Søk i stiler
 

Det gode liv


Et langt dikt som forteller hva jeg mener er det gode liv. Det var en tentamensoppgave.
Sjanger:DiktLastet opp:21.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Verdier
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDet gode liv er glede, latter og kjærlighet. Det å vite at noen bryr seg om, og tenker på deg. Å vite at du ikke er alene i verden, og at du kan få hjelp om du trenger det. Livet er som en blomst. Får den næring og pleie vokser den seg lang og sterk. Får den kjærlighet og forståelse viser den sterke, vakre farger. Får den alt dette, stråler den.

 

Det gode liv er å ha en seng å gå til når du er sliten og trøtt. Å legge seg ned, bre den gode, varme dyna over seg, og bare kjenne sitt eget nærvær. Ikke alle har en seng å ligge i . tenk på alle de fattige i verden, som om kvelden vender seg mot det kalde murgulvet. Da vet du hvor godt du egentlig har det.

 

Det gode liv er å ha en familie og venner som bryr seg. Det å vite at når du kommer inn på skolen, vil du bli møtt av lysende ansikter, som smiler om kapp med morgensola. Smile tilbake å føle at du faktisk er der for noen. Å gi vennene dine en klem for å vise hvor glad du er i dem, og så få den tilbakemeldingen du ønsket. Komme hjem til en glad og opplagt familie, med maten ferdig på bordet, når du selv ikke er helt på topp.

 

Det gode liv er å ligge stille i den varme sola og bare tenke, høre på musikk, eller ikke å tenke i det hele tatt. Bare kjenne at du er til, og at verden skapte deg og ikke en annen. Det å ta fram en god bok det kribler i hele kroppen etter å lese mer av. Smile lykkelig når det går bra, felle en tåre når det er trist. Bli sugd inn i en fantasiverden, der det ikke stilles noen krav til deg. Bare fange opp de små, svarte maurene som har dannet rette rekker nedover de blanke boksidene. Trekke de inn gjennom blanke øyne, og kjenne virkningen de gir deg.

 

Det gode liv er følelsen du har etter en god treningsøkt. Etter at du har brukt hele kroppen for å oppnå noe. Når det verker i musklene og hele kroppen er svett og klam, men du likevel har en herlig følelse. Du føler deg avslappet og tilfreds, og kjenner den deilige følelsen av å ha oppnådd noe.

 

Det gode liv er å reise. Være i en fremmed by der du ikke kjenner noen, men likevel kan slå av en prat med de innfødte. Føle at skolen faktisk har gjort nytte for sed, fordi du har lært språket på skolen og kan få fram de enkeltes verd og adjektivene. Det å spasere nedover de trange gantene og trekke inn inntrykkene fra en annen kultur, et annet språk, og et annet land.

 

Det gode liv er å bli vekt om morgenen av en våt snute, som presser seg under dyna, og treffer den varme huden din. Det å smile uansett hvor trøtt og morgengretten du egentlig er, fordi en lang hale piskes forhåpningsfullt fram og tilbake, og to kloke, mørke, men likevel lysende, brune øyne, stirrer kjærlig opp på deg. Den kloke forståelsen en hund kan vise, langt bedre enn et snakkende menneske.

 

Det gode liv er å ri. Kjenne muskelspillet på det store, vakre dyret under deg. Den grasiøse, men likevel farlige hesten, som hele tiden viser deg trofast respekt. Du gjengjelder respekten fordi hesten er mye større og sterkere enn deg, men likevel med e søkende ro svarer på alle signaler som blir gitt av det lille mennesket. Kjenne vinden røske tak i deg i en rask galopp over en åpen slette. Føle deg fri, og ett med det skjønne dyret. Det å oppleve det sterke båndet i naturen, båndet mellom dyr og mennesket.

 

Det gode liv er å kjenne våren smyge seg rundt deg. Bli omfavnet av alle luktene og lydene som så lenge har vært gjemt under det hvite silketeppet. Når snøen smelter, kommer fargene og all energien fram. Vårlyset gjør at du føler en intens glede, uten egentlig å ha annet en selve livet å glede seg over.

 

Det gode liv er når overgangen fra vår til sommer kommer. Når pastell fargene springer ut i klare, sterke farger, og det tamme vårlyset blir gulere og varmere. Det å sykle bortover på vei mot badevannet, og kjenne at du blir varsomt stekt av den brennende sola. Kjenne den bra overgangen fra varm, tøff luft til kaldt, vått vann, men likevel nye den. Svømme bortover i takt med naturen, å føle at det er her blant fisk, fugl, trær og gress, du hører til. merke at alt lyset trenger inn i deg og gjør at du stråler. Det er å sitte å ro i en båt, å høre bølgene skvulpe lekent mot baugen, mens du hører lave måkeskrik, og en svak motordur i det fjerne. Det å se et gammelt ansikt, preget av vær og vind, bruke sparte krefter på å trekke opp i et smil, fordi de kloke øynene ser deg komme gående. Da kan du ikke la være å smile.

 

Det gode liv er å rusle en tur i skogen er tidlig vår dag, når sola står høyt og spiller lekent på de vakre høstfargene. Rødt, gult, grønt og oransje. Alt går i ett og danner et skinnende bilde på en mørke blå bakgrunn. Ekorn og andre smådyr rasler rundt, på jakt etter den siste provianten som skal fylle matlageret i den kalde tiden.

 

Det gode liv er å ta på seg skiene og pakke ned appelsinen, før den skinnende, hvite påsketuren. Gå på ski ut i fjellandskapet, som ligner det perfekte julekort. Tilfredsheten når du kan sette deg ned i isøde, etter en lang strekning, og skrelle appelsinen. Bare deg, og den store vide verden.

 

Alt dette er det gode liv. Det å leve i en rik del av verden, så man kan nyte alle godene livet bringer med seg. Det å vite at det kun er en minimal sjanse for at en bombe skal falle ned og ødelegge alt. Vi har det godt, men vi må ikke glemme at over halvpraten av verdens befolkning, ikke har det. Derfor må vi nyte alle de små tingene vi er så heldige å ha, men også prøve å hjelpe andre.

 

Det gode liv er å leve i øyeblikket, og å nyte de tingene du har, fullt ut.


Dikt om...

 
2. verdenskrig   Afghanistans historie   Alder   Aldring   Alkohol   Bil   Drap   Energi   Ensomhet   Familie   Fordommer   Fotball   Frihetsfølelse   Henrik Ibsen   Homofili   Hukommelse   Humor   Identitet   Industri   Inger Hagerup   Irakisk historie   Jeg ser   Kjærlighet   Kjærlighetsproblemer   Kjønnsforskjeller   Klassekamp   Konsentrasjonsleire og jøder i 2.verdenskrig   Krig og fred   Kriminalitet   Kristendom   Mat og drikke   Mobbing   Musikk   Natur   Norsk kultur   Petter Dass   Planter og trær   Rasisme   Selvfølelse   Selvmord   Sjekking   Skole   Sorg og savn   Spill   Sykdommer   Terrorangrepet i Oslo og på Utøya   Vennskap   Voldtekt og incest   Vær og vind   Årstider  

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

beundrer av good work
12.02.2006 21:00

Bra!
5
anbefalinger
Utrooolig bra! helt ..ja..ulovlig bra!..enig med han / hun oppi der...kjenner meg igjen..smiler når jg leser diktet ditt! du vet virkelig hva det gode liv er! mine tanker fikk du fint til å svinge oppi der!  Very Happy :-D jeg sier bare en ting til! jeg kjøper boka di når den kommer ut!  Wink ;-\) hehe  Very Happy :-D lykke til videre! ;D

stavanger
12.02.2006 21:04

Bra!
4
anbefalinger
kor strenge kan lærerene dine være på din skole hvis du fikk 5+ på den?? du fortjener helt soleklart en 6'er!!! huls til de å si det!

Honda
30.04.2004 16:18

Bra!
2
anbefalinger
Ja dette var et veldig bra dikt syns jeg. Gode skildringer, jeg kjente meg igjen i. Fortsett med å skrive "anonym".  Smile :-\)

Anonym
15.10.2004 17:30

Bra!
2
anbefalinger
Hei! Smile :-\) Kjempe hyggelig med så masse positiv respons! Jeg fikk 5+ på den...  Smile :-\)

Tore
12.05.2005 18:31

Bra!
1
anbefalinger
Dettte var jo, får jeg si? -> Ulovlig fantastisk!

cittypijjah
30.04.2004 16:20

Bra!
0
anbefalinger
Lite bra dikt eller hur? eh jah! ælllske d æ ass! hoho liksom! eh jah! Smile :-\)

Monica N.W.
01.07.2004 13:30

Bra!
0
anbefalinger
Elskede forfatter: Jeg booyer meg i stoovet!

Monica N.W.
01.07.2004 13:30

Bra!
0
anbefalinger
Elskede forfatter: Jeg booyer meg i stoovet!

h
18.07.2004 22:19

Bra!
0
anbefalinger
laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangtttttttttttttt, så syyyyyyyyyyyyyyyyykt laaaaaaangttttttttttt

meg
27.09.2004 16:08

Bra!
0
anbefalinger
drit bra du vet hvordan man skal skrive en stil ass...du fikk vel 5'er eller 6'er..

Maiken
30.09.2004 00:51

Bra!
0
anbefalinger
kjempe bra..det hadde mye meining i det Razz :-P ceep up the good work

Christina
04.10.2004 18:02

Bra!
0
anbefalinger
Kjempe bra!


07.10.2004 19:08

Bra!
0
anbefalinger
utrolig bra!!!! du vet sannelig hvordan man skal skrive stil ja......hmm hav fikk du på stilen din? 6-er garantert sikkert...hihihi...hadde sotte pris på om du kunne skrevet tilbake om ka du fikk....dødsfett!!!

Rinki
17.11.2004 11:40

Bra!
0
anbefalinger
veldig veldig bra den viser at du kan få 6. Den var utrolig bra.
Welldone. Lykketil til nestegang når du skriver en dikt til. Håper du gjør det.en ting til jeg fikk 5 på den bare for grunn av deg tusen takk.

Ingunn
19.11.2004 23:34

Bra!
0
anbefalinger
Flott, tankane blei verkeleg sett i gang..


Me_and_me
11.02.2005 16:41

Bra!
0
anbefalinger
Fantastisk...

Audun
29.05.2005 22:40

Bra!
0
anbefalinger
fantastisk bra...digger deg

ka
11.06.2005 23:31

Bra!
0
anbefalinger
kjempe fint dikt, jeg er imponert Smile :-\). Lykke till videre!

MJAU
16.10.2005 12:15

Bra!
0
anbefalinger
Bra still....

DA A?!
07.12.2005 20:59

Bra!
0
anbefalinger
men men....hallO?! dette er jo ikke et DIKT! jeg trenger et dikt!

stavanger
12.02.2006 21:05

Bra!
0
anbefalinger
kor strenge kan lærerene dine være på din skole hvis du fikk 5+ på den?? du fortjener helt soleklart en 6'er!!! hils til de å si det!

østlandet
04.05.2006 14:48

Bra!
0
anbefalinger
digg med daria når man trenger en skolestil hvis man sliter med å finne på no selv, så kan man bare gå inn her å få noen ideer Very Happy :-D

=)
13.11.2006 14:24

Bra!
0
anbefalinger
Sykt bra skrevet. Det hadde aldri jeg greid å skrive på en tentamen..

HM
28.03.2008 15:53

Bra!
0
anbefalinger
Det her var en virkelig tankevekker. Skildringene dine er klare og sanne, du skriver som om du var født til det. Bravo!

anonym
11.09.2008 10:30

Bra!
0
anbefalinger
helt fantastisk...fikk 6 og læreren elsker meg nå Smile :-\) takker

bjk
18.05.2010 18:23

Bra!
0
anbefalinger
ka faen dette var jo lævelig bra

Emilie
19.05.2010 15:17

Bra!
0
anbefalinger
Dette var kjempebra, men noen skrivefeil hadde du jo. Også skrev du det gode liv er å rusle en tur i skogen er tidlig VÅR dag, når sola står høyt og spiller lekent på de vakre høstfargene. Du mener vel HØST dag?  Smile :-\)

anonym 8
30.11.2010 19:02

Bra!
0
anbefalinger
veldig bra tekst, stå på !

Stine
09.08.2014 00:50

Bra!
0
anbefalinger
Det gode liv .. det er når du er deg selv, når du kan slappe av og ikke har noe og beskymre deg for. Når du slipper og er redd for at noen skal finne ut hva du har gjort, hvem du er eller hva du virkelig føler. Når di bare kan leve. Når du er fri. Det er det gode liv .. man trenger ikke og leve i den rike delen av verden for dette. Man kan være like lykkelig selvom man man ligge på et murgulv og sove natten, man kan ha det gøy selvom man er fattig. De har uansett familie, vennskap og kjærlighet. Det du mener man blir lykkelig av.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.106 sec - 1 pageviews