Søk i stiler
 

Oscarsborg festning under 2. verdenskrig


Fin og informativ oppgave om Oscarsborg festning under annen verdenskrig.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:18.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norske forhold under krigen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Oscarsborg festning ligger i Drøbak-sundet, akkurat hvor Oslofjorden er på sitt smaleste. Øya var opprinnelig en rasteplass for sjømenn med et vertshus på. Festningen ble lagd fordi man ville beskytte hovedstaden. Arkitekten som har designet Oscarsborg var fransk og et av hans hovedprinsipper var at festningen skulle ha kanoner i flere høyder, for å lettere skyte på de fleste fartøyer. Oslofjorden er også beskyttet av de to mindre fortene Rauøy og Bolærne, men disse fortene hadde ikke mye å gjøre med forsvaret av Oslofjorden. Oscarsborg består av søndre og nordre kaholmen og på nordre ligger hovedforte og på søndre ligger kommandant boligen.

 

Den ble bygd i 1846 til 1853 og den har vært fornyet flere ganger siden da. Festningen var topp moderne rundt 1915 pga. et høyt utviklet mineanlegg i fjorden og torpedo batterier. Men i 1940 var den ikke lenger en moderne festning, og det var i 1940 den fikk sin største og eneste test.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bildet over viser Oscarsborg festning. Bakerst ser vi Søndre Kaholmen og fremst ser vi Nordre Kaholmen. I midten av Nordre Kaholmen kan vi se det hestesko formede hovedfortet. I den rette delen av fortet holdt offiserene og kommandanten til og i den buede delen holdt rekruttene og soldatene til. I midten er det en plass nedenfor kommandantens balkong hvor han kunne stå og tale foran en samlet hær. Det er veldig bra akustikk der og i nyere tid har det vært flere konserter der. Under krigen var den buede delen dekket av et bølgeblikk tak og nedenfor står de tre kanonene Moses, Aron og Josva.

 

Festningens våpen

I 1898 til 1901 ble to torpedo batterier bygd i hemmelighet og det gjorde festningen mye mer moderne. Ved siste modernisering før 2. verdenskrig ble festningen utstyrt med ti kanoner med 12 cm løp og disse kunne skyte 7000 m. Etter 200 skudd var løpet så slitt at det måtte byttes og lading av kanonene tok 2 min og 30 sekunder med ca. 7 mann som gjorde hver sin jobb.

 

Senere fikk festningen tre nye kanoner som ble døpt Moses, Aron og Josva. Moses fikk sitt navn for den datt i sjøen under lossingen over til Oscarsborg. Et løp til en av disse kanonene veier 43 tonn. Fire slike kanoner ble også plassert på en øy i bakgrunnen av Oscarsborg. Men hvis fiender skulle trenge inn i hullene kanonene skøyt igjennom, da skulle kanon mannskapet flykte. På muren bak kanonene var det mange skytehull, som troppene bak muren kunne skyte ut gjennom på fiender. Da rakk kanon mannskapet å flykte mens fiendene ble beskutt.

 

Disse tre kanonene er Oscarsborgs hovedbatteri og sammen med torpedo batteriet på Nordre Kaholmen var dette en taktisk bra festning for inntrengere kunne bli skutt på fra øst og vestsiden av Oslofjorden og fra Oscarsborg. Rundt 1920 undersøkte forsvaret festningen og de fant ut at det var en svakhet at skip kunne passere på øst og vest av festningen. Det ble derfor bygd en steinmur under vann som hindret skip i å passere på østsiden av festningen.

 

Tyskerne kommer

Den 7. og 8. april mottok norske myndigheter meldinger om at tyske handelsskip og krigsskip hadde forlatt Tyskland og var på vei mot Norge. Ingen i Norge trodde at tyskerne ville angripe for mange trodde at den britiske marinen var overlegen og ingen kunne tenke seg at noen ville angripe lille Norge. Ingen ga ordre om høyere beredskap, men festningene i Oslofjorden fikk beskjed om å gjøre seg kampklare i tilfelle et angrep skulle komme.

 

Natt til 9. april 1940 fikk oberst Birger Eriksen, sjefen for Oscarsborg festning, beskjed om at den norske vaktbåten Pol 3 hadde oppdaget en flåte krigsskip bestående av tre store kryssere og flere mindre skip, hvorav skipet Blücher var i ledelsen. I april 1940 hadde Oscarsborg bare en tredel av det opprinnelige bemanningen og mange var rekrutter. Det var rekruttskole på Oscarsborg og det var nettopp kommet inn 400 rekrutter 2. april. Oberst Eriksen ga ordre om at alle skulle være til beredskap og klare til å slåss. Men etter bemanningen hadde ventet i flere timer uten å se noen skip i horisonten, beordret obersten halve mannskapet til å spise og hvile. Det var nå midt på natten og det var tåkete og siktbarheten var dårlig. Man visste ikke hvilken nasjonalitet flåten hadde eller noe om dens hensikter.

 

Tyskerne som kom innover Oslofjorden ble belyst av fortene Rauøy og Bolærne. Disse to fortene spilte liten rolle i invasjonen av Oslofjorden. På Bolærne hadde man ikke merket varselskuddene fra Pol 3 og på Rauøy besvarte ikke tyskerne skuddene som ble skutt. Etter ca en time var flåten forbi Rauøy den forsvant inn i tåka, på vei mot Oslo.

 

Senere på kvelden sendte festningen ut to vaktbåter og disse varslet når flåten med tyskere kom. Nøyaktig kl. 03. 25. sendte den ene båten melding om at flåten kom innover Drøbak-sundet og mot Oscarsborg festning. Tre minutter senere hadde alle batteriene fått ordre om at de skulle lade kanonene og hele mannskapet skulle i jobb. En lyskaster skulle finne flåten og når det ble skutt fra hovedbatteriet da skulle alle ledd skyte ild, tom. torpedo batteriet. På Oscarsborg var det nå slått full festningsalarm, og oberst Eriksen prøvde å varsle Kongefamilien, men uten hell. Oberst Eriksen hadde bare 30 menn til å skyte med de tre kanonene på hovedbatteriet, så han brukte dette mannskapet som bare var til en kanon på de to kanonene Moses og Aron. Hans ildordre kom nøyaktig kl 04. 21. Tyskerne hadde aldri tenkt seg at Norge ville angripe, men de var høyt bevæpnet.

 

Krysseren Blücher ble truffet av de to eneste skuddene hovedbatteriet rakk å avfyre, og begge var fulltreffere. Da Blücher litt senere ble truffet av torpedoer, sank den etter hvert. Etter ca 20 minutter med kamp mot de tyske flåten hadde Oscarsborg festning påført denne flåten alvorlige tap uten selv å lide tap. De andre tyske fartøyene forsvant da sydover så de kunne sette tropper i land og rykke fram mot Oslo på landeveien.

 

På bildet ser du et kanonbatteri på Nordre Kaholmen og det du ser består av ti kanoner.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bombingen Begynner

Festningen var nå fortsatt uskadd og kampklar, og det var en bragd å senke Blücher og dermed få de andre skipene til å snu. Men kl. 07. 45. ble himmelen fylt av tyske bombefly, som alt i alt hadde en last på 315 kg. sprenggranater. Mange fly fløy lavt og brukte mitraljøse gevær til å skyte på troppene rundt batteriene. På Oscarsborg svarte de å begynne å skyte med mitraljøse gevær, som skøt nesten sammenhengende i flere timer mot flyene. En granat var fulltreffer og flere av bygningene sto i fyr. Jordspruten sto nå rett i vers og nesten mye av mannskapet søkte ly i festningens underjordiske tunneler og magasinrom. Flere hus, lagerhus og båthus ble sprengt ut av grunnmuren, men det var ingen skadde etter bombingen og skadene var store bare på bygningene. Etter ti timer sluttet bombingen og da var klokken seks på kvelden den 9. april.

 

Hva skjer etterpå?

Litt senere fikk oberst Eriksen en melding om at Kongefamilien var rømt på vei til England og at tyske styrker hadde inntatt Oslo. Det var nå ikke mye håp om at dette skulle gå Norges vei, for tyskerne hadde tatt seg inn i de fleste andre, store norske byer. Kamplysten på Oscarsborg var heller ikke stor etter så mange timer med bombing. Oberst Eriksen fant ut at det ikke var noen hensikt i å kjempe mer når situasjonen var slik, og kapitulasjons forhandlingene med tyskerne begynte. Forhandlingene ble avsluttet klokken ti om morgen den 10. april og da kom tyskerne i land på Oscarsborg. Det tyske flagget ble hengt opp ved siden av det norske og nå var festningen kontrollert av tyskerne. Snart passerte de to tyske krysserne festningen, ca 30 timer etter planen til Tyskland. Tyskerne kontrollerte Oscarsborg festning helt ut til 1945 og dette var fem lange år for Norge med tysk styre og motstandskamp.

 

Oscarsborg Festning gjorde en veldig bra innsats og dette gjorde at kongefamilien rakk å rømme fra Oslo og fortsette motstandskampen derfra. Senere har oberst og sjef for festningen Birger Eriksen mottatt forsvarets høyeste utmerkelse, men han har senere fått spørsmål om han kunne holdt på festningen lengre. Av de festningene som ble angrepet på natta 9. april. Var Oscarsborg best forberedt og kjempet tappert. Ingen falt i krigen på Oscarsborg. Festningen ble nedlagt i 1993. Man kan i dag få omvisning på festningsmuseet og i dag fungerer øya fremdeles som rekruttskole og som museum.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

På bildet ser du Kommandantboligen på Søndre Kaholmen. I denne har sjefene for festningen bodd, men ikke etter 1993 da festningen ble nedlagt. Bildet ble tatt ca. 1900.

 

 

Kilder

Jeg har brukt disse brosjyrene: ”Kystartilleriets – Et Minneskrift”, ”Oscarsborg Festning – 9. april 1940” og ”Kystartilleriet – Alltid Klar Til Strid”. Jeg har også brukt denne websida: www.drobakguiden.no og bildene er hentet fra www.google.com. I tillegg har jeg notert flere sider fra festningsmuseet på Oscarsborg.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

AB
03.11.2005 09:05

Bra!
5
anbefalinger
Bra og informativ stil, men det kan også være interessant å vite litt om hva som skjedde etter krigen, og spesielt i dette tilfellet. For ihht mine kilder så fikk ikke Eriksen ordre fra høyere hold om å skyte, snarere tvert imot. Fartøygruppen med tyske skip hadde gått for slokte lanterner oppover Oslofjorden og hadde ikke svart på oppkallinger over radio fra fortene sør for Oscarsborg. Det var ikke utstedt ordre om at skipene skulle tas under ild. Det ble derfor reagert kraftig på dette av eldre generaler etter krigen, som ville fremstille Eriksen for krigsrett, på grunn av denne grove forseelsen. Dette unngikk han. Det er allikevel verdt å nevne at Eriksen ikke fikk Forsvarets fortjenestemedalje tildelt før etter at han var død og at han ikke ble spesielt godt ansett før den negative stormen snudde rundt vurderingen av hans handlinger.

ojeee.. Konge side!!
26.04.2005 16:39

Bra!
1
anbefalinger
Dette er en dritba stil!! Den har hjulpet meg veldig mye i prosjektet mitt.. Tusen takk du anonyme fyr!!

Tusen takk!
01.06.2005 19:46

Bra!
1
anbefalinger
Takk for hjelpen Anonym  Surprised :-o)

alex
21.01.2009 18:04

Bra!
1
anbefalinger
Til informasjon så er det den minste delen av øya (øverst i bilde) den delen som heter Nordre Kaholmen da den ligger lengst nord. Den største delen av øya (nederste i bilde) er Søndre Kaholmen hvor også denne hesteskoen av et hovedfort ligger.  Smile :-\) Komandantboligen befinner seg på den sydlige delen av nordre kaholmen, torpendobatteriene ligger ca midt på nordre kaholmen på østre side ( høyre side av den nordlige delen)  Smile :-\)

Takk!
09.05.2005 15:54

Bra!
0
anbefalinger
Denna hjalp meg te et prosjekt og du Anonyme fyr!!

Mange takk
11.01.2006 18:45

Bra!
0
anbefalinger
Takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk takk

Vegard Ask
22.01.2006 17:25

Bra!
0
anbefalinger
ditta va kjempe bra asso

Caroline
13.02.2006 16:23

Bra!
0
anbefalinger
Hei! har ikke lest hele ennå, men fin! jeg bor der faktisk  Razz :-P

Henriette
19.04.2006 18:03

Bra!
0
anbefalinger
Heei alle sammen...
Jeg skal skrive en særoppgave om Oscarsborg festing Wink ;-\) Razz :-P Confused :-\?
Skal skrive minst 10 sider Sad :-\( Confused :-\? Confused :-\?

Guud!


29.05.2006 19:01

Bra!
0
anbefalinger
Mange takk!!! Detta var en knallbra stil!. 6er i mine øyne! Wink ;-\) takk du anonyme fyr Wink ;-\)


29.05.2006 19:28

Bra!
0
anbefalinger
Wow Man! bra den! Wink ;-\)


14.04.2007 12:26

Bra!
0
anbefalinger
dette passer perfect til mitt mini fåredrag som jeg må holde om ca 5 dager tusen takk! Smile :-\)

reinyh
24.07.2008 22:59

Bra!
0
anbefalinger
Feil! Det omkom faktisk 2 kvinner i dette dramaet. En 4-barnsmor og en pike på 17 år.
Sjekk fakta. Det er på denne måten historien omskrives.


12.05.2010 09:12

Bra!
0
anbefalinger
dette er feil info FFS!!!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews