Søk i stiler
 

"Elskede Poona" (K. Fossum)


Bokrapport - "Elskede Poona" av Karin Fossum. Skrevet i 10. klasse.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:18.05.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Elskede Poona
Verktøy:Utskrift


Kriminalromanen ”Elskede Poona” er skrive av Karin Fossum. Den blei utgitt på Cappelen i 2000. Boka er den femte i serien med Politikonstabel Sejer som hovudperson. Han er enkemann og bur saman med hunden Kollberg. Han har lang erfaring i politiet, og ein spesiell teft for korleis å løyse saker. Hans evige følgjesvenn er den unge konstabelen Jacob Skarre.

 

I starten av ”Elskede Poona” blir vi kjent med den middelaldrande ungkaren Gunder Jomann som lever eit roleg og tilbaketrukket liv som Jordbruksmaskin seljar i den lille bygda Elvestad. Han overraskar alle da han drar på ein fjorten dagars ferie til Indias hovudstad Mumbai. Endå meir overraska blir dei da han kjem heim og fortel at han der nede har gifta seg med ei indisk dame- Poona Bai. Men han kjem aleine heim. Poona skal fyrst komme til Noreg om to ukar. Men dagen da Poona skal komme blir heilt annleis enn det Gunder hadde tenkt seg. Hans einaste slektning, søster hans Marie, blir alvorleg skadd og landar på sykehus i koma. Derfor rekker ikkje Gunder å dra på Flyplassen og hente kona si slik som det var blitt avtalt. Jomann sender nokon for å hente Poona, men ho er som sunket i jorda. Dagen etter blir eit lik av ei utanlandsk kvinne funne på ein åker i Elvestad. Liket er mishandla på det grovaste; heile ansiktet er slått saman til det ugjenkjennelege. Det ser ut til å bli enda ei utfordrande sak for Konrad Sejer og hans assistent Jacob Skarre.

 

Etterforskningen er vanskeleg i det lille bygde samfunnet der alle kjennar alle, og ingen heilt vil tro at ein av dei har gjort noko så grusomt som å begå eit mord. Men etter kvart kjem delane frem og Sejer sit igjen med tre hovudmistenkte. Er det den frustrerte småbarnsfaren og drosjesjåføren Anders Kolding, som påstår han satte ho av ved Einars kro etter å ha kjørt ho frå Gardermoen? Er det Gøran, muskelbunt og treningsnarkoman med eit hemmeleg forhold til den 45 år gamle nabokona? Eller er det rett og slett bygdas pub vert Einar Sunde, som blei sett i det han dumpet Poonas koffert i ein dam? Ein etter ein sjekkar Sejer dei ut av saken og tilslutt peikar alt mot at Gøran er den skyldige. Men han nektar straffeskuld og insisterer på at han er uskuldig. Fyrst ved hjelp av si eiga metode, med følsomhet, innsikt og forståelse, får Politikonstabel Sejer han til og fortelje og sidan tilstå den grusomme handlinga. Atter igjen inntrer ro og fred i Elvestad, men ting kjem nok aldri til å bli som før igjen i det lille bygdesamfunnet. Forfattaren prøvar gjennom heile boka å fortelje oss kor nært knyttet menneska i ei lita bygd er til kvarandre og kor vanskeleg det kan være for deg å oppdage at ein dei har kjent heile livet er ein mordar.

 

”Elskede Poona” er ein velskrevet bok, med enkelt språk utan for mange detaljar, varierande fortellervinkel og logiske handlingar. Hovudpersonane er godt karakterisert og har ein menneskelig heit ved dei som gjør at man lett kjennar seg igjen. Ein ting eg likte spesielt godt ved boka er korleis den beskriv kjærleiksforholdet mellom Gunder Jomann og Poona Bai. Så etter mi meining er boka både ein spennande kriminalroman og ein tragisk og vakker kjærleikshistorie. Men boka til Karin Fossum har også nokon mindre bra sider. Blant anna var det mange ”løyse ender”, som ikkje blei oppklart på slutten. For eksempel korleis det går med Gunders søster. Vaknar ho nokon gang opp av koma? Ein uviktig ting for sjølve handlinga, men noko eg gjerne skulle visst. Eg måtte begynne å bla bakover i boka for å sjå om eg hadde oversett svaret, men det hadde eg ikkje. Eg synes det er veldig irriterande når du får følinga av at forfattaren har ”gløymt” å oppklare ting. Men alt i alt var dette ein middels spennande kriminalroman, som er fin å ha som sengelektyre.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

englefjes
14.09.2005 22:56

Bra!
4
anbefalinger
Til snoopy. hvis du har lest boka så bør du vite at det som står skrevet over, IKKE avslører noe som helst.. Men at man bare blir ført på villspor.. Morderen er ikke den man tror det er, men en helt annen. Det var ihverfall det jeg fikk utav boken..

Fii**
05.02.2006 18:13

Bra!
4
anbefalinger
Er dere helt dumme eller? Man får jo vite hvem morderen er, så man kan ikke tenker seg til det..! Du burde helt særiøst vurdere å lese boka på nytt, får det trenger du visst...
Å til deg snoopy... I en bok anmeldelse skal man ikke røpe hvem morderen er, men i er handlingsrefarat skal man det!!!!

June=)
08.03.2007 18:46

Bra!
3
anbefalinger
eg må sei at d va et bra bokrapport! hjalp vertfall meg masse når eg sko finna ut ka så va det viktigste i boka. Men eg seie meg og enig i det at slutten var forvirrende! fekk liksom aldri vita kem morderen va.. sjøl så likte eg ikje så godt denne slutten, men bokå va ratt og slett geniale=D

snoopy
13.03.2005 23:50

Bra!
2
anbefalinger
bra skrevet! eg synst det er bra at du har tatt med kven som har gitt ut boka, og kortid. innhaldet i annmeldelsen er godt, men etter min meining burdte du ikkje røpa slutten. kven vil vel lesa ein krim når dei veit kordan den vil enda??

tessi
26.01.2006 18:37

Bra!
2
anbefalinger
e heilt enige me deg eg englefjes. Blei så usikker på slutten av bogå, om kem morderen egentli e... Og d besta me bogå e jo at hu ikkje røpe d heller, mn at d forblir ein hemmelighet og e opp t leseren kossen han tolke d... Geniale bog! =D

Haha dåkke altså
27.01.2014 17:47

Bra!
0
anbefalinger
FOLKENS... Begynnelsen av boken gir den foreløpige statusen til morderen. Han kommer hjem og vil dusje igjen osv. Det er selfølgelig obvious i slutten hvem morderen var. Men ja får tro det dere vil skal ikke ødelegge deres gode innstiliing av hvem morderen var. Dere får vell bare finne ut av det selv..


30.07.2014 20:55

Bra!
0
anbefalinger
Jeg er først for nylig blevet præsenteret for Karin Fossum, og nu har hun én mere dedikeret fan.
"Elskede Poona" er en fantastisk bog. Nogle gange sagde jeg til mig selv: "Lad dem nu være i fred, Karin"
Men hendes personer skånes ikke.
Jeg tror ikke, det er meningen, at vi skal vide, hvordan det går med søsteren.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews