Søk i stiler
 

Angrepet på Norge 9. april 1940


Kort innhold over hva som skjedde 9. april 1940 når Tyskland invaderte Norge.

Karakter: 5

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:26.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norske forhold under krigen
Verktøy:Utskrift


Den 20. februar bestemte Hitler seg for å få planene om å angripe Norge ferdige. Den 3. april om morgenen dro et tankskip og flere tyske transportskip nordover. De skulle ligge klare i Stavanger, Trondheim og Narvik med ammunisjon, drivstoff, våpen og mat. Den 7. april var hele den norske angrepsstyrken på vei og alt gikk etter planen, bortsett fra at et transportskip ble torpedert og at britene minela områder langs kysten. Kvelden 8. april lå båtene foran havnene de skulle angripe samtidig. Selv om tyskerne hadde vært flinke til å holde invasjon forberedelsene hemmelig, var det likevel ikke mulig å skjule en så stor operasjon. Det spredde seg rykter eller meldinger, som kunne tyde på at tyskerne skulle angripe. Dette brydde Norge seg lite om. Tyskerne hadde en del flaks med at de britiske flåtene ikke så dem og det dårlige været hjalp dem også.

 

Tidlig om morgenen den 9. april kom Blücher inn i ytre oslofjorden. Når skipet skulle passere de to første fortene satte skipet på to sterke lyskastere mot dem. Dermed ble mannskapet der blendet, så de ikke kunne avfyre ild. Kristiansand, Bergen, Trondheim og Narvik ble nesten helt samtidig angrepet med båter og fly. I Narvik møtte tyskerne ingen motstand, utenom to gamle norske panserskip som tyskerne torpederte. I Trondheimsfjorden og innløpet til Bergen skjedde omtrent det samme som ved fortene i Oslofjorden. De Norske kystfestningene i trondheimsfjorden og innløpet til Bergen hadde fått melding om fremmede skip som var på vei innover, men da skipene dukket opp passerte de uten vanskeligheter. Trondheim og Bergen ble rast okkupert.

 

Ved Kristiansand gikk det ikke helt etter tyskernes planer. Når tyskerne kom til Kristiansand møtte de så kraftig motstand, at de måtte snu. De prøvde en gang til, men ble nødt til å snu igjen. Da tyskerne angrep for tredje gang, meldte noen ifra om at skipene hadde franske flagg. Dermed fikk de passere. Ved Stavanger ankom tyskerne med fly. Den norske motstanden betydde ikke mye, så tyskerne besatte både byen og flyplassen.

 

I Drøbaksundet i oslofjorden ligger Oscarsborg festning. Oscarsborg festning fikk tidlig om morgenen vite at krigsskip var på vei inn i Oslofjorden. Blücher nærmet seg Drøbaksundet, kl 04.21 smalt det to skudd fra festingen. Begge skuddene var fulltreffere, og like etterpå åpnet kanonene ild igjen. Det andre skuddet traff en flyhangar, der fly med bensin i tankene tok fyr. Etterpå fyrte Oscarsborg festing av to torpedoer som gikk inn i skipssiden. Detter førte til at maskinene stoppet opp og vann begynte å strømme inn. Omtrent 1000 tyske soldater mistet livet, mens rundt 1400 tyskere overlevde Blüchers undergang. Etter at Blücher sank, trakk de andre tyske skipene seg tilbake. Tyskland landsatte sine tropper lengre sør og lot dem rykke fram til Oslo, via land. På grunn av utsettelsen av angrepet på Norge, rakk kongen og regjeringen å flykte.

 

I løpet av dagen 9. april ble det klart at angrepet på Norge hadde vært vellykket, selv om syv transportskip skulle ha ligget klare i norske havner. Senere skulle det vise seg at bare to kom fram. Av tre tankskip nådde bare et fram. Det var tankskipet Jan Wellem som kom til Narvik. Det største tilbake slaget av angrepet hadde vært ved Oslo, der nordmennene aviste angrepet fra sjøen. Det hadde ikke lyktes å fange de norske statsmyndighetene. De overga seg heller ikke med en gang, slik Tyskland hadde håpet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

lol
06.02.2006 19:02

Bra!
11
anbefalinger
I Trondheimsfjorden og innløpet til Bergen skjedde omtrent det samme som ved fortene i Oslofjorden. De Norske kystfestningene i trondheimsfjorden og innløpet til Bergen hadde fått melding om fremmede skip som var på vei innover, men da skipene dukket opp passerte de uten vanskeligheter. Trondheim og Bergen ble rast okkupert.

du manler en "k" på ene setningen... hahahahaha


Meg
07.03.2006 11:49

Bra!
11
anbefalinger
Kjempe bra innlegg  Smile :-\)
får masse nyttig info te 2 verdenskrigprosjektet mett nu  Very Happy :-D

Katrine
06.04.2006 15:16

Bra!
10
anbefalinger
lol, du mangler en "g" i den lille setningen du skrev, og klager på mangel av en bokstav i så mye tekst...? Razz :-P Ja,ja...Bra innlegg! Very Happy :-D Lett med prosjekt nå vettu!

???????
18.05.2004 11:15

Bra!
8
anbefalinger
ja,du fikk med det meste men den var ikke så spennende.

jørn
02.06.2004 11:05

Bra!
5
anbefalinger
fekk med meg masse det var spenende stoff som eg kan bruke til prosjektet mitt

?????
03.03.2005 09:25

Bra!
5
anbefalinger
massa bra stoff til prosjekt.......


01.04.2005 10:51

Bra!
5
anbefalinger
Ja takk. dette blir lett  Smile :-\)

hanne
21.05.2008 18:58

Bra!
5
anbefalinger
dette var flott!

wendy karlsen
06.05.2005 14:26

Bra!
4
anbefalinger
tack!! verklegen bra stil du ha fått til!! nu kommar jag verklegen til å få til dette her...


13.05.2005 08:50

Bra!
4
anbefalinger
jeje..konge ditta Razz :-P

jokko
25.01.2006 12:40

Bra!
4
anbefalinger
genialt stoff

MMari
13.06.2007 16:07

Bra!
4
anbefalinger
Nå kan jeg prøve å tegne..
Prosjekt..

hmmmmmm..
20.10.2008 17:46

Bra!
3
anbefalinger
Hvis dette er 5 så må dette være en snill lærer i starten av 8ene ???

lopsen
06.04.2011 14:56

Bra!
3
anbefalinger
bra  Very Happy :-D

tips
05.04.2011 10:08

Bra!
2
anbefalinger
du burde reflektere mer rundt de forkjellige setningene, du håper over en del spennende ting som jeg synteser viktig og ha med. for meg ble dette bare en enkel repitesjon av noen ting som skjedde. utdypmere, i klassen vår ville dette blitt en 4:-/

AnonymGirl
26.03.2020 12:22

Bra!
0
anbefalinger
Det var veldig bra skrevet, men ikke så spennende, du snakker mer om liksom skipene hvorfor ikke mer om innvasjonen. Men bra skrevet


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews