Søk i stiler
 

Hvite Niggere


Bokanmeldelse av Hvite Niggere (Ingvar Ambjørnsen)
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:18.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Hvite niggere
Verktøy:Utskrift


 

"Hvite niggere" handler om Erling Haefs, hans halvsøster og deres barndomsvenn Charly. Romanen innledes ved at Erling kommer hjem fra en utenlandsreise, hvor han har skrevet en roman som han har tenkt å få publisert. Han er i slutten av 20-åra, og vel hjemme får han vite at hans to år yngre søster har begynt å trekke på gata, er dønn avhengig av heroin og at hun snart skal dø av kreft. Erling og Charly tar på seg å ta seg av henne, slik at hun skulle få en god slutt på livet. De før henne med heroin, mens de sammen drikker seg forderva hver dag og vanker i Oslos narkomiljøer. Rita dør etter kort tid, og Charly drar da til utlandet, og hovedpersonen Erling drar til hjembyen Lillevik for å skrive en ny roman.

 

Nå gjør Ambjørnsen et tidsskifte, og vi får vite bakgrunnen til de tre personene fra de er helt unge til de skal begynne på 20-åra. De vokste opp i et mer eller mindre bygde-miljø, med kristne foreldre. Allerede på barneskolen går det skeis for dem, og Erling, søsteren hans Rita og Charley begynner å skille seg ut fra de andre barna i byen. De begynner tidlig å røyke og drikke, og da de ble ferdig med grunnskolen startet de på noen helt ekstreme liv ved å begynne å bruke hasj, som raskt utviklet seg til langt mer alvorlige stoffer som syre og amfetamin.

 

Erling og Charly tar hvert sitt år på Yrkesskolen, og deretter etter mye drikking og livs-kriser får de seg hver sin jobb på en lokal fabrikk. De kommer seg opp til en mer nor-mal levestandard, men de fortsetter å vanke i narko-miljøer og bruke hasj. Men da fabrikken sprengte en dag i desember, finner Erling ut at han skal utdanne seg til gartnerpå Vestlandet samtidig som han skulle skrive dikt som han ville utgi. Charly virra litt rundt og tok småjobber og Rita flytta til Bergen for å få plass på en kunstnerskole for å forbedre tegneferdighetene sine. Rastløs som Erling er, rømmer han fra landbruksskolen etter ulykkelig kjærlighet og en enorm lengsel etter bylivet. Han drar derfor til Rita i Bergen og bosetter seg der, og fortsetter et liv med fyll, hor og narkotiske stoffer. Plutselig dukker Charly opp, og etter en jul med hver sin kjønnssykdom bestemmer de seg for å begynne å skrive for alvor. Charly skriver en roman, og Erling en dårlig diktsamling.

 

Erling blir deppa av det dårlige arbeidet han har gjort, samtidig som han er sånn passe lei av det hølet han bor i, og Rita gir opp håpet om å få en skoleplass i Bergen. Charly drar dem derfor med seg til Oslo hvor Rita har fått plass på en kunstskole, og Charly og Erling bor i kollektiv til de får seg et sted å bo. I Oslo fortsetter de med uvanene sine. Etter en tid ble de heller lei av å bo i kollektiv, og de flytter rett og slett ut i villmarka sammen med Rita som droppet alt som het kunst. Romanen ender med at Charly får gitt ut romanen sin, og for å feire kjøper de amfetamin i Slottsparken...

 

1.Klasse Gymnas
Det ble ikke gitt karakter på denne oppgaven.
3 feil er rettet i ettertid.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

fukt
11.01.2009 19:02

Bra!
6
anbefalinger
søppel

Anders
30.09.2004 13:09

Bra!
4
anbefalinger
Rita er ikke søstra til Erling. Det er venninna!!!!!

Dev
19.04.2004 14:30

Bra!
3
anbefalinger
\"Romanen ender med at Charly får gitt ut romanen sin, og for å feire kjøper de amfetamin i Slottsparken... \"

Ehhmm.. nei, de kjøper ikke amfetamin, men afghan. Hasj fra afghanistan  Smile :-\)Morra di
08.11.2005 19:12

Bra!
3
anbefalinger
Hvem driter vell ikke i om det ikke er riktig skrevet.....han/hun hadde sikket røyka noe ulovlig da det ble skrevet, og det er bare respekt Very Happy :-D
Det finnes ingen bedre følelse enn å mekke en god feit joint ; )

basse
07.05.2004 00:46

Bra!
2
anbefalinger
"Rita dør etter kort tid, og Charly drar da til utlandet, og hovedpersonen Erling drar til hjembyen Lillevik for å skrive en ny roman."

Charly drar ikke til utlandet etter at Rita dør, men før! Rita dør rett etterpå. Og Erling drar ikke til Lillevik for å skrive en ny roman, men for å være med i begravelsen til Rita, det er tilfeldig at han treffer gamle kamerater og ender opp på et rolig sted hvor han skriver.

5656
20.08.2006 12:17

Bra!
2
anbefalinger
såne ting kommer ikke bare fra afghanistan.

5656
20.08.2006 12:18

Bra!
2
anbefalinger
såne ting kommer ikke bare fra afghanistan.

tonje
20.08.2006 12:25

Bra!
2
anbefalinger
ja det er helt sånt. det er ikke alle afghaner som driver meg sånne ting å røyke. selom det er lov iAfghanistan .er den verdens mest domokrativ land der kan man gjøre hva man vil. stå på Afghanistan.

tonje
20.08.2006 12:26

Bra!
2
anbefalinger
ja det er helt sånt. det er ikke alle afghaner som driver meg sånne ting å røyke. selom det er lov iAfghanistan .er den verdens mest domokrativ land der kan man gjøre hva man vil. stå på Afghanistan.

Amanda
13.11.2012 20:13

Bra!
2
anbefalinger
Dette er et sammendrag ikke en anmeldelse! Lær dere sjangertrekk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews