Jørn "Jønke" Nielsen

Et særemne om forfatteren og Hells Angels medlemmet Jørn Nielsens liv.

Karakter: 5

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.04.03
Hells Angels Motorcycle Club - Opphav, struktur og oppbygning

 

Navnet ”Hells Angels” har forekommet i militæret så langt tilbake som 1. verdenskrig da en jagerskvadron brukte det for første gang.

       

Under andre verdenskrig ble navnet brukt av flere grupperinger, bl.a flere bombeflykompani fra American Air Force, i tillegg til et par jagerflygrupper. Lederen for en av disse gruppene (3rd Pursuit Squadron ”Hells Angels” American Volunteer Group), Arvid Olsen, var den eneste person med tydelig militær forbindelse til en faktisk enhet med navnet Hells Angels som vites å ha hatt tilknytning til grunnleggelsen av HAMC. Arvid Olsen var dog bare en venn av HAMC´s grunnleggere, han var aldri medlem selv.

 

Under krigen knyttet spesielt grupper i flyvåpenets bomberskvadroner og jagerskvadroner sterke vennskapsbånd som ikke ble glemt da de reiste hjem. De hadde en svært ”actionfylt” periode som brått tok slutt da krigen endte. Følgen av dette var at det etter krigen kom hjem en rekke rastløse, dimmiterte unge menn som fortsatte sin fartsfylte livsførsel, begynte å kjøre motorsykkel og ikke tok tilværelsen så høytidelig. Mange mener at det var disse hjemvendte soldatene som var opprinnelsen til de ”fredløse” motorsykkelklubbene som dukket opp fra 40 tallet og fremover (Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Pagans (De Fire Store)).

 

Den 17. mars 1948 ble den første Hells Angels motorsykkelklubben grunnlagt i Fontana/San Bernadino (Berdoo), California. Omtrent samtidig ble det dannet andre klubber med samme navn andre steder i staten, men ingen av disse klubbene hadde tilknytning til verken hverandre eller HAMC og de eksisterer ikke i dag. Det gjør imidlertid San Bernadino avdelingen, som regnes som HAMC`s moderklubb.

 

Etter hvert ble det opprettet flere HAMC avdelinger i California (Frisco, Oakland, San Jose, Sonoma, Dale City, Vallejo) og faste opptakskrav ble innført.

 

I 1961 ble klubben internasjonal, med en avdeling i Aukland, New Zealand og i 1966 kom den første avdelingen i USA utenfor California (Omaha, Nebraska).

 

Den 30. juli 1969 ble den første HAMC avdelingen opprettet i London (Europa). Ti år senere kom Australske klubber på listen, i 1984 ble Rio de Janeiro den første søramerikanske avdeling og i 1994 kom Hells Angels til det afrikanske kontinentet med en avdeling i Johannesburg, Sør Afrika. Det er senere også opprettet avdeling(er) i Asia (Thailand).

 

Opptakelsen av klubber over hele verden har medført endringer i HAs struktur. Den lille motorsykkelklubben fra San Bernadino har etter hvert blitt moderavdeling (Mother Chapter) til verdens største motorsykkel-

broderskap, HAMCW (Hells Angels Motorcycle Club World). Klubben består i dag av mer enn 170 avdelinger og flere klubber rundt om er på prøve eller søker opptakelse.

 

HAMCW er som sagt en internasjonal motorsykkelklubb, hvor medlemmene har en sterk følelse av broderskap. Klubben består av individualister, og har ingen overordnet ledelse. Det finnes dog i  de fleste avdelinger en rekke administrative poster (President, Visepresident, Ordensmarskalk og kasserer). Ingen av medlemmene er ”bedre” enn andre, men som i ethvert samfunn finnes det naturlige ledere, hvor enkelte er mer fremtredende over for offentligheten enn andre.

 

Hver mann har en stemme i klubbspørsmål. Medlemmenes privatliv blander klubben seg ikke i så lenge dette ikke påvirker klubben direkte. Klubben engasjerer seg ikke i politikk, med mindre det er snakk om

spørsmål som vedrører MC aktiviteter, bikerkultur eller lovgivningsarbeid som berører bikernes livsstil.

 

Opptakskriteriene varierer fra avdeling til avdeling, men generellt er det snakk om de samme verden over. Man skal være fylt 21 år, være mann og eie en motorsykkel. Man skal være biker, og ha førerkort om mulig.

(HAMCW har ingen rasistiske eller antisemittistiske holdninger). ”Søkeren” skal vise interesse for klubben og dens aktiviteter, være hjelpsom og en god kamerat, så god at han kan bli en bror. Søker en person om opptak og dette aksepteres, blir han Hangaround (det første offisielle trinn på veien mot medlemskap). Deretter kan han stemmes inn som Prospect (prøvemedlem); den offisielle prøvetiden varer normalt 2 år, før det stemmes om medlemskap. Et nei under avstemningen kan diskuteres, to nei er udiskuterbart.

 

Det er tre måter å forlate klubben på: Man kan melde seg ut. Man kan bli bedt om å melde seg ut. Eller man kan bli kastet ut.

 

Opptak av nye klubber fungerer også etter samme prinsipp som enkeltpersoner. Først en Hangaround periode, deretter kan klubben bli stemt inn som prospectklubb. Etter to år kan så klubben eventuelt bli tatt opp som fullverdig Hells Angels avdeling.

 

I tillegg kan det også nevnes at Hells Angels er et av verdens mest kjente varemerker, på lik linje med Coca Cola og Levi's.

 

 

”Jønke – Mitt liv”

 

Boken er den første i en selvbiografi på tre bøker. Handlingen er kronologisk gjennom tilbakeblikk, med unntak av begynnelsen, som er en novelle hvor ”slutten” i boken, drapet på Henning Norbert Knudsen (Makrellen), fortelles.

 

Jørn Jønke Nilsen, født 5 juni 1960 i Gladsaxe, i utkanten av København. Faren var postarbeider (senerepostmester) og mora var sekretær. Jønke var en vilter unge, og på skolen ble han klassens ”røver”, fritidsinteresser var fotball og skøyteløp, og han hadde stor glede av ferier/reiser. Som tolvåring reiser han til Skottland på skoletur, og senere til Italia på ferie.

 

Jønke og broren begynner å vanke i Egergården ungdomsklubb (mopedbande med 30 medlemmer). Det dukker opp en del småbander i Gladsaxe-området etter at en MC-klubb kalt Roadrunners oppløses. En ny ”respektert” klubb startes opp: Nomads. Stadig småkriging mellom mopedbandene.

 

15 år gammel blir Jønke arrestert for første gang, etter et barslagsmål. Han blir etter hvert utvist fra skolen og skaffer seg sin første moped.

 

Som 16 åring drar han til Canada på ferie sammen med foreldrene. Han begynner etterpå å vanke sammen med Dirty Eagles fra Gentofte og Vangede – området, og får arbeid på et BS marked (kolonial) i Baksværd.

 

Det blir krangel mellom Dirty Eagles og Dirty Angels angående navn, og det ender med at Dirty Eagles skifter navn til Gentofte og Vangede motorsykkelklubb. Jønkes foreldre er ikke fornøyd med sønnens aktiviteter og han blir kastet ut hjemmefra en tid.

 

1976, det første store bandeoppgjør i København. Nomads og Dirty Angels går til angrep på en klubb i gartnergede, og dette skaper stort oppstyr i media.

 

I mars 1977 blir Gentofte og Vangede motorsykkelklubb`s medlemmer hangarounds hos Nomads, og de flytter til lokaler i Gormsgade. Det opprettes en union mellom Iron Sculls, Galloping Goose og Nomads.

 

Klubben flytter på nytt, til Islands Brygge, Amager September 1977. Her blir det bråk med en lokal klubb (Nørragersmindebanden), og dette får stor publisitet. Jønke forfremmes til ekspeditørlærling på BS markedet.

 

Nyttår 1978, Nomads blir kastet ut av lokalene på Islands Brygge, og flytter inn til Dirty Angels. Det bryter ut krig mot Nørragersmindebanden og Filthy Few. Nomads og Dirty Angels flytter videre, inn hos Galloping Goose i Titangade. Unionen tar sikte på å bli medlemmer i Hells Angels, Hells Angels – Hamburg kommer på besøk og danskene blir etter hvert godtatt som hangaround – klubb.

 

April 1978, Jønke kjøper sin første motorsykkel. Samme sommer blir han arrestert for knivstikking under et barslagsmål på Bornholm. Jønke blir varetektsfengslet, mister jobben, får to og et halvt års fengsel, og starter soningen i Ringe statafengsel.(Begynner å røyke hasj).

 

Utenfor murene skifter klubb-unionen navn til Galloping Goose på grunn av hangaround statusen, og Titangade får for første gang besøk av amerikanske engler.

 

Sommeren 1979 blir Jønke overført til Horserød, hvor han begynner på handelsskolen (uten å fullføre).

 

Nørragersmindebanden blir til Bullshit.

 

Galloping Goose blir prospect (prøvemedlem) i Hells Angels. Et internt oppgjør i klubben fører til at flere medlemmer (inkludert Jønke som er hjemme på perm), blir varetektsfengslet og dømt til straffer fra 8 mnd til 4 ½ års fengsel.

 

Jønke slipper endelig ut av fengselet, og får seg jobb igjen.

 

Det bryter ut krig mellom Jønkes klubb (MC Danmark Prospect Club) og Bullshit.

 

Jønke drar på sin første utenlandstur som prospect (Sveits). Krigen mot Bullshit utvides.

 

30. desember 1980 blir danskene fullverdige medlemmer (HAMC Denmark). Nesten samtidig oppretter FBI i USA, BET (Biker Enforcement Team) for å overvåke ”MC-bander”, og å provosere frem bandekriger og sammenstøt med politiet.

 

 

Jønke blir fengslet igjen og fortsetter på handelsskoleutdannelsen sin, men må avbryte igjen på grunn av overflyttelse til et lukket fengsel etter en voldsepisode. Flere permisjoner blir tilbragt på forskjellige treff og Jønke løslates omsider. Han får seg arbeid som gartner, noe han trives med, og han kjøper seg en Harley Davidson (motorsykkel). Jønkes foreldre skiller seg.

 

Bullshit provoserer alle klubber i området (deriblant kommende HA-avdelinger), og dette er til irritasjon for mange.

 

Sommeren 1983 arrangerer HA Denmark World Run (verdensmøtet).

 

Et sammenstøt mellom Hells Angels og Bullshit på et vertshus, resulterer i at HA medlemmet Blondie dreper to bullshit-medlemmer. Fire HA-medlemmer arresteres. Jønke slutter som gartner og krigen blusser opp...

 

 

”Mitt andre liv”

 

25. mai 1984. Jønke, medlem av Hells Angels første avdeling i Danmark, har nettopp skutt og drept Henning Norbert ”Makrellen” Knudsen, lederen for den rivaliserende klubben Bullshit, og han innleder et liv på flukt som skal vare i fire år.

 

Politiet innleder en massiv etterforskning og peker snart ut Jønke som gjerningsmann, men klarer ikke å få tak i ham på grunn av at han hele tiden skifter tilholdssted rundt om i København. Men idet Jønke blir etterlyst i media, blir det for ”varmt” å oppholde seg i distriktet, og han flytter ut av byen for sommeren. Han blir hele tiden hjulpet av sine brødre, men livet blir ensomt og i kjedsomheten begynner han å skrive boken som senere blir utgitt under tittelen ”Mitt liv”.

 

Politiet arresterer, etter flere hundre timers avlytting, Jønke (in abcentia) for drapet på Makrellen samt fire av hans brødre for medvirkning. Politiet oppfordrer Jønke til å melde seg, men han har andre planer og flytter til Paris; eller som han selv sier: ”Skal jeg tilbringe 16 år bak murene, kan jeg like godt fylle hodet med minner. ”Mitt liv” blir ferdig.

 

Jønkes brødre blir dømt for medvirkning til drap og for å ha hjulpet ham å flykte, til fra ett til tolv års fengsel. Samtidig er det strid i rettslokalene i Hamburg, Tyskland, hvor Hells Angels som første ikke politiske forening blir forbudt. Saken ankes men kommer ikke opp på mange år.

 

Etter noen måneder ta fortiden igjen Jønke i Frankrike også, og han bryter de fleste båndene, bl.a til kjæresten Helle, for så å reise til British Colombia, Canada. Her lever han et anonymt liv, får nye venner og et og annet besøk og brev hjemmefra. På grunn av risikoen for å bli gjenkjent kan ikke Jønke ha kontakt med sine brødre i    Canada, og dette plager ham.

 

Samtidig blir flere Bullshit-medlemmer drept hjemme i Danmark, noe som senere fører til straffer på opptil 18 års fengsel for en rekke HA-medlemmer og prospects (prøvemedlemmer).

 

Jønke har vært på flukt i halvannet år, og flytter vestover til en by som heter Smalltown, hvor han får en mengde venner, jobb, og et riktig sosialt liv. Her kaller han seg James, og han blir til og med kjent med politifolk.

 

6. desember 1985 blir ”Mitt liv” utgitt i Danmark, og boken blir en bestseller, samtidig får danskene sin andre HA-avdeling (HAMC South). På nyttårsaften 1985 kan Jønke feire fem års medlemsskap i klubben.

 

Jønke møter alenemoren Karen, som han innleder et lengre forhold til, og livet roer seg ned og blir nesten som normalt. Han glemmer nesten at han er etterlyst, og avslører etter hvert sin bakgrunn for Karen.

 

Etter to og et halvt år på flukt fra loven har Jønke alt han måtte ønske seg. En hengiven kjæreste, stedatter og gode venner. Men han er allikevel ikke tilfreds, han savner sine brødre. Etter at han blir sjekket opp av politiet for en mindre forseelse, må han flytte på seg igjen, og Jønke bestemmer seg for å vende tilbake til Danmark.

 

Tre år på flukt, og Jønke flytter til Vancouver hvor han nok en gang begynner på nytt selv om han fremdeles har kontakt med Karen. Her prøver han å oppleve mest mulig før han skal i fengsel, hopper i fallskjerm og lignende. Han planlegger også å skrive en barnebok til Karens datter, Cody.

 

Vinteren 1988 tar Jønke kontakt med en advokat og ordner med ”hjemreisen”. Han får tre uker ”ferie” før han må dra hjem, og denne tiden utnytter han fullt ut sammen med sine brødre. Han besøker samtlige HA-avdelinger i British Colombia.

 

Så reiser Jønke hjem...

 

 

”Enda et liv”

 

Historien er en selvbiografi, og handlingen utspiller seg kronologisk gjennom tilbakeblikk, med unntak av ”begynnelsen”, som beskriver attentatet mot Jønke i Jyderup åpne soningsanstalt den 24. juli 1996, som egentlig er bokens slutt. Fortellingen starter der ”Mitt andre liv” slutter.

 

Den 18.8.1988 starter rettssaken mot Jønke i København lagmannsrett hvor han blir tildelt 16 års ubetinget fengsel for overlagt drap på Henning Norbert ”Makrellen” Knudsen den 25. mai 1984. (sju Bullsit-medlemmer er døde og over hundre års fengsel er delt ut). Før Jønke forlater med Ordene ”God fest!”, anker han dommen for å få være så lenge som mulig i ”vestre”.

 

Hells Angels København har nå elleve medlemmer hvorav fem sitter i fengsel med drapsdommer Den nye HA-avdeling South på Snoldevev, Roskilde har tolv medlemmer (tre fengslet). Den britisk-inspirerte ”rocker-kulturen” har blitt til den amerikansk-inspirerte ”biker-kulturen”, mye på grunn av Hells Angels som fremstår som den toneangivende klubben i miljøet.

 

Politiet i København er urolige over utviklingen, da ”Det bare lar seg gjøre å komme de store klubbene til livs, når de er i innbyrdes oppgjør”. Ordensmakten har allerede bestemt hvilken vei den vil gå når det gjelder ”biker-kulturen”.

 

I ”Vestre” møter Jønke mange kjente, både Ha-medlemmer og hangarounds som soner mindre dommer. Jønke blir fangetalsmann i fengselet på grunn av sine talegaver, sitt pågangsmot og sin erfaring. Han sitter i isolasjon i sju måneder for å gjøre ferdig romanen ”Fengselet”, som handler om tre tenåringsgutter fra København som tjener gode penger på nattlige villainnbrudd, og blir siktet for et drap.

 

HAMC-København får ny president, Christian Middelboe. Jørgen ”Carlo” Knudsen, den forrige presidenten, har ikke tid lenger (han driver et vaktselskap og har fire barn). Jønkes anke kommer opp i høyesterett. Som ventet ingen endring. Dommen på 16 år består. Jønke må sone 11 år.

 

Jønke blir pappa! Karen i Canada føder hans datter, og planlegger Danmarktur med veslejenta så fort som mulig. ”Fengselet” blir publisert våren 1989 og får blandet kritikk. Karen, Cody og den 8 mnd gamle datteren kommer på Danmarkbesøk, og etter dåp i fengselskirken, blir den ”lille” døpt Isabella. Jønkes venn, fengselspresten Worsaae, står for sermonien.

 

Dommen blir effektuert og Jønke blir flyttet til det lukkede stats-fengselet i Nyborg på Fyn. Han har nå sonet 15 måneder av straffen. Jønke nekter å ta av seg vesten med ryggmerket og blir nødt til å sone på isolat (Går til sak mot fengselsvesenet). Han begynner å skrive barneboken ”Elgen Helge” til stedatteren Cody i Canada.

 

HA-København arrangerer Bike-Show (1989) for fjerde år på rad. Hangarounds fra Trondheim, gamle Rawdies deltar også for første gang i Danmark. Trondheims politimester, Harald Moholt, er motstander av å huse den første Hells Angels avdelingen i Norge, og erklærer krig mot ”Englene” fra første stund.

 

Etter ti måneder i isolat, tar Jønke av seg vesten og går ut av isolasjonen. Han er ferdig med barneboken ”Elgen Helge” , og bruker tiden fremover til å skrive i fangebladet og delta i fengselets felles aktiviteter. Rettsaken mot medlemmer fra HA`s supporterklubb, Mental Midgets (Fyn), blir innledet i Odense. Dom langt under siktelsen får politiet til å klage på et nytt fenomen. Truing av vitner.

 

Jønke blir beskylt for en del hærværk i fengselet, og blir flyttet til Roskilde kretsfengsel, hvor han imidlertid får bruke vest med ryggmerke. Karen, Cody på seks år og Isabella kommer på Danmarkbesøk og besøker Jønke i fengselet sju timer hver dag. Nordstjernen MC i Århus blir hangaroundklubb til HA-Danmark.

 

Bike-Show arrangeres (1990) for femte gang, med medlemmer og hangarounds fra hele skandinavia. Roskilde kretsfengsel blir et bra sted å sone og fengselsinspektør Sixgaard bevilget ekstra lufting den varme sommeren 1990. Etter en avgjørende rettsak mot to Bikerklubber fra København vest, skal Kriminalinspektør Mogens Lundh fra Glostrup gjøre noe med det han kaller vitnetrusler.

 

Harleytyverier blir brukt av politiet som propaganda mot HA. På et bikermøte blir det vedtatt å fordømme sykkeltyveriene, men noen få sykler forsvant fortsatt på grunn av andre dårligere organiserte miljøer. Det er 1990. Gulfkrigen bryter ut og Jønke blir flere ganger intervjuet i ungdomsblader om sine holdninger og meninger om det som skjer. Jønke blir, til samfunnets store forargelse, et forbilde for ungdommen fordi han er ærlig mot dem.

 

Etter tre sonede år blir Jønke flyttet til Vrideløslille Statsfengsel (Brasen), der HA-brødre Nick, Ole, Ludvig, Carsten og Blondie sonet fra før. Alle for drap på Bullshit-medlemmer. Her får bikerne gå med vest\ryggmerke. Boken ”Elgen Helge”, som Jønke dedikerer til sin stedatter Cody, blir utgitt og får gode kritikker. Saken om ryggmerkeforbudet kommer opp i retten, og Jønke får ikke medhold (opp til hvert fengsel å avgjøre slike saker).

 

Jul\nyttår 1990, HA-Danmark feirer 10 års jubileum og holder en kjempefest med besøk fra de fleste avdelingene i Europa. På nyåret blir norske og svenske journalister sendt til USA for å skape bakgrunn for den samme undergravende mediadekningen av HA som hittil bare har funnet sted i Danmark. FBI i USA råder myndighetene i de skandinaviske landene til å bruke mediene for å presse biker-klubbene ut av samfunnet.

 

Januar 1991 slår politiet`s antiterrorkorps til mot Københavns biker-miljø og arresterer 48 personer, deriblant tre Hells Angels medlemmer. Ingen av dem blir dømt for noe, og får i ettertid utbetalt erstatninger fra det offentlige. Politiets utallige ransakinger og feilaktige varetektsfengslinger gjorde at erstatningene veltet inn over bikerne. Den danske stat hadde bare i løpet av de siste årene måttet utbetale flere millioner av skattebetalernes kroner.

 

Jønke blir valgt til fellesfritidsmann for hele fengselet (Brasen), og han arrangerer konserter, åpen dag og lignende. Han mottar mange brev og besøk i forbindelse med forfatterrollen sin. Han, og resten av biker-miljøet for den saks skyld, intensiverer arbeidet med å øke forståelsen av klubbene hos "menigmann”, og prøve å motvirke de negative tiltakene som er igangsatt av politiets propagandamaskin. Mange av Jønkes brødre prøver etter hvert å starte opp egne bedrifter\foretak, men møter motgang overalt på grunn av sitt HA-medlemskap.

 

Clark, et HA-medlem fra South-avdelingen viser seg å være en bråkmaker og en drittsekk, og blir utvist fra klubben. Bikerne på Brasen mister etter hvert retten til å bære ryggmerke og Jønke trekker seg i protest fra vervet sitt som fellesfritidsmann.

 

HA-Danmark får fra nå av problemer med å avvikle arrangementer som bike-show, åpen dag og lignende. Politiets offensiv har virket som den skulle. ”Normale” mennesker hadde fått en mer negativ holdning til klubben\miljøet.

 

Jønke begynner å skrive boken ”Mitt andre liv”. Københavns bevillingspoliti oppretter ”Bravopatruljen”, en liten enhet som har til oppgave å stresse opp bikerne i København og presse dem ut av barmiljøet. Kriminaliteten blant HA-medlemmene hadde minsket drastisk siden midten på 80-tallet og politiet hadde bruk for skyts i kampanjen mot klubben. Bravopatruljen kan sammenlignes med amerikanske BET (Biker Enforcement Team), og hadde uoffisiell myndighet til å begå overgrep mot bikerne uten å bli straffet for det.

 

Den 13. mai 1992 blir 16 fanger (alle HA-medlemmer og fanger med tilknytning til dem), isolert på en egen avdeling (B3) på Brasen, for ”å ta hensyn til de andre fangenes trivsel”, som det heter. Politiets anti-HA politikk hadde sørget for at medlemmene nå var politiske fanger som skulle isoleres fra resten av fengselet. Nesten alle fangene på Brasen støtter de isolerte, og mener de blir urettferdig behandlet.

 

Undertakers oppretter en ny avdeling på Lolland, og politiet benytter anledningen til å fremme skremselspropaganda. De går ut i mediene og kaller det for en krigserklæring mot Hells Angels. Bravopatruljen gjør også sitt for å hisse til krig mellom HA og Undertakers ved å spre falske rykter om hva den andre klubben driver med. Bravopatruljen sender også Skattevesenet, Brannvesenet og Miljømyndighetene til HA-avdelingenes klubbhus for å finne noe de kan bruke i heksejakten mot dem.

 

Under EM-finalen i fotball mellom Danmark og Tyskland den 26. juni har HA-klubben campert med venner og kjente utenfor festplassen på Roskilde for å se kampen på tv og feste. Det blir en festlig sammenkomst, men etter sjikane fra Politiet blir det små ”episoder” utover kvelden, og det hele ender med at et massivt politikorps stormer leiren og arresterer samtlige deltakere. Tydeligvis ubegrunnet, da over 60 personer senere får erstatninger for uberettiget anholdelse.

 

Jønke og resten av de isolerte fangene på B3, protesterer mot forskjellsbehandlingen ved å forsøple omgivelsene sine, for å vise avsky mot avgjørelsen. Jønke forsøker også å få innsyn i sakspapirene som gjelder spesialanbringelsen, ved å skrive brev til forskjellige instanser. Det viser seg i ettertid at fengselsvesenet og politiet hadde hatt hemmelige møter før avgjørelsen ble tatt.

 

Bike-show 92 blir avholdt på et privat eid område, da Roskilde by nekter klubben å leie den tradisjonelle Dyrskueplassen til arrangementet fordi HA nå gir byen et dårlig rykte. Showet blir det beste noensinne, allikevel benytter media anledningen til å rakke ned på artistene som er så ”dumme” at de stiller opp for HA.

 

Jønke får innvilget tre permisjoner under oppsyn etter fire år i fengsel. Første gang han er utenfor murene blir han intervjuet av to aviser angående drapet på Makrellen. ”Mitt andre liv” blir utgitt og får voldsom kritikk i pressen. HA-Danmark blir i media beskyldt for å stå bak all narkotikaomsetning i Danmark uten at noen blir pågrepet eller siktet for slike forhold, og det er kriminalinspektør Mogens Lundh som er primus motor i propaganda-aksjonen mot Hells Angels. 

 

Nyttårsaften 1992 blir Århus-avdelingen fullverdig medlem. Det er nå tre HA-avdelinger i Danmark (København, South og Århus). Undertakers blir etter hvert prospect-klubb for Bandidos, enda en av de fire store klubbene fra USA, med hovedsete i Texas.

 

Journalisten Karsten Kjær intervjuer Jønke og de andre HA-medlemmene på B3 avdelingen i forbindelse med tv programmet ”Blodsbrødre”. Programmet fokuserer naturligvis mest på de åtte drapene av Bullshit-medlemmer fra 80-tallet og andre lovbrudd, men samtidig klarer ikke Kjær å oppdrive en eneste politimann eller jurist som vil\kan bekrefte at HA står bak organisert kriminalitet og narkohandel. Bravopatruljen herjer videre i Københavns barmiljø.

 

Vinteren 1993 kommer Karen igjen på besøk fra Canada med Isabella. Jønke har permisjon, og sammen drar de opp til foreldrenes sommerhus hvor de har noen fine dager sammen. Undertakers blir innlemmet i Bandidos MC (det er nå to ”store” MC-klubber i Danmark). Bandidos rekrutterer etter hvert flere forhenværende Bullshit-medlemmer og ekskluderte HA-medlemmer (deriblant Clark).

 

Bike-Show 1993 blir arrangert i Odense kommune etter at HA`s advokat har slått flere ganger i bordet hos kommunestyret. Samtlige av Danmarks kommuner ser ut til å være i mot HA når det kommer til stykket.

 

PET (poltiets etterretningstjeneste) begynner å arbeide på høytrykk for å avsløre HA`s forbrytelser mot staten og organisert kriminalitet, og den 3. januar 1994 stormer politiet, med Bravopatruljen i spissen (pluss gjester fra FBI), HA`s klubbhus i Titangade, København. Medlemmene som er til stede under razziaen blir dratt ut, lagt i jern og banket mens de ligger nede. Grunnen til den overdrevne volden er antakeligvis for å imponere agentene fra USA. Den eneste som får erstatning for politivold er et medlem som blir bitt av en hund.

 

Under en permisjon, holder Jønke sitt første store foredrag utenfor fengselet, for to skoleklasser i et lokale hos forlaget sitt. Når han og ledsageren Michael forlater forlaget, blir de terrorisert av Bravofolk. Den vanlige stress-strategien de bruker, er å overvåke og fotografere HA-medlemmene og hvem de måtte være sammen med, gjerne på kort hold, samt å sjekke papirene til alle som omgås dem, til og med fengselsbetjenter som er ledsagere.

 

Så faller dommen i en injuriesak mot den danske formiddagsavisen Ekstra-bladet. HA har saksøkt dem for påstandene om at klubben står bak organisert narkohandel og kriminalitet. Avisen blir dømt til å dementere en rekke feilaktige påstander, men slipper å betale erstatning fordi de selv var blitt villedet av Politiets feilinformasjon.

 

Denne våren blir to Bandidos og et HA-medlem skadet, og en HA-supporter drept i en skyteepisode på en bar i Sverige. Den Norske Trondheims avdelingen blir fullverdig medlem og Helsinki, Finland, blir prospect-avdeling omtrent samtidig. Alle de falske ryktene om klubben gjør at HA-Danmark i 1994 sender et brev til Folketingets rettskommisjon, for å klage på politiets propagandakampanje og private krig mot klubben. Et identisk brev blir også sendt til justisministeren, uten at det blir besvart.

 

Jønke blir ferdig med forarbeidet til boken ”Korpsånd”, og går i gang med skrivingen sommeren 1994. Bike-show samme år utgår fordi ingen er villig til å leie ut et passende område. I stedet får HA-Danmark sette opp telt og stand på Harley Davidson-klubbens treff i Silkeborg, Jylland. Bravopatruljen prøver å snike seg inn ved å hoppe over gjerdet, men blir fort kastet ut.

 

De utallige ulovlige arrestasjonene med påfølgende erstatnings-utbetalinger pga Bravopatruljens sjikane av biker-miljøet har kostet skattebetalerne 13,3 millioner kroner på et år. Dette fører til at Statsadvokaten setter søkelyset på avdelingens metoder. Statsadvokaten mener at bikerne ikke lenger kan forfølges på denne måten. Politiet svarer med et forslag om å senke erstatningen for urettmessig arrestasjon med 66% for å opprettholde dagens rutiner.

 

”Korpsånd” blir gitt ut. Boken handler om politiets metoder og hvordan maktmisbruk forekommer i etaten. Jønke blir flyttet fra B3 avdelingen etter uenigheter med en betjent. Nå sitter det bare en fange på avdelingen hvor det er plass til 19 (kostnaden for å drive B3 er 5 millioner kroner i året). Like etterpå blir B3 offisielt nedlagt.

 

Jønke blir flyttet til Roskilde kretsfengsel mens han venter på plass i et åpent fengsel. Han får innvilget sin første permisjon uten følge, drar til byen og møter venner som han ikke har sett på elleve år.

 

Etter ni måneder i Roskilde kretsfengsel blir Jønke flyttet til Jyderup, og her bytter han ut skrivemaskinen med en pc.

 

Politietaten blir rammet av sparekniven og Politimester Henning Thiesen legger frem en rapport basert på kriminalitet i biker-miljøet fra 1980 til 1990, for å rettferdiggjøre kravet om flere bevillinger til politiavdelingene. Rapporten stemmer overhodet ikke med virkeligheten og denne skal så politikerne lage nye lover etter. Politiet bad også om bedre vitne-beskyttelse, begrenset saksinnsikt, økt tilgang til avlytting og omvendt bevisbyrde i narkosaker.

 

Politiet, med FBI i kulissene, gjennomfører en razzia mot biker-miljøet, der de konfiskerer 250 Harleyer under påstand at de er stjålet. Alle HA-medlemmenes sykler blir returnert, og eierne får erstatning.

 

Bike-show 1995 blir holdt på Bjæverskog travbane etter en lang kamp mot lokalt politi og politikere. De lokale myndigheter legger ned en rekke forbud mot arrangementet og HA må til slutt få justisministeren til å underkjenne dem. Jønke deltar på hans første HA-run siden 1983 og begynner å føle seg fri igjen.

 

Den 33-årige presidenten fra Bandidos mc i Sverige blir skutt ned og drept på motorveien nord for Helsingborg når han er på vei hjem fra Finland sammen med eks HA Clark. Svenske og Danske medier benytter anledningen til å mane til krig mellom klubbene. En krig som etter hvert blir en realitet. De mener også at den opptrappende konflikten kommer til å bli en gjentakelse av rockerkrigen fra 80-årene. Det samme gjør politikerne og Politiet.

 

Som et fritidstilbud til fangene på Jyderup, blir Jønke med på en 10-dagers seiltur langs øst-kysten av Danmark, med fengselets seilbåt M/S Vesterby. De neste dagene blir fylt av bading, soling og avslapping.

Tilbake i fengselet blir Jønke med på å arrangere åpen dag i fengselet, og han har alltid nok å gjøre.

 

Karen, Cody og Isabella kommer på sommerferie til Danmark og Jønke bruker en sjudagers oppspart permisjon, til å tilbringe en uke sammen med familien på stranda og på tivoli. Jønke er kjendis i Danmark og danske se og hør lager en reportasje som de kaller ”Fars Fete Ferie”.

 

Københavnpolitiets Bravopatrulje blir nå offisielt nedlagt etter massive klager på deres metoder fra både bikere og det offentlige. De mest fascistiske betjentene bærer seg over at Politiet har mistet en god og effektiv patrulje. En patrulje som til slutt har kostet den Danske stat så mye erstatningsutbetalinger at justisministeren blir nødt til å legge den ned.

 

Jønke blir invitert til å holde et foredrag hos Års håndballklubb på Jylland, til manges store ergrelse. At en dømt morder i fengsel skal få tale til ungdommen er ikke i allmennhetens interesse, men på tross av innvendinger fra politisk hold i forveien, nekter arrangøren å avlyse, og Jønke holder et foredrag om klubben og dens historie til 350 tilhørere. Spørrerunden etterpå foregår uten de store motstanderne i salen. Først dagen etterpå står kritikerne fram med sine argumenter i avisene. Jønke holder også et foredrag på en handelsskole, som blir vist på tv. Spesielt visse maktpersoner føler at Jønke underminerer samfunnet med foredragene sine, fordi åpenheten og ærligheten hans gjør ham populær hos vanlige folk, og særlig ungdommen.

 

Debatten som følger i kjølvannet av foredragene gjør sitt til at Politiet og Folketinget krever at justisministeren må forby Jønkes foredragsturne, noe som ikke lar seg gjøre uten å angripe pressefriheten. Jønke holder lovlige foredrag under lovlige permisjoner.

 

Nyttårsaften 1995 feirer Jønke på Hotel Palace på rådhusplassen i København sammen med sin nye kjæreste Linda.

 

Bandidosavdelingen i Stenløse blir nektet offentlig klubbstøtte i henhold til folkeopplysningsloven og går til Høyesterett for å få gjort om dommen fra landsretten som har nektet dem kommunal støtte. Politiets mediepropaganda om at HA og Bandidos ikke er ”folkelige”, har gjort sitt til at klubbene ikke er berettiget støtte. Politiets forbud og mistenkeliggjøring av bikeshow og åpent hus-arrangementer, hets mot foredrag og opplysning om bikere er den egentlige grunnen til at bikerne ikke var mer ”folkelige”. En av Politiets metoder for å presse klubbene ut av samfunnet. To Bandidosmedlemmer blir såret i en skuddveksling i Finland og i Sverige blir Clark såret i en skyteepisode på Øresund havn. Mediene får det igjen travelt med å formidle volden og demper ikke akkurat situasjonen som er temmelig spent mellom de to klubbene. Det norske Outlaw-medlemmet, Henkie Holm Hansen, som lever i eksil i Norge etter å ha fått en narkodom på 60 år i USA, våkner nå også til liv og erklærer krig mot Hells Angels. Ekstra-bladet står som vanlig til disposisjon og formidler mer enn gjerne budskapet hans.

 

Utenfor Københavns lufthavn Kastrup, blir det skyting når et fly med medlemmer fra begge klubbene som ankommer fra Finland, har landet. Flere blir hardt skadet og et Bandidos-medlem, Uffe Larsen, dør. Jønke sitter på cellen sin og ser alt på tv.

 

Reaksjonene i avisene dagen etter er som forventet. ”Rockerkrigen” har på nytt nådd Danmark. På Fornebu i Norge blir også et Bandidos-medlem skutt. I Danmark blir fem HA`er fengslet, siktet for drapet på Kastrup.

 

Helsinki, Finland blir fullverdig Hells Angels avdeling. På to uker blir klubbhusene i Helsingborg, Sverige og Roskilde, Danmark angrepet med panservernraketter. Ingen blir skadet.

 

Krigen utvider seg til å omfatte fengslede medlemmer. En granat blir kastet inn i cellen til Bandidos-medlemmet Morten Treben på Horserød. Avisene slår stort opp at neste gang er det Jønke sin tur. Som HA-ikon mener de at han er det perfekte målet for en hevnaksjon.

 

Den pågående krigen utover sommeren 1996, med stadig grovere våpen, fører til at politikerne vil forby klubbene, da det er fare for at uskyldige liv skal gå tapt.

 

En kraftig bombe blir plassert utenfor HA`s klubbhus i Titangate, men tilfeldigheter gjør at den ikke eksploderer. En kampanje startes for å kaste klubben ut av lokalene.

 

24. juli 1996 skjer det som før eller senere måtte skje. Klokken er halv elleve om kvelden når Jønke låser seg inn på cellen, tar på seg lykkekjedet sitt og legger seg på brisken for å sove. Ca klokken to våkner han av en voldsom eksplosjon. Noen forsøker å sprenge opp celledøra hans med en håndgranat, men lykkes ikke. Jønke hiver seg ned på gulvet idet en maskingeværsalve går gjennom døren. Han blir truffet av kuler i magen og armen, men er heldig som overlever...

 

Jønke skriver åpent og ærlig, og beskriver bikermiljøet på godt og vondt. Kanskje er det akkurat hans ærlighet som har gjort ham så populær blant den yngre garde og samtidig provosert så mange politimestre og politikere. Han skildrer livet bak fengselsmurene og livets gang i en av verdens mest beryktede MC-klubber slik at ”menigmann” kan få et innblikk i et miljø som de fleste kun kjenner fra avisoverskriftene.

 

 

Om forfatteren Jørn Nielsen

 

Jørn ”Jønke” Nielsen ble født på Søborg torv (sykehus) i Gladsaxe kommune utenfor København den 5. juni 1960. Jørn vokste opp i det man kan kalle en typisk dansk middelklasse-familie, sammen med sin mor, far og en eldre bror. Klengenavnet ”Jønke” fikk han i vennekretsen, der slikt var vanlig (broren ble kalt ”Glattis”). Han ble tidlig med i en mopedgjeng og ble relativt tidlig ”familiens sorte får”, selv om broren også var medlem i en periode.

 

Å kjøre moped var vel og bra, men det var motorsykkel han ønsket seg mest av alt. Jønke skaffet seg sin første MC da han var 17 år, det at han ikke var gammel nok til å kjøre, tok han ikke så høytidelig. Og med dette satte han tidlig standarden for sitt syn på loven og ordensmakten. En holdning som skulle bli enda mer fremtredende senere, under hans Hells Angels medlemskap.

 

Under et barslagsmål på Bornholm i 1978, knivstakk Jønke en bråkmaker, han ble arrestert og havnet i fengsel. Det skulle ikke bli den siste gangen.

 

Etter å ha vært medlem av forskjellige MC-klubber i flere år kom vendepunktet i Jønkes liv. Klubben hans ble tatt opp som avdeling i Hells Angels 30. desember 1980. Jønke var stolt og lykkelig, en drøm var gått i oppfyllelse. De ble Hells Angels` første avdeling i Skandinavia. For en biker var dette det største en kunne oppnå. Hells Angels var øverst på MC-hierarkiet, og ingen nøt større respekt enn dem.

 

Det var ikke bare politiet som mislikte Hells Angels` tilstedeværelse, også den rivaliserende ”rocker”-klubben Bullshit gjorde sitt beste for å provosere ”englene”. Det hele toppet seg da Jønke, den 24. mai 1984, skjøt ned og drepte Bullshit`s president, Henning Norbert ”Makrellen” Knudsen. Etter drapet rømte han med hjelp av venner til Frankrike, og under flukten begynte han å skrive sin debutroman, ”Mitt Liv”. enne selvbiografien omhandler hans liv og biker-miljøet frem til drapet på Makrellen, og ble utgitt i 1985.

 

Stadig på rømmen flyktet Jønke til Canada, hvor han oppholdt seg i tre år. Disse årene var ifølge ham selv noen av de fineste og mest lærerike i hele hans liv. Her møtte han Karen og hennes datter Cody som han senere skrev en barnebok til (Elgen Helge).

 

Etter hvert ble savnet etter hjemlandet og ”brødrene” så stort at Jønke besluttet å reise hjem. I 1988 kom han derfor hjem til en ventende rettssak hvor han ble dømt til 16 års fengsel for drapet på Makrellen. Like etterpå fødte Karen Jønke`s datter i Canada, Isabella.

 

Jønke benyttet tiden bak murene til å skrive. Han hadde alltid nok å gjøre, bl.a. administrative oppgaver for de innsatte. Innimellom skrev han bl.a. romanene ”Fengslet” (1989) og ”Korpsånd” (1994). Begge romanene skildrer kriminelle miljøer og maktmisbruk innenfor politiet på en svært usminket og realistisk måte. I tillegg skrev Jønke fortsettelsen på sin biografi i enda to bøker. ”Mitt andre liv” (1992) og ”Enda et liv” (1998), som omhandler årene på flukt fra loven og det påfølgende livet innenfor murene.

 

Han har etter hvert oppnådd en slags kult-status og regnes i dag som et ikon for Hells Angels, også utenfor Norden.

 

Jønke har også i de senere årene holdt en rekke foredrag rundt om i Norden, hvor han forteller om sitt liv og bikermiljøet. Dette gjør han for å øke forståelsen for klubben og for å avkrefte mange av mytene og feilinformasjonen som har oppstått rundt bikerne.

 

Han arbeider i dag som sjefsredaktør i det skandinaviske bikerbladet Scanbike. Han er fortsatt medlem av Hells Angels Copenhagen.

 

Jeg har i dette prosjektet valgt å fordype meg i Jønke's tre-binds selvbiografi.

 

 

Konflikter i MC-miljøet

 

80-tallet

I Skandinavia, og særlig i Danmark, har det i mange år oppstått konflikter mellom forskjellige MC-klubber (rockere osv). På midten av 80-tallet under den første store ”Rocker-krigen” var det Hells Angels og rocker-klubben Bullshit som hadde de største feidene. Etter at Bullshit fikk avslått sin søknad om medlemsskap i Hells Angels (gjentatte ganger), begynte de i stedet for å provosere HA for å lage bråk. Resultatet av den påfølgende ”krigen” var åtte døde, flere skadede og oppløsning av Bullshit.

 

Grunnen til denne konflikten er det delte meninger om. Politiet ville ha det til at det hele dreide seg om kontroll over narkotikaomsetningen i København, noe som aldri har blitt bevist eller dokumentert. Jønke selv forteller i sin biografi at konflikten skyldtes ulike ideologier i biker (Amerikansk, biker-inspirert) og rocker-miljøene (Britisk, punker-inspirert).

 

Rockerne, med Bullshit i spissen, var udemokratiske og samfunns- fiendtlige. Den ”nye” biker-kulturen derimot, som Hells Angels representerte, var folk som ønsket en mer varig livsstil med motorsykkel og broderskapet som utgangspunkt. De var demokratiske og fant sin plass i samfunnet. En plass de var villige til å drepe for å forsvare.

 

90-tallet

På 90-tallet var Hells Angels igjen involvert i konflikter, men denne gangen mot den nyopprettede (i skandinavia) klubben Bandidos (det har ikke vært konflikter mellom disse i opprinnelseslandet USA). onflikten har pågått i både Danmark, Norge, Sverige og Finland alt etter hvor nye avdelinger dukket opp. rem til 24. september 1997 da en våpenhvile ble inngått mellom de to klubbene, hadde voldshandlingene krevd tolv menneskeliv og skadet sytti.

 

Utviklingen på våpenfronten har gått i fra kniver og pistoler på 80-tallet, til sprengstoff, granater og panservernraketter i 90 åra. Dette har ført til en langt større risiko for å skade uskyldige, og flere ”sivile” har mistet livet, bl.a. i Norge, da en forbipasserende kvinne døde når Bandidos` hovedkvarter i Drammen ble forsøkt sprengt 5.juni 1997.

 

Politiet mener også her at konflikten skyldes kamp om kriminelle markeder. En annen og mer fornuftig forklaring kan være det at klubbene kjemper om respekt og ry i miljøet. Klubbene er derfor alltid parate til å forsvare seg mot eventuelle fornærmelser og overtramp, selv om dette skulle skje ved bruk av kriminelle metoder, og at det kan gå ut over uskyldige.

 

Et medlems feiltrinn eller ukorrekte handlemåte vil få følger for hans klubb. Hvis dette medlemmet ikke klarer å beskytte sitt ry, vil klubben måtte gjenopprette den æren han/de har mistet. En tredje årsak til konflikten kan også være grunnleggende fiendeskap mellom enkeltmedlemmer i de forskjellige klubbene. Det er muligens en blanding av disse årsakene som ligger til grunn for konflikten mellom Hells Angels og Bandidos.

 

En av Hells Angels` advokater i Norge, Knut Storberget, mener at det er politiet som har mye av skylden for urolighetene mellom disse to klubbene. Politiet bruker dem som et middel for å få tildelt mer arbeid og dermed mer bevillinger. Her er de flinke til å bruke etterforskningsmetoder og media til sin fordel (etter amerikansk modell), for å skape en ”samfunnsfiende”. De er også flinke til å fyre opp under konflikten slik at klubbene ryker i tottene på hverandre. Dette er det samme som om brannvesenet skulle ha dratt rundt å startet branner, bare for å holde seg beskjeftiget med arbeid.

 

 

Prolog

 

Bikerkulturen kommer opprinnelig fra USA, og ble skapt med utviklingen av de store MC-klubbene etter andre verdenskrig og frem til 60-tallet. Å være biker er en livsstil. En alternativ livsstil der motorsykkelen er midtpunktet, men tilhørigheten til klubben og brorskapet mellom medlemmene er det viktigste.

 

Bikere er gjennomført livsnytere som setter stor pris på festligheter. De er frisinnede mennesker, representert fra alle samfunnslag, som mangler flere av de tabuer og moralske normer som preger gjennomsnitts-mennesket.

 

Hells Angels er den eldste og største bikerklubben på verdensbasis, og et medlemsskap her regnes som det gjeveste man kan oppnå innen miljøet. Det faktum at avdelingene er demokratisk oppbygd, og at kontakten mellom dem er god, gjør at myndighetene i de fleste land har stemplet Hells Angels som en kriminell organisasjon. Med sine totalt ca 10 000 medlemmer, blir klubben oppfattet som en trussel mot samfunnet for øvrig. Hvor enn i verden en ny avdeling åpnes, blir de utsatt for en ”standard-forfølgelse” og negativ mediaomtale for å få dem fjernet.

 

I Norden har denne ”kampanjen” blitt styrt indirekte av amerikansk etterretning. Bikerkulturen blir i mange land brukt som ”hovedfiende” når det er snakk om tilskudd til politietaten.

 

I sine bøker er det akkurat dette Jørn Nielsen setter søkelyset på. Han avslører omfattende maktmisbruk mot Hells Angels, som han karakteriserer som en minoritetsgruppe i dagens samfunn.

 

Dette temaet har to sider, og å vite hva som er sannheten når en leser kilder fra to så motstridende parter, er umulig. Problemet ligger i at begge parters ”versjon”, kan regnes som en form for propaganda.

 

Biografier som Jønke`s ”Mitt liv” og Ralph ”Sonny” Barger`s ”Hell`s Angel”, fremstår som ærlige skildringer av bikerkulturen uten at man kan være sikker på at hele sannheten kommer frem. På den annen side bruker politiet mediene som talerør, hvor de ofte gjemmer seg bak store negative overskrifter som anonyme kilder. Noen garantert ærlig rapport fra denne siden er det heller ikke mulig oppdrive, da det er umulig for vanlige folk å få innsyn i politiets egne arkiver.

 

 

Epilog  

 

Å skrive denne oppgaven har vært både interessant og lærerikt. Jeg har fått, gjennom å fordype meg i litteratur skrevet av bikerne selv, fått innblikk i et miljø som mediene kun omtaler som en kriminell organisasjon. Jeg har fått belyst en annen side av saken, og har også blitt minnet på hvor stor makt den som kontrollerer mediene, egentlig har.

 

Mitt syn på bikere har forandret seg fra at jeg så på dem som kriminelle avskum til at jeg nå faktisk lurer på om de ikke er likeverdige medlemmer av vårt tilsynelatende fargerike fellesskap. Vi er alle sønner, døtre, fedre eller mødre av noen som faktisk er glade i oss uansett om vi kjører volvo eller Harley Davidson. Kan jo hende at det finnes kriminelle som har en volvo i garasjen også.

 

Evig eies kun et dårlig rykte...

 

 

Kilder

 

Bøker:

- Jørn ”Jønke” Nielsen.  Mitt Liv (1985)

- Jørn ”Jønke” Nielsen.  Mitt Andre Liv (1992)

- Jørn ”Jønke” Nielsen.  Enda Et Liv (1998)

- Ralph ”Sonny” Barger. Hell's Angel (2000)

 

Nettsider:

- www.HAMCW.com

- www.HA.dk

- www.HA.no

- www.Faklen.dk

- www.SVT.se

- www.Dagbladet.no

- www.HamarArbeiderblad.no

 

Tv-program:

- Hells Angels Forever

- Karsten Kjær`s Blodsbrødre (for Danmark Radio)

- Ib Mackvarth`s Hells Angels

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst