Søk i stiler
 

Tid og rom


Avansert fysikk om det firedimensjonale univers.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:23.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tidsperspektiv
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Har tid alltid eksistert? Om tid alltid har eksistert og universet engang ble skapt, hvorfor da den uendelige lange ventetiden. Dette er et grunnlag for å kunne si at tid ikke kan ha eksistert i all evighet, tid må ha oppstått en gang; the Big Bang. Ifølge relativitetsteorien så kan ikke tid eksistere uten masse, ingenting kan ha skjedd før the Big Bang da tid ikke eksisterte.

 

Et annet argument for at universet ikke kan ha eksistert i all evighet er at uorden øker med tiden, og hadde universet eksistert i all evighet så ville universet vært på et stadium av total uorden i dag. Stjerner varmer opp universet, om universet alltid hadde eksistert ville alt i universet hatt en like høy temperatur.

 

Hovedbeviset for at Universet har en begynnelse er termodynamikkens 2. hovedsetning, som populært sagt utrykker at universet er i ferd med å gå tom for anvendelig energi. Hvis det er i ferd med å gå tomt, da kan det ikke alltid ha eksistert.

 

Det er i praksis umulig å passere en uendelig rekke av øyeblikk, tiden kan ikke bevege seg uendelig tilbake i fortiden. På en annen side er det mulig å forestille seg et uendelig antall abstrakte matematiske punkter på en linje hvor man beveger pekefingeren fra den ene enden til en annen. Men tid er ikke abstrakt, tiden er reel, og hvert øyeblikk som passerer bruker reel tid som vi ikke kan gå tilbake til. Så hvis fortiden er en uendelig rekke med øyeblikk, og denne rekken stopper ved nåtiden, da har vi passert gjennom en uendelig rekker; hvilket er umulig. Så hvis verden ikke hadde en begynnelse, så kunne vi ikke nådd dagens tidspunkt.

 

Einsteins relativitetsteori sier at tid kan endres, bremses eller akselereres når ting begynner å reise med ekstremt høye hastigheter. Det gjør også at lyset er den raskeste oppnåelige hastigheten i vakuum, overskrider man lysets hastighet skal man i prinsippet være i stand til å kunne reise tilbake i tid.

 

Hvilken galakse er i midten av universet?

I fortiden var hele universet i sentrum av universet, så i dag må enten alle galakser være i senteret, eller så er ingen galakser i senteret av universet.

Det er derfor litt dumt å snakke om et senter eller et spesifikt endepunkt på universet, krummingen i tidrommet (det fire dimensjonale rom) gjør at punkt A og punkt B er ett og samme punkt. En teori sier at hvis man i universet konstant reiser i en bestemt retning, så vil man omsider ende opp på samme sted hvor man startet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.31.03.2005 01:27

Bra!
3
anbefalinger
Så på David Letterman her om dagen - og han hadde nemlig en fysiker på besøk. Vi kan ikke reise med lysets hastighet - men det skal være mulig å reise opp mot lysets hastighet. Så på en måte vil du reise inn i fremtiden (uten returbilett) - hvor langt inn i fremtiden du reiser (10, 20 100 eller 1000000 år) avhenger av hvor nært opp mot lyshastigheten du kom....Jeg kan ikke fatte det selv egentlig....(dermed vil selve lyshatigheten bety at du har reist uendelig langt inn i fremtiden).

Man kan definere hastigheter over lysets hastighet også - men det er slik at ingen reel informasjon vil noen gang få muligheten til å bevege seg med en slik fart.

Men ok - sett at du reiser med lysets hastighet og beveger deg fra et klokketårn. Du beveger deg med samme hastighet som informasjonen fra klokketårnet - dermed vil du hele tiden se den samme tiden fra klokketårnet (tiden står stille hos deg ) - mens den fortsatt vil gå ved klokketårnet.....altså er tiden relativ til hvor man er og hvor fort man beveger seg.

Man har sinnsyke teorier om et 11-dimensjonalt univers (4 elementære + 7 sammenkveilede), de ekstra sammenkveilede dimensjonene kan dog kun beskrives ved matematiske modeller. Kanskje man blir litt klokere om man leser litt om strengteorier.

Men har også tenkt på en annen ting, da det skal være totalt umulig å komme over lyshastigheten. Tenk deg at du sitter på en vogn som beveger seg i 10 km/t i forhold til bakken - du kaster en stein i fartsretningen som beveger seg i 10 km/t i forhold til vogna (i forhold til bakken vil steinen da bevege seg med 20 km/t)....Så hvis du gjør det samme ute i rommet - at du beveger deg med et romskip som går opp mot lyshastigheten (99,99999%), og så kaster en stein ut av skipet i dets fartsretning - da burde det jo egentlig gå ann å få den steinen til å bevege seg raskere enn lyset (da i forhold til universet).

Men nå går jeg og legger meg - fikk plutselig så utrolig vondt i hodet!


15.03.2005 19:49

Bra!
2
anbefalinger
hva er det som skjer hvis man reiser med lysets hastighet (jeg vet at det ikke går an i virkeligheten.. Duh!) ut i verdensrommet og blir der i 20 år (fra jordas synspunkt) og så kommer du tilbake igjen?


04.05.2004 19:09

Bra!
1
anbefalinger
lol


29.11.2004 22:15

Bra!
1
anbefalinger
Jeg vil bare si at dette ikke er ting som jeg har kommet med selv!

Men om du likevel finner noe av dette interessant, så ramser jeg opp noen fine kilder hvor cosmologi, kvantefysikk mm er sentralt.

Stephen W. Hawking - "A brief history of time" (muligens den tyngste boka jeg har lest, ikke vent å forstå alt første gang!!!)

Stephen W. Hawking - "Universet i et nøtteskall" (kun ett ord - fantastisk...du trenger ikke har doktorgrad i fysikk og matematikk for å forstå denne, hans eldre og nyere teorier blir godt fortalt på en enkel måte)

Albert Einstein - "Theory og relativity" og "Theory of special relativity" (Det ultimate for enhver realist, selv har jeg aldri lest gjennom hele; det er heavy stuff! Men jeg skal ta opp lesingen snart - og man forstår mer jo eldre man er og desto mer om man har tatt fysikk, matematikk etc. som fag)

Når man leser på nettet skal man være kildekritisk - sannsynligvis er 20 -30%, om ikke mer - gjengitt feil på et eller annet vis. Ikke tro på det jeg skriver heller - sikkert bare vås  Smile :-\)05.04.2005 20:44

Bra!
1
anbefalinger
hei! takk for svaret! flink du er..21.11.2005 23:39

Bra!
1
anbefalinger
En liten tillegsopplysning til det jeg skrev om å overstige lysets hastighet:

Jeg var på det tidspunktet ikke særlig kjent med Einsteins relativitetsteori (spesielle), men fant til slutt ut av massen må regnes uy på en annen måte hvis den overstiger 10 % av lyshastigheten. Dermed viser det seg teoretisk at det likevel ikke er mulig å nå lyshastigheten (ufff).

Ut fra enkelte likninger ser man at jo nærmere man kommer lyshastigheten, desto nærmere går vi mot null i lorentzfaktorens nevner (dessverre ikke lov å dele på null i matematikk)....

Her er en fin link for spesielt interesserte:

http://www.johnstonsarchive.net/relat- ivity/specialrel.html


18.04.2012 18:43

Bra!
0
anbefalinger
At en fart over lysets hastighet vil la deg passere lyset og dermed se "eldere" lys er vel ikke så spennende, derimot om du kunne gå over dobbelt så fort som lyset; altså lysets 300 000 km/s * 2 = 600 000 km/s legg på 100 000 km/s til så kjører kunne du kjørt rundt jorden mer enn 14 ganger på den tiden lyset gikk 7 ganger... Hvis du med den farten kjørte ut i universet og tilbake igjen vill du se det "gamle" lyset og kjøre mot det, men husk at farten du har i forhold til lyset nå er ikke lenger 700 000 km/s, men derimot -1 000 000 km/s som betyr at du reiser fremover i tid (noe du heller ikke kan gjøre fordi du vil etterhvert treffe lyskilden (i dette tilfelle jorden (parantesception or whatever  Razz :-P))) så i det hele er det vel ingen måte å reise i tid men derimot å se fortiden... i mine øyne...


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews