Søk i stiler
 

Handlingsreferat av boka Synnøve Solbakken


Et handlingsreferat på nynorsk av Bjørnstjerne Bjørnsons bok "Synnøve Solbakken".
Sjanger:ReferatLastet opp:21.09.2004
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Synnøve Solbakken
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


I 1857 kom boka Synnøve Solbakken ut, den var skrivi av Bjørnstjerne Bjørnson.

Boka er ein kort roman som gir oss eit innblikk i bygdelivet på den tida, bygdelivet på 1800 talet er også ein del av temaet, temaet seier også noko om kor vanskeleg det var for forelska par på den tida. Hovudpersonane i boka er Torbjørn Granlien og Synnøve Solbakken. Torbjørn bur på garden Granlien som ligg i den skuggefulle sia av dalen, mens Synnøve bur på garden Solbakken som ligg på den andre sia av dalen der det er sol.

 

Når Torbjørn var liten hadde faren som heiter Sæmund ein gardsgut som heit Aslak. Aslak lærte Torbjørn alle slags mulige ord og regler, Torbjørn som ein gong var ein snill og skikkeleg blir ein rampunge! Aslak fortel han om garden Solbakken som ligg på den andre sia av dalen, han fortel at der er det ei vakker jente som heiter Synnøve og at det er troll og tusser der. Etter ein stund kvitter Sæmund seg med gardsguten Aslak, fordi han lærer Torbjørn så mye spikk. På detta tidspunkt tar Sæmund med seg Torbjørn i kyrkja for første gong, det er da han ser Synnøve for fyste gong. 

 

Så kjem tida da Torbjørn skal stå til konfirmasjon, han går da til presten til saman med sin yngre syster Ingrid og Synnøve Solbakken. Ingrid og Synnøve blir etter kvart perlevennar.


Det utviklar seg etter kvart til at det blir ein spent stemning mellom Synnøve og Torbjørn.
Men Synnøve får ikkje lov til å omgås med Torbjørn fordi han slåss så mykje. Torbjørn kjem ofte i slåsskamp og dei einaste som ikkje får vite noko om det er Sæmund og presten.

 

Så hopper boka fram til dei er omtrent 20 år. Synnøve og Ingrid er da oppe på setra og passer buskapen. Ein dag kjem Torbjørn opp på setra og besøker jentene. Han og Synnøve sitt da saman å snakke om forholdet deira, så det er fyste gong dei kysser. Torbjørn ber da Synnøve om og fortelje foreldra sine om at dei liker kvarandre, men Synnøve tør ikkje.

 

Ein dag skal Torbjørn til byen, men vogner velter og han får hjelp frå garden Nordhaug som det da er bryllaup på. Mens han venter på garden Nordhaug, begynnar Knut Nordhaug og bråke med han, men Torbjørn er ikkje interessert i å slåss, det endar ned at Knut stikker ned Torbjørn. Han blir da liggande helselaus i noen månader. Ingrid får da ein lapp av Torbjørn som ho gir til Synnøve, der står det at ho og Torbjørn ikkje kan holde i la lenger. Så blir Torbjørn bra igjen og da blir de saman igjen. Sæmund tar da med seg Torbjørn over til Solbakken for og spørje foreldra til Synnøve om ho kan gifte seg med Torbjørn. Synnøve og Torbjørn får da kvarandre til slutt.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Dion
06.06.2018 12:11

Bra!
191
anbefalinger
hjalp meg masse på eksamen. takk Synnøve


15.11.2006 16:39

Bra!
25
anbefalinger
Men takk for hjelp med skulearbeid.

Ellev på ungdomskule
10.09.2008 17:31

Bra!
23
anbefalinger
OMG det var helt rått. ikke bare denne men alle andre sammendrag og meninger du har om denne boka Synnøve solbakken, har hjulpet meg såååååååååå mye med skoleoppgavene mine  Razz :-P TUSEN TAKK måtte bare si det for å gi deg litt av kreditten  Razz :-P tusen takk, mener det frå hjertet jeg synes det er bra kjempe bra at du skriver opp dette  Razz :-P

malin
01.06.2009 21:19

Bra!
10
anbefalinger
hei ! dette hjalp mye, men du gjentar mange ord i setningene . slik som dette :
"Sæmund med seg Torbjørn i kyrkja for første GONG, det er da han ser Synnøve for fyste GONG." det var et lite minus ..

Jokse
06.11.2018 11:14

Bra!
9
anbefalinger
REEEEEEEEEEEEEE

Nils23
08.06.2009 21:35

Bra!
8
anbefalinger
Her var det utrolig mange feil. Jeg håper folk som ikke har lest historien bruker dette i oppgaven sin, for da blir de eid!  Very Happy :-D

lars
03.12.2008 23:13

Bra!
7
anbefalinger
detsste var veldig bra, hjalp meg masse med oppgaven jeg hadde om Synnøve Solbakken, det er faktisk en veldig bra bok når en kommer inni den også.. Smile :-\)

nice ord
13.05.2009 20:05

Bra!
7
anbefalinger
perlevennar

T-b4gger
28.10.2009 20:40

Bra!
7
anbefalinger
Dette hjalp skikkelig med skoleoppgavene. Tusen takk.

Jokse
06.11.2018 11:16

Bra!
6
anbefalinger
Det gjør da du å det


02.02.2019 12:00

Bra!
1
anbefalinger
Dette hjalp mye

Anders Nicolaisen
23.05.2019 10:15

Bra!
0
anbefalinger
Er nice


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews