Søk i stiler
 

Karakterar


Betraktninger om karaktersystemet.

Karakter: 6

Sjanger:ArtikkelLastet opp:05.05.2004
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Karakterer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Oppgåva var ”skole”, og vi skulle velje eit emne innanfor det. Det fyrste som då datt ned i mitt hovud var ”karakterar”. Lenge har eg tenkt på karaktersystemets manglar, men problemet er at eg ikkje kan finne noko betre løysning. I mine auge er dette framleis det beste alternativet.

 

Lærarane skal gi ei heilskapleg vurdering av elevens kompetanse. Er då karakterane funksjonelle? Nei, ikkje fullt ut. Kan lærarane sette karakterar på for eksempel samarbeidsevne? Og korleis vurderast motivasjon? Kva er kreativitet?

 

Karakterane kan være med på å bygge opp ein slags konkurranse, elevane pressar kvarandre høgare opp på skalaen. Sjølvfølinga stig når det går bra, men når nedturen kjem dalar den fort. Slik er det i alle fall det fyrste året med karakterar. Ein pressar på for å få betre karakterar enn sidemannen, kva man lærde er ikkje alltid det viktigaste. Når ein kommer i niande klasse dabbar presset av, innsatsviljen er kanskje ikkje lenger heilt på topp. Det er ikkje like viktig og få gode karakterar.

 

Men slik fortsetter det ikkje. I 10. klasse aukar presset dramatisk, men no er det viktigaste å ha bra karakterar slik at ein kommer inn på den skulen ein ønskjer. Det er ikkje lenger sidekameratane som pressar deg, no er det lærarane som pressar deg, heile det første halvåret snakkar dei på kor ille det vil bli på slutten av året. Kor viktig det er og ha gode standpunktkarakterar. Kvifor er dette så viktig? I følgje reform 97 har alle rett til plass i vidaregåande skule. Men det er på enkelte skular og studieretningar at det er konkurranse om plassen. Det er her karakterar vil være nødvendig grunnlag for tildeling av plass.

 

Karakterpress kan være med på å heve nivået i ei klasse. Konkurranse er positivt. I alle fall når ein jobbar individuelt, for eg trur at når ein heile tida jobbar for å få betre karakter enn sidemannen kan sjølvtilliten auke. Det kan og føre til at eleven blir egoistisk og meir oppteken av seg sjølv enn av dei andre. Gruppearbeid og prosjekter er det mykje av i den norske skulen, her krevjast samarbeidsevne. Om eleven er for oppteken av eigne prestasjonar kan det bli problem med tilpassing i gruppa.

 

Det blir stadig færre jobbar som krevjar lite utdanning. For dei aller fleste går det greitt å komme seg inn på den skulen ein vil, og få den utdanninga ein vil. Men det er nokon som sliter seg gjennom kvar skuledag, dei prøvar så godt dei kan, men får ikkje gode karakterar. Det er kanskje desse som legger mest flid i sine jobbar. Fordi dei er vande med å slite, og arbeide for å greie det dei skal. Medan andre tar litt lett på ting, dei treng ikkje jobbe så mykje for og nå sine mål. Folk er forskjellige, nokon er flinke på skulen, andre har meir praktiske evner. Om nokon ikkje er god til å skrive stilar treng ein ikkje være dårleg til alt anna.

 

Eg vil tru at det er elevar med problem på skulen som aller helst skulle hatt ein annan løysing på vurderinga av kunnskapar. Men karakterane har likevel ein viktig funksjon: Det gjer eleven ein pekepinn på korleis han utviklar seg innanfor eit fag. Om han er på rett veg. Har det skjedd ei utvikling? Kva bør han jobbe meir med? Og får han utteljing for innsatsen?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Marie
12.05.2004 22:22

Bra!
7
anbefalinger
Bra lilebror!!! wow!!!

Mathias
12.05.2004 22:23

Bra!
6
anbefalinger
Du er flink onkel...

safvd
12.10.2006 17:04

Bra!
6
anbefalinger
leste ikke alt, men det var dritbra det jeg leste.........men jeg skal s deg hvorfor karakterer er viktige: for å komme inn på den videregående skolen man har lyst på...men mange bra poenger

Ingvild
31.05.2005 16:24

Bra!
5
anbefalinger
Dette var en bra artikkel! Ska ha nynorsk eksamen i morgen, så må bare lese litt nynorsk...

helene
02.09.2005 19:44

Bra!
5
anbefalinger
BRA! Very Happy :-D lIka den dær vældi og håpa fleire læs den!! Very Happy :-D

;O
29.09.2005 23:28

Bra!
5
anbefalinger
finfint minner mye om 4grads supertelevisjon fra 3400tallet liker også 3-D modellen

ja..
16.01.2007 17:44

Bra!
4
anbefalinger
brrawww Very Happy :-D

kosegutten
01.02.2006 15:09

Bra!
3
anbefalinger
dette var en meget bra stil ass! men vær mere konkret...

Awww♥
19.04.2016 09:44

Bra!
2
anbefalinger
Braa

mjau
02.05.2019 13:10

Bra!
0
anbefalinger
Dette liker jeg

yo man
02.05.2019 13:10

Bra!
0
anbefalinger
 Very Happy :-D

Forfatter
02.05.2019 13:10

Bra!
0
anbefalinger
Så bra at dere liker den  Very Happy :-D  Very Happy :-D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews