUAAD
Uh, Thelonius. (Thelonius holds up a
hand mirror and smashes it with his
fist.) You were saying?

MIRROR
What I mean is you\\\\\\\'re not a king yet.
But you can become one. All you have
to do is marry a princess.

FARQUAAD
Go on.

MIRROR
(chuckles nervously) So, just sit back
and relax, my lord, because it\\\\\\\'s time
for you to meet today\\\\\\\'s eligible bachelorettes.
And here they are! Bachelorette number
one is a mentally abused shut-in from
a kingdom far, far away. She likes sushi
and hot tubbing anytime. Her hobbies
include cooking and cleaning for her
two evil sisters. Please welcome Cinderella.
(shows picture of Cinderella) Bachelorette
number two is a cape-wearing girl from
the land of fancy. Although she lives
with seven other men, she\\\\\\\'s not easy.
Just kiss her dead, frozen lips and
find out what a live wire she is. Come
on. Give it up for Snow White! (shows
picture of Snow White) And last, but
certainly not last, bachelorette number
three is a fiery redhead from a dragon-guarded
castle surrounded by hot boiling lava!
But don\\\\\\\'t let that cool you off. She\\\\\\\'s
a loaded pistol who likes pina colads
and getting caught in the rain. Yours
for the rescuing, Princess Fiona! (Shows
picture of Princess Fiona) So will it
be bachelorette number one, bachelorette
number two or bachelorette number three?


GUARDS
Two! Two! Three! Three! Two! Two! Three!


FARQUAAD
Three? One? Three?

THELONIUS
Three! (holds up 2 fingers) Pick number
three, my lord!

FARQUAAD
Okay, okay, uh, number three!

MIRROR
Lord Farquaad, you\\\\\\\'ve chosen Princess
Fiona.

FARQUAAD
Princess Fiona. She\\\\\\\'s perfect. All I
have to do is just find someone who
can go...

MIRROR
But I probably should mention the little
thing that happens at night.

FARQUAAD
I\\\\\\\'ll do it.

MIRROR
Yes, but after sunset...

FARQUAAD
Silence! I will make this Princess Fiona
my queen, and DuLoc will finally have
the perfect king! Captain, assemble
your finest men. We\\\\\\\'re going to have
a tournament. (smiles evilly)

DuLoc Parking Lot - Lancelot Section

Shrek and Donkey come out of the field that is right by the parking
lot. The castle itself is about 40 stories high.

DONKEY
But that\\\\\\\'s it. That\\\\\\\'s it right there.
That\\\\\\\'s DuLoc. I told ya I\\\\\\\'d find it.


SHREK
So, that must be Lord Farquaad\\\\\\\'s castle.


DONKEY
Uh-huh. That\\\\\\\'s the place.

SHREK
Do you think maybe he\\\\\\\'s compensating
for something? (He laughs, but then
groans as Donkey doesn\\\\\\\'t get the joke.
He continues walking through the parking
lot.)

DONKEY
Hey, wait. Wait up, Shrek.

MAN
Hurry, darling. We\\\\\\\'re late. Hurry.


SHREK
Hey, you! (The attendant, who is wearing
a giant head that looks like Lord Farquaad,
screams and begins running through the
rows of rope to get to the front gate
to get away from Shrek.) Wait a second.
Look, I\\\\\\\'m not gonna eat you. I just
- - I just - - (He sighs and then begins
walking straight through the rows. The
attendant runs into a wall and falls
down. Shrek and Donkey look at him then
continue on into DuLoc.)

DULOC

They look around but all is quiet.

SHREK
It\\\\\\\'s quiet. Too quiet. Where is everybody?


DONKEY
Hey, look at this!

Donkey runs over and pulls a lever that is attached to a box
marked \\\\\\\'Information\\\\\\\'. The music winds up and then the box doors
open up. There are little wooden people inside and they begin
to sing.

WOODEN PEOPLE
Welcome to DuLoc such a perfect town


Here we have some rules

Let us lay them down

Don\\\\\\\'t make waves, stay in line

And we\\\\\\\'ll get along fine

DuLoc is perfect place

Please keep off of the grass

Shine your shoes, wipe your... face

DuLoc is, DuLoc is

DuLoc is perfect place.

Suddenly a camera takes Donkey and Shrek\\\\\\\'s picture.

DONKEY
Wow! Let\\\\\\\'s do that again! (makes ready
to run over and pull the lever again)


SHREK
(grabs Donkey\\\\\\\'s tail and holds him still)
No. No. No, no, no! No.

They hear a trumpet fanfare and head over to the arena.

FARQUAAD
Brave knights. You are the best and
brightest in all the land. Today one
of you shall prove himself...

As Shrek and Donkey walk down the tunnel to get into the arena
Donkey is humming the DuLoc theme song.

SHREK
All right. You\\\\\\\'re going the right way
for a smacked bottom.

DONKEY
Sorry about that.

FARQUAAD
That champion shall have the honor -
- no, no - - the privilege to go forth
and rescue the lovely Princess Fiona
from the fiery keep of the dragon. If
for any reason the winner is unsuccessful,
the first runner-up will take his place
and so on and so forth. Some of you
may die, but it\\\\\\\'s a sacrifice I am willing
to make. (cheers) Let the tournament
begin! (He notices Shrek) Oh! What is
that? It\\\\\\\'s hideous!

SHREK
(turns to look at Donkey and then back
at Farquaad) Ah, that\\\\\\\'s not very nice.
It\\\\\\\'s just a donkey.

FARQUAAD
Indeed. Knights, new plan! The one who
kills the ogre will be named champion!
Have it him!

MEN
Get him!

SHREK
Oh, hey! Now come on! Hang on now. (bumps
into a table where there are mugs of
beer)

CROWD
Go ahead! Get him!

SHREK
(holds up a mug of beer) Can\\\\\\\'t we just
settle this over a pint?

CROWD
Kill the beast!

SHREK
No? All right then. (drinks the beer)
Come on!

He takes the mug and smashes the spigot off the large barrel
of beer behind him. The beer comes rushing out drenching the
other men and wetting the ground. It\\\\\\\'s like mud now. Shrek slides
past the men and picks up a spear that one of the men dropped.
As Shrek begins to fight Donkey hops up onto one of the larger
beer barrels. It breaks free of it\\\\\\\'s ropes and begins to roll.
Donkey manages to squish two men into the mud. There is so much
fighting going on here I\\\\\\\'m not going to go into detail. Suffice
to say that Shrek kicks butt.

DONKEY
Hey, Shrek, tag me! Tag me!

Shrek comes over and bangs a man\\\\\\\'s head up against Donkeys. Shrek
gets up on the ropes and interacts with the crowd.

SHREK
Yeah!

A man tries to sneak up behind Shrek, but Shrek turns in time
and sees him.

WOMAN
The chair! Give him the chair!

Shrek smashes a chair over the guys back. Finally all the men
are down. Donkey kicks one of them in the helmet, and the ding
sounds the end of the match. The audience goes wild.

SHREK
Oh, yeah! Ah! Ah! Thank you! Thank you
very much! I\\\\\\\'m here till Thursday. Try
the veal! Ha, ha! (laughs)

The laughter stops as all of the guards turn their weapons on
Shrek.

HEAD GUARD
Shall I give the order, sir?

FARQUAAD
No, I have a better idea. People of
DuLoc, I give you our champion!

SHREK
What?

FARQUAAD
Congratulations, ogre. You\\\\\\\'re won the
honor of embarking on a great and noble
quest.

SHREK
Quest? I\\\\\\\'m already in a quest, a quest
to get my swamp back.

FARQUAAD
Your swamp?

SHREK
Yeah, my swamp! Where you dumped those
fairy tale creatures!

FARQUAAD
Indeed. All right, ogre. I\\\\\\\'ll make you
a deal. Go on this quest for me, and
I\\\\\\\'ll give you your swamp back.

SHREK
Exactly the way it was?

FARQUAAD
Down to the last slime-covered toadstool.


SHREK
And the squatters?

FARQUAAD
As good as gone.

SHREK
What kind of quest?

Time Lapse - Donkey and Shrek are now walking through the field
heading away from DuLoc. Shrek is munching on an onion.

DONKEY
Let me get this straight. You\\\\\\\'re gonna
go fight a dragon and rescue a princess
just so Farquaad will give you back
a swamp which you only don\\\\\\\'t have because
he filled it full of freaks in the first
place. Is that about right?

SHREK
You know, maybe there\\\\\\\'s a good reason
donkeys shouldn\\\\\\\'t talk.

DONKEY
I don\\\\\\\'t get it. Why don\\\\\\\'t you just pull
some of that ogre stuff on him? Throttle
him, lay siege to his fortress, grinds
his bones to make your bread, the whole
ogre trip.

SHREK
Oh, I know what. Maybe I could have
decapitated an entire village and put
their heads on a pike, gotten a knife,
cut open their spleen and drink their
fluids. Does that sound good to you?


DONKEY
Uh, no, not really, no.

SHREK
For your information, there\\\\\\\'s a lot
more to ogres than people think.

DONKEY
Example?

SHREK
Example? Okay, um, ogres are like onions.
(he holds out his onion)

DONKEY
(sniffs the onion) They stink?

SHREK
Yes - - No!

DONKEY
They make you cry?

SHREK
No!

DONKEY
You leave them in the sun, they get
all brown, start sproutin\\\\\\\' little white
hairs.

SHREK
No! Layers! Onions have layers. Ogres
have layers! Onions have layers. You
get it? We both have layers. (he heaves
a sigh and then walks off)

DONKEY
(trailing after Shrek) Oh, you both
have layers. Oh. {Sniffs} You know,
not everybody likes onions. Cake! Everybody
loves cakes! Cakes have layers.

SHREK
I don\\\\\\\'t care... what everyone likes.
Ogres are not like cakes.

DONKEY
You know what else everybody likes?
Parfaits. Have you ever met a person,
you say, \\\\\\\"Let\\\\\\\'s get some parfait,\\\\\\\" they
say, \\\\\\\"Hell no, I don\\\\\\\'t like no parfait\\\\\\\"?
Parfaits are delicious.

SHREK
No! You dense, irritating, miniature
beast of burden! Ogres are like onions!
And of story. Bye-bye. See ya later.


DONKEY
Parfaits may be the most delicious thing
on the whole damn planet.

SHREK
You know, I think I preferred your humming.


DONKEY
Do you have a tissue or something? I\\\\\\\'m
making a mess. Just the word parfait
make me start slobbering.

They head off. There is a montage of their journey. Walking through
a field at sunset. Sleeping beneath a bright moon. Shrek trying
to put the campfire out the next day and having a bit of a problem,
so Donkey pees on the fire to put it out.

DRAGON\\\\\\\'S KEEP

Shrek and Donkey are walking up to the keep that\\\\\\\'s supposed to
house Princess Fiona. It appears to look like a giant volcano.


DONKEY
(sniffs) Ohh! Shrek! Did you do that?
You gotta warn somebody before you just
crack one off. My mouth was open and
everything.

SHREK
Believe me, Donkey, if it was me, you\\\\\\\'d
be dead. (sniffs) It\\\\\\\'s brimstone. We
must be getting close.

DONKEY
Yeah, right, brimstone. Don\\\\\\\'t be talking
about it\\\\\\\'s the brimstone. I know what
I smell. It wasn\\\\\\\'t no brimstone. It
didn\\\\\\\'t come off no stone neither.


They climb up the side of the volcano/keep and look down. There
is a small piece of rock right in the center and that is where
the castle is. It is surrounded by boiling lava. It looks very
foreboding.

SHREK
Sure, it\\\\\\\'s big enough, but look at the
location. (laughs...then the laugh turns
into a groan)

DONKEY
Uh, Shrek? Uh, remember when you said
ogres have layers?

SHREK
Oh, aye.

DONKEY
Well, I have a bit of a confession to
make. Donkeys don\\\\\\\'t have layers. We
wear our fear right out there on our
sleeves.

SHREK
Wait a second. Donkeys don\\\\\\\'t have sleeves.


DONKEY
You know what I mean.

SHREK
You can\\\\\\\'t tell me you\\\\\\\'re afraid of heights.


DONKEY
No, I\\\\\\\'m just a little uncomfortable
about being on a rickety bridge over
a boiling like of lava!

SHREK
Come on, Donkey. I\\\\\\\'m right here beside
ya, okay? For emotional support., we\\\\\\\'ll
just tackle this thing together one
little baby step at a time.

DONKEY
Really?

SHREK
Really, really.

DONKEY
Okay, that makes me feel so much better.


SHREK
Just keep moving. And don\\\\\\\'t look down.


DONKEY
Okay, don\\\\\\\'t look down. Don\\\\\\\'t look down.
Don\\\\\\\'t look down. Keep on moving. Don\\\\\\\'t
look down. (he steps through a rotting
board and ends up looking straight down
into the lava) Shrek! I\\\\\\\'m lookin\\\\\\\' down!
Oh, God, I can\\\\\\\'t do this! Just let me
off, please!

SHREK
But you\\\\\\\'re already halfway.

DONKEY
But I know that half is safe!

SHREK
Okay, fine. I don\\\\\\\'t have time for this.
You go back.

DONKEY
Shrek, no! Wait!

SHREK
Just, Donkey - - Let\\\\\\\'s have a dance
then, shall me? (bounces and sways the
bridge)

DONKEY
Don\\\\\\\'t do that!

SHREK
Oh, I\\\\\\\'m sorry. Do what? Oh, this? (bounces
the bridge again)

DONKEY
Yes, that!

SHREK
Yes? Yes, do it. Okay. (continues to
bounce and sway as he backs Donkey across
the bridge)

DONKEY
No, Shrek! No! Stop it!

SHREK
You said do it! I\\\\\\\'m doin\\\\\\\' it.

DONKEY
I\\\\\\\'m gonna die. I\\\\\\\'m gonna die. Shrek,
I\\\\\\\'m gonna die. (steps onto solid ground)
Oh!

SHREK
That\\\\\\\'ll do, Donkey. That\\\\\\\'ll do. (walks
towards the castle)

DONKEY
Cool. So where is this fire-breathing
pain-in-the-neck anyway?

SHREK
Inside, waiting for us to rescue her.
(chuckles)

DONKEY
I was talkin\\\\\\\' about the dragon, Shrek.


INSIDE THE CASTLE

DONKEY
You afraid?

SHREK
No.

DONKEY
But...

SHREK
Shh.

DONKEY
Oh, good. Me neither. (sees a skeleton
and gasps) \\\\\\\'Cause there\\\\\\\'s nothin\\\\\\\' wrong
with bein\\\\\\\' afraid. Fear\\\\\\\'s a sensible
response to an unfamiliar situation.
Unfamiliar dangerous situation, I might
add. With a dragon that breathes fire
and eats knights and breathes fire,
it sure doesn\\\\\\\'t mean you\\\\\\\'re a coward
if you\\\\\\\'re a little scared. I sure as
heck ain\\\\\\\'t no coward. I know that.


SHREK
Donkey, two things, okay? Shut ... up.
Now go over there and see if you can
find any stairs.

DONKEY
Stairs? I thought we was lookin\\\\\\\' for
the princess.

SHREK
(putting on a helmet) The princess will
be up the stairs in the highest room
in the tallest tower.

DONKEY
What makes you think she\\\\\\\'ll be there?


SHREK
I read it in a book once. (walks off)


DONKEY
Cool. You handle the dragon. I\\\\\\\'ll handle
the stairs. I\\\\\\\'ll find those stairs.
I\\\\\\\'ll whip their butt too. Those stairs
won\\\\\\\'t know which way they\\\\\\\'re goin\\\\\\\'.
(walks off)

EMPTY ROOM

Donkey is still talking to himself as he looks around the room.


DONKEY
I\\\\\\\'m gonna take drastic steps. Kick it
to the curb. Don\\\\\\\'t mess with me. I\\\\\\\'m
the stair master. I\\\\\\\'ve mastered the
stairs. I wish I had a step right here.
I\\\\\\\'d step all over it.

ELSEWHERE

Shrek spots a light in the tallest tower window.

SHREK
Well, at least we know where the princess
is, but where\\\\\\\'s the...

DONKEY
(os) Dragon!

Donkey gasps and takes off running as the dragon roars again.
Shrek manages to grab Donkey out of the way just as the dragon
breathes fire.

SHREK
Donkey, look out! (he manages to get
a hold of the dragons tail and holds
on) Got ya!

The dragon gets irritated at this and flicks it\\\\\\\'s tail and Shrek
goes flying through the air and crashes through the roof of the
tallest tower. Fiona wakes up with a jerk and looks at him lying
on the floor.

DONKEY
Oh! Aah! Aah!

Donkey get cornered as the Dragon knocks away all but a small
part of the bridge he\\\\\\\'s on.

DONKEY
No. Oh, no, No! (the dragon roars) Oh,
what large teeth you have. (the dragon
growls) I mean white, sparkling teeth.
I know you probably hear this all time
from your food, but you must bleach,
\\\\\\\'cause that is one dazzling smile you
got there. Do I detect a hint of minty
freshness? And you know what else? You\\\\\\\'re
- - You\\\\\\\'re a girl dragon! Oh, sure!
I mean, of course you\\\\\\\'re a girl dragon.
You\\\\\\\'re just reeking of feminine beauty.
(the dragon begins fluttering her eyes
at him) What\\\\\\\'s the matter with you?
You got something in your eye? Ohh.
Oh. Oh. Man, I\\\\\\\'d really love to stay,
but you know, I\\\\\\\'m, uh...(the dragon
blows a smoke ring in the shape of a
heart right at him, and he coughs) I\\\\\\\'m
an asthmatic, and I don\\\\\\\'t know if it\\\\\\\'d
work out if you\\\\\\\'re gonna blow smoke
rings. Shrek! (the dragon picks him
up with her teeth and carries him off)
No! Shrek! Shrek! Shrek!

FIONA\\\\\\\'S ROOM

Shrek groans as he gets up off the floor. His back is to Fiona
so she straightens her dress and lays back down on the bed. She
then quickly reaches over and gets the bouquet of flowers off
the side table. She then lays back down and appears to be asleep.
Shrek turns and goes over to her. He looks down at Fiona for
a moment and she puckers her lips. Shrek takes her by the shoulders
and shakes her away.

FIONA
Oh! Oh!

SHREK
Wake up!

FIONA
What?

SHREK
Are you Princess Fiona?

FIONA
I am, awaiting a knight so bold as to
rescue me.

SHREK
Oh, that\\\\\\\'s nice. Now let\\\\\\\'s go!

FIONA
But wait, Sir Knight. This be-ith our
first meeting. Should it not be a wonderful,
romantic moment?

SHREK
Yeah, sorry, lady. There\\\\\\\'s no time.


FIONA
Hey, wait. What are you doing? You should
sweep me off my feet out yonder window
and down a rope onto your valiant steed.


SHREK
You\\\\\\\'ve had a lot of time to plan this,
haven\\\\\\\'t you?

FIONA
(smiles) Mm-hmm.

Shrek breaks the lock on her door and pulls her out and down
the hallway.

FIONA
But we have to savor this moment! You
could recite an epic poem for me. A
ballad? A sonnet! A limerick? Or something!


SHREK
I don\\\\\\\'t think so.

FIONA
Can I at least know

Holgeir
06.11.2017 12:37

Bra!
1
anbefalinger
Anarkosyndikalisme er en politisk retning både innenfor syndikalismen og anarkismen. Den ønsker å få etablert et desentralisert, arbeiderstyrt samfunn. Anarkosyndikalister mener at man gjennom fagforeninger, streiker og annen direkte aksjon, må søke å gradvis bygge ned statens og private eiere sin makt, og erstatte den statsregulerte kapitalismen med et samfunn hvor produksjonen styres demokratisk av arbeiderne og lokalsamfunnene.
Syndikalismen og anarkismen er beslektede idéretninger, og i anarkosyndikalismen har de forskjellige oppgaver. Syndikalismen er arbeiderklassens kampbevegelse og står for den praktiske organisering av arbeid, arbeidernes økonomiske frigjøring og fordeling av arbeidets goder til arbeiderne. Anarkismen er den maktkritiske filosofien som bl.a. omhandler arbeidernes (og enkeltmenneskets) intellektuelle frigjøring.

I anarkosyndikalismen står anarkismen for planen og tankegodset, mens syndikalismen skal være den praktiske vei til det frie og direkte demokrati.

Anarkosyndikalismen stod sterkt i Italia, Frankrike og Spania tidlig på 1900-tallet. CNT (Confederacion Nacional del Trabajo) var en av de største anarkosyndikalistiske fagorganisasjonene, og spilte en viktig rolle under den spanske borgerkrigen. I USA sto IWW (Industrial Workers of the World), relativt sterkt, og i sine glansdager kunne den påkalle støtten til rundt 300 000 arbeidere. I Sverige ble SAC (Sveriges Arbetares Centralorganisation) stiftet i 1910. Den eksisterer ennå, men regnes av enkelte anarkosyndikalister for å være reformistisk.Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.124 sec - 1 pageviews