Søk i stiler
 

Titanic


Sjanger:NovelleLastet opp:18.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Samfunnsulykker
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jeg var 25 år gammel - altså i livets spede begynnelse. Skipet "Titanic" var på vei ut av havnen i Southampton i England. Vi skulle til New York, og jeg var ombord. Det var ikke første gangen jeg var ute og reiste. Min far var skipsreder og jeg var derfor godt inne i dette med skip og større båter. "Titanic" var flott å se på! Skipet var bygget for White Star Line i Liverpool og var på 46300 bruttotonn. Den gang var hun verdens største skip. Hun hadde dobbel bunn med 16 vanntette skott. Så jeg hadde all grunn til å tro at dette skulle gå bra."George Tibbet?" hørte jeg noen si "Er det virkelig deg?". Det var min gamle venn Peter Bassey. Han klappet meg på skulderen og sa "Det var hyggelig å se deg, gamle ørn!"."Takk, det samme" sa jeg. Vi gikk sammen ned i suiten min for å prate om gamle dager. Det ble en hyggelig prat, og de neste dagene tilbrakte vi mye av tiden sammen.

 

Natten til den 15 april gikk jeg jeg tidlig til sengs. Det hadde v‘rt en fin kveld. Solen lå fremdeles lavt i horisonten og var nydelig å se på. Rett før jeg la meg ned for å sove hadde jeg lest litt i en bok av den nylig avdøde forfatteren Mark Twain. Den het "The Man that Corrupted Hadleyburg" og var riktig spennende. Da jeg la meg ned for å sove, hørte jeg et øredøvende brak. Det hørtes ut som dommedag. En lang skj‘rende lyd som gikk gjennom marg og bein fulgte braket. Jeg kom meg opp av senga i en viss fart, og gikk ut av suiten. Utenfor var det vilt kaos. Jeg hørte noen rope at vi hadde støtt på et isfjell. Det var altså den skj‘rende lyden. Isfjellet hadde laget en lang revne i skroget inn i de vanntette skottene. "Det er vel ingen fare etter som "Titanic" hadde seksten vanntette skott." tenkte jeg mens jeg sto der. "Alle kan det vel ikke v‘re hull i på en gang" Rundt meg løp folk i alle retninger. Der borte var Peter Bassey. Han kunne sikkert fortelle om det var fler livbåter igjen. Men han bare vinket og ba meg sette opp farten. Plutselig kjente jeg at jeg ble våt på føttene. Vann! På den tiden jeg hadde brukt på å tenke hadde vannet rukket å komme til tredje dekk. Jeg stormet etter Peter. I farten glemte jeg at jeg stod i bare nattskjorta, men det fikk ikke hjelpe. Bassey løp opp på dekk med meg i helene. Nå begynte skipet å krenge over mot styrbord side, og det ble vanskelig å holde seg på bena. Vi så at mange livbåter allerede var på vannet, og fra nattklubben under oss hørte vi skipsorkesteret spille den amerikanske nasjonalsangen. Men nå hadde vi klart å komme oss fram til den eneste livbåten som var igjen. Vi kastet oss ombord. Det var i siste liten for nå var det ikke plass til flere. Da vi hadde kommet ned på vannet, så vi hundrevis av mennesker som hoppet etter og ville ombord i livbåtene som lå og fløt et lite stykke unna båten. Etter tre og en halv time i var de siste rester av det stolte skip "Titanic" på havets bunn, sammen med alle de som ikke fikk plass i livbåtene. Det som ble sagt ombord i livbytene var at det var rorgutten som ikke hade fukgt skikkelig med. Det var forferdelig å tenke på at alle de menneskene døde bare på grunn av det. Etter flere døgn i sjøen ble vi plukket opp av redningsmannskaper som brakte oss til land. Da vi kom i land ble vi mottatt av en h‘rskare av mennesker. De stod på kaien og ventet på å få se om deres slektninger var i live. Endelig kunne vi sette bena på fast grunn igjen etter tolv døgn i sjøen.

 

Nå, mange år senere, tenker jeg fremdeles med gru på natten til den 15 april i 1912. Den oplevelsen unner jeg ingen! Det eneste ønske jeg har er at de 1500 menneskene som døde i katastrofen må få hvile i fred.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Milla
22.03.2007 20:55

Bra!
1
anbefalinger
Historien om titanic er bra.. men selve stilen halter vel litt.. du utyper ikke så mye... og dette minnet mer om et kort og konsentrert handlingsreferat...

marie
07.10.2008 13:51

Bra!
1
anbefalinger
jeg har sugd emil10.04.2005 16:45

Bra!
0
anbefalinger
gråter hver gang jg hører om historien om Titanic eller ser filmen....utrolig trist asså!


06.02.2007 11:53

Bra!
0
anbefalinger
Jeg har sett filmen flere ganger og gråter hver gang...Det er yndlingsfilmen min...

k*******
09.11.2008 18:21

Bra!
0
anbefalinger
jeg synes filmen er trist., skriver særoppgae om Titanic nå  Smile :-\)

Fra en grei jente...
19.09.2012 13:30

Bra!
0
anbefalinger
Bra skrevet og bra gjort! Mye lettere å gjøre leksene nå!  Very Happy :-D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews