Søk i stiler
 

Næringsstoffer


Notater til muntlig eksamen. Forklarer om de ulike næringsstoffene.

Sjanger:Sammendrag av pensumLastet opp:14.06.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fag i skolen
Verktøy:UtskriftNæringsstoffene kan deles inn i:

- vann
- karbohydrater
- fett
- proteiner
- vitaminer
- mineraler

 

Karbohydrater og fett er brennstoffer. Disse brennstoffene er kroppens drivstoff. Proteiner, vitaminer og mineraler er kroppens byggestoff.
 
Karbohydrater:
De består av karbon og hydrat (vann). Karbohydrater er blant annet sukker. Karbohydrater er bygd opp på akkurat samme måte som en halskjede, det er mange enheter som er lenket sammen.
En enhet består av C6 H12 O6

 

Monoskarider er en enkel enhet. Består av druesukker (Glukose) og fruktsukker (fruktose) Det finnes i: frukt, bær og honning. Fruktoser er søtere enn glukose.

Disakarider:

Er 2 monosakarider som er satt sammen. Det finnes i: melkesukker, maltsukker og rørsukker (farin). Farin er det vanligste sukkeret og består av en ring glukose og en ring fruktose.

Polysakarider

De kan være 1000 enkelte ringer glukosemolekyler som har lenket seg sammen til en lange cellelosemolekyler (kan bestå av opptil 5000 glukoseringer). Cellulose i kosten kalles kostfiber, dette kan ikke fordøyes, men fiber som vi får ved grovt brød hjelper til å ”ren gjøre” tarmen. Stivelse er et annet viktig polysakarid som dannes i plantecellen. Vi kan få den gjennom poteter. Kroppen kan fordøye og utnytten den.

Hurtige karbohydrater.
Noen viktige og noen bør unngåes. Hurtige karbohydrater som sukker omdannes bare til energi og ingen vitamine, mineraler, byggestoffer eller fiber. Når man spiser sukker så øker sukkerinnholdet i blodet fort og vi får mye energi, men ikke lenge etter så synker sukkernivået lavere enn det vi hadde først. Dette fører til at vi blir slapp.

 

Langsomme karbohydrater

Disse karbohydratene er verdifulle og vi finner dem i matvarer som inneholder stivelse. Grovbrød og knellebrød inneholder langsomme karbohydrater, denne type mat inneholder også andre typer viktige stoffer som: protein, mineraler, vitaminer og kostfiber (cellulose)

 

Karbohydrater er det viktigste stoffer i kosten fordi de gir oss energi og fiber, energien bør komme fra langsomme karbohydrater.

 

 

Fett

Fett inneholder mye energi og den er et brennstoff i kroppen. Det treng også for å lage cellemembran som ligger rundt alle cellene våre, og hormoner som er signalstoffet i blodet. Det er noen vitaminer i fett også. Hvis vi spiser for mye fett dannes det fettceller i kroppen. Når disse blir for store blir vi overvektige. Ungdommer behøver ikke å tenke så mye på å spise mager kost i puberteten vokser man rask, særlig vis man driver idrett, trenger man ofte den ekstra energien. Men man bør ha gode matvaner og unngå fet mat som sjokolade, kaker og chips.

 

Fett består av 3 slag: Mettet fett, enufett, flerumettet fett.

Mettet fett:
Det som kjennetegner mettet fett er at det er bare enkeltbindinger i de fett syrene som bygger opp fett molekylet. Mettet fett får vi fra dyreriket, noen eksempler er: smør, fløte, ost, pølse og flesk. Spiser vi mye mettet fett øker kolesterolet i blodet. Kolesterol kan feste seg i blodårene og fører til ar årene tettes etter noen år. Dette kalles åreforkalkning, hvis dette skjer i blodårene rundt hjerte kan man få hjerte krampe eller hjerteinfarkt. Får man det i hjernen kalles det hjerneslag.

 

Flerumfett:
Den har to eller flere dobbelt bindinger. Flerumfett får vi fra: fet fisk, tran og soyaolje. Flerumfett er sunnere enn mettet fett.

 

Enumettet fett:

Den har en dobbektbinding. Vi finner enumettet fett i: oliven olje og sapsolje. Den er best for helsen. Den motvirker åreforkalkning.

 

Vi trenger fett, men i små mengder, og det bør være umettet fett.

 

 

Proteiner:

De er de viktigste byggestoffene i kroppen. De som vokser trenger ekstra mye proteiner når celler skal kages og slitne veller skal bygges ut. Alle trenger proteiner.

Enzymer (en egen type proteiner): Deres oppgave er å få reaksjonene til å fungere. Hvis vi ikke får enzymer så stopper reaksjonene å fungere. De er for eksempel viktig i fordøyelsen, de bryter ned store molekyler i nærigstoffer til enkle byggesteiner. Amylase i munnen (spytt) bryter ned stivelsen i en brød bit. Proteiner er så store molekyler at de ikke kan fraktes i blodet før de er blitt brytt ned til aminosyrer. Disse molekylene er så små at de kommer seg gjennom cellemembran. Inne i cellen blir aminosyrer bundet sammen en etter en til en lang kjede. Denne kjeden er protein molekyl og den kan bestå av 50 til flere tusen aminosyrer. Denne kjeden kan formes som er nøste eller en langstrakt form (muskelproteiner er langstrakte)

 

Det finnes 20 forskjellige aminosyrer, alle er nødvendige. Noen av disse kan cellene lage selv, mens andre må vi få gjennom kosten.

 

Vi trenger proteiner fordi de er byggestoffer, og fordi de er enzymer som får alle reaksjonene i kroppen til å skje.

 

Vitaminer og mineraler:

Vitaminer er også store molekyler. Vi må få vitaminer gjennom kosten for at kroppen kan ikke lage dem selv eller lager for lite av dem. Vi trenger bare små mengder vitaminer, men likevel er de livs nødvendige. Vitaminer hjelper til for å få prosessen i kroppen til å foregå på riktig måte. Hvis man mangler vitaminer eller mineraler får man mangelsykdommer.

 

Kroppen trenger også mineraler. Noen mineraler som kalsium fungerer som byggestoff i kroppen, mens andre er viktigere for det som skjer i kroppen, for eksempel natrium. Sporstoffene er mineraler som kroppen trenger i svært få mengder. For eksempel trengs jern for at blodet skal kunne frakte oksygen fra lungene og ut til cellene i kroppen.

 

Vitaminer og mineraler er nødvendige for å unngå mangel sykdommer.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


27.02.2005 19:36

Bra!
11
anbefalinger
Hmmm.. noe av dette lignet mistenkelig mye på noe som står i Tellus 10 (Naturfagsbok for 10.klasse i ungdomsskolen). Litt endringer her og der, men kildehenvisninger hadde nok gjort seg ...

micha
02.06.2005 08:06

Bra!
8
anbefalinger
JAda...fin hjelp til eksamen det her *gulp* SUPERNERVØS!!!
men bra side Smile :-\)

adop
09.03.2005 22:03

Bra!
7
anbefalinger
legg til litt mer info om vitaminer / proteiner pleace

E Lewander
24.05.2007 13:50

Bra!
7
anbefalinger
super bra. jg har detta i lekse og skriver alt av dg nå. da får jg nok 6

good;)
14.02.2005 12:46

Bra!
6
anbefalinger
åå.. har du lagt ut flere eller.. på alle gode sider står d jo svenns skoleside.. hmm. jaja, bra for oss md skoleoppgaver Smile :-\) du ruler.. legg ut flere Wink ;-\)

Makaveli
16.06.2005 21:36

Bra!
6
anbefalinger
Yow shit bra text, æ ska faan mæ ha 6 i muntlig naturfag eksamen imorra muehahae  Very Happy :-D

Dallie
07.03.2006 19:07

Bra!
6
anbefalinger
Kjempe bra....hjelper mye Very Happy :-D


23.03.2006 17:46

Bra!
6
anbefalinger
haha. fin avskrift fra naturfag boka. hint til deg. bruk egne ord. det blir mye bedre. masse av det står i Tellus ( naturfag bok ) vi har i 10 klasse


06.04.2006 13:35

Bra!
6
anbefalinger
heeey^^...ville bare si at detta var bra...trengte litt info om dette...har muntlig eksamen om detta i morgen Sad :-\(...gruer meg...


17.04.2006 13:50

Bra!
6
anbefalinger
Hvilke type fett består cellemembramen av?

bloem
24.02.2008 20:20

Bra!
6
anbefalinger
det var helt ok, men forfatteren av artikkeln har jo endra på halvparten av navnene. det er med andre ord greit mye skrivefeil


08.06.2006 08:03

Bra!
5
anbefalinger
Selv om noe av dette er tatt fra Tellus 10. klasse-boka, så er det mye enklere å ta fakta herifra istedenfor å drive å bla flere sider i boka for å finne stoffet.  Smile :-\) Dette hjalp meg skikkelig. Skal forresten ha muntlig-eksamen idag i naturfag - kost og fordøyelse kl. 14.00!  Surprised :-o Gruer meg skikkelig, altså!  Sad :-\( Men, det går nok bra får vi håpe!  Smile :-\) Ønsk meg lykke til da, folkens! Klem...!  Very Happy :-D

drogba
22.03.2006 10:18

Bra!
4
anbefalinger
den var ikke noe bra ass

t lil g
25.04.2006 09:35

Bra!
4
anbefalinger
dette var shitty ass! alt står i tellus da! sal du lage en avhandling burde du kanskje skrive noe selv, og legge til kildehenvisning? et tips... se f.eks hvor lite det står om mineraler...02.05.2006 10:30

Bra!
4
anbefalinger
dritbra, du er en reddende engel...men står det noe om sporstoffer i den boka også el? VELDIG viktig!

ingrid
01.06.2009 18:54

Bra!
3
anbefalinger
denne siden var kjempebra. jeg fikk plukket ut mye bra stoff som jeg trenger til framleggingen min i morgen. Thank you


10.02.2010 19:55

Bra!
2
anbefalinger
det var kjempebra! vi har prøve om disse næringsstoffene så jeg fikk lære meg mye av det du har skraivt.
kan du legge mer om disse næringsstffene.  Smile :-\)

Vilde
09.03.2010 21:05

Bra!
2
anbefalinger
hva så om det er hentet fra boka? heh, det er jo notater ikke en stil. kjempebra uansett, bruker det som stoff til særoppgaven min  Smile :-\)

hej
08.06.2009 10:35

Bra!
1
anbefalinger
heejjejeje

Ante
01.03.2013 10:03

Bra!
1
anbefalinger
Ganske bra! Fikk hjelp på et skoleprosjekt her  Wink ;-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews