Søk i stiler
 

Cuba


Inneholder informasjon om Cuba som historie, økonomi og geografi.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:17.04.2004
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Amerikanske samfunn
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Cuba ligger i det varme strøket utenfor mexico gulfen og mellom-amerika i øysammefunnet der. Cuba er ei lang of frodig øy, hovedstaden ligger nord-vest på øya. Cuba består av to øyer, Cuba øy og “isla de la juventa”.

 

Styret på Cuba er kommunistisk republik, Fidel Castro har vore president i landet siden siden statskuppet i 1959. Cuba blei kommunistisk i 1959. Fidel Castro og hans gerilja-soldatar jadge president Batsta. Den kommunistiske omvendiga i landet første til at det blei meir brudd med USA.

 

I 1492 oppdaget Columbus Cuba. Han gjorde krav på øya i Spanias namn. Den første spanske bosetningen blei grunnlagt i 1511, dei sloss lenge med dei innfødte men klate å jage dei vekk/utrydde dei.

 

Cuba slåss uavengighetskrig mot Spania i 1868-78 og eit nytt opprøyr i 1895. Cuba klarte ikkje lausrive seg frå Spania før krigen med USA.

 

Då USA erklærte krig mot Spania i 1898 okkuperte de øya og den blei seinare ein sjølvstendig stat, i 1902. Cuba var styrt av meir eller mindre korrupte militærdiktatorar heilt til Fidel Castro tok over.

I 1962 car Cuba-krisa, då russiske rakett-basar blei byggde på Cubans område. Amerikanske spion-fly fant basane og fekk stoppet viderebyggingen. Ved hjelp av OAS har USA prøvd å økonimisk blokkere landet.

Cuba hadde store hærstyrker i -60 til -70 talet som blei brukt til krigføring i mange afrikanske land, derav Angola var Cubas område. Sovjetunionens fall har isolert Cuba både politisk og skapt ein alvorleg økonomisk situasjon for landet, som bl.a. har fått oljeforsyningene drastisk redusert, noe som hindrer i bruk av maskineri o.l.

 

I Cuba er det flest Katolsk-kristne, det er mange som bur i byane, men også mange som jobber på dei store sukkerrøyr plantasjane, der dei jobber for kost & losji. Sukkerrøyrs plantasjene er Cubas viktigste eksportvare og arbeidgiver.

Dei fleste snakker spansk, det er hovedspråket, mynten er Cubansk peso.

Det er mange som reiser på ferie til Cuba. Dei fleste bur på store hotell, mens det er mange privat heimer som leiger ut. Det er mange som ambefaler det at ein bør bu i eit privatheim fordi du får oppleve meir av landet, og maten er betre.

 

Folket som bur i Cuba er etterkommere av dei spanske kolonistane, men som i alle land er det nokre få minoritetar. Det bur også to millionar portugisara. 8 mill. er frå Spania mens resten er av andre land. Men det er ingen som ser seg som spanske, alle i landet ser seg som cubanarar.

 

Økonomien I Cuba var ganske god før Cuba-krisa, for etter den blei landet utsatt for ei økonimisk blokade frå USA. Det førte til mindre import av olje og fleire bedrifter gjekk konkurs.

No lever Cuba mest av export av sukkerrøyr og turisme, keramikk er også ein god del innvolvert.

 

Slik er det fordelt:

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


01.11.2005 10:46

Bra!
3
anbefalinger
DET VAR IKKE NO BRA!!

...
18.02.2006 17:14

Bra!
3
anbefalinger
det heter 'isla de la juventud', ikke 'isla de la juventa' x_X


07.07.2004 17:26

Bra!
2
anbefalinger
Fin liten oversikt over Cuba

...
18.04.2005 12:16

Bra!
2
anbefalinger
det var dårlig...ga ikke så mye...

anna
05.05.2005 22:07

Bra!
2
anbefalinger
litt meir om Cuba-krisa....

=)
23.02.2006 15:21

Bra!
2
anbefalinger
Hei! den var bra! jeg har prosjekt om Cuba! men det var dumt at den var på nynorsk =/ jeg skjønner ikke det så bra!!

Yo maan
14.03.2006 18:22

Bra!
1
anbefalinger
Dette var jammen tett fett stuff leom.. Det var mææd eghkt men sebhan sier lags. Det er så hett leom Smile :-\) Fin oversikt, sier dem, men mener'em det? Naaaaai.. Mm, men dette var digg lissom.

F.D
25.02.2009 11:50

Bra!
1
anbefalinger
Dårlig innhold!
Eg hadde klart å skrive en bedre enn dette her...
Denne teksten er for de som vil ha en 1'er i karakter.
Det står ganske lite forholdt til andre sider som wikipedia, det siden er møye bedre enn denne loser siden  Very Happy :-D

Birgitte
03.03.2011 15:48

Bra!
0
anbefalinger
Fidel Castro gikk av som president i 2008... den andre cubanske øya heter ikke "isla de la juventa" den heter "isla de juventud". Du skrev "I Cuba er det flest Katolsk-kristne" 39 % er katolsk-kristne... Du skrev også "Cuba hadde store hærstyrker i -60 til -70 talet som blei brukt til krigføring" nope, stemmer ikke det heller... de hadde en gerilja hær på 800 stykker.. tror ikke 800 av 11 millioner anses som store hærstyrker... Så mitt spørsmål er vel, hvilken karakter fikk du??


20.08.2015 11:30

Bra!
0
anbefalinger
Det har i alle fall kommet noen positive forandringer nå de siste dagene!
http://nouw.com/happynews/changes-in-cuba-201- 34329


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews