Søk i stiler
 

Elevøvelse 1: Mikroskopet


Godkjent elevøvelse i naturfag om mikroskopet.
Sjanger:RapportLastet opp:08.09.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


I denne elevøvelsen skulle vi lære å bruke et lysmikroskop. Oppgaven gikk ut på å observere hvordan et transparent millimeterpapir ser ut under mikroskopet.

 

Teori

Mikroskopet forstørrer objektet og gjør synelig det som ikke kan sees med det blotte øye.

 

Utstyr:

Transparent millimeterpapir og lysmikroskop (se fig 1)

Lysmikroskopet jeg benyttet hadde okular som forstørret 12 ganger og objektiver som forstørret henholdsvis 5, 10 og 40 ganger. Sett gjennom okular og objektiv ble objektet jeg så på forstørret henholdsvis 60, 120 og 480 ganger.

 

Fremgangsmåte:

Jeg la millimeterpapiret på objektbordet og så gjennom okularet. Jeg brukte grovskruen og hevet først objektbordet helt opp og senket det deretter til objektet ble klart synelig for meg. Så stilte jeg på finskruen for å gjøre detaljene synligere. Deretter stilte jeg blenderen slik at detaljene kom enda klarere frem. Først så jeg på millimeterpapiret med okular med 12x forstørrelse og objektiv med 5x forstørrelse. Deretter skiftet jeg til objektiv med 10x forstørrelse og så 40x forstørrelse.

 

Resultat:

Med forstørrelse på 12 x 5 kunne jeg tydelig se at strekene på millimeter papiret var bygget opp av små prikker. Ved å telle rutene registrerte jeg at jeg så ca 3mm av objektet gjennom mikroskopet ved denne forstørrelsen. (se fig 2)

 

Med forstørrelse på 12 x 10 kunne jeg se prikkene linjene på arket var bygget opp av enda tydeligere, men jeg kunne ikke se rutene i papiret da størrelsen på det jeg nå så bare var ca 1,5mm. (se fig3)

 

Jeg forsøkte også å se på objektet med forstørrelse på 12 x 40 men nå så det nesten bare mørkt ut. Jeg kunne skjelne noen fargeforskjeller og antar at det jeg nå så bare var noen få av de prikkene som dannet en linje. (se fig4)

 

Konklusjon:

Ved bruk av mikroskop kan man se detaljer som ikke kan sees med det blotte øye. Ved en forstørring på 12 x 5 kunne jeg tydelig se at det som for meg så ut som streker egentlig var en samling med små prikker. Ved å øke forstørrelsen til 12 x 10 kunne jeg se prikkene mer detaljert, men jeg mistet oversikten over helheten. Ved å øke forstørrelsen ytterligere til 12 x 40, var det vanskelig å forstå hva jeg egentlig så på gjennom mikroskopet. Jeg antar at objektet må være mindre enn 0,01mm for at man skal kunne skjønne hva man ser på gjennom okular med 12x forstørrelse og objektiv med 40x forstørrelse.

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


15.12.2006 10:34

Bra!
0
anbefalinger
Det er fedt

Anonymo
05.10.2009 17:13

Bra!
0
anbefalinger
Damn, hjalp meg skikklig til en rapport,.. Tusen takk Very Happy :-D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews