Søk i stiler
 

Et liv i Ravensbruck


Skildring av hvordan en jødes liv i konsentrasjonsleiren Ravensbruck kunne være.
Sjanger:AnnetLastet opp:06.05.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Konsentrasjonsleire og jøder i 2.verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Dagene begynte alltid likt, det var krigshyl for å få oss opp. Frykten hver morgen, for å se hva som ventet ved siden av en var stor. Mange mennesker døde i løpet av natten. Vi måtte bære vekk både venner og kjære og legge dem på likhaugen. Vi fikk ikke lov til å vise følelser når vi gjorde det, det ble nesten rutine å bære dem vekk. Etter det ble vi tvunget bort for å jobbe, det var endeløse dager med smerte.

 

Karin Johannsen og jeg jobbet med å sy fangedrakter og underbukser. Karin utviklet nikkelallergi, hun havnet på til slutt på sykestua fordi hele kroppen hennes hovnet opp. Hun var der mer enn en uke og derfor ble hun henrettet av en SS – offiser. Jeg måtte bære henne inn i krematoriet. Jeg gråt dessverre litt og ble pisket med 20 piskeslag. Etter det var jeg i leiren helt alene uten noen av mine venner eller familien, alle var døde.

 

Vi fikk nesten ikke noe mat, midt på dagen fikk vi en skalk og på kvelden, hvis vi var heldige, fikk vi en tynn suppe kokt på rødbeter. For å få følelsen av litt metthet sparte de fleste skalken til kvelden. Den lille metthets følelsen var ubetalelig.

 

Når vi fikk mensen hadde vi ingen bind, blodet bare rant nedover beina våre. Kvinnene i leiren mistet ofte mensen og for dem var dette ubehaglig.

 

Legene gjorde medisinske forsøk på fangene. I 1943 kom professor Henrich Himler til leiren. Han satte i gang med grusomme forsøk, slik som å sterilisere kvinner for å se hva som skjedde.

Det skjedde noe helt forferdelig med min søster, professoren skulle finne ut hvor lenge et menneske kunne leve etter at man hadde tatt ut alle sener og muskler i beinet og etter det fylle beinet med skitne filler. Hun opplevde grusomme smerter og materie rant i strie strømmer før hun endelig fikk slippe og døde. Alle forsøkene ble utført uten noen form for smertestillende og bedøvelse.

 

Dette er bare en del av mange grusomme hendelser i Ravensbruk. Jeg var heldig som overlevde, mine venners skjebne var tragisk. Jeg kommer aldri til å glemme!

 

Elise Kjernberg, jøde, 44 år

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Et av budskapene som alltid hjemsøkte oss..


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jeg...
21.10.2004 14:22

Bra!
4
anbefalinger
Jeg har også selv vært i flere av leirene, og det vi hørte og så var å fryktelig at det er vanskelig å forstå. Ang det Linda skreiv, det at hu synes det er bra at hitler tok sitt eget liv, er jeg helt uenig i. Han fortjente ikke å bare drepe seg selv, etter alt det fæle han har gjort mot andre mennesker. Jeg har ofte tenk på hva jeg skulle gjort viss jeg hadde vært der.. Men hva kunne jeg gjort?... Jeg kunne vel ikke forandret på noe av det som har skjedd, og det er en tanke som nesten er uutholdelig. At jeg bare hadde latt alt dette skjedd.. Alle som overlevde i leirene e helter, alle som døde i leirene er helter, og alle som torde å gjøre motstand er helter!


14.10.2004 11:09

Bra!
3
anbefalinger
Jeg har vært å sett p leieren og det er veldig vansklig å holder tårerne borte....... Først kjønte jeg ikke at de siste ss- soldatene blev drept men nå kjønner jeg det, for ss - soldatene var hjernevaska med piss preike til hitler, og de som var blitt syke var det å det var bra at de blev drept for ellers skulle aldrig dette ha slutta. Og hvis noen ny nazister leser dette så - Skjerp dere hvis dere har så mye imot et mennske dere ikke kjenner så er det dere det er noe feil med. Alle mennesker har liker mye rett. Kooz Lille meg  Smile :-\)

Har vært der
15.11.2004 17:26

Bra!
3
anbefalinger
Jeg var med de hvite busser ned til Auscwithz og ravensbruk og det jeg og min klasse så der nede var forferdelig og trist.
At mennesker kunne gjort noe sånt er helt forferdelig. Nesten utengkelig. jeg blir ganske rørt når jeg hører fortellinga di og åssen du hadde det.

snuppa;)
27.01.2005 17:26

Bra!
3
anbefalinger
hei, alle sammen......vi har om 2. verdenskrig nå, konsentrasjonsleirene, jødedommen osv. det er bare helt sinssykt at folk vil gjøre noe sånt som å sende folk til så grusomme steder som konsentrasjonsleire, da!! jeg går på barneskolen, å jeg får til å med en liten tåre i øyet om alle de grusomme tingene som har skjedd i konsentrasjonsleirene........ håper noen skjønner meg..... det gjør dere helt sikkert........ klem meg....

hei
27.08.2004 10:42

Bra!
2
anbefalinger
hei

meg....
02.02.2005 18:03

Bra!
2
anbefalinger
det Linda sier, er ikke helt sikkert. folk visste aldri om Hitler virkelig drepte seg selv. det er dumt at filk "finner" opp historier om hvordan han døde..... man fant jo bare hodeskallen hans...... vet ikke , jeg...... hilsen en som synes dette er GRUSOMT....

tg
30.09.2005 09:25

Bra!
2
anbefalinger
LulLL

rachel
02.06.2004 20:16

Bra!
1
anbefalinger
dette var en artikkel med et grusomt innhold,jeg skjønner ikke hva folk tenker på når irak krigen har blitt ganske stor.
hilsen 18-åring

Linda
15.09.2004 12:43

Bra!
1
anbefalinger
hei .... Jeg har vært og sett på leirene selv og hørt en del fortellinger.. grusomt det de gjorde på medmennesker.. Glad Hitler drepte seg selv...

Nina
02.10.2004 18:02

Bra!
1
anbefalinger
Hei.
Jeg synes detter er helt grusomt!
Jeg har les mange bøker om fangelivet, som fanger selv ahr skrevet. Og de er ikke lett og lese det. Jeg kan da ikke fårestille meg hvordan fangene hadde det!
Jeg er valdig glad for at fanger står fram og forteller sine historier.

va der
03.12.2004 20:16

Bra!
1
anbefalinger
bra stil men stusset litt på dt med henrick himmler jeg sunest og huske at det var jo Joseph Mengele som gjorde forsøk. Himmler var bare styrte leiren han gjorde ikke forsøk. men eller heilt topp

Solveig
08.02.2005 18:34

Bra!
1
anbefalinger
Dette var virkelig bra skrevet, men til dere andre som har skrivd noe her... Jeg tror nok ikke hun som skrev det var der på ordentlig fordi hun er bare 44 år og det er en stund siden det skjedde. Men uansett er dette som man kunne hatt det når man var der og jeg håper folk får et bedre syn på dette nå. Men det fins nok ingen som ikke var i fange leiren når det skjedde som skjønner hvor ille det faktisk var. Folk ble drept som fluer. Har selv sett på en film om 2. verdenskrig og en film om Anne Frank. de anbefales... Jeg begynte å gråte... Skulle ønske du skrev mere på denne fortellingen. Dette var en kjempe fin start på en lang fortelling.

ole-martin
14.02.2005 18:02

Bra!
1
anbefalinger
dette var synnsykt bra. skal med de hvite busser i mai med klassen gruer meg egentlig.kommer sikkert til og bli følelses messig.
har stort proskjekt om ww2.
skriver om ravensbruck.

Tuttå;)
30.03.2005 20:55

Bra!
1
anbefalinger
Heia! Jeg har om Auschwitz på skolen, og har lest så utroli mye forferdelig. Tenk at noen hadde hjerte til å drepe sååååå mange mennesker!!! Det er utenkelig for meg! Jeg håper at de som har opplevd konsentrasjonsleirene og har overlevd har det bra nå.... Jeg tenker ofte på de... Klem!  Smile :-\)

Til solveig!!!
08.04.2005 15:28

Bra!
1
anbefalinger
Til du som ikke trodde at vedkommede som hadde skrevet dette har opplevd det: utdraget kan faktisk være skrevet av en 44 åring.. for mange år siden.. det kan også være et utklipp en annen har lagt ut på nettet, for å "bringe videre".. tenk på det du..

Bea
29.04.2005 07:53

Bra!
1
anbefalinger
Hei! Jeg er en av sikkert mange som er utrolig interisert i andre verdenskrig.. Konsentrasjonleirene er det jeg synes er mest interesant. Jeg har lest mange bøker om detter blandt annet : Ravesbruck fangene. Av Kristian Ottosen!
Dette var en interesant å helt forferdelig bok, jeg gråt mange ganger da jeg leste den. Jeg klarer ikke å forstå hvordan mennesker kan gjøre noe slikt! Men jeg tror ikke bare at det var fangene som hadde det grusomt, jeg tror at en stor del av tyskerne som herjet på også hadde det vanskelig og fælt.. Min bestemor har fortalt meg at det var mange tyskere som ville bort fra det de holdt på med, og herfra var det mange som prøvde å rømme til Sverige..
tenk å torturere folk så enormt!!!
Selv om jeg har lest mange bøker, så sitter jeg igjen med MANGE spørsmål!!
Det er nok MYE vi aldri får noe konkret svar på!
Mitt største spørsmål er: Hvordan kan noen gjøre noe så forferdelig???
Jeg er 16 år og har innterisert meg for konsentrasjonsleirene siden jeg var 12..
Takk for meg..

michael
09.05.2005 13:38

Bra!
1
anbefalinger
jeg var i disse leirene i2005 og syntes at det er forferdelig det tyskerne gjorde!!

Mimi
15.09.2005 09:01

Bra!
1
anbefalinger
Jeg har også vært og sett på denne og flere leirer. personlig synes jeg denne var verst. Historiene om mødrene som mistet babyene sine på en så brutal måte, rørte oss alle, og jeg klarte selv heller ikke å holde tårene tilbake. Det er helt forferdelig at Hitler fikk så mange SS-folk til å tro at dette var et system som var bra og riktig. At det var slik verden skulle være. Jeg er ikke glad han drepte seg selv. Fangene fikk ikke lov til det når de ville. De kunne ikke engang beholde LITT verdighet.! Nei, Hitler fortjente noe mye verre!

ingrid
27.09.2005 10:19

Bra!
1
anbefalinger
bra tekst med fært innhold
bildet er imidlertid ikke fra ravensbruck, men fra sachsenhausen, blir ikke det litt feil?

hemmelig
01.10.2005 16:56

Bra!
1
anbefalinger
Det er helt forferdelig å lese om noe slikt.
Jeg skal selv til Polen/Tyskland neste år. Jeg gruer meg på en måte, men gleder meg til å ver sammen med klassen  Smile :-\)

huff
01.10.2005 16:59

Bra!
1
anbefalinger
Dette er så grusomt.  Sad :-\( Sjønner ikke at noen kan ha hjerte til å gjør noe slikt mot mennesker. Det er forferdelig. Jeg skal dit neste år,.. gruer meg til leirene. Blir sikkert helt grusomt å se alt som har skjedd :/

Kine
11.10.2005 12:23

Bra!
1
anbefalinger
jeg å mine klassekamerater skal til kz-leiren Ravensbruck i berlin om 11 dager..
vi har fådt sett bilder og det går veldig innpå deg.. ikke sikker på om jeg klarer dette.. mange sier at det er skummelt fordi alle de tapte sjelene enda går i gangene.. *redd*

TIL BEA
16.10.2005 19:36

Bra!
1
anbefalinger
Hei Bea, jeg har og interessert meg for disse leirene, helt siden jeg var 10. nå er jeg 15. har lest Kristian Ottosen bøkene jeg og. sinnsykt bra.
Hvis du vil lese en bra bok så bør du lese: "jeg vil leve", eller "jeg ville ikke dø".
utrolig bra...Forresten: det var ikke Mengele eller Himmler som utførte eksperimenter i Ravensbruck. det var en annen, som jeg ikke husker navnet på.
Himmler var ikke professor, han var sjefen for politiet i Tyskland. Han var heller ikke sjef i Ravensbruck, det var en annen som var leir- kommandant...

snappy
18.10.2005 22:20

Bra!
1
anbefalinger
har vrt der selv det er grusomt

benedicte
21.11.2005 14:08

Bra!
1
anbefalinger
hei ,, jeg var på klasse tur med klassen til polen å såå en del forferdelige ting .. det var verts i auswich å ravensbruk.
men jeg er glad for at jeg reiste ned der for har lært masse... Håper det er mange 10 klasser som får muligheten til å reise ned å se å lære så mye som jeg har , Hilsen Benedicte

heyhey.....
22.11.2005 13:31

Bra!
1
anbefalinger
dette var grusomt! at det går ann å gjøre sånne ting!!! uff......fikk sjokk......

meg
04.01.2006 17:44

Bra!
1
anbefalinger
Til dere som gruer dere til å dra til Tyskland og Polend: Ikke gru dere! Det er absolutt ingenting å grue seg til. Det er en utrolig lærerik tur. Selv har jeg lest utrolig mange bøker om emnet i ettertid. Det er virkelig interresant hvordan mennesker kan synke så dypt at de kan utføre slike handlinger mot andre mennesker. En viktig påminnelse til ettertiden. For ungdommen nå tildags er det ofte helt uforståelig at dette har hendt for 60 år siden. Hvis det ikke hadde vært for Hvite Busser, ville norsk ungdom fort ha glemt historien.

Bare se på den siste meldingen før min. Personen skriver at han fikk sjokk av å lese det han leste. Helt utrolig. Det bør virkelig ikke være et sjokk å få høre hva som skjedde i konsentrasjonsleirene under krigen. Det er noe man bare skal vite!

Så gled dere! Selvfølgelig vil det bli mye alvor, men de fleste av dere vil få en opplevelse for livet  Very Happy :-D

Jan
16.02.2006 10:06

Bra!
1
anbefalinger
Alle som ikke har noe ordentlig å si, ikke skriv noe, det er så teit med sånne fjortiser som driver å skriver om hvor fælt det var, også vet de ikke hva de snakker om en gang!!!!! Dere kan ikke tenke dere hvor forferdelig det som har skjedd er, det kan kun de som har opplevd det, det kan selv ikke jeg. Det er jo fint dere støtter dem, men det er veldig mange useriøse innlegg her!

Suzanne15
15.03.2006 10:26

Bra!
1
anbefalinger
Detta var heilt forferdelig å lese... i april skal klassen min til Berlin og kjem til å besøke Ravensbruck. Eg er redd det kjem til å bli ein sterk opplevelse, men eg trur likevel det er viktig å vite om sjølv dei forferdeligaste ting. Utan fortid inga framtid.
Eg vil berre sei at det blir litt for dumt å kritisere andre sine innlegg. Det at folk fortel at dei synes det var grusomt å lese burde vel få sei det.. kva anna skal ein liksom sei? At det var interessant? Spennande og nyttig lesestoff... give me a break! det har faktisk skjedd.. Desuten tviler eg på at folk ikkje meiner det dei seier om kor forferdelig dei meiner det e, difor kan vi ikkje kalle det eit useriøst innlegg...dette er noko sinnsjukt som skjedde, og det finns lite anna "ordentelig" å sei enn at det rett og slett var grusomt og at det aldri for alt i verda skulle ha skjedd.


28.03.2006 14:58

Bra!
1
anbefalinger
hei...offa meg for ett forferdelig liv dde hadde der da...jeg lurer også på en annen ting..jeg har ett skoleproskjekt hvor jeg skal skrive om hvordan det var i konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig...så hvis deet er noen som har noe stoff så kan dere vennligst sende de til min e. mail som er: tom_welling_lovar91@hotmail.com...denne historien var noe jeg kunne bruke så takk..hilsen jente på 14 år..=P=P


19.04.2006 12:51

Bra!
1
anbefalinger
hahahaha  Surprised :-o detta var noe av det best jeg har vert borti ass haha har stå tiss nå....

linny
24.07.2006 10:27

Bra!
1
anbefalinger
hei.uff dette er så fælt var selv i ravensbruck for en del år siden.det er veldig rart på en måte at kun en mann kan påføre så mange menesker lidelse.glad for at alt det der er over!!!!!!!!!!!


26.09.2007 17:02

Bra!
0
anbefalinger
Herregud, stakkars de menneskene somvar der.. jeg var der nå for en halv mnd siden. Det var ikke noe koselig, men det var verdt å se det. Da får du er bedre intykk av stedet og hvordan de hadde det.. Syntes så synd på de, og alt det fæle de hart opplevd. Vaktene gjorde jo ting mot fangene som du trur egentlig ikke går ann en gang! Er så glad at jeg ikke levde da. Det var ganske trist der.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.023 sec - 1 pageviews