Søk i stiler
 

Robert Jordan og "The Wheel of Time"


Artikkel om Robert Jordan og hans verdens berømte tidshjulserie.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:03.06.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:The wheel of time
Robert Jordan
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookJeg vil vise noen eksempler fra det kompliserte universet Jordan har skapt i Tidshjulet-serien (The Wheel of Time):

 

Og lysets glorie skinte på ham.
Og lysets fred gav han menneskene.
Bandt nasjoner sammen. Lager en av mange.
Selv om mange sår i hjertet laget problemer.
Og hva som var kom igjen· -i ild og i storm.
Delte alle i smerte.

For hans fred..· For hans fred... var freden...
... var freden...
... sverdets fred...
Og lysets glorie skinte faktisk rundt ham.

 

(Fritt oversatt, Profetien om den gjenfødte dragen, Lews Therrin Telamon)

 

Løvene synger og fjellene flyr

Morgenen kveldes og natten gryr

Blind kvinne, døv mann, narren så

La kaosets herre rå

 

(Barneregle hørt i store Aravalon, Den fjerde alder. Fra Kaosets herre)

 

Forfatteren:

Robert Jordan ble født i Charleston, USA, Sør Carolina den 17. oktober. Hans egentlige navn er James Oliver Rigney Jr. Han ble tidlig interessert i å lese bøker, - klassikere av Jules Verne og Mark Twain. Selv om James Rigney tidlig lærte like bøker og var overbevist om at han en dag skulle bli forfatter, brukte han ungdomstida til helt andre ting enn å skrive bøker.

 

På ungdomskolen spilte han amerikansk fotball. Han gikk inn i den amerikanske marinen når han fylte 20 år, og det var på denne tiden at han fikk sønnen Will. Under sine to tjenesteår i marinen, ble han sent til Vietnam, og mottok mange utmerkelser: Distinguished Flying Cross for heroisme i kamp, The Bronze star with V for mot, og to Vietnamese crosses of gallantry også for mot. Et perfekt idol… I årene etter Vietnamkrigen begynte Rigney på universitetet i Charleston. Han tok doktorgrad i fysikk og begynte som atomenerigiingeniør.

 

I 1978 kom James Rigney ut for en alvorlig ulykke, han ble sengeliggende i lang tid, og på grunn av komplikasjoner holdt han på å omkomme. Rigney ble til slutt lei av bare å ligge i sykehussenga så han begynte å lese bøker, han var misfornøyd med mange av de han leste, så han bestemte seg for at tiden var moden for å starte sitt eget forfatterskap. Etter et par uker var den første novellen ferdig, og når han kom seg etter ulykken sluttet han i jobben og begynte som forfatter på heltid.

 

Etter en tid som forfatter møtte han Harriet Mcdougal, en suksessrik utgiver for Ace Books. Harriet og James giftet seg i 1979. Kort tid etter denne begivenheten ble hans første bok The Fallon blood gitt ut. (Ikke oversatt til norsk)

 

I det neste århundret skrev han en trilogi med titlene: The Fallon ride, The Fallon legacy og The Cheyenne raiders. (Heller ikke kommet ut på norsk).

 

I tiden fram til 1990 holdt han seg for det meste passiv, - responsen på bøkene ble ikke så god som han håpet, men i februar 1990, gav han ut novellen verdens øye (The eye of the World), i desember 1990 kom Den Store jakten (The Great Hunt).

 

Rigney Jr hadde egentlig tenkt å avslutte serien med boka Den gjenfødte dragen (The Dragon Reborn), men serien ble en voldsom suksess, og er enda ikke avsluttet etter bok 11 (Crossroads of twilight). I alt består serien nå av nesten 7700 sider, hvis en ikke regner med trilogien med forhistorien (den første boka som foreløpig har kommet ut her heter New Spring).    

Tidshjulet (bibliografi) består av følgene titler:

 • Flukten fra Emondsmark
 • Stormens øye
 • Valeres horn
 • Tomans hode
 • Dragens flukt
 • Den gjenfødte dragen
 • Dragen steinen
 • I Ødelandet
 • Tårnet faller
 • Klanens oppbrudd
 • Over verdensryggen
 • Til Caemlyn
 • Kaosets herre
 • Amyrlins trone
 • Det svarte tårnet
 • Sverdkronen
 • Dolkenens vei
 • (Crossroads of twilight)

Under oversettelsen til norsk har forlaget (Tiden Norsk forlag) delt opp bøkene. Derfor stemmer ikke de engelske titlene med de norske.      

 

Tidshjulet dreier, aldere kommer og går, etterlater minner, minnene blir legender, legender svinner hen i myter, og selv mytene er for lengst glemt når alderen som var opphavet, igjen ruller fram.

 

Slik innledes Tidshjulet-serien, som må karakteriseres som den ubestridte ener innen moderne fantasy, og er Rigneys JRs enestående mesterverk som kan måle seg med de aller beste på området. Serien er så mesterlig at Rigney Jr. puster JRR. Tolkien i nakken.

 

I Tidshjulet bringes leseren inn i en spennende verden full av ”magi” og fantastiske skikkelser. Eventyr, myter og legender er en viktig inspirasjonskilde for tidshjulserien. Den norrøne, greske og keltiske mytologien er andre viktige forbilder.

 

Handlingen i tidshjulet utspiller seg i en fantasiverden. Verdenen inneholder mange elementer fra middelalderen, men siden verdenen er så kompleks og nyansert kan du hele tiden fange opp en utvikling i retning av et mer moderne samfunn. I den foreløpige siste boka i serien, som jeg leser nå, utvikler oppfinnere dampmaskinen, - serien har alltid en parallell til virkeligheten noe som gjør den meget realistisk. Det sentrale temaet i fantasy litteraturen er som regel kampen mellom det gode og det onde, handlingen i Tidshjulet følger det samme handlingsmønsteret.

 

I bøkene møter vi Rand Al’Thor, den gjenfødte dragen, helten som skal redde universet. Sammen med andre følgesvenner reiser han den farefulle veien til det Hvite tårnet, Tar valon, Tårnet som vokter, for å utføre plikter som ble pålagt han ved fødselen. Rand Al’Thor ble født av en Spydjomfru fra Taardad Ailenes klan, under krigen mot Våtlenderne, eldgamle profetier fastslo at Rand var den Gjenfødte dragen, - Reinkarnasjonen av Lews Therrin Telamon, en fordums helt.

 

Når menneskene er i ytterste nød, vil dragen i følge profetiene og legendene bli gjenfødt for å redde verden. Dette er ikke noe som blir sett fram til, fordi profetiene sier at Den Gjenfødte dragen vil bringe ødeleggelse over verden, og fordi Lews Therrin Frendedreper, dragen, er et navn som får mennesker til å fryse på ryggen mer enn 3000 år etter hans død.  

 

Nå må Rand Al’Thor sammen med sine reisefeller, Ailene- folket fra ødelandet og Aes Sedaiene, Det Hvite tårnets prester, samle alle land i kampen mot skyggen og oppfylle, Kaerthon-syklusen, den eldgamle profetien om Dragen, som forutsier at Den Mørkeste (gravens vokter, øyebrenneren, Ba’alzamon) igjen skal få friheten så han kan røre ved verden, og at Lews Therrin Telamon, dragen, ødeleggeren av verden, skal gjenfødes for å kjempe mot den mørkeste i Tarmon Gai’don, den siste striden mot skyggen.  

Under veis støter fellesskapet på mange problemer Skyggens tjenere, skyggeyngel og seanchenere, et folkeslag som fornekter skyggen.

 

Det er vanskelig å gi en kort og god beskrivelse av et så rikt fasettert miljø som finnes i disse bøkene, dog er kampen mot skyggen et godt nøkkelord.

 

Grunnen til at jeg er så begeistret for Rigney Jr. og tidshjulet serien er flere. Tidshjulet serien spinner over et så langt tidsrom at du får mulighet til å bli godt kjent med karakterene som er meget virkelighetstro. At du nesten kan innlede et vennskapsforhold til dem. Særlig begeistret er jeg for Mathrim Cauton en av Rands følgesvenner.

 

Mathrim er leder for den militære grupperingen Den Røde Hånd, som er en av Rands støttespillere. Etter en kamp mot Demandred, Nae’blis, den mørkestes stedfortreder på jorden fikk han overført mange merkelige evner, bl.a. et utrolig hell og uvurderlige kunnskaper om militærtaktikker.

Rigney Jr. skriver med lidenskap og innlevelse om planter, dyr, ukjente land, folkeslag, språk og kulturer ukjente for vår verden.

 

Jeg må nesten ta for meg det fantastiske språket han har laget, det er virkelig lyrisk og vakkert. Under følger noen eksempler på ”Det gamle tungemålet”:          

 

Cour'souvra= sjelefelle

Cor = natt

Corenne = hjemkomst

Algode = bomull

Allein = en mann

Allen = ås

Aman = drage

Din = bror

Ciynen = ”å kalle med hornet”

 

Språket er den fargeklatten som får bøkene til å virke det lille ekstra, mange vil kanskje tro at dette er plagiat av Tolkiens bøker, men språket ligner faktisk ikke på det alviske språket.

 

Grunnsteinen i Rigney Jrs serie er at serien bare i lettere grad er inspirert av andre forfattere, faktisk er han den fantasy forfatteren med minst pastisj i bøkene sine. Mange ganger kan det virke som om Rigney Jr. prøver å ta opp samstemmige problemer som finnes i vårt samfunn, han skjuler det godt, men en oppmerksom leser finner lett den røde tråden…  

 

”This is a work of fiction. All characters and events portrayed are eiter products of the author’s imagination or are used fictiously”

 

Helt til slutt i denne artikkelen vil jeg ønske alle nye lesere lykke til, det er litt av et prosjekt å begynne på en slik serie, så jeg håper denne artikkelen vil gi pågangsmot- Det kommer av seg selv etter vært!

 

(Merknad til bruk av amerikanske ord og utrykk: Siden forfatteren skriver på Amerikansk følte jeg meg nødt til å gjengi de originale navnene i tilegg til de norske. Der norske navn ikke har vært tilgjengelige har jeg brukt de amerikanske. Jeg har ikke brynet meg på omfattende oversetting siden det kan virke misvisende når serien fullføres på norsk)


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


23.11.2005 10:34

Bra!
3
anbefalinger
Til silver:
Det er nå over to år siden jeg skrev denne aritikkelen og har siden lest serien på nytt. Da på originalspråket. Jeg må inrømme at jeg er litt flau over å ha skrevet at Matt kjempet mot Demandred, noe som er helt absurd. Vi vet jo at Demandred har holdt på i skyggene hele tiden, og at vi har fått lite informasjon om hva han egentlig har drevet med. Dette endrer seg visstnok i Knife of Dreams (har akuratt begynt på den) så det blir spennende. Når det gjelder det gjelder militær kunnskapene hans, har du selvfølgelig også rett. Dere som har lest serien husker nok strofen "Thus is our treaty written, thus is our treaty sealed. Memory never fades... osv." Fra matts besøk i en T'angreal i Ruidan der han uten å være klar over det, ønsket seg minner som kunne fylle hans egne hull i hukommelsen. Hvis en følger med i WOT-communities som wotmania.com, vil man finne mange spekulasjoner om denne hendelsen og Elfinnene og Aelfinnene. Jeg står imidlertid inne for resten av stilen. Gjeldene opplaget- titlene- er nok denne delen av stilen moden for oppdatering.

Silver
19.09.2007 13:20

Bra!
3
anbefalinger
Robert Jordan døde natt til 17 september.

Måtte Skaperen beskytte ham.  Crying :'\(

Kari
29.06.2004 14:15

Bra!
2
anbefalinger
Tidshjulet-serien, WoT inneheld no enda to bøker. "Winter's heart" og "Crossroad of twilight", som var nemt lengre oppe på sida. Jordan har i tilleg skreve ei bok til "New Spring". Denne boka kom til England Januar 2004. Boka handlar om tida før Den Gjenfødte Dragen. I første kapittel møter du Lan, før han er vokteren til Moiraine.

Den Anonyme
21.08.2004 20:48

Bra!
2
anbefalinger
I andre opplag er ikke bøkene oppdelte, men i ett, og da blir titlene mer korrekte: verdens øye, den store jakten, den gjenfødte dragen, skyggenstiger, himmelens flammer osv.

Loial
31.03.2005 18:30

Bra!
2
anbefalinger
Dette er den BESTE serien som er laget noensinne!

Silver
02.11.2005 19:37

Bra!
2
anbefalinger
Robert Jordan har sagt at når serien er ferdig, skal han utgi et slags leksikon eller noe, der det vil være en ordliste over Det Gamle Tungemålet. "Etter en kamp mot Demandred, Nae´blis..." Når kjempet Matt mot Demandred? Dessuten fikk han kunnskapene om militærtaktikken etter at han hadde vært i Rhuidean. Det ville vært fint om du kunne forklare meg dette...

Queen_MeM
06.11.2005 16:40

Bra!
2
anbefalinger
Tolkien er den største fantasyforfatteren som har gått på denne jord. Ingen ved siden, ingen over, bare mange gode forfattere under. Bøkene hans fengsler meg (leste den siste delen av Ringenes herre- dvs Atter en konge på 9 timer! Surprised :-o) Men Robert Jordan er en god forfatter, ingen tvil om det.

Den andre anonyme
04.03.2005 15:39

Bra!
1
anbefalinger
Det er den beste fantasy-serien jeg noen gang har lest. Venter på mer.

Line
06.03.2005 14:56

Bra!
1
anbefalinger
Serien er absolutt best på engelsk... det gir en bedre forståelse når men leser bøkene på orginalspråket. Venter i spenning på Knife of Dreams. Dette er noe av det beste jeg noen sinne har lest, og tolkien kommer på en sikker tredje plass  Smile :-\)


26.04.2005 21:24

Bra!
1
anbefalinger
Mat Cauthon er min yndlingsfigur.... Å lese bøkene er nesten som å drømme. Dere skulle prøve å oppnå "Ko'dhi/The oneness/Flame and the void" bare få vekk følelsene altså du blir ikke en med alt men du blir bedre til det du holder på med....

Moria
12.11.2005 00:41

Bra!
1
anbefalinger
jeg liker Matt Cauthen best av alle de figurer som er med i bøkene .
fordi jeg ser meg selv i ham , han er usikker og vet ikke helt om han burde stole helt på aes sedaiene , jeg tror han faktisk avspeiler den vanlige mann som blir trukket med i strømmen , jeg gleder meg til å finne ut mer om hva som vil skje med ham videre men jeg gleder meg også til å se om den gjenfødte dragen rand al thor , beseirer den mørkeste , noe jeg ikke betviler at han kommer til å gjøre , det alle forfattere som jeg har lest i bøkene hos , vil helst at det skal ende bra , selv om noen dør etter hvert som i Harry Potter .
det er så mange brae forfattere Robert Jordan , Joanna Kathleen Rowling , John Ronald Reuel Tolkien , Terry Brooks med flere .
Jeg håper det blir flere gode bøker i fremtiden som er like gode som disse forfatterne har skrevet .

Silver
12.01.2006 21:07

Bra!
1
anbefalinger
Takk for svaret ditt. Du har mye å glede deg til i Knife of Dreams Smile :-\) Har oppdaget at TarValon har en ganske stor ordliste (finnes også på norsk) over det gamle tungemålet, og den er ikke så verst.

Moria
01.02.2006 12:46

Bra!
1
anbefalinger
MATTRIM CAUTHON , RAND AL THOR , PERRIN AYBARA ; NYNAEVE AL`MERE
EGWENE AL`VERE , AL`LAN MANDRAGON , MORAINE DEMANDRED , LANFEAR , DEMANDRED , LOIAL , SEMIRHAGE , MOGHEDIEN , SAMMAEL , ISHMAEL , SHAI TAN dette er ikke verst å huske disse navnene .
Klarer dere likemange eller flere i fra Tidshjulet serien .

Moria
01.02.2006 12:54

Bra!
1
anbefalinger
Tidshjulet er helt topp .
Å beklager det med Moraines etter navn det er feil .
Men jeg husker hennes onkels handling mens han var konge .
Det var på grunn av ham at aielene forlot ødelandet .
Lamans Synd .
Aielene kom bare for å straffe Laman men startet Aielkrigen som sørget for at Rand al`thor ble født i dragefjellet .
Jeg gleder meg til neste bok .
Jeg har lest alle som har kommet ut til nå på norsk .
Jeg liker best å lese på norsk , men kan også lese på engelsk .
Tidshjulet er en av flere bøker som jeg liker .

marisel
08.02.2006 18:57

Bra!
1
anbefalinger
utrolig bra bok!har bare lest den første da Razz :-P..men er på ventelista for den andre! gleder meg no veldig! Al'Lan Mandragon ruler! matt er så morsom og liver opp hele boka!
Terry Brooks er også en veldig god forfatter..den beste! "Legenden om shannaras etterkommere" serien må dere bare lese! Menion Leah er best!

shai'than
28.06.2006 19:54

Bra!
1
anbefalinger
dette er verdens beste bøker, holder på med ''kaosets herre'' ruler alt!
-robert jordan nr 1
-tolkien nr 2

shai'than
18.10.2006 21:09

Bra!
1
anbefalinger
skal nå begynne på dolken vei,^synes fortsatt robart jordan nr 1 og tolkien2!

matt
30.06.2007 12:42

Bra!
1
anbefalinger
noen som husker/vet hvordan mottoet til Matt "på tide å kaste terningene" skrives på "Det gamle tungemålet?

Shai'tan
29.03.2005 16:18

Bra!
0
anbefalinger
Tolkien kan bare gå å legge seg. Robert Jordan er den største fantasy forfatteren

Lanfear
03.04.2005 23:15

Bra!
0
anbefalinger
Jeg skulle ønske jeg kunne mer av det gamle tungemålet. Det er et kult språk, selv om det bare er funnet på. Hvet noen om det finnes en nett side eller bok med en ordliste over Det Gamle Tungemålet?

Rand al'Tor
26.04.2005 21:07

Bra!
0
anbefalinger
Nope egentlig ikke... (Hvis du syns du er så vakker at du kaller deg Lanfear må du enten være en ekstrem selvdigger eller ekstremt vakker)  Razz :-P Beste serien jeg noen gang har lest. Btw Shai'tan is dead


26.04.2005 21:11

Bra!
0
anbefalinger
nei vet faktisk ikke det.... Det er den Beste serien som er laget noensinne og til "The end of time" vil den fremdeles være det. Du Lanfear er du bare selvdigger elller ekstremt vakker ?  Razz :-P


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews