Søk i stiler
 

"Tatt av kvinnen" (E. Loe)


Bokreferat av Erlend Loes "Tatt av kvinnen".
Sjanger:ReferatLastet opp:25.03.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tatt av kvinnen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Tatt av kvinnen handler om en hjelpesløs manns tilværelse, som blir snudd på hodet når den stolte, kvinnefrigjorte, Marianne, på eget initiativ flytter inn i hans leilighet med ”tolv middels store pappkasser og en kremgul kommode.”

 

Når den forvirrede unge mannen, en kveld Marianne har lagt seg, forstår at hun har kommet for å bli, bestemmer han seg for å prøve så godt han kan å bli hodestups forelsket i henne. Ja, han skal begynne allerede neste dag.

 

De tilbringer mye tid sammen. De lever lange søndager, går turer i byen eller plukker bær i skogen og hygger seg i leiligheten om kveldene. Gjerne med et glass vin. De holder selskap sammen og tilbringer hele julen i felleskap. Den unge mannen blir presentert for Mariannes venner, og det hele går så å si slag i slag i samlivets begynnelse. Det eneste stedet den navnløse hovedpersonen får tid for seg selv, er svømmehallen. Her blir han kjent med en eldre mann, som følger med historien hele veien.

 

Hovedpersonen mister jobben, og Marianne synes det er flott; da kan de nemlig reise på ferie. Når Marianne har bestemt seg er det ingen vei tilbake, så få dager senere sitter de alene i en tog kupé på vei til det store utland. Etter å ha vært i flere land og byer skiller de veier, og blir enige i at hun skal feriere videre, mens han reiser hjem. Tanken om at noe av gnisten er borte, og at han egentlig ikke er forelsket i henne slår han stadig. Men han er fast bestemt på å jobbe med saken. Han håper hun tenker gjennom de samme tingene, så forholdet kan spire på ny når hun kommer hjem.

 

Marianne kommer hjem og har ikke tenkt. Og forholdet spirer ikke på ny. Hun får derimot jobb som lærerinne på en øy og må derfor flytte. De holder kontakten jevnlig via besøk og brev den første tiden, men det avtar etter hvert. Og en dag den ubehjelpelige hovedpersonen besøker Marianne helt uten forvarsel sitter det en annen mann ved hennes bord. Han har skjegg og masse hår på armene, og forsker på ørner. Han heter Tor.

 

Dette blir starten i hovedpersonens lange og fortvilede kjærlighetsorg. Han går i parken, mater duer eller spiller ludo med naboen for å få tiden til å gå. Og alt dette med et ønske om at ting skal bli som før igjen. Og om ting ikke akkurat blir som før igjen, så får han i alle fall Marianne tilbake. Gravid denne gangen. Hun bærer Tors barn under sitt hjerte, og mener det er helt uten betydning hvem sitt barn det er. ”Du kan jo bli en like god far for barnet som det Tor ville ha blitt.”

 

Historien slutter, etter 300 korte punkter eller kapitler i en slags dagbokform, av at hovedpersonen våkner på natten, lamslått av tanken på at den eneste i verden som skal leve sitt liv er han.  

 

Under den ytre historien handler ”TATT AV KVINNEN” om den stolte, selvstendige og frie kvinnen etter den store kvinnefrigjøringen, og at menn er de samme simple dottene de har vært til alle tider, men nå også helt fortapt ovenfor den ”nye kvinnen.” Loe viser ikke bare kommunikasjonssvikten som oppstår mellom kvinner og menn, men også mennene i mellom. De eneste som ser ut for å forstår hverandre godt er kvinnene, og hovedpersonen er i likhet med alle andre unge menn: tatt av kvinnen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

christina
16.03.2005 19:59

Bra!
23
anbefalinger
kjempe fint med litt hjelp til å skrive ett referat fra boka! Syntes det er litt vanskjelig å komme igang,men ikke nå! TAKK!

Andrea
27.02.2005 16:31

Bra!
8
anbefalinger
Bra referat! Sitter og skriver på akkurat Tatt av kvinnen nå jeg, men på nynorsk da! Det er en bra bok, men litt kjedelig! Takk for litt tips til hvordan jeg skal skrive den!

COM
20.04.2008 19:46

Bra!
5
anbefalinger
Aww, du avslørte slutten.

Ulrik
09.12.2008 13:09

Bra!
4
anbefalinger
Spørs om ikke denne konklusjonen din er litt drøy, greit du glade i damer, men dette er nok ikke måten å gjøre det på. Blir litt useriøst, samt at " Jeg" Personen faktisk utvikler seg under selve boken. Han går fra en tøffel til å bli en tøffel med egene meninger. viktig å få med dette. Boken er utrolig bra, mens dette referratet er noe jeg ikke kan bruke. hilsen Norges største videregående skole.  Sad :-\(


06.04.2008 15:52

Bra!
3
anbefalinger
Det er en kjempe bra referat;D Jeg skal også skrive en referat ..;P Tatt av kvinnen er en supert film...På begynnelsen er det kanskje litt kjedelig Sad :-\( Men den er agnske ok...hmmm Hvordan skal jeg srate referaten min...Hva skal jeg begynne med å fortelle??? Lurte jeg 5 minutter før på..men nå er det lett å bare starte.

Fredrik
22.09.2016 11:34

Bra!
3
anbefalinger
Takk for bra referat! Sitter hjemme og skal skrive et referat fra boka/filmen og holdt på å bare gi opp før jeg så denne linken. Dette hjalp meg veldig mye. Tusen takk Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews