Søk i stiler
 

Skolen under krigen


Skolen i Norge under 2. verdenskrig.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:22.03.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norske forhold under krigen
Verktøy:Utskrift


 

Det var mange skoler som ble tatt av tyskerene under krigen. Tyskerene brukte skolebygningen som oppbevaringsplass eller bosted. For å få en form for undervisning var det vanlig å dele klassene i to og ha undervisning hjemme hos hverandre to til tre timer på dagen. Etter en tid ble det for noen skoler mulig å ha undervisning i kirkelokaler. Siden det var lite med mat under krigen var det viktig med den såkalte ”svenskehjelpen” som alle måtte ta. Det var tran fra Sverige som man drakk fra skje brakt med hjemmefra.

 

En av skolene som ble tatt av tyskerene var Huseby skole på Røa litt utenfor Oslo. Det var mange barn fra Huseby skole som pleide å dra opp til Håseter hvor det var en fangeleir med russiske fanger. Selv om det ikke var lov og gi mat til dem var det mange som gjorde det allikevel. Noen ganger gav de gaver tilbake som f.eks. en ring laget av en patron som farmoren min fikk en gang. Det var lite ungdomsklubber eller arrangementer for barn og ungdom. Og siden alle måtte ha blendingsgardiner* og det verken var lov med lommelykt bare fjøslykt og det ikke var gatelys var det ikke så greit å være ute da mørket falt på.

 

* Blendingsgardinene var svarte rullegardiner med en list nederst så alt lys skulle holdes inne. De ble påbudt for at ikke krigsfiender skulle kunne peile seg frem i mørket. Det er også grunnen til at det ikke var gatelys og forbudt med lommelykt. Det var mange som var frustrerte og sinte fordi de måtte ha blendingsgardinene, og når krigen var slutt, ble tusenvis av blendingsgardiner brent.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ingrid
14.04.2004 13:34

Bra!
1
anbefalinger
ein bra faktaoppgave, men kanskje litt kort. kunne nevnt litt om hvordan det ble i etterkrigsårene


01.11.2005 11:04

Bra!
0
anbefalinger
driit bra men kort handling


01.11.2005 11:05

Bra!
0
anbefalinger
du burde nevnt litt om palestina og israel konflikten


09.03.2006 09:39

Bra!
0
anbefalinger
pent og kort skrevet  Smile :-\)
Skal bruke litt av det til et skoleprosjekt  Smile :-\)


15.05.2006 13:20

Bra!
0
anbefalinger
Kjempe bra innlegg...
litt kort handling


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews