Søk i stiler
 

Med eller uten Hijab?


Dette kontroversielle klesplagget blir satt på prøve i denn artikkelen.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:18.05.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Islam
Mote
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Da den franske regjering vedtok at religiøse symboler, som store kors, kappa og hijab skulle forbys på skolen, vakte det stor motstand fra flere hold.

 

- Det islamske sløret, eller hva vi måtte kalle det, kippaen og et overdimensjonert kors; dette har ingen plass i de statlige skolene. De statlige skolene vil forbli sekulære. Derfor er en lov nødvendig, sier Chirac, den franske presidenten.

Motstandere mener at det er diskriminering av troende, både kristne, jøder og muslimer.

- Hijaben er et symbol på kulturell identitet og religiøs frihet, sier en resolusjon Høyre har skrevet i sammenheng med den nye loven. De sier nei til et eventuelt forbud mot Hijab.

Det hele er et spørsmål om ytringsfrihet og frihet til å uttrykke sin religion.  Det er to fronter; de som vil tillate hijaben i religionsfrihetens navn, og de om vil forby den fordi den er en undertrykkende side ved religionen

 

Ytringsfrihet?

Imamen Abdul El-Rehman mener forbudet er en katastrofe.

- Om man vil bære hijab eller ikke burde være valgfritt, sier han, men jeg synes at de burde gå med det. Hvis en kvinne kler seg i hijab får hun min respekt. Den respekten mister jeg hvis kvinnen ikke har på seg hijaben og går med sminke

 Det blir bestemt at kvinnen skal gå med hijab for å unngå uønskede blikk fra menn. Med andre ord blir kvinnen pålagt ansvaret for at mannen ikke skal fristes.

 

- Islam sier at mannen og kvinnen er likestilte, men de har forskjellige roller, sier El-Rehman. Men mannen har det øverste ansvaret, derfor må han rettlede kvinnen.

”Rettlede” høres ut som et mildt synonym av ”bestemme” i denne sammenhengen.

Jeg vil kunne si at skautet er kvinnediskrimerende. Det er menn som har laget disse reglene. Hijaben tar fra en det valget om hvordan en skal kle seg og se ut. Muslimer hevder at man har valget om man skal gå med det eller ikke. Men samtidig er det et sterkt press. Kvinner som ikke går med Hijab blir oppfattet som skamløse, fordi at det symbolsk betyr at de inviterer til seksuelle blikk (selv om det absolutt ikke er derfor). Det betyr at hvis en kvinne selv bestemmer at hun ikke vil gå med skautet, utsettes hun for et press og blir sett ned på, fra det muslimske samfunnet. 

 

Symbolisme

Uansett hva man mener om hijab, burde hensynet til jentenes interesser veie tyngst. Det kan virke som om jentene på skolen blir et middel som de voksne bruker som en slags ”markedsføring” av sin religion. Politisk ytring gjennom barna. Jenter i 6-7 års alderen er ikke gamle nok til å kunne selv bestemme hvordan de kler seg, og har dermed ikke noe valg når foreldrene bestemmer at de skal gå med skaut.

 

I følge Islam er det først når jentene blir kjønnsmodne at de skal bære skaut. Når da jenter så unge som 5-6 år, går med skaut slik at menn ikke skal se på dem blir de trukket inn i seksuell sammenheng, i hvert fall symbolsk.

 

Hijab er også et symbol på manglende integrering. Unge jenter, helt nedi i to års alderen må gå med hijab i barnehagen. Jentene blir da satt i en bås fra første stund. Det skaper en ”vi - dem” holdning, fordi de norske ungene ser at hun er en muslim som holder på med seg og sitt og barna grupperer seg.

 

Beskyttende

Grunnen bak Frankrikes nye lov er basert på prinsippet om sekularisme. Hensikten er aldeles ikke å diskriminere muslimene på noen måte, heller det motsatte.  Prinsippet er sette til side forskjellene mellom skolebarn, slik at det ikke blir en vi – dem holdning og at elever blir kategorisert som muslim, eller jøde, eller kristen. Alle personer er ulike og har forskjellige meninger. La valget om å bære hijab eller ikke, være individets valg.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

maria
13.01.2007 19:49

Bra!
9
anbefalinger
jeg tror faktisk du har veldig mye imot muslimer og religionen islam...jeg syntes du burde lese litt i koranen den er også oversatt på norsk, allah vet når gømmedagen kommer. hijab er noe jeg er veldig stolt over som en muslinsk jente. tenk over det du gjør og lykke til med livet Smile :-\)

hmm
30.01.2007 23:54

Bra!
5
anbefalinger
ganske mye feil fakta ser jeg...
Du sier ikke ting som sånn de er, du er negativ hele veien, og de tingene som er positivt gjør du til negativt

Anonym
27.09.2007 14:34

Bra!
4
anbefalinger
Enig, mye feil fakta
Ser ut som du har tatt utgangspunktet ifra en annen stil, skrevet den på nytt og slengt på mange nye ord, som ikke er riktig fakta

sidra
24.09.2010 23:32

Bra!
3
anbefalinger
veldig dårlig skrevet.. helt enig med andre les koranen og forstå den... lykke til

Anonym
28.04.2006 12:27

Bra!
2
anbefalinger
Jeg er en muslim jente som bruker hijab!! Det er jo ytringsfrihet her i Norge!!!!!!

Mr.X Men
07.03.2007 18:24

Bra!
2
anbefalinger
lol men jeg skal ha en prosjekt om muslimer, og sammenlignet med andre
ting jeg har lest, så er dette helt feil fakta!

Diala
17.04.2007 15:22

Bra!
2
anbefalinger
jg forstår ike hvrdn du skriivr noe som r helt feeil ..og du r stolt ovr dt ?!..lggr dt på nette?!..noe var greiit ..mn restn var jo heelt feeil ..du viisr et feeil bildt av muslimr..og dt r probleme dt finnes koran som har blitt ovesatt till norsk som du kan gå å lese..og du siier ytringsfrihet..hør jenta mi ..ytringsfrihet har grensr åsh og dn stoppr når andres grense begynnr ..så om du ike vet grensn så tror jg du burte gå å pugge wor dt r ..i dt minste ha litt respeekt for andre religionr ..og dt finnes mange muslimr her som kan snakke om hijab man trngr ike en annenreligionert jente å skrive om dn ..gå å les om islam jg r 100% sikkr på at du ike vet noe om religionen..frdi om du visste hadde du ike skrevet dt ..tro mg dt første islam vil vise mennskr dt r yttringsfrihet , frihet og likestilling!!!...gå å hent kunnskap om emnet også kommr duh og skrivr om hijab ..ok søta Smile :-\)

maria
13.01.2007 19:50

Bra!
1
anbefalinger
* jeg mente dømmedagen*

GAngSta HampuS
11.04.2007 18:52

Bra!
1
anbefalinger
Mye fakta, mye bra, men mere dårlig...

elisabeth
25.09.2004 21:23

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra skrevet!Lærte mye av å lese dette Wink ;-\)takk

lololol
01.02.2006 12:14

Bra!
0
anbefalinger
dette var en nyttig info kilde, men hva med de andre religionene?.... Smile :-\)

anonym
13.05.2006 15:40

Bra!
0
anbefalinger
dette var bra, lærte mye av å lese denne artikkelen Razz :-Ptakker

Quillora
01.12.2019 17:12

Bra!
0
anbefalinger
Bare negativt og ingen pålitelige kilder. Dine synspunkter ser ut til å veie mer enn enn faktaene. Neste gang bruk fakta, ikke dine meninger. Takk!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews