Søk i stiler
 

Heksekunst og wicca


KRL-oppgave om paganisme (10.klasse).
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:13.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Religion
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Innenfor de såkalte «new age»- og paganistiske religionene, finner vi mye som har med heksekunst å gjøre. Paganistiske religioner handler mye om Jorden og naturen, elementene og plantene Månen og Solen.

 

Begrepet paganisme kan oversettes til det norske ordet hedning. Likevel brukes paganisme oftest, fordi ordet hedning i Norge er forbundet med ikke å tilhøre en religion.
Wicca er igjen et mye brukt begrep under paraplybegrepet Paganisme. Navnet wicca kommer fra det engelske witchcraft. Wicca blir kalt heksenes religion.

 

Etikken i wicca er stort sett «gjør hva du vil, men skad ingen», og det gir en ganske stor frihet. Med denne friheten menes det at man gjerne kan bryte med normer, men tilpasse seg naturens egne normer, og finne sin egen rolle i naturens samspill.

 

Naturen i det hele tatt, står sentralt i wicca. Selv om religionen først ble virkelig synlig på 50-tallet, har den røtter i gammel natur- og mytologi-religon (f.eks norrøn og gresk).

 

«Jorda er vårt hjem, vår Gudinne», står det på en av sidene til wicca. Tilbedelse av jorden som en gudinne, i det hele tatt, gudinner, står sterkt i wicca. Men Gudinnen står ikke alene, det er også en Gud. Likevel, «Moder Jord» er en god betegnelse.

 

Wiccanere kaller seg selv også hekser, og har en del feiringer og ritualer. Hekser kan både gjøre dette alene eller i to og to, men det vanligste er å samles i sirkler. Disse sirkelene er ikke akkurat menigheter, ettersom alle er innviet som «prester». Sirklene samles ved månefasene ny- og fullmåne, men de viktigste samlingene er de som stammer fra solfestene fra før-kristen tid: Høst- og vårjevndøgn, sommer- og vintersolhverv. Da kan man få undervisning om religion, filosofi, selvutvikling, psykologi, dans, urter, ritualmagi etc.

 

Magiske ritualer utføres etter et visst mønster: Først slås en magisk sirkel, så påkalles kreftene. Etter dette skjer en form for ofring, men denne er gjerne symbolsk, og menneske- eller dyreofring skjer aldri. Etter dette gjør man det «man har kommet for», dvs trer inn i seg selv, en slags form for meditasjon. Så må ritualet avsluttes skikkelig, ved at kreftene sendes av sted igjen og den magiske sirkelen lukkes.

         

I Norge er det omtrent 100 mennesker som deltar aktivt i forskjellige wicca-grupper, men dette er et veldig usikkert tall. Dette kan skyldes at det ikke er en særlig streng religion, uten særlig mange forpliktelser. Religionen vokser, om ikke så veldig raskt. Det finnes wicca-miljøer i Bergen, Oslo, Haugesund og Stavanger.

 

 

Kilder:
http://www.wicca.no 
http://www.bgnett.no/pagan/heksekunst.html 
http://idun.wicca.no/bos/heksekunst/ 
http://pagan.fotspor.net/
http://www.bgnett.no/pagan/

http://www-lu.hive.no/krl/wicca.html


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

shady
10.05.2009 21:19

Bra!
10
anbefalinger
nais skriver om det samme nå du hjalp meg litt takk skal du ha!

Maria
29.01.2015 15:53

Bra!
9
anbefalinger
Jeg lurer på om hvordan hverdagen til de som er medlemmer i wicca har det? Noen som kan si meg det?

Kitti
26.08.2013 21:57

Bra!
5
anbefalinger
Vel dette er jo en ganske god forklaring på wicca er MEN så er er det slik at bare menn blir innviet til prester. Kvinner blir innviet til prestinne og heks. Og det er faktisk mange forpliktelser i wicca relgionen.(andre bryr seg sikert ikke om dette, men jeg følte at jeg måtte rette litt på det.) -Kitti

:)
19.03.2014 13:39

Bra!
5
anbefalinger
eg tykkar at deit err veldegt ordentleg skreva, men ejg kønar ikkje dialekto  Smile :-\)

hbichin
20.09.2018 09:46

Bra!
0
anbefalinger
nice, mye bra men det var litt uklarhet her og der


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.027 sec - 1 pageviews