Søk i stiler
 

Ung i dagens samfunn


Hvordan de unge har det i dag; skilsmisser, selvskading, spiseforstyrrelser, sex, narkotika, osv.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:31.03.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alder
Verktøy:Utskrift”Når jeg var liten måtte vi vasse i nesten 3 meter høy snø for å komme oss til skolen. Ikke hadde vi tv, video eller datamaskin. Vi måtte aktivisere oss selv. Nei, de som er ung i dag, de aner ikke hvor god de har det!”

 

Hvem har vel ikke hørt en leksjon som denne fra besteforeldre, oldeforeldre eller mor og far? Med en eneste gang vi ungdommen åpner munnen for å si noe negativt, er de der å pøser på med leksjoner om at det var så mye verre den gangen de var unge. Da gikk de barføtt om vinteren, for de hadde ikke penger til sko. De hadde 5 mil lang skolevei, og aldri fri. Nei, vi som er ung i dagens samfunn vet virkelig ikke hvor godt vi har det!

 

Men har vi det egentlig så godt? Ok, vi har et velde av materialistiske goder, som tv, data, mobiltelefon, video, cd-spiller, osv. sånn sett har vi det bra.

 

Men psykisk? Har vi det bra psykisk? Nå er det ikke lenger en bekymring om han/hun er den ”rette” , når man står fremme ved alteret. Hvis det ikke fungerer, kan man jo bare ta ut skilsmisse. Folk tror ikke lenger på ekteskapet, men på skilsmissen.

 

Jeg er ganske så sikker på at hvis man foretok en spørre undersøkelse på hvilken som helst barne-/ungdommsskole, om hvor mange barn som er skilsmissebarn, så er det 1/3.

 

Hvilke konsekvenser får en skilsmisse for ungene? Jo, de får mindre kontakt med foreldrene sine. En helg hos meg, og en helg hos deg. Det blir slik ”min, dine, og våre barn”. De får et annet syn på hva en familie er. De blir følelsesmessige ”handikappede” når det gjelder forhold. Man har kunnet lese flere ganger i avisene om at ”ny forskning påviser; Skilsmisser hemmer barnas evner til å få et lykkelig ekteskap når de blir store”. De fleste skilsmissebarn ender opp skilt selv.

 

Foreldrene får mindre tid sammen med barna sine. De mister sen lille kontrollen de hadde over hva ungene deres gjør på fritiden.

 

Skilsmissebarn har tidligst debutalder når det gjelder alkohol, sex og i verste fall narkotika. Men det gjelder selvsagt ikke alle. Men de er en minoritet. Debut alderen for ungdom i forhold til A.N.T og sex, har sunket dramatisk. Den mediane debutalderen for alkohol er 14,2 år. 70% av ungdommer i 15- 16 års alderen har prøvd alkohol. 18,8% av ungdom 15-20 år sa i 2000 at de hadde prøvd cannabis. Den mediane debutalderen for sex er for jenter er 16,7 år, og har sunket et helt år fra 1992-2002.!!! Nå har de fleste vært beruset og hatt sex før de når ungdomsskolealder. Den naive foreldregenerasjonen må våkne!

 

Selvmord er et aktuelt tema. Selvmordstallene både hos jenter og gutter har aldri vært så høye. Idealene når det gjelder utseende er uoppnåelige. Ungdom sulter seg, spyr opp igjen det lille de spiser og kutter seg. Alt dette bare for å ”passe inn”... Mange sitter nå kanskje å sier til seg selv; ” Jeg bryr meg ikke om hva andre syns om meg, så lenge jeg har det godt med meg selv...”. Faktum er det at du blir påvirket, samme hva du eller noen andre sier, så blir du det. Kanskje du ikke merker det, men det lagres i underbevisstheten din. Du klarer ikke å blokkere det, og det avgjør hvilke klær du kjøper, hva du har på deg, og hva du prater om. Uansett så blir du påvirket.

 

Reklamen sier at en jente skal være 175 cm høy, ha langt blondt hår, ha en midje på størrelse med en veistikke, og ha bryster som Play Boy modellen Jordan, for å være verdt noe som helst! Ingen, INGEN! er bygget slik fra naturen sin side. Det vet vi alle, men allikevel så har vi alle et ønske om å se slik ut.

 

Ungdomspsykiatrien er fylt til randen av ungdom som sliter. Det er bare et fåtall som får hjelp. Men de som får det, blir bedre. De kommer seg på beina igjen, og får et forholdsvis bra liv.

 

Spiseforstyrrelser, angst og selvskading er snart mer vanlig enn at folk bruker briller!

 

Foreldre har like stor skyld i dette som reklamen. Hvem kan si, med hånden på brystet, at de som mor aldri har snakket om slanking slik at ungen din hørte det? Sikkert ingen...

 

Til alle mødre som er på de evige slankekurer; ”Ti still!” Ikke snakk åpenlyst om slankingen deres ovenfor barna. Det påvirker dem! La de få være barn lengst mulig!

 

Så sier jeg; ”Foreldre, VÅKN OPP!” Se hvordan barna deres har det! Ungdommen har det ikke så bra som dere tror! De sliter som aldri før!

 

Ta dere tid til å snakke med ungene, les eventyr på sengekanten. Spis middag samlet minst en gang i uken. Snakk med ungene dine om hva de gjør på. Det er så lite som skal til for å få det bedre!

 

Så egentlig tror jeg de hadde det bedre før. Ok, de hadde ikke noen av de materialistiske godene vi har i dag, men de hadde hverandre. Store familier der besteforeldrene bodde sammen med resten av familien.

 

Tenk deg en søndagsmorgen, for ca. 50 år siden. Hele familien er samlet rundt kjøkkenbordet for å spise søndagsfrokost. Det er idyll!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ragnhild
20.04.2004 21:10

Bra!
4
anbefalinger
Dødsbra!!!!! Har aldri lest noe så bra før..du som har skrevet dette; lykke til videre, du kan nå langt!!!!!

Malin
27.04.2004 19:32

Bra!
1
anbefalinger
Hei! Veldig bra skrevet!
Denne artiklen fikk du nok god karakter på!?
Stå på!

kalina
19.10.2004 15:24

Bra!
1
anbefalinger
dette var veldigt bra skrevet... hvilken karakter fikk du??!!

sirin
02.11.2004 19:09

Bra!
1
anbefalinger
Jeg er så enig! Denne artikkelen skal jeg få far til å lese neste gang han nevner den lange og slitsomme ferden av en skolevei!

aina
08.12.2004 14:02

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra skrevet, imponerende. hva fikk du på det?

=D
19.01.2005 18:29

Bra!
1
anbefalinger
Du har helt rett..!!! Foreldre kan lære mye av denne teksten.. Veldig bra skrevet!!

karlsverre
23.03.2005 18:16

Bra!
1
anbefalinger
veldig veldig bra

stine
20.04.2006 16:30

Bra!
1
anbefalinger
hei! bra tekst, bortsett fra noen av argumentene dine innimellom kan bli litt for mye...selvmord. skjønner det er halv ironisk, men men.. veldig bra i hvert fall

Iver
02.05.2006 21:41

Bra!
1
anbefalinger
Du er alt for negativ i denne teksten. Fokuser mer på det positive!

søster til min bror
20.11.2006 17:19

Bra!
1
anbefalinger
hadde hvert fint om du hadde vert lit posetiv ja.
Fakta jeg fant på nette:
10/20% skillsmissebarn=4/7% psykiske følger
Er helt enig med deg

Kristine
06.06.2007 15:30

Bra!
0
anbefalinger
Utroligt bra tekst ! .. e så enige me deg !


18.05.2009 20:17

Bra!
0
anbefalinger
Ser her at du mener foreldre burde få øynene opp. Du skylder jo også på reklame. Men hva med ungdommen selv? Skal vi bare sitte der og forvente at alle skal ta valg for oss? Skal vi kanskje ikke prøve å løsrive oss litt fra den desperate 'jeg må være kul'-tenkningen og heller tenke med vår egen hjerne og bruke litt FORNUFT.
Ungdommen har jo ikke liten skyld i dette, så jeg synes du burde trukket det fram og, i steden for å bare prøve å skylde på alle andre.

j_16
17.03.2010 16:44

Bra!
0
anbefalinger
Dette var døds bra skrevet!
jeg som er skillsmissebarn og skjenner meg igjenn.
du som har skrevet før meg, det med reklamene er ikke noe man ka gjøre noe med selv det er nesten som om du føler deg tvunget!, det blir fristende og farlig, Been there done that!

jente18
27.11.2010 21:46

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra skrevet. Jeg "lever" daglig i en drøm om kunne leve slik mine foreldre og besteforeldre gjorde i de gode gamle dager. Liker å høre når de forteller fra deres barndom, noe som fort kan ende med en liten tåre fra øyekroken min i savn.
Godt å høre at jeg ikke er den eneste som tenker slik idag. Det er ikke lett å være "konservativ" alene. Men utfra hva Bibelen sier tror jeg at dette er verdens gang.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews