Søk i stiler
 

John Lennon


Om John Lennons liv og virke.
Sjanger:SæroppgaveLastet opp:01.09.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rock
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookJohn Lennon er kanskje en av verdens beste tekstskrivere noen sinne. John Lennon ble født under et bombeangrep 9. oktober 1940 i Liverpool. Da John var fire år gammel, ble livet vanskelig for han ved at foreldrene hans skilte seg, og han måtte bo hos tanten sin, Mimi.

 

Da John var tolv år gammel hadde han en drøm om en mann som sa til han: ”From now on you are a Beatle, with an ’A*”, ”fra nå av er du en Beatle med en A”.

 

John var ikke veldig flink på skolen, og han hadde lett for å komme i trøbbel. Læreren foreslo at han kunne søke på en kunstskole fordi han ikke hadde så bra karakterer, men et kunstnerisk talent. Han kom til slutt inn på kunstskolen.

 

John Lennon dannet sitt eget rock ’n’ roll band kalt ”The Quarry Man” da han var 16 år gammel. Bandet opptrådte på skolen. Det var Elvis som dominerte hitlistene og unge Lennon ble sterkt inspirert.

 

En dag ble John introdusert for Paul McCartney. John ble veldig imponert over at Paul kunne yndlingsangen hans av Elvis. Han spurte med en gang om Paul ville være med i bandet, og dagen etter fikk han ja. Paul McCartney var den eneste i bandet som kunne stemme en gitar.

 

Paul McCartney gikk på skole med en annen som var utrolig flink til å spille gitar, nemlig George Harrison. John Lennon likte George og foreslo at han også kunne bli med i bandet. Det ville George Harrison gjerne.

Like etter skiftet de navn på bandet. Først ble de hetende ” The Silver Beetles”. Senere skiftet de navn til ”The Beetles”, og til slutt ”The Beatles”.

 

The Beatles ga ut sin første singel 11. september 1962, ”Love Me Do”. Da ”Love Me Do” kom til USA var den på førsteplass på alle topplistene i USA, og fra 30. mai til 6. juni var den på førsteplass på ”Billboard” – listen. Deres første album som nådde USA var ”Introducing.. the Beatles”, den ble utgitt i USA 22. juni 1963.

 

I august 1962 giftet John Lennon seg med barndomsvenninnen Cinthya Powell. Sammen fikk de sønnen Julian 8. april 1963. Senere skrev John Lennon en sang om Julian som kom ut 26. august 1968. Sangen om Julian Lennon heter ”Hey Jude” og ble fort en hit.

    John Lennon skilte seg noen år senere, og ble sammen med Yoko Ono.

 

I 1970 gikk The Beatles i oppløsning, etter 8 år og 21 album. Hver og en av de originale medlemmene begynte med egen solokarriere.

 

John Lennon var veldig imot krig og for fred og at alle skulle ha det bra. 30. august 1972, da protestene mot Vietnamkrigen var på sitt sterkeste, spilte John Lennon og Yoko Ono en konsert i Madison Square Garden til inntekt for funksjonshemmede barn. Der spilte de blant annet sangen ”Give Peace A Chance”. Etter konserten gikk folk i gatene og ropte ”Give Peace A Chance”.

 

9. oktober 1975 fikk John Lennon sin andre sønn, Sean, med Yoko Ono. På grunn av dette forlot John Lennon musikkverdenen i 5 år. De 5 årene brukte han til å ta seg av sønnen sin.

 

Den 8. desember 1980 skjedde det en ufattelig tragedie. John Lennon ble skutt fem ganger i ryggen utenfor leiligheten sin i New York. Det var en fan som han hadde gitt autografen sin til tidligere den dagen, som utførte udåden. John Lennon ble kjørt fort til Roosevelt sykehus, men døde på sykehuset 40 år gammel.

 

John Lennon var ikke bare en utrolig flink sangskriver, men også en fantastisk popartist, og han betydde mye for rock ’n’ roll-musikken. Hans budskap: ”Give Peace A Chance” ligger fortsatt i mange menneskers hjerter, og vi får håpe John Lennons budskap en eller annen gang når fram.

 

*Beetle = Bille

 

ETTERORD

 

Jeg valgte å skrive særoppgave om en artist, fordi jeg er veldig interessert i musikk, og om John Lennon fordi han har vært en så viktig person for den type musikk som jeg interesserer meg for.

 

Noe i teksten er skrevet på engelsk fordi det har en uoversettelig betydning, men jeg oversatte det i tillegg fordi dette tross alt er en oppgave i norsk.

 

Tekst av: Erik Sparre-Enger


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Nina
29.03.2006 19:19

Bra!
7
anbefalinger
Jeg skal liksom skrive en særoppgave om Lennon da! Dette er jo så mye faktafeil at om jeg hadde skrevet noe av dette, så tror jeg læreren min hadde trodd at jeg fant på alt sammen! Et tips: LES om folk før du skriver det ned på nettet til å med! Tenk på slike som meg som trenger EKTE stoff..

Camilla
30.11.2005 17:39

Bra!
3
anbefalinger
Hehe! Tatt rett fra nette jo! Shit altså... Og du fikk?? (karakter) På denne oppgaven?? Razz :-P

Magne
29.03.2006 18:10

Bra!
3
anbefalinger
Halla! ikke så bra side må jeg si......  Sad :-\(


14.09.2006 18:26

Bra!
3
anbefalinger
Herregud så mye feil! Idiotisk oppgave assa! For det første: John ville ikke bare ha med George i bandet sånn uten videre! George hang på dem som en flue på en lyspære og til slutt fikk han bli med i bandet! Det neste: John fikk IKKE navnet "The Beatles" i en drøm! Navnet Beatles kom fordi de likte navnet "The Crickets" veldig godt ("The Crickets var et britisk rockeband og navnet er av dobbel betydning. Cricket alså sporten cricket og crickes som er en type gresshopper). For det tredje: John Lennon skrev ikke sangen "Hey Jude"! Det var Paul som skrev "Hey Jude".! Denne sangen er en av de fineste sangene The Beatles har laget mener jeg. Uansett bør folk IKKE kopiere ting fra denne siden for mye av det er bare tull! Hilsen verdens største The Beatles-fan noensinne!;D

daniel
05.12.2007 17:37

Bra!
3
anbefalinger
Her var det skremmende mye feil ja.. Det med at john fikk navnet beatles i en drøm har vært en "tulleteori" om at det beatles hadde en pakt med djevelen. Så john fikk beskjed "dere skal hete beetles med en a, og jeg vil gi dere suksess". Suksess fikk de, mer enn nok. Og seinere, da Paul visstnok skal ha dødd (tulleteori det også), var det djevelen som skulle hente sin betaling fordi han hadde gitt the beatles den suksessen de fikk. altså, helt bak mål.
men det er sant at john ble inspirert av navnet the crickets. Han like dobbeltbetydningen og ville dermed at sitt eget band også skulle ha et slikt navn. Altså beetles som betyr biller/innsekter og beat som er takt i rockemusikken.

21 album??
så vidt jeg vet ga de ut bare 12eller 13, sett bort ifra alle samleplater. Hey jude blei skrevet av paul mccartney


25.10.2012 09:38

Bra!
2
anbefalinger
drit side !!!!!!!!!


11.09.2004 16:46

Bra!
1
anbefalinger
mye faktafeil i denne artikkelen må jeg si. du burde kanskje lese litt om Lennon før du skriver ned ting fra nettet


28.05.2005 09:54

Bra!
1
anbefalinger
dette var en flott side!
utrolig bra innhold!


05.08.2005 12:21

Bra!
1
anbefalinger
Her var det alt for mykje feil til at oppgåva bør nyttast av andre.

Meg
25.04.2006 13:33

Bra!
1
anbefalinger
Teksten er ikke hentet rett fra nettet. Og det kan godt være det er faktafeil, men kom ihvertfall med eksempler isåfall. Mye fakta hentet fra "Historien om John Lennon".

Øystein
12.05.2006 08:53

Bra!
1
anbefalinger
Hva er feilene her, da? Jeg kan ikke om Lennon i det hele tatt, men det hadde vært greit å vite hva som var feil.

May LOinn
19.05.2006 08:50

Bra!
1
anbefalinger
JEG ELSKER JOHN LENNON!

SVINET
19.05.2006 08:50

Bra!
1
anbefalinger
HUN BARE TULLER, FOR DET E EG SOM ELSKER HAN!

Lasse M W
19.05.2006 08:52

Bra!
1
anbefalinger
I LOVE NIKKO AND JOHN LENNON.....vi hadde 6

Nettvet
27.10.2016 17:56

Bra!
1
anbefalinger
Ehh hør er a, isteden for å rakke ned på denne personen som skrev oppgaven, fortel om ting som kan forbedres, selv som en person som ikke vet en shit om denne Jhon mannen hadde faktisk trodd på dette! Bruk hue og tenk på den som får denne responsen

anonym
01.10.2017 17:01

Bra!
0
anbefalinger
eg syns at dette var god fakkta fekk i opgave og skrive om john lennon. syns at dette var perfekt, men kansje lit mykje feil, men er det så nødvendig å rakke so jævla masse ned pa denne personen


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews