Søk i stiler
 

Vikingtida (793-1066)


Oppgave om Vikingtida.

Karakter: 6 (8. klasse)

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:07.06.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norsk historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.<bilde>

Logg inn for å se bildet

Vikingene brukte spesielle skip, kalt langskip. Skipene hadde dragehoder foran for å skremme fiender.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Vikingene var dyktige handelsmenn, bønder, håndverkere, skipsbyggere og krigere.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Vikingene reiste, plyndret og handlet hovedsaklig i Europa, men de dro også til deler av Nord- Amerika, Asia og Afrika.

 

 

Hverdagsliv

 

Tenker vi tilbake på vikingene, kan de virke primitive. Men de hadde også et respektert kvinnesyn og meget gode kunnskaper om båtbygging.

 

Husene

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Vikingene bodde ofte i store hus med bare ett rom. Det var adskilt mellom mennesker og husdyr. Treller, eller slaver, bodde sammen med dyrene. I Nord- Norge og på Island var det kaldt, så de trengte tykkere og varmere vegger lagd av torv. I Danmark og Sør Sverige var husveggene tynnere, på grunn av mildere vær. Midt i taket var det et hull, som røyken slapp ut av. I den senere delen av vikingtida, var det små tilbygg til husene, som ble brukt til soverom. Tidligere var sengene stilt langs veggene.

 

Mat og drikke

Vikingene hadde to måltider hvor alle familiemedlemmer deltok. Under frokosten gjaldt det å få i seg nok mat, fordi nå fikk man ikke mat før kveldsmaten. Vikingene elsket kokt fisk og kjøtt. Salt ble brukt for å få maten til å holde seg. Var det fest, drakk de øl og mjød. Mjød var en drikk med alkohol i, lagd av honning, vann, urter og gjær.

 

Klær

Vi har fått vite det vi vet om vikingenes klær fra to steder: Vikinggravene og ting som ble skrevet ned. Vanligvis brukte de skjorter og bukser av lin og ull. De hadde også forskjellige klær avhengig av hvor kaldt det var, for eksempel skinn, pels og ull. Sverdet hang i et lærbelte ved siden av kroppen, og de hadde ofte hjelmer av lær eller jern. De rike hadde også mange smykker og pynteting.

 

Jordbruk og husdyr

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Allerede for 4500 år siden drev folk i Norge med jordbruk. Vikingene dyrket rug, bygg og hvete. Geiter, sauer og griser var vanlige husdyr i Vikingtida. Disse var viktige for å få råvarer som kjøtt, melk, ull, skinn, bein og horn.

 

Samfunnet

Ofte styrte en rik høvding, allikevel eide mange bønder sin egen jord. På de tidligere toktene hadde vikingene bare drevet handel, og varer som hvalrosstenner var meget ettertraktet. På dette tjente mange seg rike. Men dette var ikke nok; de ville ha mer. Derfor begynte de å dra på plyndringstokter.

 

 

Tokter

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
For vikingene var havet både en fryktet fiende og en kjær venn. Havet kunne knuse en båt mot klippene, og sende inn en fangst med fisk. Det kunne være både en hindring og et hjelpemiddel til å reise.

 

Hvorfor de dro

Før og under vikingtida ble det mange flere mennesker i Norge. Alt land nær kysten var utnyttet. Derfor reiste mange mot vest, sør og nord for å finne nytt land. Færøyene, Orkenøyene, Shetland, Hebridene, Island, Grønland, Storbritannia og Irland var de stedene de norske vikingene oftest dro til. De svenske vikingene seilte nedover de russiske flodene, og lagde kolonier (små byer). Ikke fordi de ville ha mer land, men av handelsmessige grunner.

 

Handel

I Norden var det tre store handelsbyer: norske Kaupang i Vestfold, svenske Birka nær Stockholm og danske Hedeby nær grensen mellom Tyskland og Danmark.

<bilde>

Logg inn for å se bildet
I Kaupang var det for det meste byttehandel, men det er funnet mynter der i senere tid. Utgravninger har vist to brygger og seks hus. I Birka ble det funnet både arabiske mynter og kinesisk silke. Her kunne vikingene få tak i pels, krukker og glassmugger. Hedeby ble grunnlagt i år 804, og utviklet seg siden til å bli en stor handels- og havneby.

 

Angrepet på Lindisfarne

Den 8. juni år 793 kom vikingene til et kloster på Lindisfarne. Her plyndret de klosteret og drepte mange munker, mens andre løp ut i bølgene og druknet. Dette er det første vikingangrepet vi kjenner til, og regnes som starten på Vikingtida. Lindisfarne er en liten øy nordvest i England. På den tida var De Britiske øyer delt opp i flere kongedømmer. Northumbria var en av dem, og Lindisfarne var det største klosteret i hele Northumbria.

 

 

Gudetro

 

Vikingenes gamle religion kalles Norrøn mytologi. De mente at hvis man døde i en strid, kom man til Valhall, hvor man kunne kjempe hele dagen og feste hele natten. Hvis du døde i en strid om dagen, gjenoppsto du til festen om natten. Dette er kanskje en av grunnene til at vikingene var som de var. Ville ikke du også hatt mer lyst til å kjempe hvis du visste at om du døde i kamp fikk du det mye bedre i himmelen?

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Verdensbilde

I følge norrøn mytologi fantes det tre verdener, Midgard, som var menneskenes verden, Åsgard, som var æsene eller gudenes verden og Jotunheimen, som var jotnenes verden. Gudene og jotnene kjempet alltid mot hverandre, og denne kampen ville ende i Ragnarok, som var verdens undergang. Æser og jotner ville kjempe og begge makter gå under. To mennesker, Ask og Embla, skulle gjemme seg i bladene til Yggdrasil, verdens store tre, og overleve.

 

Odin

Odin ble også kalt ”Odin den enøyde”, fordi han ofret et av øynene sine for å bli den klokeste av alle guder. Han er også far til alle æser. Odin hadde to ravner som het Hugin og Munin. Hver dag fløy de ut i verden, og fortalte etterpå Odin hva de hadde sett. Odin hadde en hest med åtte bein som het ”Sleipner”. Denne hesten var den raskeste hesten som fantes. Odin var guden for krig, runemaleri, visdom, skaldekunst og død.

 

Tor

Tor ble også kalt ”Tor med hammeren”, fordi han alltid hadde med seg hammeren sin, som het ”Mjølner”. Når Tor kastet denne, traff han alltid det han siktet på. Tor var den mest populære av æsene. Han var sønn av Odin og Jord, og ledet kampen mot jotnene. Han hadde to bukker som het Tanngjost og Tanngrisene. Med disse bukkene spent foran en vogn, for han over himmelen. Når han slo på hjulene med hammeren, gnistret det så det lynte. Når bukkene trampet ned, tordnet det.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Da Trym stjal Tors hammer

En gang stjal jotnekongen Trym Mjølner. Da krevde han Frøy,  gudinnen for fruktbarhet, som bytte for Mjølner. Isteden dro Tor utkledd som Frøy sammen med Loke utkledd som brudepike. Da de kom frem, var Tor så sulten at han åt tre okser. Dette gjorde Trym bekymret, derfor spurte han hva som gikk av bruden. Loke svarte at hun hadde ventet sånn på å komme til Jotunheimen at hun ikke hadde spist på fire dager. Deretter ville Trym kysse bruden, så han løftet på brudesløret og fikk se to lysende øyne. Igjen forklarte Loke at hun ikke hadde sovet på fire netter, fordi hun ventet sånn på å komme til Jotunheimen. Trym sa da at hvis hun hadde ventet sånn på å komme til Jotunheimen, fikk de jammen gifte seg med en gang. Mjølner ble gitt til Tor, og i det øyeblikket Tor fikk hammeren i fanget, spratt han opp og hogg hodet av Trym.

 

Verdenen

I følge Norrøn mytologi var det først et stort tomrom; Ginnungagap. Midt i dette lå Midgard, som betyr nettopp ”Midtpunktet”. I midten av dette igjen lå Åsgard, gudenes verden. I utkanten av Ginnungagap lå Utgard, hvor Jotunheimen lå. I Åsgard fantes også de andre to gudemaktene, vaner og alver.

 

 

Takk til

 

Caplex nettleksikon, http://www.caplex.net/web/frameset/main.asp, som har hjulpet meg med å finne informasjon om æser.

Knut Erik Vedahl, http://home.no.net/vdal/vikingtiden/index.html, som har en super side om Vikingtiden.

Tokerud skoles fronter som har gitt meg sjansen til å arbeide med dette dokumentet både hjemme og på skolen.

Lærerene på Tokerud skole, som har fortalt og delt ut nyttig informasjon.

 

 

I løpet av dette prosjektet om Vikingtida har jeg funnet ut mye om vikingene som jeg ikke visste tidligere. Jeg kan bare si at vikingene er utrolig fasinerende.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


08.03.2006 18:18

Bra!
20
anbefalinger
tusen takk vi har særoppgave med vikingtid har hvar det mye bra stoff også tusen takk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

litt anonymt kanskje!!!
28.03.2006 16:34

Bra!
19
anbefalinger
tuusen takk dette hjalp meg litt til prosjektet på skolen

Jodli ;)
09.05.2006 15:18

Bra!
19
anbefalinger
Dette var en veldig fin side med mye bra stoff! Men jeg synes det skulle ha stått når den sluttet! For dere andre som lurer på det! Det sluttet omkring 1050 tallet! Visste dere at Ask og Embla var som Eva og Adam i Norrøn Mytologi. Vi holder på med vikinger på skolen og dette hjalp meg veldig mye på veien! Daria har mange sider om andre ting også, så dere må bare gå på google og søke på Daria og det dere skal ha fakta om, og får sikkert opp mange fine sider!


01.12.2004 16:18

Bra!
18
anbefalinger
vi driver med vikingtida på skolen denne siden hjalp meg veldig! tusen takk!!!!!!!!!!!! hilsen ei fornøyd jente!

Jodli ;)
09.05.2006 15:24

Bra!
18
anbefalinger
Forresten,  Smile :-\)  Smile :-\)  Smile :-\)  Smile :-\) Terningkast 6  Smile :-\)

gla no :,)
11.05.2006 14:54

Bra!
18
anbefalinger
supert! det der var ok det!  Smile :-\)

hali
09.03.2006 16:55

Bra!
16
anbefalinger
veldig fin og lærerik side

Mabea
21.03.2006 14:20

Bra!
16
anbefalinger
bra Smile :-\)

mee just mee
29.03.2006 13:10

Bra!
16
anbefalinger
Dette var bra. Det var også fint med de linkene på slutte klææm


16.05.2006 13:16

Bra!
16
anbefalinger
hei jeg vet ikke va jeg skal si:=s


06.06.2006 15:33

Bra!
15
anbefalinger
det var så mye stoff av jeg ikke klarte lese alt! men det var mye nyttig!!!! selfølglig!!!

hilsen Jeanett Kokes. koselig!


04.09.2006 18:02

Bra!
14
anbefalinger
Heij,håperdere kan hjelpe meg med ein ting?.eg har til lekse:Lage ein fin tidsline.Med viktige hendingar frå vikingtida til 1500. og eg skal teikne til Very Happy :-D


06.09.2006 09:57

Bra!
14
anbefalinger
hei hei eg er ei lite ungdlkm som gjerna vil ha litt fakta

Karen
25.09.2006 21:19

Bra!
14
anbefalinger
Kjempebra side! Jeh har lett og lett og lett på nettet og i bøker, men fant ikke det jeg skulle ha! Så fant jeg den sida her og leksene ble MYE lettere Wink ;-\) tusenmillioner takk!

Jan Remi
02.10.2006 12:21

Bra!
14
anbefalinger
Bra side! God oversikt! Sida har vore til god hjelp for meg! takk! Smile :-\)

tiril
22.05.2006 16:58

Bra!
13
anbefalinger
Helt bobb bobb sie

Jan Remi
02.10.2006 12:22

Bra!
12
anbefalinger
Bra side! God oversikt! Sida har vore til god hjelp for meg! takk! Smile :-\)

Jan Remi
04.10.2006 11:26

Bra!
11
anbefalinger
Takk ska`ru ha nok ein gong!!! Smile :-\)

Jan Remi
04.10.2006 11:30

Bra!
11
anbefalinger
Takk ska`ru ha nok ein gong!!! Smile :-\)

Jan Remi
04.10.2006 11:30

Bra!
11
anbefalinger
Takk ska`ru ha nok ein gong!!! Smile :-\)


24.10.2006 13:28

Bra!
11
anbefalinger
veldig bra veldig mye lererikt bra for skole barn som har det i h


12.11.2006 20:35

Bra!
11
anbefalinger
hei.. bra sia.. den har hjalp meg mye  Smile :-\)


05.12.2006 14:23

Bra!
11
anbefalinger
Koooooli Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)  Surprised :-o nedda kul sie dette here ja. Vikinger er pennende


05.12.2006 14:24

Bra!
11
anbefalinger
Koooooli Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)  Surprised :-o nedda kul sie dette here ja. Vikinger er pennende


13.12.2006 12:17

Bra!
11
anbefalinger
Elske digge  Smile :-\)

eirik
19.04.2005 10:33

Bra!
10
anbefalinger
bra side. den hjalp meg!!!

PIC
16.06.2005 21:20

Bra!
10
anbefalinger
Takk for hjelpen


26.09.2005 21:11

Bra!
10
anbefalinger
det er en bra side men jed fikk ikke svar på
(hvem hadde makt til å bestemme hva andre i samfunnet skulle gjøre)
men det er en bra side

Maya
19.01.2006 08:41

Bra!
10
anbefalinger
Mye bra stoff da! Smile :-\)

Maya (Igjen=P)
19.01.2006 19:10

Bra!
10
anbefalinger
Dette hjelp meg veldig assa!=D


16.02.2006 08:55

Bra!
10
anbefalinger
Bra

blablabla
18.01.2007 11:34

Bra!
9
anbefalinger
kjempebra

Habla Habla
25.01.2007 16:37

Bra!
9
anbefalinger
Drit bra!!

janta
06.02.2007 19:42

Bra!
9
anbefalinger
bra side.... Razz :-P vi skal finne ut stoff om vikingtida og ha proskjekt på skolen tusen takk dene sidenhjalp meg!!.....


07.02.2007 13:44

Bra!
9
anbefalinger
denne siden hjalp meg veeeeelig mye med ett prosjekt på skolen!!!

anonym jente!!
25.10.2007 16:15

Bra!
9
anbefalinger
Dette er en kjempebra side med masse fakta.
Jeg gir denne siden selfølgelig terningkast 6 !!

Hilsen en fornøyd jente Very Happy :-D

rohat
21.11.2007 13:10

Bra!
7
anbefalinger
syky bra side det bare dårlig fakta andre steder, endelig en braside  Smile :-\)

:-*
11.02.2008 08:53

Bra!
7
anbefalinger
Detta va ei knall bra sia siden me har om detta på skolen TUSEN TAKKK

Nisse gut
03.09.2008 12:42

Bra!
7
anbefalinger
spank me


19.04.2007 21:20

Bra!
6
anbefalinger
Denna sia her var bra! Mange fine bilder og sånt.. Vi har prøve i morra på skolen, og da hjelper denna sia her veldig azz!!


24.10.2007 21:05

Bra!
6
anbefalinger
Bra side, hjalp meg masse

...
22.10.2008 15:15

Bra!
6
anbefalinger
bravo!, har oppgaver om vikingtia på skolen, dette hjalp meg! Kunne gjerne stått meire om angrepet på Lindisfarne..


26.05.2008 20:18

Bra!
5
anbefalinger
Hei sann.. denne siden var bra, det hjalp meg godt når jeg hadde om vikinger på skolen Smile :-\)
Bra siden.. klem. Smile :-\)

Kalle
09.01.2009 09:45

Bra!
4
anbefalinger
Bøg Shit Dita sugde ... get a life gey's

Svømme Fiskene :P
28.01.2009 11:18

Bra!
2
anbefalinger
Sida var litt fisk  Razz :-P
// Svømme Fiskene  Razz :-P

Sara Helena
19.02.2009 13:59

Bra!
2
anbefalinger
Haha..

Sara Helena
20.02.2009 12:15

Bra!
2
anbefalinger
Usærøst Asså (A)

Sara Helena
20.02.2009 12:19

Bra!
2
anbefalinger
Ælska Daria  Very Happy :-D


14.04.2009 23:44

Bra!
2
anbefalinger
sug pik

Sara Helena
19.02.2009 14:12

Bra!
1
anbefalinger
Ka e den Bæste Filmen dåkk har sett?

Sweety
20.02.2009 12:21

Bra!
1
anbefalinger
Yo! Det e meg Sweety e det nåkka spør i vei  Wink ;-\)

Søta
20.02.2009 12:40

Bra!
1
anbefalinger
Den bæste filmen eg Har sett e
Hostel  Very Happy :-D

Sweety
27.02.2009 11:00

Bra!
1
anbefalinger
Kim e grei

Søta
20.02.2009 12:52

Bra!
0
anbefalinger
Sææææææd HAn e artig snakk mæ han

Søta
26.02.2009 13:54

Bra!
0
anbefalinger
Amigo e Grei  Very Happy :-D

ANONYM
12.05.2009 16:34

Bra!
0
anbefalinger
JEG FINNER IKKE DET JEG SKAL HA FOR FAEN !!!!!!!!!!!!!!!!!


01.03.2010 16:37

Bra!
0
anbefalinger
hva faen´a har de ikke mer om samfunnet enn det og jeg hater dette prjoktet!!!!

limmy
03.05.2010 17:04

Bra!
0
anbefalinger
Har en oppgave på skolen, dette skal gå bra nå som jeg har funnet denne siden, men jeg trenger noe om lindisfarne kloster!!!! plisssssssss hjelp meg da.


17.10.2010 17:42

Bra!
0
anbefalinger
Hei ! Jeg er en jente på 13 år som trenger hjelp til en oppgave på skolen.
Den oppgaven går utpå å tegne vikingendes verdensbilde. Kan noen hjelpe meg? Takker for alle svar!

anonym
11.01.2011 17:05

Bra!
0
anbefalinger
hjalp såååå sykt med leksene!!!!!
endelig ferdig, med fri resten av kvelden. deeeeiiiiilliiggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonym
17.01.2011 09:33

Bra!
0
anbefalinger
Dårlig Side fuc

jens
17.01.2011 09:40

Bra!
0
anbefalinger
fuca sideMartiii
31.01.2011 20:29

Bra!
0
anbefalinger
endelig ferdig med leksene Smile :-\)
det her hjalp meg syyyykt Surprised :-o)

Martiii
31.01.2011 20:31

Bra!
0
anbefalinger
 Razz :-P
den siden eide Very Happy :-D

Marcus
07.02.2011 08:59

Bra!
0
anbefalinger
Bra


30.03.2011 18:45

Bra!
0
anbefalinger
usen takk  Very Happy :-D

anonym
11.11.2011 09:26

Bra!
0
anbefalinger
OKeeey!

mocha
06.01.2012 12:24

Bra!
0
anbefalinger
Bra


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.028 sec - 1 pageviews