Søk i stiler
 

Alkohol og tobakk


En oppgave om alkohol og tobakk med bl.a. skadevirkninger. Denne oppgaven er er del av en oppgave på 3 deler. Tilsammen på oppgaven fikk jeg 6er (9. klasse).
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:14.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tobakk
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Alkohol

Alkohol er det klart mest dominerende rusmiddel i verden.

De fleste prøver alkohol for første gang når de er rundt 15 år gamle. Alkoholen blir sugd opp i blodet via magesekken og tarm., og fraktet rundt til alle cellene i kroppen. Ruseffekten kommer etter 10-20 minutter Alkoholen blir brutt ned i leveren, med jevn fart. Hvis man har drukket lite, vil man bli edru igjen ganske fort, men har man drukket mye, tar det lengre tid. Hvis man drikker og spiser samtidig, tar det lengre tid for alkoholen å nå blodet, og man blir ikke så fort full. Hjernecellene tar også opp alkoholen i blodet, og det fører til at hjernecellene samarbeider dårligere. Da forandrer oppførselen til personen seg, man blir avslappet og mer selvsikker.

 

Alkoholprosent i alkoholholdig drikker:

Alkoholfritt øl

under 7 %

Lettøl

2,5 %

Øl

inntil 4,76 %

Sterkøl

5-7 %

Vin

8-13 %

Hetvin

16-21 %

Brennevin

22-60 %

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Slik reagerer man på alkohol:

1. Litt alkohol ca. 0.5 promille: Humøret, oppførselen og bevegelsene til personen forandres. Man får problemer med å huske og konsentrere seg, og blir mer selvsikker.

2. Mer alkohol, ca. 1 promille: Man begynner å gå ustøtt, og begynner å snøvle når man snakker.

3. Ganske mye alkohol, ca. 2 promille: Syn og hørsel blir dårligere. Man føler seg trøtt, sløv og kvalm. Ingen selvkontroll.

4. Veldig mye alkohol, over 3 promille: Man har ikke kontroll over urinblæren, fare for bevisstløshet. Muskelkontrollen er veldig dårlig, fordi lillehjernen har blitt alkoholforgiftet. Så høy promille kan være dødelig.

 

Avhengighet av alkohol

Alkohol er et stoff som man kan bli avhengig av. Da har man et konstant sug etter alkohol, og gjør hva som helst bare for å få i seg mer. Mange bruker opp alle pengene sine på alkohol fordi de ikke klarer å stoppe.

Her er noen tegn på at en person er alkoholiker:

- Man er rastløs i perioder man ikke drikker.

- Søvnproblemer

- Glemmer å spise

- Tåler mer og mer alkohol

- Føler seg uopplagt

- Drikker for å dempe stress, angst og depresjon.

- Deltar bare i fritidsaktiviteter der det drikkes alkohol.

 

 

Dette er noe av det som skjer ved kroppen til en som misbruker alkohol:

 

Immunforsvaret svekkes generelt, både under inntak og på lang sikt.

 

Lever: All alkohol brytes ned i leveren, og derfor kan langvarig misbruk ødelegge levervevet og gi skrumpelever. På menn kan skrumplever føre til impotens og skrumpede testikler, hos kvinner til større risiko for abort og nedsatt fruktbarhet. Skrumplever kan ikke helbredes, men man kan bremse utviklingen ved å slutte å drikke.

 

Depresjoner: Høyt forbruk over lang tid kan medføre sterke depresjoner

 

Hjerte: Man får høyere blodtrykk. Høyt forbruk over lang tid svekker hjertemuskelen, nedsetter pumpefunksjonen og kan forårsake åreforkalking.

 

Nedbygging av muskelmassen: Produksjonen av testosteron synker, og store inntak av alkohol virker derfor nedbrytende på kroppens muskelmasse.

 

Kreft: Sjansene for å få kreft i munn, spiserør og strupe øker med alkoholforbruket.

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Tobakk

Tobakk kommer fra bladene på tobakksplanten, som opprinnelig vokste i Mellom og Sør-Amerika, men den ble tatt med til Europa av europeiske sjøfarere ca. på 1500-tallet.

 

Man blir veldig fort avhengig av tobakk. Fysisk avhengighet kommer av at kroppen trenger en daglig dose nikotin. Får man ikke den nikotinen man trenger, føler man seg slapp, svimmel, får hjerteklapp og begynner å skjelve. Med andre ord er det veldig vanskelig å motstå nikotinen. Psykisk avhengighet er at man har vaner det er vanskelig å slutte med. Står man med en røyk i hånden halve dagen, er det vanskelig å plutselig ikke gjøre det mer. Sosialt kan det også være vanskelig, siden alle de andre røyker unntatt deg. 80 % av de som prøver å slutte å røyke, begynner igjen innen et år.

 

Røykere får fortere rynker enn ikke-røykere. Livet forkortes med omtrent 7 minutter for hver sigarett man røyker. På verdensbasis dør ca. 5 millioner mennesker hvert år av sykdommer som røyken gir dem.

 

 

Hva inneholder sigarettene?

Sigaretter inneholder mer enn 4000 stoffer, og mellom 50 og 60 av dem er kreftfremkallende. Dette er noen av dem:

- Nikotin: Nikotin er et giftstoff som er i tobakksplanten. Nikotin er stoffet som gjør deg avhengig av sigarettene. Det virker oppkvikkende i små mengder, men har mange negative virkninger. Hvis man ikke er vant med å røyke, kan få angst, hjerteklapp, kaldsvette og kalde hender på grunn av nikotinen.

- Tjære: Tjære er det stoffet i sigarettene som er årsaken til kreft, lunge og hjertesykdommer. Tjæren lammer flimmerhårene (luftveienes feiekoster) slik at fremmede stoffer ikke blir feiet opp igjen.

- Karbonmonoksid: Karbonmonoksid er en luktfri og usynlig gass som blant annet finnes i eksos. Gassen blokkerer de røde blodcellene og hindrer transporten av oksygen til cellene i kroppen.

- Bly: Bly er et giftig metall som skader nervesystemet, hjernen, nyrene og de røde blodlegemene.

- Cyanid: Cyanid er en giftig, fargeløs gass som fører til kvalme og hodepine for de som ikke er vant til å røyke. Det var denne gassen som ble brukt til å henrette jøder i gasskammer under krigen.

- Ammoniakk: Ammoniakk er et etsende stoff som finnes i gjødsel og vaskemidler. Det ødelegger lungevevet og kan føre til alvorlige lungesykdommer.

 

 

Skader av tobakk

Den vanligste sykdommen røyken forårsaker, er lungekreft. Men den kan også føre til kreft i munnhulen, spiserøret, nyrene, magesekken, bukspyttkjertelen, livmorhalsen og urinblæren.

 

Røykere får dårligere immunforsvar, og blir oftere forkjølet og får oftere influensa. Røykere får også oftere hjerteinfarkt og hjertekrampe.

 

 

Passiv røyking

Passiv røyking er å puste inn luft som er forgiftet av tobakksrøyk. Barn som har foreldre som røyker inne, får mye oftere astma, allergi, luftveisinfeksjoner og ørebetennelse. Det er bevist at passiv røyking også kan føre til lungekreft.

 

Hvis man røyker når man er gravid, skader hun fosteret. Det kan få for lite oksygen og næring, og vokser ikke så mye som det kunne ha gjort. Røyking mens man er gravid øker faren for at barnet blir dødfødt.

 

 

Hva skjer når man slutter?

Når man slutter å røyke, begynner kroppen med en gang å reparere skadene røyken har påført kroppen.

Dette er det som skjer:

- Etter 20 minutter: Man slutter å forurense luften rundt seg, blodtrykket og pulsen synker til det normale, temperaturen i hender og føtter stiger til det normale.

- Etter 8 timer: Mengden kullos i blodet blir normal, mengden oksygen i blodet stiger til det normale.

- Etter 24 timer: Risikoen for å få et hjerteinfarkt blir lavere.

- Etter 48 timer: nervecellene begynner å tilpasse seg den manglende nikotinen, luktesansen og smakssansen begynner å fungere bedre.

- Etter 72 timer: Musklene rundt luftrøret blir avslappet og det gjør at det blir lettere å puste, lungekapasiteten øker.

- Etter 2 uker til 3 måneder: Blodforsyningen blir bedre, man blir ikke så lett andpusten, og lungefunksjonen er vesentlig bedret.

- Etter 1 til 9 måneder: Man hoster mindre, man blir mindre trøtt og får mer overskudd, og tette bihuler reduseres.

- Etter ca. 1 år: Man har halvert risikoen for å få hjerteinfarkt.

- Etter 5 år: Man har halvert risikoen for å dø av lungekreft.

- Etter 10 år: Celler i kroppen som var i ferd med å utvikles til kreftceller mens man røyket, blir erstattet med nye, friske celler.

 

 

Risiko for å få lungekreft.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

martin
09.01.2006 17:48

Bra!
10
anbefalinger
dette var veldig bra! det ga meg mye innformasjon til prosjektet  Smile :-\)


20.04.2005 19:15

Bra!
7
anbefalinger
hei .. bra inlegg: )

pia
06.06.2005 15:32

Bra!
7
anbefalinger
jeg synes det var en bra side..mye bra innformasjon.

Mitcha
03.01.2006 18:28

Bra!
7
anbefalinger
veldig god informasjon i denne artikkelen . fikk mye informasjon om røyking og alkohol så jeg vet hva forelderene mine får i seg . den er grusomt hvot lite som skal til for å dø av røyking å drikking ! jeg lover nå meg selv (15 år*) at jeg aldri skal bynne å røyke ! drikking å røyking i ong aldre er bare teit ! hvor langt kommer man med den ?! fålk får gjøre som de vil men ikke en gang spør meg om jeg skal være med !! Takk for meg !

haha
05.01.2006 10:10

Bra!
7
anbefalinger
mitcha..røyking er godt mulig farlig men å drikke? alle ungdommer er ute og fester om helgene har det gøy, viss du ikke er, er du uttenfor...man dør ikke akuratt av det viss man har vett nok!!

Marie
24.01.2006 19:42

Bra!
7
anbefalinger
1000 takk for eit supert innlegg! det hjalp meg utrulig mykkje!!!

hey
10.01.2006 18:47

Bra!
6
anbefalinger
Veldig bra side, trengte seriøs hjelp med skoleinnleveringa og det fikk jeg her, kjempenice Smile :-\)

hallo
13.12.2005 08:55

Bra!
5
anbefalinger
bra side!

Erlend
01.02.2006 22:06

Bra!
5
anbefalinger
Vel.. faktisk så hjalp denne meg gjennom en engelsk(!) innlevering! ikke værst.. endte opp på 5+! mange takk

sn
02.03.2006 12:42

Bra!
5
anbefalinger
bra! ;D

Filliq
13.03.2006 17:25

Bra!
5
anbefalinger
Takk!!! akkurat det jeg trengte til en oppgave på skolen Wink ;-\)

mette
21.05.2006 20:16

Bra!
5
anbefalinger
Veldig bra side
Den hjalp meg møye te ein prøve.
Takk du


08.07.2006 19:03

Bra!
5
anbefalinger
hei hei..sykt tidig bilde..eg sluttet å røyke tirsdag 4-7/06...hakkje røykt på 4dager no og e dødssugen...vanskelig...men skal klare dt


13.09.2006 17:05

Bra!
5
anbefalinger
veit ikkje om alt stemte heilt men det var bra side  Wink ;-\) e 16 år å slit med nikotin sjøl.

men ett spørsmål går det å arve alkholiker liksom i genene??

Eirik
25.09.2006 13:02

Bra!
5
anbefalinger
Denne siden elsket meg slik jeg elsker den  Smile :-\) Kan ikke få sagt nok , at dette var en utrolig bra side .. Hilsen Eirik , bråkmakeren  Wink ;-\)


24.10.2006 14:44

Bra!
5
anbefalinger
bra si!!!fikk my hjelp til oppgaven til skolen Smile :-\)


27.10.2006 08:00

Bra!
5
anbefalinger
takk Very Happy :-DJalp mæij mye til en oppgave på skolen... Very Happy :-D

koellle
01.06.2005 10:27

Bra!
4
anbefalinger
tøff reklame!!!!

Jeje!!
07.12.2005 18:14

Bra!
4
anbefalinger
Bra side!! Her fikk jeg mye hjelp til særoppgaven!! Skriver om tobakk skjø!!

Karoline
06.11.2006 09:10

Bra!
4
anbefalinger
tusen takk  Smile :-\) blokkdag i norsk  Wink ;-\)

yo ;)
10.05.2005 21:04

Bra!
3
anbefalinger
kule greier!  Smile :-\)

Tina
20.11.2005 11:20

Bra!
3
anbefalinger
sikker på alt dette elr?? virka lirr sånn"jeg tror" opplegg.. Razz :-P

Mitcha
03.01.2006 18:28

Bra!
3
anbefalinger
veldig god informasjon i denne artikkelen . fikk mye informasjon om røyking og alkohol så jeg vet hva forelderene mine får i seg . den er grusomt hvot lite som skal til for å dø av røyking å drikking ! jeg lover nå meg selv (15 år*) at jeg aldri skal bynne å røyke ! drikking å røyking i ong aldre er bare teit ! hvor langt kommer man med den ?! fålk får gjøre som de vil men ikke en gang spør meg om jeg skal være med !! Takk for meg !

nasse tøff
29.03.2006 13:48

Bra!
3
anbefalinger
coooooooooool

severin
19.01.2007 13:07

Bra!
3
anbefalinger
takk hjelp meg med en oppgave!!! tussen takk  Smile :-\)

Audun
15.02.2007 22:11

Bra!
1
anbefalinger
lær deg å skrive skikkelig norsk først du  Wink ;-\)

bra side btw! hjalp meg mye på tentamen  Very Happy :-D Very Happy :-D

Anette
22.02.2007 15:06

Bra!
1
anbefalinger
 Razz :-P Takk , Kjalp meg med oppgavenpå skolen !15.03.2007 16:36

Bra!
1
anbefalinger
hei. det var en grei sie. jeg sitter nede i afrika og for jeg kommer hjem saa skal jeg ha skrevet en stil om tobakk og alkahol. tusen takk  Smile :-\)

loopy
12.04.2007 13:15

Bra!
1
anbefalinger
driiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit bra sie azzzzzzzzz! legger den ut på piczo. love it


09.05.2007 10:24

Bra!
0
anbefalinger
driiiiiit bra. kankskje folk slutter å drikke alkohol,nakotika og tobakk. Jeg driver med prosket om alkohol,nakotika og tobakk og jeg vet ko skadelig det er


09.05.2007 10:27

Bra!
0
anbefalinger
Jeg har alldrig røyket eller noe sånt og det er jeg glad for.uansett så er jeg ALTFOR ung Very Happy :-D

Veronika
03.06.2007 19:56

Bra!
0
anbefalinger
Hei! Skikkelig bra side! Tusen takk, den har jeg mye bruk for!!

gunnar
07.05.2008 14:15

Bra!
0
anbefalinger
Nice, her blir d cut and paste

woho
31.03.2020 11:07

Bra!
0
anbefalinger
Takk, det hjalp meg med en oppgave på skolen.... når har eg mye mer informasjon


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews