Søk i stiler
 

Spalting og påvisning av karbohydrater


Forsøk i GK kjemi. Viser hvordan man kan spalte og påvise karbohydrater.
Sjanger:RapportLastet opp:26.08.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:UtskriftForsøk:

 

Spalting og påvisning av karbohydrater

 

Hensikt:

 

Hensikten med dette forsøket er å vise hvordan vi på en enkel og grei måte kan spalte og påvise karbohydrater. Vi kommer også til å benytte Fehlings væske til å påvise hvilke karbohydrater vi har med å gjøre.

 

Teori:

 

Stivelse finnes i mange ulike matvarer. Stivelse er et polysakkarid, som betyr at det består av mange monosakkarider(mange ringer som er koblet sammen). Jod brukes til å påvise stivelse. Når jod reagerer med stivelse får det en mørk (grå) farge.

 

Fehlings væske benyttes for å påvise hva slags karbohydrat vi har med å gjøre (monosakkarid eller disakkarid). Fehlings væske er en sterk basisk løsning. I dette forsøket skal vi blant annet undersøke hvordan Fehlings væske reagerer med druesukker(glukose), fruktsukker (fruktose) og rørsukker (sukrose).

 

Utstyr:

 

- Vernebriller    

- 3 reagensglass    

- Kjeks

- Morter 

- 1 begerglass, 250 ml   

- Fehlings væske

- Dråpeteller- druesukker

- 3 begerglass, 80 ml 

- Fruktsukker

- Glasstav 

- Rørsukker

- Stivelse

- Varmeplate

- Jodløsning    

- Merketape

- Tusj 

 

Beskrivelse:

 

Aller først studerte vi fargen jod fikk når den reagerte med stivelse. Vi tok en teskje med stivelse i et av de minste begerglassene, og rørte det ut med litt vann. Deretter tilsatte vi noen dråper jod med en dråpeteller. Denne blandingen(1) tok vi vare på, for å bruke senere i forsøket. Da det var gjort, knuste vi en kjeks til små biter i en morter. Så tømte vi bitene opp i et 80 ml begerglass og rørte det ut med litt vann fra springen. Det neste vi så gjorde var at jeg (Johan) tok en halv kjeks i munnen og tygget den godt ( ca 1-2 min) slik at det ble en slags grøtaktig masse, og tømte alt jeg hadde i munnen i et begerglass, og rørte ut med litt vann. Det var om å gjøre å få med mest mulig av kjeksen, og mye spytt(2). Deretter tilsatte vi jod i begge begerglassene (det med bare kjeks og vann, og den tygde kjeksen med spytt og vann).

 

Så tok vi en halv teskje druesukker, fruktsukker og rørsukker i hvert sitt reagensglass. Her var det viktig å bruke merketapen og skrive på med tusj, slik at vi senere visste hvilket at reagensglassene som inneholdt hva. Da det var gjort, helte vi litt vann fra springen i hvert av de tre reagensglassene, og ristet dem godt. Så helte vi litt Fehlings væske i hvert av reagensglassene. Etter det flyttet vi alle tre over til det store begerglasset og fylte det halvfullt med vann slik at reagensglassene ble stående i et vannbad. Deretter satte vi begerglasset på en varmeplate slik at vannbadet skulle bli tilstrekkelig varmt slik at reaksjonene skulle foregå raskere. Vi hadde fått det samme resultatet uten å benytte varmeplaten, men det ville tatt lengre tid.

 

Så tok vi det begerglasset fra tideligere i forsøket som inneholdt en tygget kjeks, spytt, vann og jod(2), og satte det på varmeplaten sammen med vannbadet. Deretter tilsatte vi begerglasset (2) Fehlings væske. Til slutt spyttet Knut i den blandingen med stivelse og jod som vi hadde fra helt i begynnelsen av forsøket(1).

 

Formler:

 

Stivelse (C6H10O5)n ( Dette er formelen for et polysakkarid, stivelse er et polysakkarid. Den nøyaktige formelen avhenger av hvor mange monosakkarid-ringer stivelsen består av.)

Druesukker   C6H12O6

Fruktsukker  C6H12O6

Rørsukker C12H22O11

 

Resultater:

 

Da vi tilsatte blandingen med stivelse og vann jod fikk den en mørk blå-grå farge. Den luktet litt lite men, lukten kunne minne om mel. Etter at vi hadde tilsatt blandingen med tygget kjeks og spytt jod ble fargen fra joden raskt borte, og blandingen beholdt fargen den hadde fra før (blank, grøtaktig konsistens). Den andre blandingen som bestod av pulverisert kjeks fra morteren og vann fra springen fikk med en, gang etter at vi tilsatte den jod, en mørkere gråaktig farge.

 

De tre reagensglassene med druesukker, fruktsukker og rørsukker oppførte seg forskjellig. Før vi satte dem i vannbad hadde alle tre en mørk farge ettersom at de var blitt tilsatt Fehlings væske som har en mørkeblå farge. Etter at de hadde stått i vannbad noen minutter begynte det små forandringer. Forandringene begrenset seg til fargeforandringer. De to reagensglassene med druesukker og fruktsukker ble oransje, mens reagensglasset med rørsukker var beholdt den mørke fargen.

 

Da vi på slutten av forsøket tok det begerglasset som inneholdt spytt, kjeks, vann og jod på satte det på varmeplaten, og tilsatte Fehlings væske, skjedde det ingen fargeforandring.

 

Etter at Knut spyttet i den første blandingen som bestod av vann, stivelse og jod, skiftet den farge fra mørke-grå til å bli blank.

 

Konklusjon:

 

Da vi på starten av forsøket blandet vann, stivelse og jod, ble blandingen mørk fordi det er slik joden påviser stivelse. Blandingen med spytt, vann og kjeks forble blank selv etter at den var tilsatt jod ettersom at enzymet amylase, som befinner seg i spyttet vårt, spalter stivelse til monosakkarider. Det ble ingen fargeforandring fordi joden ikke hadde noe stivelse å reagere med. Blandingen som bare bestod av kjeks og vann ble mørk etter at den ble tilsatt jod, fordi det er stivelse i kjeksen.

Av de tre reagensrørene som vi satte i vannbad, var det bare de to med monosakkarider som skiftet farge (dvs. druesukkeret og fruktsukkeret). Det er fordi Fehlings væske kun reagerer med monosakkarider, mens rørsukkeret består av disakkarider.

 

Når vi til slutt i forsøket spyttet i den blandingen med vann, stivelse og jod, ble den blank fordi stivelsen ble spaltet av amylasen i spyttet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

bra
01.11.2006 18:12

Bra!
21
anbefalinger
bra

Trønder
10.05.2007 13:41

Bra!
17
anbefalinger
Jeg fikk uheldigvis ikke vært med på dette forsøket da vi hadde det på skolen. Vi skal ha halvdags naturfag i morgen, og de legger mest vekt på forsøkene. Kjempe bra beskrivelse  Smile :-\) Nå forstod jeg forsøket, akkurat som om at jeg har vært med på forsøket selv  Wink ;-\)

Linda
10.11.2006 23:51

Bra!
12
anbefalinger
det var skjempe bra rapirt, synes jeg .......flott jobb  Wink ;-\) ...stå på

lalalalala
24.04.2007 19:03

Bra!
9
anbefalinger
heei Razz :-P detta var kjempe bra, synd jeg ikke kan bruke det.. Sad :-\(

Anonym
17.12.2013 11:00

Bra!
9
anbefalinger
det er feil noe av det du har skrevet på konklusjonen fordi at fehlings veske reagerer på maltose og laktose som består av diasakkarider. så fhlings veske regerer ikke kun med monosakkarider, men reagerer også med diasakkarider.


03.03.2013 17:30

Bra!
8
anbefalinger
Dette var bra!  Smile :-\) Men jeg mangler forsatt konkrete feilkilder!

Anonym
07.10.2013 18:02

Bra!
7
anbefalinger
Man skal aldri bruke \\\"VI\\\" i rapporter

Elev på en skole
01.03.2008 19:28

Bra!
6
anbefalinger
Hahahaha! På siste linjen under "Resultater" står det dette: "Etter at Knut spyttet i den første blandingen som bestod av vann, stivelse og jod, skiftet den farge fra mørke-grå til å bli blank."

Hvilken knut er dette? Knut Fortun?

(Y)
06.10.2009 19:37

Bra!
6
anbefalinger
Bra !

Kuli
03.11.2009 18:20

Bra!
6
anbefalinger
Nais  Wink ;-\)

Huh
19.10.2016 20:49

Bra!
2
anbefalinger
Har gjort forsøket selv. Alt stemmer med unntak av at fehlingsløsning kun reagerer med druesukker. IKKE fruktsukker,

Anonym
25.01.2017 08:11

Bra!
2
anbefalinger
Til deg som sa at Fehlings væske ikke reagerer med fruktsukker! Det er ikke sant!

Sander Bjelland
11.01.2018 12:59

Bra!
2
anbefalinger
Jeg elsker Klara klok

Ben
26.09.2019 20:47

Bra!
1
anbefalinger
Dover


30.10.2018 20:37

Bra!
0
anbefalinger
Gi meg ei hypotese ?

taKK

Bjørn Terje
28.10.2019 12:32

Bra!
0
anbefalinger
BIBBE


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews