Søk i stiler
 

Japan vs. Vietnam (I- vs. U-land)


Sammenligning av Japan (I-land) og Vietnam (U-land). Hvorfor har velstandsutviklingen vært mye svakere i Vietnam enn Japan?
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:11.05.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Asiatiske samfunn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Japan og Vietnam ligger begge i Asia, men Vietnam er et u-land og Japan er et I-land. Vi skal nå prøve å forklare hvorfor det er på denne måten, har det noe med klima og vegetasjon eller er det rett og slett fordi japanere er mer arbeidsvillige?

 

Er det på grunn av Klima og Vegetasjon?

I Japan har man et delt klima. I nord er det kjølige vintrer, men i sør er det et sydhavsklima. Dette kan ha betydning for risavling, noe som gjør at det blir vanskligere å produsere og selge ris. I Vietnam er det ideelle forhold for risdyrking. Den sørlige delen ligger, som fortalt tidligere, i den tropiske klimasonen. Da er det både varmt og fuktig hele året.

 

Har det noe med Arbeiderne å gjøre?

Både Japan og Vietnam er blant de største riseksportørene i verden. Da mener vi at de to landene burde være ganske like, for de tjener jo omtrent det samme på å selge risen. Men i Japan er det kun 7 % av befolkningen som driver aktivt jordbruk mens i Vietnam lever mesteparten av innbyggerne av jordbruk.

 

Japan har, i tillegg til jordbruket, stor inntekt fra teknologiske og elektriske produkter som mobiltelefoner, robothunder og lignende.

 

Japanere sies å være de beste arbeiderne i verden. De er ganske effektive og er føydalistiske. Vietnam har ikke mange store konsern eller firmaer, men er heller selvstendig næringsdrivende, mens i Japan er det mange store familieselskaper.

 

Hvilken innvirkning har historien?

Vi mener at Vietnam har mulighet til å bli et I-land, de har de nødvendige råstoffene (kull, olje osv) men på grunn av kolonisering har de aldri fått sjansen. Franskmennene eksporterte heller varene hjem til Frankrike enn å opprette fabrikker i Vietnam. Dette varte helt frem til 2. verdenskrig. Etter dette tok Japan over. Vi er usikre på om dette har hatt betydning for Vietnam, men vi tror at japanere gjorde det samme som franskmennene.

 

Under krigen hadde ikke Vietnam noen mulighet for å bygge fabrikker, etter krigen hadde de svært lite ressurser og heller ikke da ble det bygget noen.

 

Japan har for så vidt alltid hatt ressurser. De har også hatt mange år på å bygge opp store, effektive produkter.

 

I dag:

Selv om Vietnam i dag har mulighet for å bygge fabrikker ville det ikke være nok energi i tørketiden for å produsere strøm så fabrikkene kunne holde oppe. Dette er ikke et problem for Japanere fordi de har ingen tørketid.

 

Vi tror:

Vi har sterke meninger om at det er mye på grunn av historien at Vietnam er et U-land og Japan et I-land. Japan har alltid hatt et strengt og sterkt forhold seg i mellom og lenge fokusert på fremgang hos dem selv. De tenker ikke mye på andre land og er veldig selvstendige.

Vietnam derimot har mesteparten av tiden vært en koloni, og derfor ikke hatt mulighet for å fremme seg selv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

NERD (Espen, Drøbak)
23.01.2006 14:01

Bra!
2
anbefalinger
Dette er fulstendig fell. Det var ikke Japan som tok over Vietnam. Det var Kina som prøvde, men de klarte det ikke. hadde jeg vært lærer ville jeg gitt en 2+ på denne oppgaven

Gaarder
03.04.2005 16:41

Bra!
1
anbefalinger
tror ikke japan tok over vietnam etter andre verdenskrig. Vietnam ble et kommunistisk land etter andre verdenskrig. Det var Nguyen Ai Quoc (Ho Chi Minh) som tok over. Nord-Vietnam tok over Sør-Vietnam heter det.

Party-bee
27.02.2008 17:21

Bra!
1
anbefalinger
Skulle ønske du skrev mer om ressusene der.....Party-bee

chawrash
30.03.2008 15:57

Bra!
1
anbefalinger
jeg synes du har jobbet bra på den oppgaven tok en del fra deg fordi jeg har de to samme landene på den prosjekte.

sara
04.02.2009 11:58

Bra!
1
anbefalinger
tusen takk. du hjalp meg masse

vetle
20.10.2009 10:13

Bra!
0
anbefalinger
halla


Ola
20.06.2012 19:57

Bra!
0
anbefalinger
Hadde gitt en 4+ jeg  Wink ;-\)

Anneli
15.01.2013 09:04

Bra!
0
anbefalinger
Dette Var driiit bara skrevet.. hjelper meg såå mye liksom  Smile :-\) du er bra!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews