Søk i stiler
 

Monarkiets framtid


Hvilken fremtid går monarkiet imøte?
Sjanger:LeserinnleggLastet opp:30.04.2004
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Styreform
Verktøy:Utskrift


Mang ein nordmann har dei siste årane spurt seg sølv, er monarkiet for gammalt? Bør Noreg bli ein Republikk?

 

Eg har også stilt meg sølv det samma spørsmålet, eg har kommet fram til at monarkiet er ein viktig innstitusjon i den Norske kultur og stat, både innad og utad.

Men på tross av dette meiner eg at monarkiet bør fornyast på sett og vis, ikkje radikalt, men nok til at kvar normann kan sjå på kongehuset og være stolt over at vi har eit kongehus som representerar den Norske stat. Kongehuset er viktig, for kultur, tradisjon og det kvardagslege for kvar nordmann.

 

Men kva skjer så når man blar opp i tabloidene og sjår at HM. Kronprnis Haakon skal gifta seg med ei heilt vanleg jente fra Kristiandsand som ikkje har spor av kongelig blod og ikkje er redd for å ta seg ein fest? Jo, man blir på sett og vis skuffet, tradisjonen seiar at dei kongelige skal gifte seg med kongelege, altså ei prinsesse. Da kan man spørre seg sølv, er det ikkj bedre at man får ei heilt vandeleg norsk jente som dronning frafoe ei utenlandsk prinsesse?

Ja vil mange seie, men fortsatt har dei vanskeleg for å akseptere at det fortsatt bare er ei heilt vandelig norsk jente. Det kan eg godt forstå når ukepressen gjør sitt ytterste for å sverte denne heilt vandelege jenta. Det var kansje lettare å akseptere når HM. Kronprin Haakon var samman med Eva Sannum, ho var tross alt ein moddell av innternasjonalt kaliber, sølv om ho ikkje var kongelig var ho ikkje ei vandleg jente slik som Mette Marit. Eg meinar at vi må akseptere at tronarvingen velger kvem han vil.

 

Om vi aksepterar tronarvingens val, vil monarkiet fungere fint for Noreg.

Det finnes mange positive sider ved monarki som ikkje finner i ein republikk.

Ein konges representasjons evne i forhald til ein presidents er ikkje å undervurdere, ein konge på stats besøk har mykje mei innflytelse på befolkninga en ein president ville hatt. Nettopp fordet han er Konge ikkje ei politikar slik som presidentar er.

Konger har også mykje lettare for å bli husket av andre lands befolkning, dette fordi han er ved makta så mykje lengre enn ein president. For meg er kongehuset av uvurderleg verdi, han representerar på sett og vis alt som er bra med Noreg og staten, mens politikarane representerar det som ikkje er så bra.

 

Mange vil nok argumentere mot Kongehuset med det at det kostar mykje penger. Men dei ser ikkje heile bildet. Kvar gong Kongen drar på offisielt statsbesøk har han med seg eit næringslivsfølge, disse tegnar så kontraktar med nye forettnings forbindelsar som skapar inntjeeningar for Noreg som er mykje større enn det kongehuset kostar.

 

Alt i alt vil eg seie, Kongehuset er bra for Noreg.

 

Lenge leve monarkiet!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jose A B.
31.10.2004 20:03

Bra!
0
anbefalinger
Monarkiet er knappt 100 år gammelt og er allerede svekket av den unge generasjonen som begge har giftet deg med "halvnarkomane" vanlige folk, og en ordblind konge uten noen som helst politisk makt, som ikke engang er folkevalgt. Monarkiet er en dinosaur i et demokratisk land som Norge. Og som dinosaurer flest hører den til på museum.

Ane
22.11.2005 21:03

Bra!
0
anbefalinger
Helt grei tekst. En del skrivefeil. Ikke altfor spennende, brukbar. Gir den 4+.

HeLeNe..!
30.05.2006 18:41

Bra!
0
anbefalinger
Salut Eivind  Wink ;-\) Haha, skal rappe teksen din og bruke den i morgen! Helene Wink ;-\)

Marie
18.11.2008 17:55

Bra!
0
anbefalinger
Eg likte teksten  Very Happy :-D syns at han va interessang! fortsett sånn!

Bra
24.10.2016 22:33

Bra!
0
anbefalinger
Bra tekst skal bruke denj i morgen til innleveringa mi


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews