Søk i stiler
 

Mobbing


Hva er mobbing? Hva skjer hvis jeg mobber? Får det store konsekvenser? Hvor mye kan noen reagere på noen stygge blikk å baksnakking?
Sjanger:EssayLastet opp:23.09.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Mobbing
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Når jeg skulle skrive en stil om mobbing lurte jeg på en del ting, dette er noe jeg at tenkt på å funnet ut av!:

Det finnes to former for mobbing, fysisk mobbing og psykisk mobbing... Og de er begge like utålige. Den psykiske formen oppstår mest hos jenter, de sloss ikke så ofte. De opererer med ord, andres helt indre

følelser. Får andre jenter til å føle seg stygg, teit, og annerledes enn alle andre. Hvorfor?

 

Det er mange svar på det spørsmålet…. For å komme inn i gjengen? For å få respekt? For å virke kul? Er det bare meg eller høres dette bare helt sykt ut? Hvorfor kan noen personer ha nok makt til å dømme noen som har like mange rettigheter som seg selv? Hvordan kan noen gi en annen et slikt stempel, et stempel som vill være der for alltid? Hvor ligger rettferdigheten…?

Den andre formen for mobbing, fysisk mobbing, er det lettere å forstå? Kan vi tolerere den slags mobbing lettere? Sparking? Slag? Dytting? Provosering? Det burde i hvert fall ikke det, eller hva syns du? Hvordan hadde du likt å ligge våken hver dag før du skulle på skolen og være redd for å bli mobbet, kommet inn fra friminuttet og funnet tingene dine strødd utover klasserommet, se mobbegjengen stå og vente på deg ved utgangen når du er på vei hjem? Jeg hadde i hvert fall ikke likt det.

 

Til mobberne har jeg også noen ord. Mobb deg selv en gang, hvordan føltes det? Det kan jeg vedde på at ikke var så koselig, så neste gang du skal mobbe noen tenk over den følelsen du fikk når du ”ble mobbet” så kanskje du tar til fornuft før det skjer noe du absolutt ikke vil ha på samvittigheten, for hvordan tror du det hadde føltes hvis en ungdoms grav ble laget, et liv ble tatt, en familie revet fra hverandre på grunn av du som mobber?

 

Mobbing i skolen er langt mer utbredt en tidligere antatt. I en undersøkelse i videregående skole kom det fram at hele 17% av elevene følte seg mobbet av lærerne. Mobbeproblemet går helt tilbake til 1920-tallet, da de drev med sosialpsykologisk forskning.

 

Legen Heinemann lanserte ordet mobbing i skandinavisk samfunnsdebatt sent på 60-tallet. Ordet mente ”en gruppe barn som plukket ut et antatt svakere stilt person, og plaget og hakket på den personen, ofte i skolegården.”

 

Det kan være mange grunner til at folk mobber, ofte har de det ikke så bra hjemme. Muligens kan foreldrene være skilt, kanskje de har dårlig økonomi, noen mobber for å bli godtatt, andre for å dekke over egne feil og problemer. Men uansett grunn er det de som mobber som er feig og dum, og slettes ikke tøff og kul som de later som.

 

Det er ikke alltid like lett å vite hva som defineres som mobbing lenger… Vel, her har du det, det som kanskje gjør deg til ett mobbeoffer eller kanskje en mobber:

 

• erting, fleiping og latterleggjæring.
• utfrysing, isolering og baksnakking.
• trakassering og ubehagelige kommentarer.
• fysiske overgrep som slåing, sparking og lugging.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


10.11.2015 18:28

Bra!
8
anbefalinger
bais

Adolf
10.11.2015 18:30

Bra!
8
anbefalinger
Hitler

Jonas
10.11.2015 18:32

Bra!
8
anbefalinger
Salve

trine
04.10.2004 14:32

Bra!
5
anbefalinger
jeg synes ikke denne essayen var noe spesielt interessant, den forteller oss ikke noe vi ikke vet fra før. Det blir stilt mange spørsmål, hva med å svare på noen av dem?

Stine
23.10.2006 19:54

Bra!
4
anbefalinger
kjedelig essay.. man skal liksom bruke tankesprang å sånn i essay.. det er det som gjør de mer annerleder og interessante! eller hva? Det her syns jeg mer ble en oppramsing av tamme fakta vi alle kunne! BRUK FANTASIEN! da blir det mer spennende å lese Smile :-\)

imma
09.02.2007 22:17

Bra!
2
anbefalinger
hallo
den var okay men men 4- jap!!!!10.03.2008 00:37

Bra!
2
anbefalinger
Mange spørsmål?
Det skal være mange spørsmål i et essay!
Men det var døll anway!

lise
11.09.2005 18:09

Bra!
1
anbefalinger
dette var en tamm essay, jeg skal selv skrive en oppgave om mobbing og konsekvensene. men dette hjalp ikke mei mye. du stilt mang spørsmål, men kom med lite svar

Silje
20.03.2006 20:21

Bra!
1
anbefalinger
Må bare få minne de som har skrivd kommentarer her på at i et essay blir det ofte stilt spørsmål uten å komme med noe svar for å få leseren til å tenke og fundere og komme fram til noe på egenhånd. Er også helt enig med dere i at det kunne vært svart på flere av smørsmåla.

Stine
23.10.2006 19:53

Bra!
1
anbefalinger
kjedelig essay.. man skal liksom bruke tankesprang å sånn i essay.. det er det som gjør de mer annerleder og interessante! eller hva? Det her syns jeg mer ble en oppramsing av tamme fakta vi alle kunne! BRUK FANTASIEN! da blir det mer spennende å lese Smile :-\)

Line
06.05.2009 15:01

Bra!
0
anbefalinger
Bra! kunne gitt deg 4-  Smile :-\)

pøhhhh
10.09.2009 21:00

Bra!
0
anbefalinger
-1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.046 sec - 1 pageviews