Søk i stiler
 

"Sværmere" (K. Hamsun)


Bokanmeldelse av Knut Hamsuns "Sværmere".
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:19.03.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Sværmere
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Den nye presten er ventet til det lille kystsamfunnet Rosengård i Nordland. Nede ved brygga har bygdas folk samlet seg. Det har gått ord mellom de fattige menneskene at presten skal være en rik mann som ikke teller hver skilling han gir fra seg. Dit kommer også Rolandsen, stedets telegrafist, med knoppet seljekvist i knapphullet og stiv i blikket av brennevin. Prestens medhjelper, Levion, bærer prestefruen i land, og Rolandsen viser presten og fruen veien til prestegården, der hans forlovede, Marie van Loos, er husjomfru. Forholdet mellom Rolandsen og jomfru van Loos er ikke harmonisk, og var heller aldri oppriktig ment fra Rolandsens side. Det var snarere en trassig reaksjon på at den hovmodige Elise Mack, datter av bygdas store mann, avviste hans frieri.

 

Bygdas store mann og velgjører er Mack som bor med sin sønn Fredrik og sin vakre datter Elise. Han eier flere fiskebåter og den innbringende fiskelimsfabrikken på stedet. Rolandsen har i skjul oppfunnet et fiskelim som er bedre og billigere å produsere enn Macks. Nå ønsker han å selge sin oppfinnelse for selv å starte fabrikk, men mangler startkapital. Han vil be presten om et beskjedent lån. Prestens rikdom er imidlertid bare et rykte som har oppstått fordi prestefruen er vant til rikdom og gir inntrykk av at de er velbeslåtte.

 

Et innbrudd hos Mack skaker opp den vesle bygda. for å vise sin rikdom og generøsitet utlover Mack en belønning på det dobbelte av tapet; belønningen skal også tilfalle tyven hvis han melder seg. Ingen melder seg, og sladderen går om at det er Mack som selv har begått innbruddet. Det er ellers store og små hendelser i bygda. Fredrik har kastet sine øyne på klokkerdatteren Olga, og det ryktes at Elise skal gifte seg med kaptein Henriksen på kystbåten, beileren hun har latt vente så lenge. Den strenge presten er ikke fornøyd med sin medhjelper Levion som er så taktløs å frakte en kalveskrott sammen med kisten da han skal gravlegge sin hustru. I stedet er det den enfoldige Enok med sin kroniske øreverk som blir ansatt.

 

Ronaldsen er fortvilet over at presten slett ikke er rik. I desperasjon går spilloppmakeren og oppfinnergeniet til Mack og tilstår tyveriet. Han mister sin stilling og anseelse i bygda, men har nå penger til å søke patent på fiskelimet sitt. Jomfru van Loos reiser fra stedet. Kort tid etter blir det avslørt at Enok er den riktige tyven. Avsløringen kommer svært upassende på Rolandsen som gjemmer seg bort i et fiskevær. Etter en tid blir han funnet og bragt i land. Samtidig er det kommet et telegram som forteller at Rolandsen er blitt rik på sitt fiskelimpatent. Mack ønsker at Rolandsen skal arresteres, men Elise setter seg i mot. Rolandsen tilbyr Mack partnerskap, noe Mack går med på. I et stort selskap på Rosengård bryter Elise forlovelsen med kaptein Henriksen. Hun forlater selskapet sammen med Rolandsen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Swaggy boyyy
12.11.2015 22:14

Bra!
11
anbefalinger
Boka suger pikk

Erik Johnsen
14.10.2004 22:38

Bra!
8
anbefalinger
Dette er vel ingen anmeldelse, kun et handlingsreferat.

Sunniva
22.09.2009 17:19

Bra!
5
anbefalinger
Dere som sier at dette var et elendig referat, bør lese boken selv, den er meget vanskelig og forstå, og den er vanskelig og refere til! Så hysjt med dere!

sværmer
28.10.2006 10:53

Bra!
4
anbefalinger
enig med johnsen, det var bare et referat. et dårli et

sværmer
28.10.2006 10:54

Bra!
4
anbefalinger
enig med johnsen, det var bare et referat. et dårli et

Marie
18.02.2006 18:30

Bra!
3
anbefalinger
Også kun du hadd litt med om plasseringen av romanen osv

marianne
23.05.2007 13:23

Bra!
3
anbefalinger
ikke bare det, men dette er hentet direkte fra http://www.nfi.no/barnunge/filmstudieark/film.html?id=- 219

Camilla
05.05.2009 10:15

Bra!
2
anbefalinger
dette var eit bra refrat Smile :-\)

Lisa
18.12.2009 19:13

Bra!
2
anbefalinger
Referatet er ikke dårlig. Det er en vanskelig bok, og meget vanskelig å refere til som Sunniva skriver. Dessuten så sier ikke boken hva som skjer med Ronaldsen og Elise om jeg ikke tar feil ..

Anne
26.01.2006 23:46

Bra!
1
anbefalinger
kunne kansje ha med litt mere om hva som skjedde med elise og roaldsen etter det selskapet...

Webbiz
19.02.2006 14:42

Bra!
1
anbefalinger
eeeemmm man får ikke vite hva som skjer videre med Elise og Rolandsen luring

jeje
21.08.2008 07:52

Bra!
1
anbefalinger
Da tror jeg du hadde levd et fryktelig kjedelig og primitivt liv.

meii
05.10.2009 18:13

Bra!
1
anbefalinger
Vi hadde en skoleoppgave å lese den boka og skrive om den, den var så vanskelig at jeg heller leide lydboken.  Razz :-P sunniva har rett, det er en vanskelig bok ^^

marlene
04.10.2011 22:19

Bra!
1
anbefalinger
helt riktig, klassen min leste boka nå nylig, og det sto ikke noe om hva som skjedde med Rolandsen og Elise.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews