Søk i stiler
 

Mars


Foredrag om planeten Mars.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:22.03.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Verdensrommet
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Mars er den fjerde planet regnet fra Solen. Navnet har den fått etter den romerske krigsguden Mars, og Mars` to måner Phobos og Deimos er oppkalt etter gudens følgesvenner. Den røde fargen på Mars skyldes det rødaktige støvet som dekker store deler av planeten.

Mars har en diameter som er omkring halvparten av Jordens, mens dens masse bare er en tiendedel av kloden vår.

 

Solsystemets største vulkan finnes på Mars. Olympus Mons er ca. 25 kilometer høy og har en diameter ved foten på 600 kilometer. Selv de største vulkanene på Jorden blir små i denne sammenheng.

Dagen på Mars er omtrent like lang som her på Jorden, men Mars-året er 780 dager, og temperaturen varierer mellom pluss 20 til minus 120 grader.

 

For omkring fire milliarder år siden ble både Jorden og Mars dannet. Den gang var trolig atmosfæren og temperaturen på de to planetene omtrent like, og begge antas å ha hatt flytende vann i form av elver og kanskje store innsjøer, på eller like under overflaten. Men det var langt mellom dem.

 

Avstanden til Jorden varierer mellom 56 og 399 millioner kilometer. I noen hundre millioner år hadde Mars kanskje akseptable betingelser for liv, mener forskerne, da var det en varm og fuktig og langt lettere atmosfære der. Og det er i denne, i kosmisk sammenheng, korte perioden at forskerne antar at liv kan ha oppstått. Men Mars er bare halvparten så stor som Jorden, og påvirket av andre planeter, spesielt Jupiter, endret Mars-banen seg betydelig, fra en avlang til en mer sirkulær bane rundt Solen. Mars klarte ikke å holde på sin atmosfære, den har to og en halv gang mindre overflategravitasjon, eller tiltrekningskraft, enn Jorden. Og etter at atmosfæren ble sterkt uttynnet, drepte Solens ultrafiolette stråler alt liv som måtte ha eksistret på Mars.

 

Mars-ferdene i årene fremover er derfor viktige: vi vil kanskje kunne få det endelige bevis på om det noengang har vært liv på Mars, og ytterligere viten om planetenes utviklingshistorie. De eventuelle funnene herfra vil igjen kunne gi svar på spørsmål om livet på Jorden og vår klodes utviklingshistorie.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

fitte slikker
07.02.2018 21:03

Bra!
2
anbefalinger
takk for denne artikkelen. Jeg har lyst til å slikke fitte hmu

jhhl
04.07.2004 19:13

Bra!
1
anbefalinger
Dette hjalp meg til heksamen


01.02.2005 17:40

Bra!
1
anbefalinger
Kjempebra tekst....... Dette kommer til å hjelpe meg stort i prøven! Skal ikke glemme dette! Selvom det var noen store hull i teksten siden du ikke hadde tatt med om de tidligere reisene av roboter sendt ut fra USA, og de misslykkete forsøkene fra Russerene, er teksten utfyllende og god!
Tusen takk
Gunnar03.02.2005 17:48

Bra!
1
anbefalinger
takk takk... hjelper meg veldi til prøven på mandag...!!!!
nationale prøver... uffa--- men nå blir d jo enklere dah!! tttttaakkkk  Smile :-\)


18.01.2006 12:27

Bra!
1
anbefalinger
Kan du sende meg litt informasjon om Mars?  Very Happy :-D Tuusen takk! Very Happy :-D Wink ;-\)

vilde
06.04.2006 23:32

Bra!
1
anbefalinger
dette hjalp meg masse til foredraget mitt om mars...
tuuuuuusen takk Smile :-\)

Anonym
09.04.2006 15:27

Bra!
1
anbefalinger
Tusen takk


14.02.2008 15:54

Bra!
1
anbefalinger
Kjepe bra fikk en 5+ av Teksten din Very Happy :-D Tusen takk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews