Søk i stiler
 

Jonas Lie


Kort om forfatteren Jonas Lie.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:16.06.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Jonas Lie
Verktøy:Utskrift


Jonas Lie ble født i Modum i 1833, og var sønn av en embetsmann. Da han ble født var realismen allerede godt i gang, og han vokste opp i starten av industrialiseringen. Den livsglade gutten med lyst hår og brune øyne, begynte på Heltbergs studentfabrikk, og tok eksamen i 1851. Etter at han hadde tatt eksamen, flyttet han til Tromsø, og etter sju år, i 1858, tok han juridisk embetseksamen. På denne tiden i Tromsø skjedde det noe som skulle bli veldig viktig for diktningen hans videre i livet. Han rakk nemlig å gifte seg med kusinen, Thomasine Lie som skulle komme til god hjelp videre i hans karriere.

 

De to flyttet sammen til Kristiania, og der skulle Jonas bli spesielt godt kjent med Bjørnstjerne Bjørnson, som var veldig positiv til hans arbeid. Her i Kristiania diktet Jonas en god del, men han ga også ut blader.

 

De bodde ikke lenge her i Kristiania. Det tok ikke lang tid før de bestemte seg for å flytte til Kongsvinger, der Jonas ble ansatt som advokat. Dessverre for dem, kom de aldri til ro her heller. På grunn av spekulasjoner i skogeiendommer, fikk familien Lie økonomiske problemer. Jonas mistet jobben, og familien Lie fikk stor gjeld. Jonas og Thomasine var nødt til å reise tilbake til Kristiania i håp om at Jonas skulle få has på noe dikterlønn. Det var nå han begynte for alvor med diktningen, og i 1870 skrev han sin første bok, den heter ”Den fremsynte”. Boka er sterkt preget av barndommen hans i Tromsø, og den har ekstremt gode naturskildringer. Den minner litt om Petter Dass´ sin bok ”Nordlands trompet”.

 

”Den fremsynte” hadde suksess, og ble hans gjennombrudd. Ett år etter utgivelsen fikk han som han ville, han fikk nå dikterlønn fra stortinget, og han ble etter hvert kvitt gjelden sin.

 

Han tok en lang pause fra utgivelser og slik nå, nå ville han prøve å få nye idéer, og derfor reiste Jonas og Thomasine til utlandet i 1880. De var mest i Frankrike og Tyskland, men de holdt seg mest i byen Paris. Det var først nå diktersjangeren hans ble typisk realistisk, og det gjorde resultater. For i 1883 skrev han sitt mest suksessrike verk, ”Familien på Gilje”. Jonas og Thomasine bodde i utlandet frem til 1906, da reiste de hjem igjen, og bosatte seg i Stavern. Her endte eventyret også, Jonas Lie døde her i Stavern i 1908.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

oppeveldisent
02.03.2006 21:13

Bra!
4
anbefalinger
off det står d samma hær som overalt


14.11.2012 17:07

Bra!
1
anbefalinger
det var veldig bra skrift det handlet mye om hans liv


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews