Søk i stiler
 

Genteknologi - virkelighet eller framtidens verden?


I teksten finner du fakta om genteknologi; kloning og genspleising, og hva vi bruker det til.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:25.05.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Genteknologi
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Har du hørt om tomater som er helt glatte og symmetriske i formen fordi de er genspleiset? Eller har du lest om at det nå er mulig å bestemme om barnet skal bli jente eller en gutt? Eller forandre grisetypen slik at de kan produsere noen ekstra koteletter? Forutsetningen for slike forandringer er genteknologien.

 

Jeg har valgt oppgaven om genteknologi fordi jeg synes, for det første det er et vanskelig emnesom jeg prøver å få en forståelse om. Vitenskapen er i dag kommet så langt at det er ikke grenser for hva man kan utføre for å skape det vi måtte ønske. Jeg tar opp gjennom denne teksten enkelte områder innenfor genteknologi som jeg synes er ting det bør stilles spørsmål om, som kloning og genspleising.

 

Menneskene har etter hvert fått så stor kunnskap om arvelæren, genteknologien, at vi har begynt å tukle med den naturlige arvegangen. Selv om hensikten er å forbrede enkelte egenskaper, kan arbeidet også føre til utilsiktede og negative resultater, som alvorlige sykdommer eller annen funksjonshemming.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Et befruktet egg delt i to.

 

Dolly – sauen det er to av

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Kloning er å lage en identisk kopi av et individ eller en organisme. Avkommet vil få nøyaktig samme arvemateriale som sitt opphav. Under kloning blir avkommet ikke dannet ved en befrukning, men gjennom kunstig befruktning.

  

I februar 1997 kom det oppsiktsvekkende nyheter i mediene. Noen forskere ved Roslininstituttet i Edinburgh i Skottland hadde klonet en sau. De hadde tatt en celle fra en voksen hunnsau og bearbeidet den på en spesiell måte i laboratoriet. Etter den kompliserte bearbeidingen plasserte de cellen inn i livmoren på en annen sau, og cellen begynte å dele seg og vokse opp til et vanlig lam, som ble født på normalt vis. Lammet fikk navnet Dolly.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Ian Wilmuth, mannen

bak Dolly- kloningen

 

Genspleising

Genspleising er overføring av arveanlegg mellom organismer som er en ny teknikk som vil revolusjonere avls- og foredlingsarbeidet. Arvestoffet vårt består av lange DNA-molekyler, som alle er bygd som en lang trapp med fire forskjellige typer trinn. I alt består arvestoffet hos mennesket av 5-6 milliarder slike trinn, og den samlede lengden av kromosomene i en celle kan nesten være en meter. Innenfor hvert kromosom finnes mange gener-arveanlegg. Hvert gen inneholder oppskriften på hvordan cellen skal lage en bestemt type protein. Da DNA-molekylet har samme oppbygning hos alle organismer fra bakterier til planter og mennesker, er det muligheter i genspleising å flytte arveanlegg fra en organisme til en annen.   

 

Hva brukes genteknologi til?

Genteknologi brukes i dag først og fremst på planter og dyr. Og menneskene har til alle tider grepet inn i naturens orden og tilpasset dyre- og plantelivet til sine behov. I flere hundre år har menneskene prøvd å få fram nye og bedre arter av planter og dyr. Arter som gir bedre avkastning eller bedre overlevelse ved tørke eller lav temperatur, eller bedre smak. Vi kaller dette planteforedling og dyreforedling. Det er også viktig at plantene blir motstandsdyktige overfor bakterie-, sopp- og insektangrep. I tillegg til bedret økonomi gir det også fordeler for hele miljøet, fordi bruken av kjemiske bekjempningsmidler kan minskes. Andre ganger er hensikten med plantefordeling å frembringe hardføre planter med kort veksttid for å utvide dyrkningsområdet.

 

Gjennom lang tid har mennesker også drevet oppdrett av fisk. I dag har slik akvakultur fått stor økonomisk betydning mange steder i verden. Her i landet er vi kommet langt når det gjelder oppdrett og utvikling av regnbueørret og laks. Som ved planteforedling er hensikten med produktutviklingen mangfoldig. Det gjelder selvsagt å få hurtigvoksende dyr som utnytter fôret maksimalt. Men like viktig er det at fisken er motstandsdyktig mot parasitter og sykdom, og kan leve tett sammen i små dammer eller poller.

 

Genteknologi på mennesker

Genteknologi brukes i dag først og fremst på planter og dyr og i mye mindre grad på mennesker. Men for eksempel transplantering av organer fra mennesker og dyr har mange likhetspunkter med genteknologien. Genspleising for å produksjon av menneskelige hormoner er i dag i bruk på mennesker. Som for eksempel å produsere menneskelige veksthormoner, som brukes til å helbrede barn med dvergvekst, og produksjon av insulin som er til stor hjel for diabetikere. Kloning av mennesker er strengt forbudt i Norge, også i andre land, men i mange land er et lovforbud underveis. Ved kloning av mennesker skaper man et menneskebarn som er genetisk identisk med et annet menneske.

 

Noen vil som sagt kanskje ønske å klone et menneske fordi de tror at de dermed kan gjenskape denne personens egenskaper og personlighet, det kan for eksempel være et barn som er dødt, og som man ønsker å klone for ”å få barnet tilbake”. Et slikt prosjekt kan ikke lykkes, da en persons egenskaper bare delvis avhenger av hans gener. Et slikt prosjekt vil også være etisk uakseptabelt.

 

Ønsker vi genteknologi?

Finnes det ingen fordeler ved å genspleise dyr? Det er faktisk mulig å tenke seg fordeler som det kan være vært å satse både arbeid og penger på. Forskerne har klart å avle fram kyr og sauer som produserer medisiner i melken sin. Det ville være en fordel å klone disse, da var man garantert at de nye individene også hadde evnen til å produsere slik melk. Kloning kunne også redde dyrearter som er truet av utryddelse. Mange dyrearter finnes bare igjen som noen få individer, kunne de klones, ville man mangedoble dyreartens sjanser til å overleve. Dolly har vist oss at det er mulig å ”produsere” mange like dyr med helt bestemte fargemønstre – eller kanskje mange like mennesker med bestemte egenskaper som kan ”brukes” som soldater, idrettsutøvere eller lignende.

 

Er det rett eller galt?

Mange økologer og biologer synes kloning er galt ut fra et økologisk synspunkt – det er jo variasjonen og egenskapene i dyrene og plantene som skaper mangfoldet i naturen, og som gjør at de kan tilpasse seg nye miljøer og nye forhold slik at de overlever. Det er også denne variasjonen som gir opphav til nye arter.

Jeg selv mener at genteknologi bør brukes innenfor medisin for å gjøre lidelsene for enkelte mennesker med alvorlige sykdommer lettere. Mens utnytting av dyr for å tilpasse sine behov og økonomi er noe jeg ikke synes om. Nederst på siden ser du et bilde av kvegtypen Belgisk Blå som har store problemer med bevegeligheten fordi muskelmassen er svært overdimensjonert. Er dette rett? Har man rett til å utsette et liv bare for penger og egne behov?

 

Men det er selvfølgelig ikke bare negative sider ved genteknologi. Ved hjelp av genteknologi kan vi forstå og bekjempe enkelte sykdommer og misdannelser, som for eksempel diabetes og vekstproblemer. Kanskje framtiden løser andre sykdommer som kreft eller aids osv., som er positivt.

 

Ønsker vi å ha mulighetene til å forandre på alt og alle?  Da blir mennesket herre over naturen. Har vi rett til det? Hvis denne utviklingen fortsetter slik som den gjør nå, og kloning blir en del av hverdagen kommer mennesker og dyr til å bli bruk og kast gjenstander.

Alle har rett til sin egen unike genetiske identitet!

 

 

Kilder:

Samfunnskunnskap 10

Midt i vår verden – Kristendomskunnskap

Helix 10 – Natur- og Miljøfag

Naturfag allmenne fag

Studium Natur kunnskap

Leksikon

Internett

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Kvegtypen Belgisk Blå


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

=)
01.06.2006 09:46

Bra!
13
anbefalinger
Nice artikkel! Låner litt til muntlig eksamen  Wink ;-\)

MARIA B
06.06.2006 13:15

Bra!
7
anbefalinger
heihei. bra stoff her ja, bruker litt til mutlig eksamen jeg også Smile :-\)

takk takk Smile :-\) Wink ;-\)(H)

Den eide
06.02.2007 20:52

Bra!
7
anbefalinger
Veldig bra. Du burde være stolt

Lykke til videre

Sheridan
05.10.2006 22:30

Bra!
6
anbefalinger
Jo dette var bra det! Var mye til hjelp Smile :-\)

....
10.03.2005 09:36

Bra!
4
anbefalinger
Drit bra stil.. Takker for låne Wink ;-\) Wink ;-\)11.03.2005 22:53

Bra!
4
anbefalinger
Takker for d;p hehe..29.05.2005 21:51

Bra!
4
anbefalinger
D hørtes veldig bra ut!! Very Happy :-D Very Happy :-D


29.05.2006 10:03

Bra!
4
anbefalinger
her va d mye fint ja.

Habbala
01.06.2006 09:03

Bra!
4
anbefalinger
Uansett hvor bra det er skrevet så er genteknologi det kjedeligste som fins. Hadde jeg giddi å lese igjennom dette ville det sikkert vært belærende =D

en person
16.04.2006 20:09

Bra!
3
anbefalinger
dritt kult lånte veldig mye hahaha

...::meij::...
30.04.2006 17:55

Bra!
3
anbefalinger
dritt bra sie  Very Happy :-D
lånte litt, men skrev det om med mine egne ord ;D
Tusen takk !!!05.03.2006 17:12

Bra!
2
anbefalinger
hiiissig bra ass!! Wink ;-\) Very Happy :-D lånte litt til en debatt jeg Wink ;-\) bra jobba

Lommemanne
05.03.2007 13:45

Bra!
2
anbefalinger
jeg må få tilføye at kilden intrenett ikke holder mål. Du må da fatte at internett ikke er en kilde! Det er SIDEN du er på som er kilden. Du skuffer meg....Ungdommen nå til dags!!!!


28.08.2004 14:03

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra stoff om genteknologi!
Lånte litt jeg...

asker-berta
19.01.2006 18:13

Bra!
1
anbefalinger
disse sidene er kjempe bra å ha...hjelper meg masse med ideer til tentamnene mine ;p tuusen takk

harry
07.02.2006 10:58

Bra!
1
anbefalinger
hissig stoff om genteknologi........
fikk 6+  Razz :-P

Svenn
17.03.2006 13:02

Bra!
1
anbefalinger
skikklig bra ass... hipp side

Svenn
17.03.2006 13:18

Bra!
1
anbefalinger
Hallo!!......Her prøver vi å føre en saklig debatt, også kommer dere å føkker opp hele siden.... Drit langt i detta!!! gå å LOL på pokemon forum istedet!!! gjelder spesielt bessi , huff....

Geir tine
17.03.2006 13:18

Bra!
1
anbefalinger
skjønte forstatt ikke så mye... snakker dere om den nye menyen på Mcdonalds? den er god, men bessi. du snakker så ufulltkomment germansk. hva med å tilintentgjøre tveverdien av selve produktet? jordmorsoppløsning vil alltid komme til nytte. det vet jo til og med ADI micro scan. men tilbake til menyen på macdonalds. hvordan skal man spise den yoghurten egentlih? får aldri til å få i meg hele, men det kan ha noe med at jeg sliter litt med urinveisinfeksjonen. bra stil, linda!

ghoh
28.03.2006 21:13

Bra!
1
anbefalinger
takk for ein bra tekst om genteknologi.. takk takk
02.04.2006 22:46

Bra!
1
anbefalinger
takk for en fin artikkel Smile :-\)
lånte litt stoff til øving til muntlig i n&m Very Happy :-D

Linda=)
08.03.2007 18:52

Bra!
1
anbefalinger
Hei Smile :-\) vi heter det samme Razz :-P hehe.. denne oppgaven var veldig mye bra innhold.. Jeg skal ha muntlig til i morgen så jeg låner litt fra deg da Razz :-P du gjorde deg opp ei bra mening! TAKK for hjelpa!!

Aleks.
26.04.2007 15:19

Bra!
1
anbefalinger
Sorry folks, men denne artikkelen er i hovedsak kopiert fra en internett side, så han må ikke få all æren for det han har skrevet...


Chizza
03.05.2007 20:01

Bra!
1
anbefalinger
låner til muntlig eksamen. driitstressa. takk

Smarterchild
26.05.2007 18:13

Bra!
1
anbefalinger
Ja, det er en kjempe bra tekst, men det er ikke din tekst.. den er jo kopiert!

nabbi
02.06.2007 13:37

Bra!
1
anbefalinger
drid bra artikkel... eg låner litt til muntlig eksamen ;P

boss
05.06.2007 13:41

Bra!
1
anbefalinger
husk nå at dette innlegget er gammelt så vær forsiktig med hva dere bruker til eksamen denne uken, bra tekst tho


11.06.2007 16:27

Bra!
1
anbefalinger
teksten ruler!!

hei
25.09.2007 15:55

Bra!
1
anbefalinger
det var kjempe bra stoff. trengte det til en skoleoppgave så det hjalp


01.10.2007 11:55

Bra!
1
anbefalinger
Dette var en veldig bra tekst! God ide til fremføring  Smile :-\)

Sessan91
05.11.2007 10:59

Bra!
1
anbefalinger

Sessan91
05.11.2007 11:00

Bra!
1
anbefalinger
oi. tehe, veldig bra skrevet. jeg låner det for å få ekempler og idèr Smile :-\)

Chris
21.01.2008 09:41

Bra!
1
anbefalinger
DIGGBART...masse bra til eksamen23.05.2008 23:00

Bra!
1
anbefalinger
Bra  Smile :-\)

Julie
27.11.2008 19:34

Bra!
1
anbefalinger
dritbra  Very Happy :-D Låner til naturfagprøve  Very Happy :-D  Very Happy :-D

:)
23.01.2009 19:58

Bra!
1
anbefalinger
good =P

Undreren
13.04.2009 13:34

Bra!
1
anbefalinger
Lommemanne
05.03.2007 13:45
jeg må få tilføye at kilden intrenett ikke holder mål. Du må da fatte at internett ikke er en kilde! Det er SIDEN du er på som er kilden. Du skuffer meg....Ungdommen nå til dags!!!!
----------------------------------------------------- --------------------------------------------------------

Du heter lommemannen... De voksne nå til dags sier heller jeg ass.

marie
28.04.2009 11:38

Bra!
1
anbefalinger
Dette er kopiert fra denne siden:
http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.- aspx?id=5103

dårlig jobbet..........=(

deeeeee
28.04.2009 11:40

Bra!
1
anbefalinger
dette er KOPIERT:

Se på det:

http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.- aspx?id=5103

louise
24.11.2009 20:41

Bra!
1
anbefalinger
litt kopi av skoleforum eller ??

Louise
24.11.2009 20:45

Bra!
1
anbefalinger
Åj, flere som har funnet det ut ja ;P
harry
07.02.2006 10:58

Bra!
0
anbefalinger
hissig stoff om genteknologi........
fikk 6+

Karaktern 6+ finnes ikke?


08.11.2014 12:13

Bra!
1
anbefalinger
Heiii ! Kjempe bra! men hva med innledninga?
i såfall noen som kan lage en innledning til artikkel om genteknologi? emma1998-@hotmail.no

bææææ
31.01.2018 18:10

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra!!!!!


24.01.2005 12:56

Bra!
0
anbefalinger
den er helt fantastisk.......... kan varmt anbefales........  Surprised :-o) (kommer fra danmark)...

hihi
19.04.2005 15:30

Bra!
0
anbefalinger
thx Smile :-\) hjalp meg veldig Smile :-\)

perihan
19.04.2005 23:24

Bra!
0
anbefalinger
den hjalp meg veldig lånte litt....; Smile :-\)))

hanne
03.05.2005 12:47

Bra!
0
anbefalinger
takk for låne....bra tekst

kristine
03.05.2005 16:19

Bra!
0
anbefalinger
tusen takk...... Wink ;-\)

Roy
01.06.2005 20:40

Bra!
0
anbefalinger
Deili sie!!!!

Bridge
01.06.2005 20:41

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra tekst!!!  Smile :-\)

Lisa
14.06.2005 10:29

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra stil Wink ;-\) Fikk mange gode tips til muntlig eksamen... Thanks!

Maiken
28.09.2005 18:51

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra...Skriver selv om oppgaven og det var mye bra å hente her...!!!  Smile :-\)

hehe=)
31.10.2005 08:08

Bra!
0
anbefalinger
så fint med litt ekstra hjelp..!hehe.. takk for lånet Smile :-\)

jeg.hvem.ellers
05.12.2005 17:16

Bra!
0
anbefalinger
bra den her..... Smile :-\) hjalp meg veldig...slipper jeg å lette over helle nettet når det står akkuratt det jeg må ha med her....hehe.... Wink ;-\) Wink ;-\)...takktakk

DJJJJJJJJJJJ :)
01.02.2012 09:54

Bra!
0
anbefalinger
veldig nyttige informasjoner, MEN litt kopi av skoleforum.com

helene
16.09.2012 18:01

Bra!
0
anbefalinger
veldig bra tekst! Smile :-\)

bruh
13.12.2012 20:09

Bra!
0
anbefalinger
takk for hjelpen bruh (bro)! setter pris på det

Nils
10.03.2015 14:19

Bra!
0
anbefalinger
For andre bra tekster om dette temaet besøk denne nettsiden: https://rudentis.wordpress.com/2015/03/10/genteknologi- /comment-page-1/#comment-15 det finnes også masse andre bra tekster om skoletemar.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.027 sec - 1 pageviews