Søk i stiler
 

Spiseforstyrrelser


Jeg har skrevet om de vanligste formene for spiseforstyrrelser, anoreksi, bulimi og tvangsspising. Jeg har også skrevet om skadevirkningene dette får.

Karakter: 5+

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:22.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Spiseforstyrrelser
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookInnhold

Innledning

Spiseforstyrrelser

Anoreksia

Bulimi

Tvangsspising

Skadevirkninger

Avslutning

 

Kilder

Store norske leksikon, 1 –Aschehoug og Gyldendal

 

Studia, A-Fn, og Det tenkende mennesket

-Bertmark Norge AS                     

                                           

Tellus 10                                   

Aschehoug

 

Nettros.no

 

Iks.no

 

 

Innledning

Spiseforstyrrelser er et stadig økende problem i vår kultur. Det rammer både barn, ungdom og voksne. Spesielt utsatt er ungdom. I denne oppgaven skal jeg se nærmere på spiseforstyrrelser av ulike slag, anoreksi, bulimi og tvangsspising.

 

Min problemstilling er:

Hva er spiseforstyrrelser?

Hvem kan få det, og hvorfor?

Hva skjer med kroppen?

 

 

Spiseforstyrrelser

Både jenter og gutter kan få spiseforstyrrelser, men ca. 90% er jenter. De fleste får spiseforstyrrelser når de er mellom 13 og 25 år gamle. Spiseforstyrrelser er en psykisk lidelse. Noen av årsakene til spiseforstyrrelser kan være at man har et problem, som man ikke klarer å løse, men reklame, mote, modeller, venner og familie kan også ha innvirkning.

 

Det er rundt 120.000 mennesker i Norge som har spiseforstyrrelser. Det kan være problematisk å komme ut av denne sykdommen, de fleste trenger profesjonell hjelp.

 

Spiseforstyrrelser deles inn i tre hovedgrupper: Anoreksi, bulimi og tvangsspising, men det er også noe som heter uspesifisert spiseforstyrrelse. Her havner de som ikke hører til de andre, og som kanskje havner litt i grenseland.

 

Anoreksi

Det egentlige navnet er anorexia nervosa. Det er oftest unge jenter som får anoreksia, bare 5% er gutter. Ca. 10% av de som har spiseforstyrrelser har anoreksia. De som har anoreksi, er veldig opptatt av å gå ned i vekt, så anoreksia er egentlig å begrense maten vi får i oss. De fleste som har anoreksia, beholder maten de har spist i magen, mens en liten del kaster det opp igjen når de synes de har spist for mye. Anorektikere kan av og til miste kontrollen over matinntaket, og få et overspisingskick. De som har anoreksia trener ofte mye for å forbrenne flere kalorier enn de får i seg. Sykdommen begynner ofte med at man sulter seg, men går så over til at man ikke klarer å få i seg mat. Dette gjør at en anorektiker kan få et helt forvrengt selvbilde. Etter hvert som hun blir tynnere, ser hun seg selv som tykkere. De som har anoreksia tenker nesten alltid på mat og kalorier, og har ofte lyst på mat uten å være sultne. De føler at de har kontroll over seg selv, fordi de klarer å la være å spise selv om de vil. De som sulter, gjør dette for å få oppmerksomhet. Det kan også være for å prøve å fortrenge at de har menneskelige behov. Grunnene til anoreksi er forskjellige. Det er ofte dramatiske hendelser i personers liv, som for eksempel å bli mishandlet, få barn, skilles og å oppleve dødsfall i nær omkrets. Andre grunner kan være slankepress eller at modeller og andre kjente personer er veldig slanke. Mange av de som har anoreksia går etter en stund over til å ha bulimi eller tvangsspising. De som har anoreksia, benekter ofte at de er syke, kanskje fordi de ikke vil innrømmer det for seg selv?

 

 

Bulimi

Det egentlige navnet på bulimi er bulimia nervosa. Det som kjennetegner bulimi, er at man overspiser, for så å rense kroppen ved å kaste opp. De som har bulimi kan spise bare 3-4 skiver, eller de kan sitte og spise i flere timer. Etterpå kaster de opp, enten naturlig pga. overspisingen, eller ved at de stapper en finger ned i halsen. De som har bulimi kan ha flere spisekick til dagen, men det er ingen regel. De kan ha dager uten spisekick i det hele tatt. De som har bulimi ser normalvektige ut. Dette er på grunn av spiseteknikken.

 

Siden det skjer mange forandringer i livet rundt slutten av tenårene/begynnelsen av tyveårene, er det ofte da folk får bulimi. Årsakene til overspising kan være at man ikke trives i hverdagen, og når man har spisekick, er det bare maten, å spise, man tenker på. Det man da har problemer med eller ikke klarer å håndtere, blir da skjøvet bort fra tankene. Når de etterpå kaster opp, føles dette veldig bra, fysisk og psykisk.

 

Hovedgrunnen til overspisingen kan i en del tilfeller bare være lettelsen etter man har kastet opp. Misbruk av avføringsmidler og urindrivende midler er heller ikke uvanlig. De som har bulimi klarer vanligvis å skjule dette for familie og venner. Det gjør de ved å spise og kaste opp i skjul. Mange føler seg ensomme og har dårlig selvtillit. Akkurat som anorektikere pleier de å fornekte at de er syke. Grunnene til at folk utvikler bulimi er veldig mye de samme som ved anoreksia.

 

 

Tvangsspising

Tvangsspisere spiser selv om de ikke er sultne, men de kaster ikke opp etterpå. Tvangsspisere spiser for å dekke andre behov enn sult. Noen spiser mye mat på kort tid, mens andre spiser jevnt hele tiden. De spiser ofte usunn mat, med mye kalorier. For å holde vekten nede, har de ofte lange fasteperioder. Noen tvangsspisere blir overvektige, noen har en normal vekt pga. fasting og slanking, mens noen går opp og ned i vekt hele tiden. De fleste som har tvangsspising, får det i tyveårene eller senere. Noen bruker tvangsspising som en siste fase ut av anoreksi eller bulimi. Med maten, og kanskje fedmen kan tvangsspisere prøve å isolere seg, og bygge en beskyttende mur. Disse menneskene føler på samme måte som de med bulimi at når de spiser, glemmer de andre sorger, spesielt frustrasjon, savn av nærhet og kjærlighet, seksuelle følelser, sinne og sorg. Maten kan derfor være en måte å glede og belønne seg selv. Mange mennesker som lider av tvangsspising har tidligere hatt bulimi eller anoreksia. Noe annet kan være hvis foreldre til overvektige barn prøver å slanke dem, kan de føle at de ikke får nok mat, og da heller spise mye i skjul. De samme årsakene som for anoreksi og bulimi er også her sentrale.

 

 

Skadevirkninger

Siden spiseforstyrrelser er en psykologisk lidelse, går det ut over både fysiske, psykiske og sosiale områder. Her er noen av skadevirkningene:

- Fysisk: Underernæring, mangelsykdommer, tannskader, hormonelle forstyrrelser og ødelagt fordøyelse

- Psykisk: Skamfølelse, depresjoner, konsentrasjonsproblemer, angst og manglende livslyst

- Sosialt: Problemer med å følge med på undervisning eller arbeidsforpliktelser, periodevis isolasjon fra familie og venner, problemer med nære forhold

 

På de neste sidene ser du enkelt hva som er vanlige plager og skadevirkninger ved anoreksi og bulimi.

 

 

Avslutning

Spiseforstyrrelser er et omfattende tema. Det er en lidelse som berører svært mange mennesker. Det er viktig at spesielt unge mennesker får kunnskap om sykdommen, og at det bygges gode nettverk rundt de som blir rammet.

 

Det er mange barn som vokser opp i familier hvor en slank mor eller far alltid er på slankekur. De blir på den måten negative forbilder for barna sine. Har de på toppen av alt slanke og vellykkede venner som fokuserer på hvor ”tykke” de er, gjør det ikke saken bedre.

 

Det er viktig å styrke barn og unges selvbilde, slik at de lærer å akseptere og trives med seg selv og kroppen sin.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hei du
17.01.2006 16:34

Bra!
16
anbefalinger
Du burde ha fått 6 i stand fot 5+ Razz :-P


01.05.2006 18:09

Bra!
10
anbefalinger
hei du=P j hr oxo i oppgave om Bulimi, mn j synes d du skrev var veldig bra Smile :-\)

*catrine*
28.04.2005 18:58

Bra!
9
anbefalinger
jg syns at dette var en fenomenal oppgave!! og hvis dt ik gjør noe så tok jg litt info fra dg jg, mn jg regner md at dt ik gjør noe, for ellers ville u vel ik ha lagt dn ut..? dette er klart en sekser oppgave!! hvorfor fikk u 5+ og ik 6? hva var galt md dn..? ik dt at 5+ er dårlig, for all del!! dt er strålende jobba!!!!!¤

lesr
16.02.2006 09:59

Bra!
9
anbefalinger
synes oppgaven var drit bra! stå på jente!

M
11.04.2006 18:45

Bra!
9
anbefalinger
okey.. tror jeg har det..

?
20.04.2006 17:24

Bra!
9
anbefalinger
dette stoffet er helt likt som på en fakta siden jeg fant på google da

Emma
01.08.2006 21:04

Bra!
8
anbefalinger
kjempe bra sia..

sunshine¤
28.04.2005 17:16

Bra!
7
anbefalinger
kjempe bra oppgave!!! tusen takk for hjelpen!! hvis dt ik hadde vært for dt, ville jg ha stryket på h.k. prøven!! dette r klart en 5mer hvis ik bedre!! bra jobba!

emilie
29.05.2006 20:41

Bra!
7
anbefalinger
hei.. jeg synes oppgava var kjempe bra! jeg har også oppgave om spiseforstyrrelser nå og det var bra jeg fant dette... men jeg har søkt litt rundt omkring på nette og jeg fant akkurat den samme info-en på en annen side -- på google. ( eller det er der jeg har tatt info fra..) men driit bra assa.. enig med mange andre-- du burde fått en 6 - er

imponert!!
14.11.2006 13:03

Bra!
7
anbefalinger
synes det var utrolig bra det du skrev Smile :-\)

veldig bra!!!
28.11.2006 16:48

Bra!
7
anbefalinger
hei!! denne oppgaven var veldig bra, og veldig enkel å lese og forstå!!! jeg holder på å skrive om det samme, og lånte litt av stoffet ditt... det var liksom så enkelt forklart.. tusen takk for ditt supre innlegg... ;P Very Happy :-D

skeptisk
29.11.2006 18:28

Bra!
7
anbefalinger
Morosomt hvordan alle som har skrevet om dette emnet har tatt litt fra hverandre så alt er likt.. spesielt i denne var det hele avsnitt som jeg er ganske sikker på du ikke skrev.................................................- ................................... not nice

lurer på noe
28.11.2006 19:47

Bra!
6
anbefalinger
er det noen som vet hvilke skole marthe sæbø gikk på da hun skrev dette??

Anita
11.05.2004 10:16

Bra!
5
anbefalinger
kjempe bra,.. u trengr en 5 til dette!

susanne
12.05.2004 15:59

Bra!
5
anbefalinger
heia marthe kjempe bra klem fra susanne din venn  Smile :-\)

kari
07.10.2004 20:56

Bra!
5
anbefalinger
dette var helt utrolig kjempe bra skrevet!virkelig dette bør du vært stolt over Smile :-\) hilsen en jente som har deg som en liten beundrer

"moi" (fransk)
19.05.2004 17:37

Bra!
4
anbefalinger
dette trenger jeg til n&m temaarbeidet mitt!!!
stå på,
kjempebra Smile :-\)

linnemooor
20.05.2004 18:16

Bra!
4
anbefalinger
jeg lånte litteranne av stoffet ditt til min egen oppgave jeg! håper ikke det gjorde noe! Smile :-\) takker

lena
26.05.2004 08:46

Bra!
4
anbefalinger
veldig bra!har selv hatt bulimi så vet hvordan der er...

rasmus orstad
25.05.2007 13:54

Bra!
4
anbefalinger
dette er den største dritt oppgaven eg har sett. sykt at du fikk 5 + når du ikke har fått med deg det vesentligge. du burde fått karakter 2!!!!!!!!!!!!!!!!

Jenta
18.10.2007 20:41

Bra!
4
anbefalinger
Ja, nå har jeg fått oppgave i Mat & Helse : Spiseforstyrrelser. Har vært llitt rundt på nett og funnet mye fakta, kjente igjen nokså mye som sto i teksten din, men ellers var den veldig bra  Smile :-\) Fikk mye innspirasjon! Syns du har vært flink med denne oppgaven.

Anonym 12 år
17.01.2007 21:25

Bra!
3
anbefalinger
Jeg kaster ikke opp men jeg spiser nesten aldrid og syns jeg ikke er særlig tynn. jeg er rett og slett ikke fornøyd med kroppen min, hva skal jeg gjøre !?... Hilsen anonym 12 år

Anonym
09.01.2008 12:42

Bra!
3
anbefalinger
OMG!! Eg veier bare 27 kilo og er 15 år. Ikke bra! Hva skal jeg gjøre ?


23.03.2008 13:26

Bra!
3
anbefalinger
Leste om Anoreksia.. Tror kjæresten min har det.


30.05.2007 11:57

Bra!
2
anbefalinger
Very Happy :-D eg trur kanskje eg bjunne å få d Razz :-P

anonym
09.01.2008 12:45

Bra!
2
anbefalinger
hmm, finurlig? 27 kilo er veldig lite.

Maren
22.01.2008 16:36

Bra!
2
anbefalinger
det er mye avskrift fra en annen side her. jeg syns heller ikke det var noe bra skrevet


05.10.2008 13:03

Bra!
2
anbefalinger
heij..jeg ha spisforstyrelser.
har hatt det i 3 år, siden jeg var 12 år. er nå 15 år.... jeg syns du bskrev dette utrolig bra...akkurat sånn som jeg har det. jeg har en blanding av anorexi og bulimi.... du burde fått en 6... Very Happy :-D

blondee
16.04.2007 15:19

Bra!
1
anbefalinger
hei sjer dah

anonym..
03.12.2007 18:43

Bra!
1
anbefalinger
Kjempe bra og fullført oppgave! Har en egen oppgave om dette temaet, dette stoffet er faktisk det som har hjulpet meg mest  Smile :-\)

meg .P
09.12.2008 17:12

Bra!
1
anbefalinger
kossen komme eg meg te neste sida  Razz :-P?

meeeeeeeg
21.01.2009 10:45

Bra!
1
anbefalinger
hallo  Wink ;-\)

kjemmpe bra stoff  Smile :-\) du burde fått 6 på det ikke 5+  Wink ;-\)
men jeg rapper litt stoff av deg jeg  Smile :-\)

LOL
27.04.2009 15:56

Bra!
1
anbefalinger
OMFG! http://www.propaganda.net/skoleside/?stil=3253 looooooooool! akkurat samma oppgave

Lurer på
07.11.2011 23:25

Bra!
1
anbefalinger
missforstod jeg eller mente du at de som sultet seg/folk med anoreksia sulter seg for å få oppmerksom het eller vise at de ikke trenger å spise?
De som har aneroksia prøver som oftest å skjule det og ikke få oppmerksomhet rundt tema.

emilie
10.07.2009 00:11

Bra!
0
anbefalinger
Utrolig bra skrevet !!

fap fap fap
28.01.2011 09:24

Bra!
0
anbefalinger
c:


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.031 sec - 1 pageviews