Søk i stiler
 

Før i tiden


Rasisme før i tiden og i dag.
Sjanger:EssayLastet opp:29.08.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alt var så mye bedre før
Rasisme
Verktøy:Utskrift


Jeg lurer litt på hvordan det var før i tiden, da den første negeren ankom Norge. I Båtsfjord ble de aller fleste skremt da det eneste de så var et ”hvitt glis” som kom flytende gjennom vinternatten. De eldre gikk rundt og talte sine siste dager, og var sikre på at Djevelen hadde kommet for å gjøre opp gamle og glemte synder med Nordlands folket.

 

Kanskje de virkelig trodde djevelen hadde kommet? Du vet, de som bor litt lenger nord, er som oftest veldig overtroiske!

 

*

 

Men det var verken Djevelen eller noe annet ondt. Det var en helt vanelig mann. Han var kommet til et kaldt og frostlagt land, som for ham bar drømmen om rikdom og respekt. Kanskje litt kaldt for hans smak, men det eneste valget han hadde. Han hadde hørt at her i Norge, var alt mye bedre, og folkene som bodde her hadde ikke annet enn gull og marmor til å dekorere husene sine med. I tillegg så hadde alle nok mat og vann, for ikke å snakke om at til og med de fattige her hadde penger. Han hadde også hørt at alle får jobb i Norge, hvis ikke så får du hjelp, så da var det ikke så farlig hvis han ikke fikk seg en jobb sånn med det samme.

 

Jeg husker ikke første gang jeg så en neger, og ikke rart så mange det er av dem nå til dags! Det har jo blitt vanligere og vanligere å ha en venn eller nær bekjent som har en annen hudfarge enn hvit. Ja, det finnes jo til og med norsk-fødte Nordmenn, som har svart, brun, og rød hudfarge. De er jo overalt. Banksjefer, søppelmenn, bakere, bussjåfører, oljearbeidere, akademikere, lærere, artister, kunstnere, politikere, og ja til og med oppfinnere finnes det svarte av.

 

Visste du at det var svarte personer som oppfant ting som: Iskrem, brannstigen eller konseptet om blodbanker? Utrolige, anerkjente oppfinnelser som er oppfunnet av mennesker som er svarte, og brukes daglig rundt i hele verden! Ja, ja. Kanskje ikke så utrolig som ostehøvelen eller bindersen? Disse oppfinnelsene som er funnet opp av hvite nordmenn er også helt utrolige, kanskje til og med mer anerkjente og brukte enn de svarte oppfinnelsene?

 

En annen ting som jeg synes er litt rart med negere i USA, afroamerikanere, som går rundt og kaller hverandre ”nigger” men samtidig ”brother”. Men hvis noen som ikke har samme farge som dem, sier ”N-ordet” så er de rasister! De har jo til og med sitt eget språk, ”ebonics”. Personlig er jeg ganske kjent med både kulturen og språket som florerer i det miljøet. Og jeg synes egentlig at det er litt dårlig gjort av dem. Kunne de ikke bare akseptere det språket som eksisterte, i stedet for å utarbeide et helt nytt et, så folk ikke begriper hva de sier, ”Aiiiight”?

 

*

 

Før i tiden, da alt var greit og alle var venner virker så mye bedre. De hvite bodde på den ene siden av verden, de som var brune i midten, gule folk på den andre siden, og de svarte nederst. Men det var før i tiden og ikke slik det er i dag.

 

*

 

I dag er det et uendelig sammensurium av alle folkeslag overalt! Og etter det jeg har sett i de 23 årene jeg har åndet, kommer det aldri til å bli som det var før. Og slik er det.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

queenbee
25.11.2005 12:58

Bra!
8
anbefalinger
Jeg følte en viss rasistisk syn på at norge har blitt et flerkulturelt sammfunn , og at du bruker ordene , neger og svarte og afroamerikanere om hverandre , hold deg til et ord jeg er ikke no stor fan og si " neger" det er negativt ladet ord som mennekser av utenlands opprinnelse finner støtende , sier ikke at jeg selv er politisk korrekt hele tiden hold deg til et ord.
Og det om svarte i usa bruker ordet " nigga" eller "nigger " er at det kulturen dems , og hvis en hvit man bruker dette ordet kan dette virke støtende og bringer oss tilbake til slavetiden i de amerikanske sørstatene hvor dette ble brukt flittig som et negativt ladet ord og hvor svarte menneker ble gjort til undersjotter av de hvite menn.
Liker mennesker med menninger men hvis du skal skrive noe som dette prøv og ha et litt mer nøytralt syn på temaet.
Selv om det er veldig vansklig og ha et nøyralt syn på rasisme , man har alltid en menning og viss ett hvitt menneske sier noe med en anelse av rasisme blir det debatt over skoger og hauger , det er kanskje litt overdrevet noe ganger.
Men husk at dette er mennesker som har en mørk historie bak seg med hat , vold og hets mot seg.
Skal ikke være så naiv og si at " kan ikke alle være greie mot hverandre , da blir verden et bedre sted og leve" men at vi må prøve og være fordomsfrie og la tvilen stå til gode hvis man har usikkertheter mot et menneske som ikke helt helt lik deg.

blomst1
01.06.2006 15:04

Bra!
4
anbefalinger
Ganske enig med Queenbee. Denne var ikke veldig bra. Selve innholde var litt rasistisk og språket er ikke på det beste. Noen skrivefeil, malplasserte komma osv. Som Monica sier skjønner jeg ikke hva du vil frem til. At alt var bedre før de "svarte" kom? Før de svarte kom, skal jeg si deg, da var ikke nasjonene like mye "samlet". Etter min mening er det ikke forskell på svarte og vite. Vi er alle likeverdige mennesker...

moinca
08.05.2006 21:13

Bra!
3
anbefalinger
Jeg synes at du lager en viss vi/dem holdning.. Er vi ikke alle mennesker, da? Faktisk så høres det ut som om dette er skrevet av noen som levde da \"den første neger\'n kom\". Skjønner heller ikke hva du vil frem til med det du har skrevet.

Martin
25.08.2006 01:35

Bra!
2
anbefalinger
For du skriver en slik tekst , bor du leve blant svarte og oppleve deres kultur skikklelig. Jeg synes du har generalisert altfor mye. Selv bor jeg blant mange svarte i USA. Naar jeg forst kom her trodde jeg svarte brukte ordet "niggah" hele tiden men etter som tiden gikk ble jeg skjokkert over hvor lite ordet ble brukt. F.eks I spansk klassen paa skolen jeg gaar paa, laerte vi fargene blant fargene er det en farge som heter negro=svart. Laeren ba en svart person om aa si den fargen paa spansk. Og personen svarte " I rather not say this in front of class". I tilegg til at alle andre nektet aa si fargen.
Min mening er at svarte er som vanlige mennekser og ordet "niggah" er litt for overdrevet. Du har sett for mye film. Og naar du sier at det er daarlig gjort av dem aa snakke en egen dialekt saa synes jeg du bare skal holde kjeft. Svarte folk snakker den dialekten de vanligvis bruker fordi at "dialekten" er egentlig texas dialekt, men folk har tror at det er svarte sin egen dialekt. Saa det er egentlig ikke bare svarte som snakker slik. Faktisk saa er det de hvite som har gjort at Svarte snakker som de gjor.

Ellers maa jeg bare si at stavingen ser litt rar ut fordi jeg bruker amrikansk tastatur

Anon
02.05.2011 16:23

Bra!
2
anbefalinger
Jeg skjønner ikke hvorfor alle skal hoppe til en konklusjon å kalle skriveren rassist på grunn av dette inlegget. Det er klart at dere ikke klarte å lese dette riktig. Det er ikke en angrep på negere. Hadde detter vært skrevet for ti år siden hadde det vært kjent. Nå om dagen er visst alle rasister om de snakker om folk med annen hudfarge.

niqqa23
10.11.2016 20:49

Bra!
2
anbefalinger
wvorfor du skreve neger


28.05.2013 00:39

Bra!
1
anbefalinger
Din rasist! hold dine ord i din småe hjerne som aldri kommer til å utvikle seg. Hjerne av bein er dette her folkens

Ole Thomas Haaland
09.08.2016 23:43

Bra!
0
anbefalinger
Hei, fant dette igjen nå mange år senere. Må bare få nevne at dette var et forsøk på kåseri, og burde ikke tas som et seriøst skriv av noe slag!

Morro å se kommentarer så mange år senere!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews